Euthanasie u psa a dítě. Vysvětlit to dítěti nebo ne?

eviicka
20. pro 2022

Ahoj, máme starého psa, zatím se zdravotně drží, ale vidím že ji postupně síly ubívají. Až přijde čas, moc bych si přála klidný a přirozený konec. Pokud by se ale tak nestalo, chci být alespoň trochu připravená.
Mám šestiletého syna, fenka je jeho kamarádka, má ji rád, ví, že už je stará. Vy co máte zkušenosti, kdyby došlo k nutnosti euthanasie, je lepší mu tento postup vysvětlit a zasvětit ho. Nebo to nechat až nebude doma s tím, že umřela přirozeně?

kolunka
20. pro 2022

Mám stejně starou dceru a raději bych volila cestu povídání o stáří s tím, že jednou ten pejsek odejde do psího nebe.. eutanásii eticky nechápe spousta dospělých a chtít to po malém dítěti, kterému se to v hlavičce ještě xkrát otočí ? Nevím..bála bych se aby si nemyslelo, že kdokoli je starý, tak dostane injekci nebo to neotočilo proti mě - hele vy jste mu nechali něco píchnout...

camelinka
20. pro 2022

@eviicka Loni sem musela nechat utratit psa, mel 15 a uz to neslo proste...holce bylo 10, ale podala sem ji to tak, jak to bylo...je stary, nemocny, trapi se a boli ho to...
Orvala sem to mnohem vic a byla z toho spatna dyl, nez ona, ony sou ty deti vic v pohode, nez my a v sesti uz neni tak maly, aby to nepobral...
Jinak je mi to lito, neni to lehky...

darinka84
20. pro 2022

@eviicka myslím že na způsobu úmrtí nesejde jen s ním o tom všem mluvte... zažila jsem to jako malá.uplne mě odstrčili od procesu, pamatuji si jen to ticho a já nevěděla jak se s tím vypořádat.nikdo se mnou nemluvil.bude mu chybět, ale to jak parťák odejde nebude důležité pokud bude mít všechny informace...

darinka84
20. pro 2022

@kolunka nenávist jsem cítila právě kvůli nedostatku informací a lži. Šestileté jistě pochopí že eutanazie je povolená u zvířat a nezbavujeme se tak všeho starého. když jsme k dětem upřímné.pisu teda z vlastních zážitků.. navíc se o zom občas po letech mluví... tento pes měl takovouto nemoc,museli jsme jí nechat utratit....a co to dítě když to pak slyší?

mischel117
20. pro 2022

@eviicka my jsme psa museli nechat utratit před 3 roky. Syn měl 5 let. Řekli jsme mu pravdu. Že pejsek byl moc nemocný,trápil se,měl velké bolesti, a tak mu pan doktor musela dát injekci aby se netrápil. Syn to trošku obrecel. Pejsek ma na zahradě,,pamětní kámen,, a chodí mu tam zapalovač svíčku,....

eviicka
autor
20. pro 2022

@kolunka právě toho se bojím, té "etické roviny", že jsme mu jako pomohli. Navíc co si budeme, raději ani nedomýšlím, jak ten konec budu zvládat já.

Holky díky, smrt jako takovou bohužel chápe, na jaře mi umřel táta.

Jinak se omlouvám za nevánoční téma, ale od včera se mi trochu nezdá, tak mi to šrotuje víc než jindy. Snad to bude ještě chvilku dobré. Na veterinu půjdeme odpoledne.

camelinka
20. pro 2022

@eviicka No a nestaci mu rict, ze umrel? Holka vedela kam jedu, ale jestli se vam to prici, tak mu o te "pomoci" nerikejte... 🤷

eviicka
autor
20. pro 2022

@camelinka jojo, právě proto se ptám na zkušenosti. Že jsem se právě zamyslela a neumím si představit mu říct kam jedu a co se tam bude dít. Na veterinu se mnou jinak jezdí pravidelně.

camelinka
20. pro 2022

@eviicka No, tak jestli ocekavate, ze to bude pro nej slozitejsi, tak az ten cas prijde, udelejte to nejak, aby nevedel....
No a brat ho tam uz vubec, to sem mela co delat sama se sebou a doted sem to uplne nevstrebala (je to rok)...

