icon

Frustrace z osmiletého syna: Jak se vypořádat s běžnými problémy?

9. črc 2022

Už pár dní přemýšlím, že tady napíšu a dneska už to tak nějak vygradovalo, tak se potřebuju svěřit. Máme dvě děti 8 let a miminko. Ani nevím, kde začít, ale mám pocit, že se synem pořád řeším nějaké blbosti. Zaprvé pořád docela huhňá a my mu neustále říkáme s manželem, že mu nerozumíme. Na logopedie jsme chodili. Chodí do první třídy, ve škole mluví určitě lépe, měl tady kamarádku ze třídy a viděla jsem,že více artikuluje. Říkám si, že je mu 8 let, že už by mohl jako trošku více sám fungovat. Neustále po něm musím něco uklízet. Sní svačinu v pokoji nebo obýváku a neodnese talířek do kuchyně (netrvám na tom ať to jí v kuchyni u stolu). Dneska donesl dceři hračky na zem do obývaku, tak jsem mu pak říkala, ať je odnese zpátky do pokoje. Po nějaké době příjdu a na zemi jedna hračka, tak mu říkám, že proč to neuklidil všechno. Asi mu to spadlo prý a už si nevšiml. Často nechává nedovřené dveře od záchodu, prkýnko nedává dolu, ruce si myje tak, že tam strčí snad jen prsty, pak furt řeší bublinky na ruce (hraje si), neumyje si ty ruce pořádně , řeknu mu napij se,tak si jednou lokne. MIlionkrát mu musím říkát napij se pořádně. Večer u čištění zubu, když mu dočišťuju furt hýbe hlavou, neumí normálně stát, dělá furt kraviny. Několikrát za den se mě ptá jestli se může dívat na tv, případně hrát nějakou hru. Dívá se tak hodinu denně na tv. Strašně ho baví lego ninjago a to jsou doma pořád nějaké boje, úplně tím žije...a dneska píšu, protože utíkal na záchod, po něm jsem šla já a na zemi zase načůráno, už se to stalo několikrát a taky několikrát si počůral oblečení během toho čůrání, takže jsem vyšla ze záchodu a ptám se ho jestli není počůraný, samozřejmě mokré slipy a tepláky. NO takže jsem se naštvala a dala mu na zadek a v nervech ho strčila na záchod ať tam o tom přemýšlí, že mi to měl říct a převléct se. Jestli je čuně a bude v počůraných věcech. Jo docela jsem to přehnala, ale říkala jsem mu, že když se mu to někdy stane má mi říct a přípandě se převléct. Pak jsme to probrali, omluvila jsem se a on mi vysvětlil, že se mu přilepil pinďour, tak se zčůral no a utíkal tam na poslední chvíli. Nemá nějak zájem hrát pexeso, dobble, furt jen lego ninjago a tv. Teď ven nechodíme, je nemocný. OD 4 let si furt vrtá nehty, má to jako následek nemoci ruka noha pusa. To mi taky leze na nervy..Jinak jako okolí si o něm myslí, že je to hodný, klidný kluk. Ve škole je šikovný, pečlivý. K sourozenci hodný. Nemůžu o něm vyloženě říct, že by to byl zlobivý kluk, spíš to jsou takové blbiny. I když se někam vypravujeme, zmatky ať dorazíme včas a jestli máme všechno a on místo toho, aby třeba čekal v chodbě, tak musí nahlas zpívat, případně ještě běhat po bytě. tím ten zmatek u příprav ještě zvyšuje. Nevím no, spíš je to tak, že 100x nic umořilo i vola...neustále opakování všeho, běž se převléct, běž si čistit zuby, neodcházej od jídla..Zároveň i na sobě cítím, že jsem prostě více nervozní s těmi dvěmi dětmi, leze mi na nervy po někom (manžel a syn) neustále něco uklízet...Syn mi říkal, že jsem každý večer špatně naladěná. No dcera usíná po osmé hodině, někdy bantuje až do devíti, pak sprcha syn, řešení ať si už konečně čistí zuby, ať mu je můžu dočistit. Jestli má pokoj uklizený...Večer už bych měla ráda chvíli klidu..

