Angličtina 3. třída. Co umí vaše děti?

mariti
17. led 2025

Ženy, co se týče Aj, co umí Vaši třeťáci, když měli angličtinu od 1. třídy? Asi jsem to podcenila, nějak to běželo, nosila jedničky, tak jsem myslela, že OK. Te´d jsme začaly trénovat na zkoušení ze čtení, a nemohla jsem uvěřit, jaká je to katastrofa. To dítě neumí vůbec NIC! ani základní slovíčka, ani výslovnost, slova čte jak se píšou.... proboha, co tam ty 2,5 roku dělali? Jako jasně, nečekám, že bude mluvit plynně, a chápu, že odlišná výslovnost od psaní může být pro ty děti těžká. Ale tohle mě fakt zaskočilo. Samozřejmě se tomu budeme věnovat, já anglicky umím dobře, jen mě zajímá, jak to máte Vy? Možná jen mají blbou učitelku. Strašně mě to mrzí, osobně považuji angličtinu za opravdu důležitou. Budu muset najít způsob, jak ji motivovat a jak to udělat zábavné.... Uffff :-/

alianan
17. led 2025

Nám dítě na normální základce, kdyby to byla jazykovka, asi bych měla jiný přístup.

Angličtinu měl od první třídy, ale bylo byly to takové sranda hodiny pro seznámení s jazykem, písničky, hry a tak.
Od té třetí třídy se teprve začali opravdu učit, po prvním pololetí na tom syn byl asi jako tvoje dítě.
Já jsem i ráda, že to s angličtinou nepřeháněli, prvňáci toho mají na učení opravdu hodně, jsem ráda, že do toho ještě nemotali cizí jazyk.

mariti
autor
17. led 2025

@alianan Díky za úhel pohledu. Souhlas, že v první třídě je toho hodně, že jde spíš o oťukávání. Možná mě trochu zblbla moje mamka, která přišla s tím, že to musím okamžitě řešit a sehnat jí doučování :-/ Navíc dcerka měla logopedický problém, takže jsem ráda, že umí česky, s mírnou nadsázkou. Asi teda vydechnu a hodím se do klidu. Což neznamená, že se tomu po večerech v rámci desetiminutovek nebudeme věnovat. Možná i se starším bráchou, to by mohl být tahoun. Považuji totiž za fakt důležité, aby moje děti uměly anglicky, v dnešní době.

mariti
autor
17. led 2025

Jo, a máme taky standardní základku, nic extra zaměřeného na jazyky.

saralinda
17. led 2025

U nás ve 3. třídě (aj od 1.) taky neuměl skoro nic. Nějaká slovíčka se naučil a větu do kupy skoro nedal a to je na jazyky syn šikovný.

somalicats
17. led 2025

@mariti za mne je Aj v aktualnim pojeti na ZS od 1.tridy nesmysl. Deti ji nemaji tak casto, aby si formou hry upevnovaly slovicka, a chtit po nich v tuhle chvili, aby to i spravne cetly, je blbost. Anglicky mluvim velmi dobre, deti k Aj motivuju doma formou her, Aj pisnicek apod., od skoly necekam, ze je na 1.stupni anglicky nauci.

miryp
17. led 2025

Naše děti sice mají ve škole AJ až od třetí třídy, ale na AJ chodí už od školky v rámci kurzů. Na kurzech se řeší konverzace a upevňování slovní zásoby formou her, gramatiku tam probírají až s dětmi na druhém stupni. Když dcera nastoupila do třetí třídy (to za sebou měla pět let AJ), měla jsem pocity stejné jako ty. Ale postupně si dokázala propojit to, co znala z kurzů s tím, co dělali ve škole a velmi jí to pomohlo. Já myslím, že i u vás se ty první dva roky AJ ještě zúročí.

