Dáte prvňáka nebo druháka do školy s rouškou?

lucka662006
11. lis 2020

Ahoj maminky, už jsme se radovali, že bude pro 1. a 2. třídu obnovena výuka, a nyní jsme zjistili, že s rouškou celou dobu na puse ve škole. Nedovedu si představit, že můj chlapeček má na ústech 7 hodin v kuse tu roušku, vždyť i já se po 30 minutách dusím. Nevíte prosím, zda bude nástup do školy povinný, zda by nestačil štít? Dáte svoje děti do školy na celou dobu s rouškou? Je mi z toho hrozně smutno.

smudlinka10
11. lis 2020

Dam, ten problem s rouskou vidime hlavne my dospelaci. Deti to zvladnou.

lucka662006
autor
11. lis 2020

@smudlinka10 Děkuju moc za tvůj uklidňující názor. Dají se dohledat názory, že vdechování CO2 je škodlivé, i že škodlivé není, tak nevím, ale příjemné to není, a zpravidla, co není tělu příjemné, není mu prospěšné, bolest a nepohodlí jsou znakem toho, že by se to nemělo dělat.... Děkuju.

smudlinka10
11. lis 2020

@lucka662006 Tak tam dite nedavej, kdyz mas takovy argument, nebo si zajdi za doktorem a zeptej se ho na tyto moznosti. 🤷‍♀️ Prijde mi, ze nekteri z nas nevedi co chteji. Ja jako detsky onko pacient nosila rousku jen mimo spanek a prezila jsem, takze v rousce problem nevidim.

lucka662006
autor
11. lis 2020

@smudlinka10 A můžu ho tam nedat s důvodem "nechci aby měl 7 hodin v kuse na nose roušku"? Nevím právě, jestli je návrat povinný, nikde jsem to nenašla.

smudlinka10
11. lis 2020

@lucka662006 Myslim, ze pokud nebudou zdravotni duvody, tak skola bude klasicky povinna. Myslim, ze rousku by nemusel mit jen pri astmatu. Ale za to ruku ted do ohne nedam.

plksv
11. lis 2020

Samozřejmě dám.

ilonne
11. lis 2020

@lucka662006 Školní docházka je povinná. Dávat ho do školy samozřejmě nemusíš, ale pak ho musíš řádně omluvit a neočekávej distanční výuku. Každopádně to zbytečně dramatizuješ, nejen u nás musí mít školáci roušku. Tak buď chcete děti ve školách a budete dodržovat hygienická nařízení nebo chcete distanční výuku. Každopádně 1. a 2. třídy se neučí 7 hodin denně, ale 4 hodiny, někde max. 5 hodin. Odečti si HV a TV a máš o 3 hodiny týdně méně.

alcar
11. lis 2020

Nelibi se mi to, zavrena skola i vyuka v rouskach u tak malych deti je oboje obrovske zlo, ale dam ji tam. Nic jineho nezbyva. 🤷‍♀️

lucka662006
autor
11. lis 2020

@ilonne Děkuju, a když ho řádně omluvím, tak má ale nárok na obdržení učiva emailem přeci, když učitelku požádám, neměla by mi neodpovědět nebo říct, že mu to posílat nebude... Díky.

ilonne
11. lis 2020

@lucka662006 Tak samozřejmě, že ti dá výčet probraného učiva a udělané práce. Ale výklad ti k tomu nedá. A nemůžeš ho omlouvat do nekonečna, ne?

ilonne
11. lis 2020

@lucka662006 Ty děti jsou vážně v pohodě. Když byly povinné roušky jen ve společných prostorech, kolikrát jsem dětem říkala, že ve třídě si už roušku můžou sundat. Někteří by v ní nejraději seděli celý den u tenkrát.

anetka1701
11. lis 2020

Já to řekla dceři děsně pozitivně, řekla jsem jí o roušce, ale úplně normálně "sice budete mít roušky, ale bude to super, budeš s dětma". Dcera se rozbrečela, že s rouškou je jí špatně a že to nezvládne... Nechám jí doma.

olga_
11. lis 2020

@lucka662006 Ještě můžeš zvážit možnost přejít na regulérní domškoláctví.

dendy88
11. lis 2020

@lucka662006 normálně dám , když jsem ji řekla o roušce tak akorát řekla že chce chodit po obědě , bude mít 4 hodiny denně.

gramar
11. lis 2020

Do školy půjde, když jsem řekla že otevírají, všichni začali skákat metr vysoko radostí, kterou jsem tedy dvěma z nich překazila neb jsou ve vyšších třídách, ale nejmladší prohlásil že půjde třeba ve skafandru, hlavně ať už může jít...
Budou hodně větrat, není červen a vedro, takže rouška je to poslední co mě trápí, spíš se děsím toho že to není na dlouho... :/

alcar
11. lis 2020

@ilonne no moje dcera s ni “v pohode” teda rozhodne neni. Trpi jiz ve svych 6 letech na migreny a vim, ze s rouskou nebude tolik pit a o nejakem normalnim dychani nemuze byt ani rec. Vem si, co to dela s nami dospelaky, natoz s detmi. Ty male deti ti nereknou, ze se jim blbe dycha. Ony to samozrejme vydrzi.... 😏

lolam10
11. lis 2020

Taky mi to prijde malicherne.rouska je hlavne o zvyku.samozdrejme ze pro deti je to neprijemne ale hold doba je zla.budte rada ze alespon tyhle prvni tridy mohou byt ve skole...