veruuu_kubesovic
9. črc 2022

Žízeň, hlad a pocurana plina = základní potřeby od miminka, projevují se zprvu pláčem, potom i překvapivě dítě - už teda bez pleny chodí na WC a sakra nesunda to prkynko - mluví a řekne si...
Ale tvé 8lete dítě nerekne, no bodejt by jooo když kolem něj behas jak trubka...

autor
9. črc 2022

@veruuu_kubesovicdevce děvče. Něco si nastuduj. Víš že pocit žízně je pro tělo špatně? Asi to nechápeš že? A neměl tu furt tu nefrologii.

autor
9. črc 2022

@veruuu_kubesovic hele proc tady vlastně píšeš? Co tě sere?

pajula123
9. črc 2022

Nemáte pocit, že se ta diskuze krapet zvrtla? Z některých příspěvků fakt mám dost 🤦 chovaly byste se k sobě takhle i v reálu? Dělá vám to dobře, nandat to anonymní mamině na netu? Soutezime tady o to, která to má horší a těžší? 🤦
K zakladatelce: uber, nechtěj po synovi dokonalost a dospělost, je ještě dítě. Souhlasím s názorem, co tu někdo psal, že možná jde víc o manžela než o syna. Věř, že o dlouhodobé vyčerpanosti z péče a z pocitu, že je vše na mně, vím své. O to je důležitější z toho vypadnout. Pokud je toho moc i na muže, není někdo, kdo by tě na chvilku mohl vystřídat? Babička, teta, sousedka, placené hlídání? Jak nevypnes, bude hůř.
Ad hlídání pitného režimu: měla jsem jako malá zdravotní trable, pitný režim mi naši hlídali. Žízeň prakticky nemivam doteď, to už musí být. Pití mám vyloženě úkolově, počítám si sklenice, kolik vypiju, ale došla jsem k tomu až v dospělosti.

autor
9. črc 2022

@berenika39 jak dusim manžela? No já nevím,už jsem slyšela z více stran,že děti se chovají jinak u babiček,pak když tam přijdou rodiče. Nepřipadá mi na tom nic divneho

autor
9. črc 2022

@pajula123 no víš ono zrovna ty dvě holky co tady píšou jsou porad takové sarkastické. Nedá se s nimi normálně komunikovat. Vím že už tě jedné nekdo psal,že má asi problém v osobním životě,že dříve taková nebyla. U syna uberu. Občas tady k nám přijde má mamka. To jsem vždycky ráda.
K tomu pití. Správní ani pocit žízně přece být nemá. To se říká,že to už tělo volá a není to dobře. Má se pít průběžně celý den,nejméně večer. Určitě to víš 🙂

bara88
9. črc 2022

Zatím co z tebou se komunikuje fakt skvěle🙂

autor
9. črc 2022

@bara88 hele já nevím. Dá se s tebou aspoň trochu normálně komunikovat? Chvílemi mám pocit že i jo,narozdíl od..tobě připadá normální mi napsat že mi ani psycholog nepomůže? Vážně ti to připadá ok? Vážně bys to řekla nějaké kamarádce, matce od kamaráda tveho syna,kdyby si postěžovala jako já? Já se snažím,ať je syn spokojený kluk. Snažím se mu večer věnovat,lehnout si k němu,povídat si s ním. Ano mám někdy přehnaně nároky,psala jsem tady,že se zamyslim.

zizibou
9. črc 2022

Ahoj, určitě jsi skvělá máma. Věnuješ se dětem, snažíš se mít pěknou domácnost a i Ti rozumím, že chceš trávit víc času s manželem. Všechny se Ti tu snaží poradit, že bys měla prostě jenom zvolnit. Akorát některé ženy to prostě neumí úplně pěkně vykomunikovat. Na druhou stranu, proč by měly. Každý jsme nějaký, a tak, jako je potřeba respektovat názory druhých, v podstatě cizích lidí, tak je také, a to možná hlavně, potřeba respektovat názory členů v domácnosti. Já bych Ti poradila to, aby sis sama upřímně zodpověděla na to, proč Ti tak strašně vadí všechny ty věci, o kterých jsi psala. Na mě to působí prostě tak, že jedeš nějaké zajeté vzorce z vlastní rodiny. Ale když si to uvědomíš a pochopíš tu, někdy až, absurdnost Tvých nároků, možná Ti bude lépe. Máme to všechno v hlavě a některé věci lze podle momentálního rozpoložení, situace prostě na chvíli změnit. Syn je ještě dítě a za mě je teda skvělé, že se umí tak zažrat do hry. Některé děti jsou dnes znuděné životem. Odpočiň si a slev hlavně z nároků sama na sebe.
Jo a děti se učí především nápodobou, tak neboj, že z něj vyroste netáhlo, pokud jste Ty i manžel normálně fungující lidé.