mariti
autor
17. led 2025

@miryp Díky moc za povzbuzení! 🙂

felis
17. led 2025

@mariti ahoj, dcera chodila na ZŠ s rozšířenou výukou jazyků, takze mela intenzivne anglictinu od 1.třídy. Nám vysvětlovali angličtinarky, že v 1. a 2.tride je to spíše pasivní znalost, že u leckterých děti se ještě piluje mateřský jazyk a pripadne u dětí s OMJ (ktere ve třídě taky byly, tak i druhý mateřský jazyk), že jim jde hlavně o to, aby rozumnely, co se po nich chce při úkolech a zpracovat je a umely slovicka pasivne a hlavne pro sebe. Od 3.tridy měly povinný ctenarsky denik v angličtině, kde zacaly ze školní knihovny temi úzkými obrazkovymi Disney pribehy a v 10 letech dcera precetla 1.dil Harryho Pottera v angličtině, takže ten skok byl obrovský. Tobě muze připadat, že nic neumí, protoze u dospělých se anglictina učí trochu jinak než u deti. Byt Tebou, tak bych si promluvila s učitelkou, aby ona zhodnotila v kontextu třídy její znalost a třeba Ti poradila, co konkrétně procvičovat. Btw dcera je teď ve druháku na střední a nepripravuje se na maturitu z angličtiny, ale na certifikát FCE úroveň C1. Tak neboj, nic není ztraceno 🙂

jeyre
17. led 2025

Dcera má také od 1. třídy, aktuálně mají 3 hodiny týdně. Co jsem tak koukala, tak se učí psát číslovky a jednoduchá slova, tvoří věty. Nic úžasného, ale něco už určitě pochytila. Stejně mi přijde, že nejvíc se naučila při koukání na anglické pohádky a loni se úplně v klidu domlouvala s dvěma holčičkami na dovolené, takže je tam i nějaká aktivní znalost 😁

alianan
17. led 2025

@jeyre Jo, u nás se také děti naučily nejvíc z pohádek a nejlepší byl nejlepší Cocomelon - jednoduchá angličtina, srozumitelná výslovnost. Fakt se tak naučily i mluvit.

Všechny moje děti byly ve druhém pololetí druhé třídy rády, že vytvořily českou větu. Natož ještě vymýšlet a psát anglickou.😅

lv
17. led 2025

Holky měli od 1. třídy, mně to taky přišlo ty první roky takové seznamování a kde nic tu nic, ale jdou na to postupně a umí to

konidana
17. led 2025

@mariti deti mely aj od 1.tridy. Asi az do 5.tridy jsem byla presvedcena, ze ta jejich vyuka je uplne na nic a ze nic neumi. Ja chodila na jazykovku od 3.tridy rj a od 5.tridy aj. Meli jsme min.5h jazyka tydne, biflovali jsme desitky slovicek, cetli jsme, delali gramatiku... . Nase deti lazo plazo. A svete div se, v devitce neumi teda mluvit lip nez ja (uz taky zapominam a nepouzivam) ale precte knizku (divci roman) a asi rozumi pisnickam. Ja obdobnou knizku (Harryho Pottera) precetla vlastne take asi az po 9 nebo 10 letech intenzivni vyuky jazyka (nejaky cambridge certifikat) a pisnovym textum nerozumim vubec, kdyz nemam jejich texty k precteni.

tereza0111
17. led 2025

U nas velmi podobne... Maji beznou ZS, ale s rozsirenou vyukou jazyku, skola se hodne "kasa" jak na jazyky hledi, maji od 1. tridy 3 hodiny tydne, ale k tomu jeste vychovy a prirodovedu vedou v tandemu ceska ucitelka + rodily mluvci, takze je te Aj je docela hodne.
Vysledek - na zacatku 3. tridy umeli uplne nic. Od treti tridy konecne zacal trochu tlak na to, aby se i neco naucili, takze ted uz neco malo umi, ale stejne mi to prijde strasne malo. Nemyslim, ze by to byla chyba deti, jak pises, nosi za 1.
Prijde mi smutne, jaka probiha diskuze o tom, ze teda zacnou mit vsichni povinne AJ od 1. tridy, ale nejak chybi informace, jaky ma byt v 9. vystup. Je to uplne nesmyslne postavene, vyuka je neskutecne roztahla a vlastne mi prijde, ze ted delaji totez co predchozi dva roky. Deti to nebavi, prudi a po takove dobe neumi sestavit kloudnou vetu.. Na strankach skoly mame psano, ze ocekavany vystup ve minimalni uroven A2 - ale to je uplne smesne malo....
Abych jen nenadavala, mozna tam je nejkay skryty prinos. Protoze od te 3. tridy to zacaly dcery chytat rychle a ten progres tam je. Skolni AJ uz jsem tedy nevydrzela, takze maji k tomu doucko, ale tam jedou a uz se i docela domluvi

