Výživné na matku dítěte, můžu ho požadovat zpětně?

lucie009
17. srp 2016

Ahoj holky... mam chlapecka 6 mesicu nicmene s ex mame mimo soudni dohodu kterou si sam sesmolil nicmene moje chyba, ze jsem podepsala posila mi na ucet 1000 kc a neco nakoupi jenze me to proste nestaci chci to dat prez soud plus svereni do pece... chci po nem vyzivne na matku ditete muzu to poradovat zpetne od pocatku tehotenstvi??? Nebo je na to nejaka omezena lhuta?? Dekuji za odpovedi...

mrkvicka1988
17. srp 2016

Dle § 922 odst. 1 občanského zákoníku lze výživné pro neprovdanou matku a úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem přiznat i zpětně, nejdéle však dva roky ode dne porodu.
Ale mám takový pocit, že návrh si musíte podat sama a všechny výdaje musíte doložit účtenkama a dokladama.

lucie009
autor
17. srp 2016

Tak to nebude zadny problem dekuji jste hodna... jeste ze optam ma nejaky smysl vzit si pravnika k soudu??

monye
18. srp 2016

@lucie009 podle mě to smysl má. Vyzná se ve všech "termínech" které soudce používá, vše čemu nerozumíte vám vysvětlí.

astyna
18. srp 2016

@lucie009

Právníka máte zadarmo, takže proč ne, hradit ho bude protistrana. Pokud se něco za 2 roky nezměnilo, měla to tak kamarádka.

katie87
18. srp 2016

Asi mám jako jedna z mála jiný názor, tenhle zákon mi přijde postavený na hlavu.
Prostě jednoho krásného dne si dva lidi udělali mimčo, ať vědomě či nevědomě, ale společně. A pokud dle mého spolu ty dva nevydrží, což ano stát se to může, je dle mého názoru ,, nenormální´´ chtít po tom muži, aby vyživoval i danou bývalou partnerku. Že má platit na vlastní dítě to je jasné, ale proč proboha i na ženu, to je pak tak strašně lehce zneužitelný. To je ten sociální stát holt, který doufám, že tu brzy skončí. Čekám kritiku, ale názor je názor.

drakenn
18. srp 2016

@katie87 možná, až tě chlap kopne do hader těhotnou, názor změníš.

Ty určitě žiješ s partnerem. Tvůj partner ti upírá svou výplatu? Asi ne. Si to představ, že by ti řekl, že máš svůj příjem na RD od státu, dá ti tisícovku na plíny a ty se starej.. zkus si to přebrat třeba takhle.

katie87
18. srp 2016

@drakenn jak jsem napsala názor na to mám takový. Ano mám partnera a hodně let jsem poznavala s kým žiji a jestli je správně pořídit si s nim dítě. Nešla bych do toho bezhlavě a spousta holek to dělá, neříkám, ze to musí být případ slečny co dotaz položila. Je tak jednoduchý najít si hodně prachatyho, nechat si udělat dítě a pak plať jak mourovatej. A pokud nejsem sama v situaci, abych se dokázala v případě nenadaly situace sama o sebe a dítě postarat, tak do toho rozumný člověk snad ani nepůjde, protože si uvědomí možné následky a komplikace.

lucie009
autor
18. srp 2016

No myslim, ze bys s nim taky nevydrzela dominantni samec a jeste hroznej skrt on driv takovej nebyl ted si vozi zadek v bmw a ja nemam ani na rohlik bere celkem slusny prachy... vybavicku koupil jen 5 dupacek a myslel ze to je v poradku?? Tak to teda ne... kdybys byla v moji situaci taky bys to udelala...

astyna
18. srp 2016

@katie87

Věř mi, že ty nejbohatší se jistí ažaž 😀

Za mě jen ať platí, taky dítě dělal 🙄

jestrab
5. zář 2016

Je dobře, že otec "budoucího dítěte" má i nějakou dobu vyživovací povinnost k matce dítěte. Přeci v těhotenství a při kojení máte jiné nároky na svou stravu,aby mohl být řádně vyživován plod a později kojeno dítě. Sama o sobě tolik nepotřebujete,mnohdy postačí rohlík a kus salámu,ale těžko toto budete jíst během těhotenství a kojení.Máte jiné nároky na kvalitu i kvantitu stravy.Těžko přejdete s dítětem na fotosyntézu.A to nemluvě o změně postavy - potřebujete se obléknout atd. Jen ať se tatínci starají. Když umí dítě udělat, mají se také postarat.Alespoň finančně.