berenika39
9. črc 2022

@zizibou přesně. Děti není třeba přehnaně vychovávat, stačí jen pěkně žít a děti se přidají.

autor
9. črc 2022

@zizibou Dekuji za nazor. Ja to ale uprimne nevim proc to tak chci. Zajete vzorce z vlastni rodiny..nevim no. Jako detsvi nebylo uplne idealni,otec alkoholik, pak se nasi rozvedli. Mozna,ze otec doma neuklizel,ja jsem vzdycky rada mela uklizeno ve sve casti pokoje,sestra to mela na haku. Manzel ma ale taky tendence byt (nekdy)prisny na syna,on mel prisnou vychovu.jeho mamka ho drtila i s přípravou do skoly. On synovi taky rika at dava to prkynko na zachode dolu a je to chlap. Asi bych to tu nemela psát, protoze mi tady beztak nekdo napíše, ze ho buzeruje i otec. My se ale snazime,aby mel doma hezke prostredi,aby se citil milovany. Normalne fungujici lide jsme 🙂

veruuu_kubesovic
10. črc 2022

Proč to otacis na mě, to tebe sere že i doma kdo navíc dýchá...

bara88
Autor odpověď smazal
baris
10. črc 2022

Autorko, nechci tě tady rozhodně za nic kritizovat, protože tvůj život nežiji. Jen napíšu, jak je to u nás.
Když jsem přetažená a unavená, stává se že mě 7-mi hlavá ječící saň 🙉. Mám doma 2 dcery - 12,5 a skoro 14 a pořád jim připomínám talíře, nezhasnute světla, papírky od sušenek po celém bytě.... Pití připomínám pořád 😂
Chápu, že chceš, aby ti syn více pomáhal, ale pokud je to flegmatický bordelář jako moje mladší dcera, tak s ním nehneš 😀.
Můžeš poslat na pár dní syna (nejlépe i dceru) k babičkám na prázdniny? Odpočineš si a pomůže ti to. Chce to načerpat síly, nadechnout se, ať to zvládáš. Syn má sice 8 let, ale je to ještě špunt. Vím, že se tady spousta maminek chlubí, jak děti doma dělají skoro vše, ale u nás kromě venčení psa, výjimečně vyklidí myčku, utírají prach a musí se učit. Doma jsem taky nemusela skoro nic dělat a teď doma dělám to samé co moje mamka - vysávám a vytírám každý den 😂.

bara88
10. črc 2022

Vše teď otáčí proti všem, vždyť ona se už vlastně má dobře a teď ji štve že jedna z nás doma nevaří a chodí pro obědy a nekdo z rodiny má doma bordel a chlap ji čínské polivky
@veruuu_kubesovic

veruuu_kubesovic
10. črc 2022

@bara88
já nechápu když ji napíšu jak mám téměř 8letou s hlavou v oblacích, že to je prostě dítě a musím ji spoustu věcí připomínat, tak prostě ji musím i hlídat v pití (diabetik) a ona si překvapivě dokáže rict že má žízeň, dokáže to i 4letak a tady se furt omila jak to její 8letak neumí, nerekne, nebo co já vím...asi si hraje na mimino?
Stejně tak logopedie, dcera i nadále bude chodit proč by měla ukončit logo péči když ještě trochu blbě mluví?

bara88
10. črc 2022

@veruuu_kubesovic no jo jenže když už má žízeň tak už je pozdě to nevíš🙂by mě zajímalo di kolika let mu bude připomínat pití

veruuu_kubesovic
10. črc 2022

@bara88
A pak nemá být frustrovaná 😂 nebo to prkynko, mě ho chlap nechává občas nahoře, no bože...