ninive211
17. led 2025

Dcera je ve 4.třídě, AJ od první třídy s tím, že měli aj i ve školce 1 hodinu (naše MŠ spolupracuje s univerzitou na projektu Angličtina do škol)...jako očekávala bych, že teda za tu dobu, už by měla něco pořádně umět...A PRD! Umí nějaká slovíčka, pár frází, co se našprtali nazpaměť (pořád dokola snad jedou I can/I can´t....), umí odpovědět ano, ne...a jako nic moc za mě. Já jsem začínala s AJ až v 6 třídě (tehdy jsem měla jazyk od 4.třídy-němčinu (s tím, že předtím jsme měla rok kroužek a taťka se mnou němčinu dělal i doma), pak jsem přešla na 8L gympl, kde němčinu nás mělo jen 5, takže všichni povinně od začátku AJ)...a jako za ten první rok jsem byla 100% o hodně dál, než dcera je v AJ za 4 roky. Takže mě prostě nikdo nepřesvědčí o tom, že vtloukat do hlavy dětem angličtinu od první třídy k něčemu je...ty první dva roky jedou fakt jenom na seznámení s jazykem a naučí se pár slovíček, spíš jedou jen poslech, čtení psaní nee (teprve se učí psát česky, že), to by starší dítě dohnalo během MÉSÍCE, i kdyby se začalo cizí jazyk učit později.

mourovatakocka
17. led 2025

@mariti Mám prvňačku. Známky dostává za vybarvený obrázek. Ale co je na něm, to ví jen česky. Údajně je to v pořádku. Prý poslechů m nerozumí, chápu ji, já tě echt britske angličtině z nahrávky rozumím prd. Ale že jim učitelka neříká, co tam na CD říkají, to doufám, že se spletla. Na dotaz mi tento týden řekla, že si třeba teďka začali říkat slovíčka věci okolo. Chtěla bych ji na tabletu pravidelně dávat Duolingo, s mužem to zkoušeli a baví ji to. Ale jak píšou holky, ze začátku je to údajně jen pasivní znalost. Upřímně mi nesedí ta povinná angličtina u děcek, co jsou rády, že všechny umí česky a domluví se mezi sebou a s učitelkou (kdo má třídu česky mluvících všech dětí...), neumí číst a jsou často rády, že jsou rády 🤭. Vždycky ale záleží na škole, sousedka u nás nešťastná, každý rok jiná učebnice, jiný přístup a ve finále se učí doma... V soukromé škole vrstevnice třikrát týdně aj, jedna hodina s rodilým mluvčím a prý už se lehce dorozumí a umí povídat o sobě takové to seznámení.

ninive211
17. led 2025

@mourovatakocka Jo v tomto směru mi to Duolingo, na který lektoři jazyků plivou, přijde přínosnější jak výuka jazyků na základce na 1.stupni. My máme učebnice od Oxford University Press Let´s Explore (1. a 2.třída), následně pak Explore Together (od 3.třídy)

konidana
17. led 2025

@ninive211 souhlasim s tim, ze u mnoha deti v 1.tride je problem spis cestina, a motat jim do toho jeste i aj je uz moc. Ale aspon je to nejake seznameni a zjisti, ze existuje jiny jazyk. Stejnak ten povinny druhy cizi jazyk, nechapu proc je plosne pro vsechny, i pro ty, co maji celou zakladku problem s cestinou a nechytaji ani tu anglictinu. Na co jim je 2.cizi jazyk? Jako volitelny pro jazykove nadane deti klidne 2.i 3.jazyk, ale ne plosne.

