Dobrý deň, priateľ dlhodobo maroduje 2 rok,v ČR býva... Je povinný platiť výživné na 2 dospievajúce dcéry na SR??? Ďakujem za akúkoľvek radu aj pomoc...🍀🙏
samozřejmě, že ano ... matka, když marodí tak se přece také podílí na výživě dětí, nebo snad děti během marodění maminky nebydlí, nejedí a nemají další potřeby ... občas jsem překvapená co lidi napadá ...
Pokud o hodně poklesl příjem, tak si může zažádat o snížení alimentů přes soud ... tedy, alespoň si to myslím ...
Děti jí, bydlí, i když rodič nepracuje, marodí. Pokud je tak dlouho nemocný, může si zkusit požádat o invalidní důchod.
A otec bude platit víc, když bude marodit matka?
2 roky???? to už je spíš na příp. ID ne? jinak než přes soud snížení nepůjde, nemůže jen tak přestat platit či platbu snižovat, dětí mají potřeby nadále, otázka je, zda opravdu marodí, nebo jen nechce do práce, to už si musí odpovědět přítel sám .... pokud má něco opravdu závažného, řešila bych to dál
Vůbec pro takovou otázku nemám pochopení, ale abych reagovala k věci - pokud nebyl zbaven rodičovské zodpovědnosti soudem, pak má ze zákona vyživovací povinnost ke svému nezaopatřenému dítěti. Nic na tom nemění fakt, že je nemocný, popř. bez práce, popř. v invalidním důchodu, atd. Jediné, co může ve své situaci udělat, je navrhnout soudu, aby mu vyměřil nižší výživné. Ale musí počítat s tím, že soud bude prověřovat jím tvrzené skutečnosti a vyhovět mu nemusí.
Musí, ale muze pozadat soud o snizeni pokud ma dlouhodobe nizsi prijmy.
@miryp
@moudivlacek
@kokoska29 holky ja jsem si taky vzdycky myslela ze ti tatinci jsou strasny kreteni, ale... Muj muz platil byvalce vyzivne poctive a strašně ho mrzelo a mrzi ze ona proti nemu postvala děti (nejvic ho mrzelo ze je postvala i proti jeho mámě po tom co ji ukradla sperky a ona so dvolila se proti tomu ohradit 😭). Ted uz se nedivim ze v takovych pripadech jsou ti chlapi nastvani ze musi takove hyene neco platit na deti ktery se s nim ani nestykaji 😭 ze zacatku jsem si myslela ze on zvelicuje ze tak hrozny t neni, ale pak jse ty (ted uz dospele) deti poznala 😭
@martinka_33 pracuji v advokacii a jsem z rozvedené rodiny, takže vím, jací kreténi se z rodičů (bez ohledu na pohlaví) mohou stát, když si své křivdy řeší přes děti. Stejně tak vím, jak rodiče (opět bez ohledu na pohlaví) umí děti zmanipulovat až do stavu, kdy dítě při pohledu na druhého rodiče dostane psychický záchvat, přitom do rozpadu rodiny toho rodiče milovalo... Je mi z toho blivno a takové rodiče bych normálně zavírala na psychiatrii, aby na sobě pracovali a neškodili...
Ale ať už je ta situace jakákoliv, tak do zbavení rodičovské zodpovědnosti se prostě rodič podílet na výživě svých dětí musí. Navíc za to, že je dítě zmanipulováno až do té míry, že odmítá s druhým rodičem komunikovat, natož s ním někam odejít, není chyba toho dítěte.
@martinka_33 já tě úplně chápu, partner taky měl s jedním potomkem problémy a to platil výživné přímo tomu potomkovi, který už byl plnoletý. Kdybych tu měla vše vypsat, třičtvrtě Koníka neuvěří. Bohužel. Ale zas ty děti pokud ještě nejsou plnoleté, a vlastně i když plnoleté jsou, ty děti nemohou za to, že se narodily... To byla volba rodičů... A byť to morálně, i jako matka chápu, tak ty děti prostě musí jíst, mít oblečení, bydlet atd, bez ohledu na to, ať se s rodičem stýkají nebo ne. Je to složité, morálně určitě, ale zas třeba jak potomkovi o kterém píšu já soud řekl, že alimenty ano, ale aby si i přivydělal, nezletilé dítě tuto možnost nemá.
@miryp vzdycky to nevic odnesou deti, treba tim ze uplne zbytecne prijdou o jedoho rodiče 😭
@krtcice znam na druhe strane i tatinky, kteri se sbali a mamo starej se, o dite nemaj zadnej zajem. Veskera pece je pak na te mámě a tatik je vychechtanej, protoze oficialne ma tak nizky prijmy ze mu soud vymeri směšné alimenty. Ale v tech pripadech kde maminka drti proti tatovi postve a jen natahuje pracky na vyzivny a realne decka da spagety s kecupem, nezaplati krozky ani tabory, nemaká a zije za to vyzivne pro DETI. Takovym bych dala pres drzku. Nebo lepe soudne naridila ze tatine bude platit primo urcite vydaje (skolni veci, krouzky, tabory, atd.) ale aby ta lina prasnice nevidela ani korunu (aby z toho ona nemohla zit) a kdyby si nahodou stezovala ze nemuze makat protoze nema hlidani? Tak stridavku, on prece o deti zajem ma takze nakonec dobre i pro nej.
@martinka_33 to s tebou naprosto souhlasím.
@martinka_33 je to tak, to dítě to poznamená 100 %. Co se vztahu k druhému rodiči týká, tam to naštěstí není vždy trvalé. Někdy stačí pár let, dítě si udělá vlastní obrázek a druhého rodiče samo vyhledá a ten vztah se obnoví...
@marcelinka81 samozřejmě že ano. Je to jejich otec a má vyživovací povinost...proč by měla všechno platit jen jejich matka? Už jenom to že vás tohle napadlo o vás něco vypovídá...