badyr
20. pro 2022

@eviicka loni v září jsme museli nechat uspat našeho skoro 16-letého psa. Syn měl 3,5 roku, dcera miminko. Syna jsme nechali na chvíli u našich známých, neříkali jsme, co se děje, s dcerou byl manžel v čekárně. Když bylo po všem, manžel odvezl pejska pochovat na zahradu, já s dcerou šla vyzvednout syna. Dostalo se mi podpory od známých, syn se potom doma ptal, proč maminka pláče, tak jsme mu řekli, že pejsek umřel, ptal se i na něj, kde je. Potom jsme mu ukázali, kde je na zahradě pochovaný. Často se na něj ptá, doma máme fotky. Ale eutanazii jako takovou jsem mu nevysvětlovala, to možná až někdy, až bude mnohem starší. Zatím jsme to podali tak, že byl už hodně starý a nemocný. Ve skrytu duše jsem doufala, že jeden večer usne a už se nevzbudí. Už to bylo vzájemné trápení několik měsíců, než jsem si to srovnala a uznala, že je opravdu čas. Přesto jsem se cítila jako kat a zrádce. Je to náročná situace a rozhodnutí.

zmrzlinka
21. pro 2022

@eviicka nemusíš to predse dítěti říkat.Proste umřel , protože byl starej....podle mne 6- létě dítě nemusí vědět všechno....

eviicka
autor
21. pro 2022

@zmrzlinka na to jsem se právě ptala, jaké mají lidé osobní zkušenosti. Ten pes s námi žije doma v bytě, takže prosté umřel a hotovo se bude muset nějak logisticky zařídit.

Ale jinak včera ještě před veterinou se hodně zlepšila, pohybové problémy skoro vymizely a doktorka vyloučila neurologický problém (mrtvice apod.), takže snad tu ještě chvilku spokojeně pobude.

gruyerre
21. pro 2022

@eviicka my jsme děti připravovali předem na skutečnost, že budeme muset nechat pejska utratit a řekli jsme, jak se to dělá. Ono na tom není nic, co by dítě nemohlo slyšet. Zvířátko dostane speciální injekci, přestane ho všechno bolet, usne a duše odejde do nebíčka (nebo čemu věříte vy). V šesti letech dítě dobře vidí, že je na tom pejsek zle, nemůže chodit, je apatický, nechce jíst, a pochopí, že je to tak lepší. U nás to děti zvládly skvěle. Přeji, ať je váš pejsek ještě dlouho v pořádku.

tereza0111
21. pro 2022

Tohle fakt zalezi na diteti a na tom jak je vnimave. Vim z detstvi, kdyz mi umrelo zviratko, ze jsem to vubec nechapala, jak se to stalo. Vedela jsem, ze je nemocna, ale kdyz ji mamka brala na veterinu tak preci byla ziva a porad mi srotovalo hlavou jak se to stalo zrovna tam a jak to, ze to tak vyslo. A bylo mi moc lito, ze jsem se nerozloucila. Sla jsem rano do skoly a odpoledne uz zviratko nebylo.
Takze osobne preferuji vysvetlit, ze zviratko se trapi a pan doktor ani nikdo jiny mu uz nedokazou pomoci od bolesti jinak. Kdyz se uspi neboli to. Trapit se prestane a bude se mit zase dobre, zacne mu dalsi etapa. Nam tady se bude styskat, ale pro zviratko to bude lepsi.

izz76
26. pro 2022

Kdysi jsem musela nechat uspat fenku,bylo jí 16 let,byla nemocná. Ten den kdy se zhoršila,že už to dál nešlo,zrovna dcera(10let) spala u kamarádky. Myslela jsem si jak je to dobre,ale ne,ona byla smutná,že se nemohla rozloučit. Pak jsme zažili umírání kocourka,to bylo mladší dceři 8let a zažila to celé s náma,společně jsme ho pohrbili. Snášela to lépe než my dospělý a myslím,že setkání s realitou je pro děti správně. Samozřejmě s ohledem na jejich povahu.

muhehehe
26. pro 2022

My jsme to doma vysvětlili... Protože si bereme často nějaké zvíře starší na dožití, už tu tahle situace s dětmi párkrát byla. S ohledem ke zvířatům si zveme veterináře domů, ať je ten konec pro zvíře co nejméně bez stresu. A děti jsou prostě u toho taky. Popláčeme si všichni, vykopeme hrob, děti třeba i malují obrázek se vzkazem pro to zvířátko, který pak do hrobečku dáme, zvíře pohřbíme a je to uzavřené. Vysvětlujeme úměrně věku.

camelinka
27. pro 2022

@muhehehe To je od vas moc hezky🤗😌, tohle bych nedala 😔

hawah
27. pro 2022

My teď před Vánoci přišli o dvě fenky, měsíc po sobě odešly 🥺 (12 a 9 let) Ta starší umřela doma, s mladší musel manžel právě na injekci. Nejstaršímu - 6 let jsme to řekli, tak jak to je, občas posmutní, ale přijal to a zpracoval. Před odjezdem se s ni rozloučil. My s manželem jsme to nesli a nesem mnohem hůř teda. Mladší - 3 roky, ví že umřely, ale ještě mu to hlavička moc nebere, občas se chodí ptat, kde jsou a kdy přijdou 😢