tereza0111
17. led 2025

@ninive211 omlouvam se autorce za out of topic, ale proc lektori plivou na Duolingo? To jsem jeste neslysela, tak by me zajimalo co je tam spatne. Podle me je super 😅

ninive211
17. led 2025

@tereza0111 Konkrétní argumenty ti neřeknu, protože si je nempamatuju 😀 Jde hlavně o lektory z jazykovek, pro starší a dospělé a tak. Že prý je to neefektivní způsob výuky a hodně jsem šlyšela dehonestující výroky ve stylu "rok a půl jedete jazyka na Duolingu a pořád nedáte dohromady větu? No to je proto, že se učíte ŠPATNĚ, že Duoligo učí "blbě". Já teda jsem s Duolingem začala španělštinu (teď mám teda dlouhodobější pauzu), ale musím říct, že jsem se jako samouk naučila hooodně, za půl roku jsem byla na vyšší úrovni, než ve škole s Aj za skoro 3 roky (a to jakpíšu výše, ve škole jsem za 1.rok s Aj byla o dost dál, jak děcka na základce za 4 roky). takže tak. Ale jela jsem to intenzivně, denně, měla jsem motivaci a fakt jsem se snažila zpamatovat slovíčka a fráze, nejela jsem slepě jak robot, že jsem odklikávala něco, co jsem věděla z předchozích lekcí, že je dobře, aniž bych tomu rozuměla. Za mě Duolingo teda jako DOPLNĚK ke školní AJ je skvělý. Sama už jedu s Duem 3.rok

ninive211
17. led 2025

@konidana Ono i u toho 2.jazyka je to pak o tom, jestli ho kdy vůbec využiješ. Já pak na gymplu měla jako druhý jazyk němčinu (která byla původně mým prvním jazykem), měli jsme nic moc učitelku, kdy jsme psali písemky stylem "naučte se slovíčka lekce 2" nebo "test bude ze cvičení ze strany 25, č,5", my jsme se to nsšprtali, na test byly jedničky, max. dvojky, ale mluvit jsme se moc neučili, poslech taky nic moc, v praxi jsem nemčinu v životě nepotřebovala (naposledy jsem se s ní setkala na VŠ u povinné zkoušky z odborné ekonomické NJ), takže jako gramatiku, jak se tvoří, si jakž takž pamatuju, když uvidím takové to složené německé slovo, asi odvodím, co by to mohlo být, ale aktivní znalost NJ mám na úrovni A0 😀 A upřímně, co si nepamamatuju ze základky (4.a 5.třída, kde jsme měli sice přísnější, ale fakt úžasnou učitelku, zpětně hodnoceno), to v podstatě neumím 😀

moudivlacek
17. led 2025

Ono je si třeba uvědomit, že úroveň maturity z cizího jazyka je B1, tím je dle mě řečeno vše. Jinak angličtina na běžné základce katastrofa, ono v tom počtu dětí, co si budeme... Syn měl zájem, měl hodiny extra mimo školu, a je to sakra znát. Co mi spíš vadí, děcka neumí pořádně českou gramatiku, nedají skoro větu anglicky dohromady a hl, že se vymyslel druhý cizí jazyk na ZŠ, za mě nesmysl, minimálně ne povinně.

martinka_33
17. led 2025

Na normální nejazykové základce je výuka jazyků absolutní katastrofa 🤮 O nic ale absolutne o nic lepší ro bylo v dobe kdy jsem chodila do skoly já. Pokud rodice nemají možnost platot diteti kurzy zvlášť (coz vetsina normálních rodicu nemá) nebo nejsou sami na takové jazykové úrovni, aby díte učili a procvičovali s ním sami (coz vetsina taky neni), tak se holt musime smirit s tim ze deti umí uplny nic,mizna tak pocitat do deseti a par zakladnich slov, odpovedet jak se jmenujes a kde bydlis.
Moje dcera chodí do 4. , její základka je vyhlášená jeste katastrofálnejsi úrovní jazyků nez ostatní základky (bohuzel byla spádová a tatinek nechtel slyset o jiné) a neumi anglicky fakt skoro nic a to ji anglictina baví a bokem se sama od sebe uci jeste duolingo.

