Maminky 🙂
Chtěla bych znát vaši zkušenost, jestli je tu někdo takový...
S bývalým přítelem máme syna(6let) ve střídavce druhým rokem, naše vztahy nejsou nejlepší.
S přítelem co jsem nyní, máme dcerku (1rok)
Pobírám rodičák. A mám brigády, samozřejmě kde to dostanu hned na ruku.
Jelikož bývalý přítel si uplatňuje druhým rokem v práci slevu na syna, neměla jsem doteď nárok na (na syna) žádný příspěvek.
Až se budu vracet zpět do práce, tak by jsme si to měli co každé 3 měsíce střídat, co vím.
Ale teď, podle něj, z toho co mu ročně vraceli, mi nemusí dávat pro syna nic, jelikož mám doma chlapa a chodím si na brigády, peněz mám dost.
Měl by podle vás, doplatit mi zpětně, z toho co mu ročně vrátí stát nebo né?
Děkuji za rady.
hezký den 🌞
Děkuji
to je čistě na vaší domluvě, nicméně střídat po 3 měsících je blbost, to budete furt papírovat, buď si rozdělte roky, nebo jeden celé na sebe a druhému půlku pošle, neřešila bych, co bylo, ale to, co bude teď, pokud splníte podmínky oba, máte na to nárok oba, ale ne samozřejmě současně
jinak jeho argument, že máš chlapa s tím nemá co dělat, prostě se budete muset nějak domluvit a čím delší období si nastavíte (ideálně ten rok), tím míň se budete dohadovat
Z druhé strany ti řeknu to - ex nemá příjem, neodvádí tedy ani daně, z nichž by si si mohl slevu uplatit. Nevím tedy, proč bych "svoji" slevu dávala.
Pokud nemáš příjem, nemáš si slevu na dani z čeho odečíst. Takže ty bys ji teď stejně nedostala. Až budeš vydělávat, není špatné domluvit se, že slevu si bude odečítat jen jeden a druhému půlku vždy pošle, máme takhle vyřešeno my, aspoň se nemusí věčně papírovat v práci.
Nemá důvod ti něco dávat. Až budeš normálně pracovat, sla bych cestou buď každý 6 měsíců nebo ob rok. My jsme to měli tak, ze ( u dvou dětí) jsme uplatňovali každý jedno. Před pár lety mi ex nechal bonusy na oba, jako reakci na inflaci. Navíc mám další dítě, což se projevilo v pořadí a výši podle něj. Ovšem my jsme o bonus nepřišli ani když jsem byla bez příjmu, protože uplatňoval manžel, otec nejmladšího syna.
@moudivlacek Co jsem pochopila, tak tam moc papírování není - prostě s rozsudkem o střídavce mají každý 6 měsíců do roka odečet a hotovo.
@merope je to přesně, jak píše Jana, je to prostě práce navíc pro ně dva i pro účetní
i tak, pokud je problém v komunikaci, tím, že si dají na rok a pak se vystřídají (pokud se nedohodnou na jednodušší variantě, jeden pobírá, druhému půlku vyplatí) se minimalizují ty dohady kdo co ....
@j.a.n.i @moudivlacek Asi myslíš jako to, že musí donést potvrzení od druhé strany, že ho neuplatňuje. Pokud se druhá strana jaksi k žádným papírům a domluvě nemá, tak se jí prostě oznámí, že si uplatňuji polovinu, následně vezmu rozsudek soudu a donesu to potom v únoru/březnu na finančák společně s daňovým přiznáním. Klidně to berte jako návod, protože pokud je střídavka 50:50, tak každá strana má nárok na půl roku a v případě nespolupracující druhé strany to takhle funguje (ověřeno praxí).
Po roce bych to s podobným partnerem nestřídala - leda by (když teď byla rok na mateřské) podepsal, že další rok je "její".
@merope ale to je to papírování, musela by to řešit co 3 měsíce (v práci budou také nadšení), to právě mně přijde naprosto zbytečné, když to stačí vyřešit 1x ročně a ne se s ním dohadovat 4x ročně, nebo sepsat, že bude pobírat ten a musí co měsíc spolu s alimenty zaslat i polovinu slevy na dítě
nicméně on ten původní dotaz směřoval původně na to, zda jí musí zpětně něco vyplatit, to nemusí, nicméně může se už teď domluvit, jak to tedy bude do budoucna, až bude v práci a bude si moci slevu uplatnit, argument ex, že má nového přítele je mimo, to na to vliv nemá
Ne, opravdu by ti neměl nic zpětně vyplácet. Fakt nechápu, kam na takové blbosti, které tu občas vidím, ženské chodíte...
