Alimenty. Jak dokázat výdaje na dítě bez účtenek?

9. dub 2025

Vážně jsou chlapi tak zabednění?

Pracuju na ¾ úvazek, dcera chodí do školky a já jsem si zašla na nehty a ke kadeřníkovi. Ex po mě vystartoval, že mi asi platí moc když mám na pi*oviny. Podal návrh na snížení alimentů a vyhrožuje tím, že bude chtít doložit co vše bylo pro dceru a kolik to stálo.. Prvně nemám účtenky od všeho, něco kupuju z druhé ruky, od něčeho účet rovnou vyhodím, od bot a tak účtenky mám, ale z nákupu v pepcu jsem vyhodila. Jak se tohle dokládá a vážně to, že si zajdu ke kadeřníkovi je důkaz toho "že nevím co s penězi"? Nějaké argumenty, že mám práci, ze které žijeme, nebere vůbec v potaz. Vidí to, že mu před rokem soud vyměřil 5tis (podniká a tento rok se mu daří více než minulý, moje sestra mu dělá účetnictví). Ono kdybych vzala v potaz to, že z logiky věci by mělo jít vše na půl tak jen nájem vezme půlku z jeho alimentů (nájem 9 tis - půlka za dceru 4.5tis jeho půlka 2.250, záloha na El 4tis půlka za dceru 2 jeho půlka 1000, školka 2500 jeho půlka 1250...)... Ale jasně chápu takhle na to nehledí nikdo.

levandule_k
9. dub 2025

Soudy jsou různé, vem si k soudu právníka, aby hájil tvé zájmy. Pokud máš vyšší příjem, tak se může stát, že bude platit víc. Vím, že dítě má právo na životní úroveň svého rodiče.

verunnaj
9. dub 2025

Blbost, nemyslím si, že něčeho dosáhne. Cítí se ublíženě, že si dopřeješ i něco pro sebe. Což je samozřejmě dobře! Buď v klidu 🙂

dashyyy
9. dub 2025

Aby se nedivil, jestli má vyšší příjmy než měl v době posuzování alimentů 🤣🙈 jinak ty účtenky, pro jistotu bych se optala třeba na ospodu. Za mě je to blbost, ale jestli tam je nějaká klička těžko říct. Právníka bych pro jistotu měla v záloze, aby si nemyslel, že se necháš oholit.. fakt to nechápu, evidentně se má dobře a to nechce, aby se jeho dítě mělo stejně dobře? hnus někteří rodiče fakt

andelka
9. dub 2025

Nedokládá se to nijak. Příště řekni, že na kadeřníka a nehty sis ušetřila z výplaty. Pokud neplatí alimenty vysoké ( tj. třeba 10 tis. a víc) tak naprosto bez problémů dítě finance spotřebuje. Zvlášť jestli neplatí nic navíc a na mimořádné výdaje musíš odkládat z běžného výživného.

l_
9. dub 2025

Taky chodim.na nehty (nikdy), ke.kadernici (pred rokem) na kosmetiku (v minulym stoleti) apod 🙈🤣 bud v klidu.. pokud zada o snizeni, musi mit padny.duvod, predevsim ve snizeni jeho prijmu 🤷🏻‍♀️ a pokud vydelava vic nez vydelaval a chce snizit, bude se mozna u soudu divit 😎

Klidne si ted vydaje zapisuj pro svuj klid ☺️ proste sesitek, vydaje za dite a budes klidnejsi a az se soud zepta, v klidu odpovis a budes mit predstavu🤷🏻‍♀️

tereza0111
9. dub 2025

Dle pravidla "nejlepsi obrana je utok" bych podala navrh na zvyseni alimentu. Jestlize mu stouply prijmy, tak jeho nadeje na snizeni je kolem 0 naopka tvoje na zvyseni je realna :D

a je uplne sumak jestli chodis ke kadernikovi nebo na nehty
Samozrejme vzhledem k tomu, ze nase soudy jsou obcas zvlastni, tak bych mela pripraveny prehled kolik stoji bydleni a energie u tebe doma, kde dite bydli, kolik cca utratis za jidlo, ktere dite kazdy den ji, kolik stoji obedy ve skole, kolik stoji dalsi aktivity ktere dite konzumuje, aby se rozvijelo.. Ono to zas tak nevadi, ze nemas uctenku, soud neni financni urad a chape, ze obleceni dite asi potrebuje

jolcap
9. dub 2025

Tohle je normální, je nasraný, že mu soud dle něj vyměřil vysoké alimenty a jestli mu nějaký dobrý kamarád ještě řekl, jaký je chudáček a že Ti platí nadstandart ( nedá se říct, co jsou malé alimenty, protože každý máme jiné příjmy) tak bude vyčítat všechno a nedej bože kdyby tě viděl s jiným chlapem na večeři. Klidně bych mu řekla at si o snížení zažádá protože jestli si vydělává víc než předtím a dítě vyrostlo nemluvě o zdražení, které ted je dostane nakonec zvýšení

merope
9. dub 2025

Jako že rozvedené ženy podle něj nesmí ke kadeřníkovi? To uvízl v 18. století?