lilian2111
10. črc 2022

No, přečetla jsem si celou debatu a spíš by ses měla zamyslet sama nad sebou. Evidentně je toho na tebe moc a začíná ti z toho hrabat, že ti vadí asi už všechno i běžný maličkosti a vyloženě buzeruješ za kraviny.
Udělej si na sebe občas trochu času, jdi někam s kamarádkou, projít se, nebo si najdi nějaký koníček.
A nebuď takový pedant. Tohle přesně dělala moje matka a nevzpomínám na dětství úplně ráda 😉

felixfelicis
10. črc 2022

Me treba zaujalo, ze osmilete dite musi nekdo kazdy den sprchovat. Proc? Mam deti 6 a 4 a tohle neresim. O piti nepisu, nehlidam ani dvouletaka, ale mam zdrave deti. Na jednu stranu mas na nej hrozne velke naroky, na druhou stranu on nema vubec vlastni prostor, aby zacal fungovat.

bara88
10. črc 2022

@felixfelicis přesně tak syn má 7 a už nějakou dobu se sprchuje sám,to samé mu teda nečistim zuby

somalicats
10. črc 2022

@felixfelicis Deti 6 a 8 se uz taky myjou samy, samy si i cisti zuby. Ja jim myju pouze vlasy, to dlouhovlase holcicky zatim samy nezvladnou (respektive snazi se o to, ale zatim jim to moc nejde).

felixfelicis
10. črc 2022

@bara88
@somalicats to ja jeste docistuju, kazu se bojim. I kdyz vydrzet to do tech doporucovanych 10 let uz mi prijde moc🙂 Zkusim casem nechat byt a pak tabletku na indikaci plaku, jak to dopadne. Ale samostatna sprcha narozdil od spinavych zubu nemuze na klukovi zanechat nasledky🙂

somalicats
10. črc 2022

@felixfelicis Jako jo, docistim, kdyz se mi neco nezda, jednou tydne dostavaji elmex gel a ten teda nanasim ja. Ale jinak je nechavam, at si cisti zuby samy.

veruuu_kubesovic
10. črc 2022

@felixfelicis přesně...
Já teda docistuju zuby 4letemu, 8leta si čistí zuby sama stejně jako se dokáže sprchovat, akorát dohlížím jak si myje vlasy, aby měla šampon všude, má ty vlasy dlouhé, pomoc s mytim vlasů ode mě nechce...

levandule_k
10. črc 2022

@zizibou To, že některé ženy neumí hezky vykomunikovat a napsat, že by měla zvolnit, že některé věci si třeba i způsobuje sama, je problém těch žen, ne tazatelky. Měla by být zachována slušnost v diskuzi a když se vyjadřuji kriticky, tak to psát velmi citlivě. (Nikdo z nás rád nedělá chyby, nikdo nemá rád kritiku.) Když někoho zkritizuji, že to dělá blbě, tak se zatvrdí, takže s kritikou opatrně. Jasně někdy zpětná vazba být musí, ale vždy se to dá říct diplomaticky ne tak, že má člověk pocit, že by měl chodit kanály. Navíc, kde jinde trénovat to, jak danou věc říct tak, aby měla, co největší přínos pro autorku, aby tam byla zpětná vazba, ale aby neodešla s pocitem, že totálně neschopná kráva.

Si občas připadám, že se v poslední době diskuze zvrhávají v to, ukázat, kdo je morálně lepší a trochu si pohonit vlastní ego a vyhrát, že jsem lepší.

gbp
10. črc 2022

@levandule_k souhlasim s tebou ve vsem. ale myslim, ze to tak mas ty nebo ja (nektere dalsi urcite taky) a taky se snazim velmi opatrne hodnotit situaci, kterou neznam a z par slov ani poznat nemuzu, nesoudit podle sebe tebe apod... a taky se mi nelibi, ze nektere do te diskuze jdou velice trpce, vidi jen to spatne, maji predsudky a nevyjadruji se zrovna s citem. nicmene kdyz clovek pise na internet, kde se k tomu muze vyjadrit kazdy, nemuze pocitat s tim, ze se k nemu vsichni budou chovat jen hezky a v rukavickach 🤷🏼‍♀️ to je holt riziko internetu a myslim, ze vysvetlovanim stale stejneho dokola a obhajovanim se, se takovym komentarum jen nahrava a zabredava se do toho vic a vic, coz je skoda, protoze pak celkem prinosna diskuze, ktera by mohla byt prinosna a poucna i pro ostatni, zacne byt protivna a neprijemna na sledovani.

