Zapsala jsem do RD listu přítele, který není biologický otec

otec12
7. pro 2018

Dobrý den, mám jeden dotaz. Mám s jedním individuem 2 děti (2roky a pul roku). Bývalého přitele jsem do rd listu neuvedla a neplní žádné povinosti vůči dětem. Přítel se o děti stará, vychová a rozhodl se zapsat se do rd jako otec dětí. Nyní mě kontaktovala matka bývaleho, že nás přítelem chtějí dát k soudu, že jsme zapsali nepravého otce dítěte do rd. Každopádně pravý otec má podmínky, dluhy, nemá bydlení, fetuje apod.. Logicky nechci aby děti kdykoliv viděl a přišli sním do styku. Současný přítel, který je zapsaný v rd nemá žadný dluh, podmínku ani nic podobného. Mám za to, že žadný soud by nerozhodl tak, že bývalý přítel, který je pravým biologickým otcem by měl právo na zapsaní do rd, protože to není v zájmu dítěte. Jsem ale nervozní a chci být připravena. Děkuji za odpoveď.

jaja01k
7. pro 2018

@otec12 A jak se tvůj bývalý dozvěděl, že chceš do RL zapsat někoho jiného?
Jinak si myslím, že u soudu uspět může. Ale spíš si myslím, že jen vyhrožuje a vůbec to řešit nebude. Děti ho zjevně nezajímají, o placení alimentů také jistě nestojí.

nita1984
7. pro 2018

Bohužel, určitě u soudu uspět může. Je biologický otec a má svá práva. ať se to ostatním líbí nebo ne ☹

fly80
7. pro 2018

Nee že uspět může, ale pokud to dá k soudu, tak uspěje. Ale pokud nemá peníze, nevím jak to chce udělat. Bude si muset zaplatit DNA testy a ty nejsou nejlevnější. A jak platí alimenty, zajímá se o ostatní děti? Pokud ne, pohrozila bych mu tím samým, že ho dám k soudu kvůli penězům.

otec12
autor
7. pro 2018

Soudím dle tady toho:
Když už bude současný přítel zapsaný do RL, bývalý už nemůže skoro nic. Někdo by musel podat návrh na popření otcovství současného přítele a to bývalý udělat nemůže. Může to udělat jen státní zástupce, na kterého by se bývalý musel obrátit. A i ten zástupce to využívá jen výjimečně, protože obecně vymazávat jednou otce z RL je dost proti zájmu dítěte. Pak by tady byl i prostor pro tvoji obranu, kdyby už se zástupce přiklonil na jeho stranu, a možnost doložit, že výměna otců není v zájmu dítěte.

journals
7. pro 2018

A ty se divíš? Je to otec, je, jestli to dá k soudu, tak velmi pravděpodobně vyhraje. To, že je to individuum sis měla jaksi rozmyslet dřív, než sis s ním pořídila dvě děti. Nechápu, co teď chceš řešit? Jako otec bude mít vždy právo na svoje děti. Ne větší, ne menší než ty. Tak to prostě je. Alimenty asi argumentem nebudou, všechny víme, jak to v reálu funguje. Takže ti klidně může slíbit hory doly a může posílat stovku, nebo taky nic.

kristyn.g
7. pro 2018

tak když by baby dál vyhrožovala tak jí říct že pokud uspěje budou platit alimenty za syna pokud syn - otec platit nebude..

vikinkav
7. pro 2018

Hmm tak predpokladam ze u toho mladsiho jsi ho zapsala do rl bez problemu, muzes klidne rict ze v dobre vire ze je to opravdu jeho dite. Ale u toho starsiho ditete jsi to zapsala dodatecne, ze tam predtim nebyl zadny otec? Nebo starsi dite adoptoval? Jinak by me zajimalo jak se to babca dozvedela... a soudni spor je tak 50:50, biologicky otec se muze dozadovat otcovstvi i po 10 letech odlouceni a muze to vyhrat.. z toho plynou prava i povinnosti samozrejme

bamak
7. pro 2018

@otec12 já bych ho zapsala. Nemyslím si, že by se nějaký fetak soudil o otcovství o které nestojí a které by ho staly velké peníze na alimentech. Nikdo ti nedokáže, že jsi schválně uvedla "špatného" otce. Prostě bych řekla, že jste měli v době početí styk a tak sis myslela, že je jejich otec.

j.a.n.i
7. pro 2018

@fly80 @journals Nemyslím si, že by měl nějakou výraznou naději, že uspěje, dítě má v RL otce a není v jeho zájmu na tom nic měnit a to i když není biologický...

journals
7. pro 2018

@j.a.n.i Proč by neměl uspět? Pokud to bude chtít dotáhnout do absurdního závěru, tak věřím, že to problém fakt nebude. Biologický otec to právě je, pokud to dobře chápu.

balogis
7. pro 2018

Vše bude řešeno i s OSPODem,také se bude řešit zda měl zájem,platil na děti,navštěvoval je...Ja si ale myslím,ze stejně to nějaký fetak řešit nebude kdyžtak mi písni sz,mám dítě s podobným člověkem a teď s novým přítelem další a vše má řešení,neboj se dopředu,je to zbytečné😊😘

ivis_b
7. pro 2018

Uspět rozhodně nemůže, popřít otcovství může zapsaný "otec", dítě a matka. Biologický otec má smůlu, návrh podat nemůže, soud jeho návrh zamítne a žádné testy se dělat nebudou.

ldik
7. pro 2018

Pred Rd jsem pracovala u opatrovnickeho soudu. Takze asi takhle. Biologicky otec by si mohl podat CIVILNI zalobu (nikoli opatrovnickou) o popreni otcovstvi, delaly by se DNA testy a vsechno by si musel zaplatit. Coz si myslim, ze by si nejaky fetak dost rozmyslel a akorat dela vlny.... Ale pravo na to samozrejme ma.

ivular
7. pro 2018

Pokud by sehnal peníze a do celé této akce šel, stoprocentně uspěje. Je totiž otec - a na tom faktu nemění nic jeho zadluženost či jestli jsi za něj zapsala nějakou seriozní "náhradu".