Ty nárok nesplňuješ, tudíž nemáš co uplatňovat. On chodí do práce, řádně odvádí daně, tudíž nárok splňuje a uplatňuje. To, co mu vrátí, jsou jen a pouze jeho peníze, nejsou tvoje ani vašeho syna...
@moudivlacek Nemusí být, prostě 1x do roka si vezme vyplněný formulář o vyplacené mzdě, podle toho vyplní formulář na finančáku, poprvé k tomu dá rozsudek soudu a vyřízeno. Zaměstnavatele to vůbec nemusí zajímat a nemusí nic řešit. Zvládla to i jedna má příbuzná, co mě původně přesvědčovala, jak je to komplikované a jak to nejde a asi jí to řekl i někdo jiný než jen já, tak to zkusila a říkala, že to bylo úplně triviální.
@merope min. musí doložit, že zrovna následující období 3 měsíců ten druhý nebude žádat, což v případě, kdy spolu nevychází, prostě handrkování bude, nicméně ať si to střídají, jak chtějí, pokud se vůbec domluví
@moudivlacek Fakt nemusí dokládat od partnera nic. Prostě mu to oznámí (to je fér oznámit) a finančák si to případně zkontroluje, že neuplatňuje. Nelze takto vydírat bývalého partnera, že dosud uplatňoval on a že nedá souhlas s tím, že to bude jinak. Kdo má zrovna dítě v péči, ten uplatňuje a cokoli jiného je na domluvě. Aspoň teda z pohledu některých finančáků určitě. Rozhodující je rozsudek soudu týkající se péče o dítě.
@merope pokud existuje zaměstnavatel, který to udělá, ok, já mám zkušenost opačnou, právě, aby podal opravdu jen jeden, vyžadují potvrzení, že druhý neuplatňuje, pokud se budou střídat po těch uvedených 3 měsících, budou to dokládat stále dokola
péče je v tom to případě dle sdělení autorky střídavá, škoda, že si toto nedomluvili a nezanesli dříve, ale to člověka nenapadne, že může být později problém
@moudivlacek No, je to o tom, ze si v takovem pripade nemuzes dite uplatnit pres zamestnavatele měsíčně, ale az pri podani dp.
@j.a.n.i dobře a jak to bude, když si to podají na fú oba? to přeci není na finančáku je rozsoudit, pokud se nedomluví, pořád je to o nějaké domluvě mezi nima dvěma
@moudivlacek no, pokud to podaji oba a bude k tomu prilozeny rozusdek, tak to financak klidně rozsoudí, da kazdemu slevu pul roku a nazdar.
@moudivlacek @j.a.n.i V rozsudku je jasně napsané, že každý má péči o dítě na půl roku - tzn. každý má nárok na půl roku a pokud by někdo uplatňoval rok celý, tak to má špatně a finančák "mu to vysvětlí" (jak přesně, to už nevím, tipuji, že dotyčný poté, co mu to bylo oznámeno, uplatnil půl roku, protože do rizika jít už nechtěl - paní na finančáku říkala, že si to zkontrolují). Ono těch vykuků na téma "dosud jsem to uplatňoval 100% já a souhlas ti nedám" asi bude vícero.
@moudivlacek oni nemaji jak to dp neprijmou, to proste posles, ať uz elektronicky, postou nebo mrsknutim na podatelnu, nikdo ti ho pri prijmu kontrolovat nebude...
@moudivlacek Přesně - oni to nehlídají - ale pokud si uplatní oba a jeden na 6 měsíců a druhý na víc, tak už mu to vysvětlí. Zvláště když ten, kdo bude uplatňovat 6 měsíců, přiloží rozsudek.
@luciemom tohle jste si měli určit předtím, rozdělit si rok na poloviny a každý uplatnit svou část. Pokud jsi nesplnila podmínky pro vyplácení bonusu a on ano a tudíž uplatnil, jsou to jen jeho peníze ( v případě kdy byste neměli stridavku ale měla bys plnou péči, tak by na bonus neměl nárok nikdo, pokud tvé příjmy nedosahují limitu pro bonus). Ja bych to po něm nechtěla. Nebo bych ho o část poprosila, s tím že si tu svou polovinu nemám z čeho odečíst. Ale je to jen na něm, jestli dá..