j.a.n.i
9. dub 2025

No, pri 5000,- alimentů nikdo nebude chtít dokladat, za cos je utratila, na druhou stranu fakt nemuzes počítat polovinu najmu za dceru, protože kdybys byla sama tak za pulku bydlet nebudeš, to samé elektrina, topení a podobně.
A se snizenim alimentů se mu kazdy vysmeje, nemá pro to zadny relevantní duvod.

ee.liska
9. dub 2025

Nemá šanci 😁 Můj ex platí na děti od jejich šesti a sedmi let 3K na každého. Teď je jim 14 a 13 a odmítl navýšení, že jedno dítě určitě nestojí měsíčně víc než 6k.

felis
9. dub 2025

Blbost. Jen se Te snazi vytrasit a vytočit. Na to, jestli chodíš ke kadeřnici nebo na nehty nikdo brat ohled nebude. A vůbec bych se nedivila, kdyby mu je ještě zvýšili 😄 priprav si ty běžné výdaje: bydlení vc energií, strava, školka, kroužky, zhruba výdej na jidlo, oblečení, drogerii, nadstandardní lekarska pece nebo zdravotni pomucky pro dceru. Pokud od posledního stanovení alimentů ubehl víc nez rok, tak bych se vůbec nebála říct, že naopak dcera roste a vymerene alimenty by za půl roku nemusely stacit. Fakt v klidu. Nemá šanci. Bude tam pro smích.

cherie24
9. dub 2025

Podle mě je kravina, aby mu uznali snížení alimentů, pokud má vyšší příjmy než měl v minulost. Spíš aby mu nepřiklepli zvýšení. 😃 Alimenty se počítají z příjmů a jsou na zajištění určité úrovně dítěte. Aby se nestávalo to, že zatímco otec vydělává 100 tisíc měsíčně, tak dítě s matkou sotva vyžije. Nic bych mu nevykazovala. Vykašlala bych se na něj. 🙂 A ano, chlapi jsou takový potomci. Můj ex už přesně tohle po mě jednou taky chtěl. Že mu budu každý měsíc psát výdaje a on si taky bude psát výdaje, když je dcera u něho. Chtěl do svých výdajů počítat i benzín, když si pro dceru jezdí a jídlo, které u něho projí. Poslala jsem ho do háje. Nemám na takové kraviny čas. 🤦 A můj táta měl takové řeči celé dětství. Jak naší mamku přeplácí, posílá jí nadstandardně peněz, jak si mamka z peněz pro nás žije a je sobecká. Přitom mamka co mohla, to pro nás udělala, sama si nic nekoupila.

lv
9. dub 2025

A on se stříhat chodí? Nebo sportovat, mít koníčka?

bereni
9. dub 2025

Na takovýto typy musíš asi víc zhurta. Za prvné bych zavolala na OSPOD, abych se zeptala zda opravdu musíš všechny účtenky schovávat (řeknou ti, že ne), za druhé bych pracovnici řekla, že tohle po tobě ex chtěl a že ti vyčítá tvoje soukromí přestože vyděláváš /minimálně ukážeš jeho obraz... A jemu bych řekla, ať si to klidně dá k soudu, že s tím problém nemáš, že o dceru se staráš a vše ji zabezpečuješ, no a že co děláš ty mu může být putna. Reálně by u toho soudu byl za truhlíka on v dnešní době, žádnýho soudce nezajímá, jestli máma chodí ke kadeřníkovi...

j.a.n.i
9. dub 2025

@bereni A co ho treba spis ignorovat a na nějaký ospod se vykaslat.

bereni
9. dub 2025

@j.a.n.i Z mého pohledu pokud uz podal jeji ex navrh na snizeni, pak komunikace s OSPOS nekdy je zasadni, je to kus od kusu, nektery ospod stoji za nic, ale jelikoz ospod ma taky svoje slovo pri soudním jednani tak je lepsi byt pripravena.

felis
9. dub 2025

@bereni naprosto souhlasím... někdy taky záleží, jaká paní to ma zrovna na stole i v rámci jednoho OSPODu

volfikovi
9. dub 2025

Je to je jak u nás. Teď už tedy ne ,ale před pár lety ano. Jenže já si dovolila letět k moři a dát fotku na facebook kde mám ex v přátelích . No to bylo divadlo . Že si za 3500 co mám měsíčně na dceru dovolím lítat k moři když on na to nemá . Nicméně nějaké dokazování je úplně mimo a myslím že neuspěje .