lenkalubina
10. črc 2022

Já mám 15ti-letého a připomínat musím taky🤣🤣🤣

milu_ji
10. črc 2022

Necetla jsem vse, ale jestli mohu prispet svym skromnym nazorem, taky to na me pusobi tak, ze jsi moc moc unavena. Vikend sama na wellness by ti pomohl, hned jak to bude mozne 😉 tatka se o deti sam postara. A take jsi posedla kontrolou, na to pozor, to zejmena zenam hodne ubira energii. Nech kluka byt klukem, dej mu svobodu a uvidis jak te prekvapi ze vse zvladne sam. Pamatuji si na sebe v +- tech letech. Doma, u mamy, jsem nemusela byt tak dusledna, vedela jsem ze si to beztak ihned zkontroluje a zase me okrikne ze to mam blbe, tak to holt pak predelam no. Nebo mozna jsem vedela ze to podle ni stejne bude zase spatne at se snazim sebelip, tak to odflaknu rovnou. Uz nevim co presne v tom bylo, ale mama byla posedla dokonalosti stejne jako ty, tak jsem rezignovala. Zato kdyz jsem byla sama a musela se spolehnout sama na sebe, vedela jsem ze musim delat nejlip jak umim, ze tady nikoho za zady nemam a musim se o sebe postarat. Nakonec jsem vsechny prekvapila jak jsem schopna. Zkus upustit od naroku a uvedom si, ze vetsinu veci za co kluka okrikujes, chces TY. A to je tvuj problem, ne jeho. Uvedomila jsem si to sama az s prichodem ditete. To ze manzel udela neco jinak nez ja, neznamena ze je to spatne, jen je to jinak. Kdyz mi dite nechce spat v dany cas, uvedomim si, ze to aby spalo, chci jen ja a je to muj problem, s ditetem neni nic spatne. A takhle se snazim ted premyslet. Jasne, nektere veci je treba kontrolovat, jestli pije kdyz musi pokud to je doporuceni lekare, jestli si vezme leky apod. Ale kdo chce aby doma bylo vzdy vse perfektne uklizeno, kdo chce aby bylo dole prkenko, kdo urcil ze jsou deskovky lepsi nez lego, komu vadi 1 hracka na zemi... Zase jenom me. Vzdyt o co jde, co se stane kdyz to bude jinak, proc nutime ostatnim sve presvedceni ze to tak ma proste byt a tecka. Odprostit se od zajetych vzorcu je osvobozujici. Syn je z tve kontroly zrejme taky frustrovany a znudeny. Deti ziji pritomnym okamzikem ted a tady. Zkouma mydlove bublinky, kdo jsme to jako dite nedelal 🙂 tak bez a zkoumej je s nim a bav se s nim o tom, priplacni mu je na tvar a zasmejte se jak je ted cely od bublin. Proc mu docistujes zuby nevim, je dost velky aby to umel sam, ale muzes si cistit zuby s nim a ukazat mu jak spravne se to ma delat, aby to umel sam a necekal ze to vzdy nekdo udela za nej. Vemte to treba zase jako hru, nastavte stopky a kdo bude mit za 5min cistsi zuby dostane napr. nalepovaci tetovani 😃 nevim, budte kreativni. Chces po nem aby byl takovy maly dospely, aby cekal tise zpusobne v chodbe, aby nedelal kraviny a stal v klidu. U ditete nemozne a proc to vlastne chces? Nech ho dychat a byt sam sebou. Same zakazy, prikazy, povely, kontrola ho jednou vykastruje. Mozna se zacne chovat jak chces ty, ale on ztrati sam sebe, prestane vedet kdo je vlastne on sam... Bude si agresi a prebytecnou energii vybijet jinde. Tvuj syn je zdravy, sikovny a zvidavy kluk, bud vdecna, zkoumej svet spolu s nim, uc ho hrou, dej do sveho pocinani vic lasky a mene kontroly. Preju hodne stesti a odpocin si.

autor
10. črc 2022

@somalicats
@felixfelicis zuby by se měly dočišťovat do cca 10-12 let. Řešila jsem to i se zubařem. Říkal mi, že pak se matky diví, že děti mají plno kazů, když jim nedočišťují zuby.

Strana