enoli
17. led 2025

@mariti co mají za učebnice? Učím AJ. My ji tedy máme od 2.tridy. To máme Let's Explore - prostě omalovánky a písničky a opakování par slovíček. Čtení žádné. Od 3.tridy máme Fun Park - ten je skvělý. Tady se začíná číst a psát.

enoli
17. led 2025

@martinka_33 nemáš pravdu. Respektive nemůžeš házet všechny ZS do jednoho pytle na základě pár "nepovedených".

martinka_33
17. led 2025

@enoli vy fakt máte dobrou úroven na nejazykovce? To závidim 😍 tak do ktere chodi moje deti je obzvlášť tragická ale je tim vyhlášená, na vsech ostatnich by to tedy melo být lepsi. Ovsem co vim od kamarádky tak ani na te jejich to neni zadna slava.

martinka_33
17. led 2025

@tereza0111 za me je an duoligu špatne to, že ja jsem se podle nej nenaucila vubec nic 😅 ale to je mozna moje vhyba, ne chyba toho duolinga 😀

tereza0111
17. led 2025

@ninive211 ja na nem jedu italstinu a co jsme posledne byli v it, tak jsem docela solidne rozumela 😅 teda vymacknout ze sebe vetu mi moc neslo, ale za to uz duo moc nemuze... vedela jsem jak bych ji asi mela rict, ale tyhle bloky se odstranuji tezko :D

Co uznam ke "kritice", kdyz jsem si chtela vylepsit AJ, kterou mam mezi B2-C1, tak tam mi uz duo nepomuze vubec, ale to mu nemam moc za zle. Na ty zacatky a zakladni konverzaci mi prijde super 🙂

ninive211
17. led 2025

@tereza0111 Duolingo obecně končí úrovní B2, u C1 je tam napsáno, že to tam není naprogramováno )Že možná do budoucna bude rozšíření), takže na tuto úroveň to chce spíš soukormého lektora třeba a individuální lekce. Na ty základní konverzace a fráze je to fakt fajn. Byli jsme loni ve Španělsku a jako většinu nápisů, co kde byly napsány, jsme rozluštila anebo odhadla, aktivně jsem si požádala o lístek v autobuse, když mi řekli částku k úhradě v obchodě, taky jsme věděla, kolik po mě chtějí atd...takže sice složivá souvětí jsme ze sebe nevyplodila, ale to bych možná měla problém i v té angličtině, natož v jazyku, který jsem se učila jako samouk v téměř 40 letech.

ninive211
17. led 2025

@martinka_33 A který jazyk se podle něj učila a na jaké úrovni? Za mě je Duolingo skvělé na ty základy, takové to small talk. Jak už chcčeš nějakou vyšší a sofistikovanější úrověň, tak jsou určitě efektivnější způsoby výuky než Duolingo. A z těch cizích jazyků je po angličtině asi nejvíc propracovaná právě španělština (mám srovnání s němčinou, italštinou...) Já třeba teď na něm jedu AJ a beru to spíš jako takové opakování a upevnění, sem tam pochytím nějakou novou frází nebo slovíčko, které jsem neznala (dané i tím, že Duolingo má americkou angličtinu, zatím co ve škole jsme jeli britskou angličtinu, takže některé obraty nemám zažité i kvůli tomu)

ninive211
17. led 2025

@enoli Taky máme řadu Explore a jak píšeš, omalovány, písničky...jako první druhá třída jsem chápala, to se mají učit primárně ČJ a s AJ se seznamovat, ne v ní psát, ale ani ta vyšší řada od 3.třídy Explore together mi nepřijde nějak víc pokročilá teda, přijde mi, že se naučili akorát pár slovíček navíc a pár frází navíc a umí pár anglických slov správně napsat a když je vidí něktde v řádku, tak správně vybrat a doplnit do věty (ale pochybuju, že kdyby měli nějakou českou větu a měli ji přeložit do Aj, že by to ty děcka zvládly, pokud by to bylo něco složitějšího než "Moje jméno je...",, "Umím běhat", "tohle je pes".