cherie24
9. dub 2025

@felis přesně tak. My jsme jako první měli na OSPOD mladou pracovnici, která ex vyloženě litovala a ze mě udělala harpyji. Alimenty mu snížila a ještě po mě chtěla, abych mu vozila dceru autobusem, když nemám auto. Ex v té době dlouhodobě nezaměstnaný, stěhování bylo kvůli nevěře z jeho strany, auto mi zabavil, stejně jako kauce a vybavení bytu, všechno zaplacené z mých peněz. V době soudu byla tato "milá" paní nemocná a její kolegyně ho pěkně spařila. Řekla, že OSPOD žádá o navýšení alimentů a že v plném rozsahu souhlasí s mým podaným návrhem a že jsem ještě hodně mírná.🙏 Jeden OSPOD a 2 osoby, co to udělá... Soudkyně mu to pak taky všechno vysvětlila, od té doby už chujoviny s přispíváním na benzín a počítáním výdajů nevymýšlí. A že šel k soudu s hodně vysokým sebevědomím a přesvědčením, že to vyhraje. Být tam ta mladá 🐔... Je to smutné, ty pracovnice by měly hájit zájmy dětí, ale co tam kolikrát sedí je vážně děs. Co mi vyprávěla kamarádka její zážitky z vedlejšího města, vážně k pláči. 🤦

j.a.n.i
10. dub 2025

@cherie24 No, takže ve výsledku bylo úplně jedno, co s tím ospod resila a neresila ty.

eviicka
10. dub 2025

Ještě taková poznámka, nikde moc neargumentuj, že víš o jeho vyšších příjmech. To, že ti to ségra řekla, by mělo zůstat mezi jen vámi.

l_
10. dub 2025

@cherie24 nase ospodacka se na ex mohla.umrkat.. po telefonu vzdy souhlasila se mnou a pak se z nej mohla po.... Dokonce u nej nejal byla na nejaky schuzce, coz jsem se dozvedela az zpetne od dcery

felis
10. dub 2025

@eviicka to me taky napadlo... soud si příjmy muze v pohode zjistit.

l_
10. dub 2025

@felis soud si je urcite zjisti, spis jde o ten fakt, ze by to od segry vedet uplne nemela..

felis
10. dub 2025

@l_ no, já vím, co jsi tím chtěla říct Ty 🙈 ale bylo to spis pro autorku

gruyerre
10. dub 2025

To je ale bezcharakterní ubožák. Já prostě nedokážu pochopit, že ty chlapy nechtějí platit na svoje vlastní děti (jako 5000 je moc? 😀 ) a ještě jsou tak blbý, že to jdou přiznat před soud. Oni fakt nemají špetku hrdosti? Moc ti přeji, ať máš štěstí na soudce, který nemá rád tyhle lakomý hajzly, a alimenty mu naopak zvýší.

l_
10. dub 2025

@gruyerre me ex prispel s nastupem do skoly 500,-/mes 😎 a mysli si, ze je to dostacujici 😎 na info ze nastup do skoly stal 10tis + nereagoval 😎
Vis jak, to je takovy to, ze z alimentu si mas nasetrit 😎🤣

cherie24
10. dub 2025

@gruyerre podle mě to není o tom, že by nechtěli platit na své děti, ale že po rozchodu mají hroznou obavu, aby náhodou ze svých peněz na něco nepřispěli bývalé. Obzvlášť, pokud je rozchod ze strany ženy, tak ta mužská hrdost a představa spokojené bývalé, to jim asi nedá spát. 😃 Mě třeba ex řekl, že když dcera bude něco potřebovat, tak to koupí přímo s ní, ale mě nedá do ruky ani korunu navíc, že mi nevěří, že bych to neutratila za něco pro sebe. 😂 Jenže když to s ní jde koupit on, pak to dopadá tak, že místo bačkor do školky, jí koupí obrovské papuče, ve kterých se nedá chodit nebo ji do podzimní venkovní sportovní přípravy koupí krátké tričko a tříčtvrteční kalhoty, když dostal za úkol koupit jí něco teplého. 🤦

autor
10. dub 2025

@jolcap než kamarád tak bratr, on proti mě jel i v době vztahu.. "našla sis ho pro peníze a děcko máš jako pojistku" 🫣😀

autor
10. dub 2025

@j.a.n.i jasně, chápu že nemůžu počítat v tomhle ohledu půlku na druhou stranu. Nemít dceru nebydlím už tady, drží mě zde jen jeho nesouhlas s odstěhováním. Mám svůj byt, který pronajímám v jiném kraji, kde mám i rodinu. Zde jsem šla za ním, protože bylo pro něj složitější rozjet podnikání jinde, než pro mě najít si zaměstnanecký poměr.