Do 1. třídy v novém místě bydliště anebo v tom starém?

agnessi01
1. srp 2014

Zdravím všechny maminky a doufám, že mi pomůžete rozhodnout se správně. Mám OBROVSKÉ dilema... Náš Samík půjde v září do školy, nahlášený je tam, kde jsme bydleli (tento týden v pondělí jsme se přestěhovali do 15km vzdálené vesnice), školu pozná, paní učitelku už taky, spolužáky vesměs taky, protože většina je ze školky kam 3roky chodil, ale je to na dojíždění. Ne žádná hrůza, autem 15min, busem 25min, ale s tím, že sem jezdí cca každé 2hod, takže stejně pro něj budu muset denně jezdit. A Mája (dcera) má před sebou ještě rok, dva ve školce, je srpnová, tak uvidíme, jestli dostane odklad anebo ne. No a z této vesnice, kam jsme se teď přestěhovali, chodí všechna děcka (je jich tu fakt pomálu, snad ani ne 10) do sousední vesnice, kde je jak MŠ, tak základka. To jsou jen malotřídky, některé i spojené, protože dětí je málo. To v té škole, kde je Sam nahlášený, se otvírají 4 třídy po 30 dětech, takže budou mít i 2x týdně půlené hodiny, aby si na všechny našla paní učitelka čas. Tady v té druhé škole by to bylo víc v pohodě. Tak nevím, jestli ho nemáme přehlásit, aby nebyl v naší vesnici "vyvrhel" anebo ten divný, co chodí do školy jinam anebo ho máme nechat v té škole, kde je ještě pořád nahlášený, protože tam už pozná všechno a všechny. Nevím, prostě fakt nevím, bojím se, abych neudělala chybu a pak jí nelitovala ☹ A to samé řeším i s Májou, ta chce chodit taky do školky, kterou pozná, ale sama mi nedávno řekla, že až jí pasují na prvňáčka (zvyk v naší školce), tak chce chodit sem. Prosím poraďte!

cervenejablko
1. srp 2014

Jako učitelka bych asi spíš šla do kvalitnější školy. 🙂
Ale mluvili jsme s manželem na téma škola a naše budoucí dítě (haha, je ještě v břiše, takže opravdu velmi, velmi s předstihem 😎 ) - původně jsem byla pro to, aby radši jezdilo do vedlejšího města, kde je úplná škola, vybavená, téměř v každé třídě asistent, interaktivní tabule, atd. Tady u nás ve vsi máme taky jen malotřídku. Ale manžel uvedl argument, který mě dost nalomil - když by naše dítě takhle dojíždělo, tak by mělo kamarády jinde, daleko, místní děti by asi moc neznalo a s kým by chodilo ven? V tomhle věku jsou kamarádi a společné trávení času s nimi, hodně důležité.

zamilovanadonej
1. srp 2014

Tady nejde o to, že by byl divný že bude chodit jinam, ale že ho místní děcka mezi sebe nepřjmou. Sama jsem byla v obdobné situaci a mám o rok staršího syna- takže za mě bych volila místní, menší školu. To, že je škola větší v žádném případě nezaručuje ani kvalitu výuky, ani kvalitní učitele- mnohdy naopak. Malá místní je 100% lepší 😉

monul88
1. srp 2014

Vlastní dítě mám malé, ale jak už tady bylo řečeno, tak bude mít kamarády ve městě a ne na vesnici. Takhle jsem to měla já a segra, kamarádky ve městě, nebylo to daleko, asi 20 min na kole, ale přesto to nebylo ono. Brácha pak chodil u nás do školy, lítal s nima venku a zůstali mu kámoši do teď. Takže bych volila taky bližší školu.

blahova_andrea
1. srp 2014

já bych dala dítko do té nové, ne do té původní

nikollita
1. srp 2014

Já bych dala svého syna do té místní (nové) školy, ale nemám pro to žádný vysvětlující argument 😀 Prostě mi to přijde takhle "správné".
A mimochodem, jak se k tomu staví tvůj syn?
@agnessi01

agnessi01
autor
2. srp 2014

@nikollita Syn chce tam, kde to pozná, což je jasný. Dnes jsem mluvila s kamarádkou a ta mi řekla, ať si poslední týden o prázdninách zajdeme do školy tady v sousední vesnici a zeptáme se ředitelky nebo zástupce, co si o tom myslí. Akorát teda se bojím, že můžou kecat, protože ti jsou rádi za každýho novýho žáčka, co přijde. Taky jsem se dozvěděla, že jsou spojené 1.a 3. třída a 2.a 4. třída, což mě teda zase až tak moc nenadchlo 😒

gepe
2. srp 2014

@agnessi01 Ja prechazela v polovine prvni tridy do jine diky stehovani a dodnes si pamatuju, jak me jeden spoluzak co me posadili vedle nej pored stipal a dalsi nektere deti delaly naschvaly, nez si na me zvykly.
Ty spojene tridy a pulene hodiny jsou v te stare, kde je nahlaseny, nebo v nove?

nikollita
2. srp 2014

@agnessi01 jasně že ti ředitelka snese modré z nebe, za každého žáka má prachy. Spíš tam zajděte a uvidíš, jak to na tebe bude působit.

jasamin
2. srp 2014

Z mé osobní podobné zkušenosti. My se rovněž přestěhovali z města na vesnici (se třemi dětmi) a řešili jsme úplně to samé. Dát je do městské školy s malým dojížděním nebo do místní školy. Hrozné dilema. Nakonec jsme se rozhodli pro místní školu a to z důvodu, který uvedl Váš manžel. Kvůli kamarádům. A nelituju toho. Děti jsou nadmíru spokojené a kamarády tady mají asi jen díky tomu, že začali s nimi chodit do školy. Takže jsem rozhodně pro novou školu. A ještě malý dodatek. Hrozně jsem se bála kvality místní školy a rozhodně neplatí, že školy na vesnicích jsou méně kvalitní. Opravdu vůbec ne. Řekla bych, že díky tomu, že je jich ve třídě méně, učitelé mají více času se jim věnovat.
@agnessi01