Já bych mu dala na srozuměnou, že v takovém případě budu požadovat výživné i zpětně (ev. i na sebe) + zpětně i spoluúčast na nákladech na výbavu pro dítě. A pak už můžeš jenom doufat, že do toho z těch finančních důvodů nepůjde..

j.a.n.i
7. pro 2018

@journals Protoze to dite uz otce v rl listu ma a dokud to otcovstvi otec nepopre, tak tam neni pro jineho misto.

preiba
7. pro 2018

U soudu uspěje 100%. Je to biologický otec a má svá práva. Vyhraje to s jistotou

ivular
7. pro 2018

@j.a.n.i No popření otcovství je v těchto případech prvním krokem. Jak jinak by se postupovalo? A pokud se ukáže, že bio otcem, nejede přes jeho práva vlak.

j.a.n.i
7. pro 2018

@ivular Tim bych si nebyla tak jista.

balogis
7. pro 2018

@preiba není pravda

steffi23
7. pro 2018
journals
7. pro 2018

@j.a.n.i Popírat může jak chce, ale pokud dojde na testy, je to jasné.

j.a.n.i
7. pro 2018

@journals Ale i když testy vyjdou v jeho prospěch, tak to neznamená, že ho automaticky zapíší místo toho otce, který tam je...

kittyy17
7. pro 2018

Pokud dítě nemá v RL uvedeno otce žádného, a matka s jakýmkoliv mužem přijde na matriku podepsat formulář přiznání k otcovství, nikdo z úřadu nezkoumá jestli je ten muž skutečný biologický otec a provede zápis.
Pokud ten feťák má prachy na to, aby si zaplatil advokáta a podal k soudu žalobu, tak ještě musí prokázat, že o děti měl vždy zájem, podílel se na jejich výchově osobně i finančně...

nupta
7. pro 2018

@otec12 Vygoogli si nějakou online právní poradnu nebo se informuj u právníka, čeho všeho by se mohl domáhat a jak na něj. Tady ti budeme psát spíš svoje názory.

kittyy17
7. pro 2018

Pokud se muž přizná k otcovství a matka dítěte s tím souhlasí, je považován za otce. Pokud později po uplynutí lhůty tuším půl roku si tento muž nechá zpracovat testy DNA, a zjistí, že dítě není jeho, má Smolíka a musí platit alimenty a nic s tím nenadělá.
Není jednoduché zbavit se vyživovací povinnosti k dítěti, a ještě těžší je někoho této povinnosti zbavit proti jeho vůli.
Pokud ten přítel odejde od rodiny, bude nadále veden jako otec děti a žádný soud ho nezprosti povinnosti platit alimenty, ani když se přihlásí biologický otec.
Je to složité a ožehavé, zvlášť když rodiče nebyli manželé...

kittyy17
7. pro 2018

I když se manželé rozvádějí a žena je těhotná s jinym, dítě je automaticky vedeno jako dítě bývalého manžela. MATKA a skutečný otec musí u soudu doložit testy DNA, aby byla povolena změna v RL, nebo bývalý manžel musí jednostranně otcovství odmítnout v zákonné lhůtě od narození. Bez souhlasu osob uvedených v RL nelze měnit nic, cizí osoby nemají žádné právo.

Myslím si, že muž si nemůže nijak vynutit uznání otcovství, pokud není manželem, matka musí vždy souhlasit.

preiba
7. pro 2018

@balogis pokud vyžádá testy, které potvrdí otcovství má vyhráno.

ivis_b
8. pro 2018

@ldik a pracovala jsi tam jako soudce nebo asistent? Ne, viď.
Holky nepiště tu blbosti, když to nevíte jistě. Pokud je otec v RL zapsán (jedno, jestli je biologický nebo ne), tak musí být otcovství nejdřív popřeno a až pak může dojít k jinému určení otcovství. Jenže popřít otcovství může jen matka, dítě a ZAPSANÝ otec. Biologický otec, v tomto případě se mu říká putativní otec, má prostě smůlu, žalovat nemůže a dokud bude v RL zapsán jiný muž, nemá jak se do rodného listu dostat. Je úplně jedno, kolik si zaplatí posudků, testů nebo nevim čeho, prostě žalovat na popření otcovství nemůže a tečka. Pokud máš pochybnost, potvrdí ti toto každý OSPOD nebo advokát.

@kittyy17 ano, když se rozvádí a manželovi matky by svědčila domněnka otcovství, může se manžel, matka a bioloický otec domluvit a u soudu může být otcovství biologického manžela určeno tímto souhlasným prohlášením (až po rozvodu). Ale to není případ zakladatelky.