ilonne
11. lis 2020

@alcar Já jsem také "migrenička" a když jsme nosili roušky na společných několikahodinových poradách, nikdy jsem migrénu neměla. Samozřejmě nezpochybňuji, že stát se to může. Nicméně na pitném režimu se přece můžeš domluvit s p. učitelkou. A jak už je napsáno, musí se častěji větrat, nikdo nenechá nikoho dusit v přetopené místnosti. V Německu třeba sedí děti v zimních bundách a mají pořád otevřená okna. To m i tedy rouška přijde jako nejmenší opatření.

ilonne
11. lis 2020

@gramar první a druhé třídy už na distanční způsob výuky nepřejdou nikdy. Ani v tom nejhorším stavu.

olga_
11. lis 2020

@ilonne To by ovšem muselo být splněno několik základních předpokladů:
1) To, co vláda řekne, platí déle než týden.
2) Nebouchne atomová elektrárna.
3) Zůstane tam tentýž ministr nějakou rozumnou dobu.
...
Ale jinak teda smekám před důvěrou k vládě.

gramar
11. lis 2020

@ilonne Budu se v to upřímně modlit k čemukoliv co bude po ruce, ale s ohledem na to že se tady vše ohýbá dle potřeby a ne dle rozumu, nejsem bohužel už příliš optimistická. Na druhou stranu jednoduchou matematikou, pokud se to podělá, tak to bude "prokazatelné" až tak za čtrnáct dní a než by případně hodil někdo do pléna bombu s označením "zavírá se škola, zase", tak to bude na dalších pár dní, než seberou odvahu a kule z podlahy, no a pak začínají vánoční prázdniny, takže by si mohl tu školu alespoň do vánoc užít :D

zuzkasim
11. lis 2020

Snažila jsem se to sepsat už ve zprávě u mě na zdi. Většinou roušky řeší hlavně rodiče, ty děti v 99% případů opakují to, co slyší doma. Neznechucovala bych jim to. Mám též zkušenost, že před uzavřením škol děti nemyslely na to, že si ve třídě už mohou roušku sundat, celkově na těch chodbách neměly nejmenší problém. Trochu ukočírovat jsme to museli u některých s horšími hygienickými návyky, pokud školní děcko neumí smrkat, roušku neustále olizuje, cucá gumičky... Každopádně toto většinou byly právě ty děti, které tu školu potřebují jako sůl. A podívejte se i do okolí, řeší to celá Evropa, každý stát zkouší, co zabere, přemýšlí, jak to udělat, aby se vir tolik nešířil a zároveň se společnost neparalyzovala. Moje dítě do školy samozřejmě půjde a budu se modlit, aby co nejdříve mohly i ty ostatní děti.

toupalka
11. lis 2020

My urcite syna do skoly dame. S manzelem oba pracujeme a stridat se u online vyuky a jeste se po vecerech ucit je proste hruza. Ten mladsi stejne chodil celou dobu do skolky. Rousku mu dam tu zdravotni kupovanou, jen mu zdratim gumicky. Sama ji mam v praci 8hodin a pod tou latkovou se dycha hur. A navic si myslim,ze to stejne budou sundavat.

me_druhe_ja
11. lis 2020

Však může mít štít ne.🙂 V neděli jsem na letišti viděla děti se štítem ve věku 5-8 let. 🙂 Jako chápu, roušky pro tak malé děti a na tak dlouho jsou šílenost, ale nechodit do školy ještě větší.

ilonne
11. lis 2020

@olga_ To je vlastně fakt. Diky

antoinet
11. lis 2020

Doporučuju vyzkoušet různé možnosti - látkovou, jednorázovou, respirátor. Mně se nejhůř dýchá v látkové, nejlépe v respirátoru, ten mi netlačí na pusu ani nos. Učitelé děti nechají se napít, nebudou to mít v kuse.
Ale ani na vteřinu by mě nenapadlo stranit dítě doma, když už nebude muset.

alcar
11. lis 2020

@ilonne ja mam 12 hod v praci respirator a pravidelne jezdim domu s migrenou. Proste to neni fyzicky prirozene dychani. Ale nema smysl polemizovat o skodlivosti ci neskodlivosti...to tady nevyresime. Nicmene, ne, fakt s tim nejsou vsechny deti v pohode. Je to jako u dospelych. Je to nutne zlo...bohuzel. I kdyz, i o tom “nutnem” by se taky dalo polemizovat. 🤔

elencze
11. lis 2020

může mít štít. Existují i pološtíty, které jsou de facto takové "plexi roušky". Sice někdo jejich účinnost zpochybňuje, ale podle mě je to úplně fuk, protože ani ty obyčejné doma šité hadry nejsou žádný zázrak.

clementina
12. lis 2020

Nám lehoučkou nano roušku zvládá nosit i školkové dítě a manipuluje s ní tak, že strčí do kapsy i leckteré dospělé. Chodí radši s rouškou, než vůbec. Děti jsou super❤

benjik
12. lis 2020

Ty 2, co jít můžou, půjdou. Do školy se těší, doma je to už dlouhé. Roušku budou střídat se štítem. Štít kvůli čtení, syn má dysfazii, je potřeba mu vidět na pusu. Nejstarší má smůlu,ale té zas domácí výuka vyhovuje v současné chvíli. Konečně není pořád nemocná.
Covid tu bude kdovíjak dlouho. Nehodlám je mít doma až do střední třeba.