Klukovina nebo šikana? Řešily byste to?

verca_20
5. únor 2020

Ahoj, zajímalo by mě, jak by jste se zachovali na mém místě. Když jsem včera dávala prát prádlo, procházela jsem kapsy a dcera měla v kapse džínsů tanga.. roztržená. Přitom už jednou jsem u ní natržená tanga našla. Když jsem se ji na to ptala, co s nimi vyváděla, napřed to byly odpovědi typu,,prosím Tebe mami".. pak z ní vypadlo, že ji je roztrhnul spolužák když ji za ně chytil a udělal jí zářez. Dcera nad tím mává rukou a nechce, abych se do toho vkládala, mě to přijde poněkud za hranou. I za mého mládí nám kluci vyváděli různé hlouposti, třeba nás stříleli ramínky od podprsenky, ale roztrhnout někomu spodní prádlo, to už mi přijde za hranou. Jak to vidíte vy, měla bych to řešit, nebo by jste to nechali na mém místě být? Dceři je 14 a je v 8. třídě..

marketkaticha
5. únor 2020

@verca_20 Zdravím, vím že vám to přijde za hranou, ale bohužel vám musím napsat ať se do toho rozhodně nevměšujete. Je už velká a kdyby jste to řešila nedejbože ve škole akorát by z ní měli srandu... Mě je 29 a když jsem chodila na základku, tak nám to taky kluci dělali. Třískaj s nima hormony .. Každopádně pokud by vám dcera řekla, že jí to vadí, tak jí jen poraďte ať to řeší jiným oblečením , kdy ty její tanga nepůjdou logicky vidět.. Zřejmě jí vidět jsou proto jí za ně tahaj.. Pak už je další otázka, zda tím dcera naopak nechce upoutat pozornost určitého klučiny a i přesto, že jí to třeba bolí, a dojde k roztrhnutí, tak je ráda třeba, že jí tu pozornost věnují 🙂

ai30
5. únor 2020

@marketkaticha Jinymi slovy - je to jeji chyba, nema nosit obleceni, ktere k tomu vyzyva. Navic to beztak chce.
Ano, to je presne to, co bychom mely pubertalni dcery ucit. Tleskam a posilam klicenku.

not_blond
5. únor 2020

To nám dělali taky. A mnohem horší věci 🙂

marketkaticha
5. únor 2020

@ai30 To jsem nenapsala, tak nevím co se rozčilujete hned, praskne vám cévka 🙂 Jen jsem uvedla několik možností, zda jste četla důkladně, co jsem psala a jedna z nich byla, že pokud se jí to nelíbí ať si třeba zastrčí tričko nebo něco....

marketkaticha
5. únor 2020

@not_blond přesně.. Je to pořád stejný celý ty roky..

not_blond
5. únor 2020

@marketkaticha No jistě a taky jsme měly tangáče vytáhnuté až na záda, aby je všichni borci viděli 😀

prostenika85
5. únor 2020

14 let? To nebude ani tak šikana (alespoň ne záměrná) jako spíš puberťácké harašení. Maximálně bych s dospívající dcerou promluvila, jestli ji ve škole někdo nějak neobtěžuje, neubližuje. V tomto věku už je schopna vyhodnotit, co je a není šikana a jak moc jí dané chování vadí.

marketkaticha
5. únor 2020

@not_blond 😂👍

te_reza
5. únor 2020

Řešila bych to, kdyby bylo holce 7. Puberta, no.

eithelwing
5. únor 2020

Tak... Učila jsem na 2. stupni. Ano, je to puberta, na druhou stranu je to čas, kdy se dětem má vysvětlit, jaké chování k opačnému pohlaví je ok a jaké ne. S pochopením a s ohledem na jejich rozbouřené hormony.
Pokud to půjde, začala bych s rozmluvou u dcery, vadí jí to? Nebo ne? Je schopná se ohradit? Jak by to řešila ona sama? Nic nedělat bez jejího vědomí, jako hovor s rodiči, to by se jí mohlo dotknout. Ale nabídnout jí alternativy řešení, vlastní pohled... Určitě si s ní prostě promluvit. Tam bych začala.

cilkat
5. únor 2020

Šikana to není a ok to taky není... Rozhodně ale to není řešitelné z postoje "je ubližováno mé dceři". Můžete se poptat maminek dalších dívek, zda se jim to též děje a zda jim to vadí a pak zkusit s učiteli pracovat s celým kolektivem, ale nikoli "ti a ti ubližují", ale jak přenastavit chování třídy (jak se dvořit "galantně"). Můžete s dcerou probrat, nakolik to vadí jí, co považuje za ok a co ne a vaše pohledy sblížit... Nebo i probrat, jak se má chovat kluk, se kterým by chtěla žít... A nebo opravdu můžete dceři poradit jiné oblečení, ale pochybuji, že s tím bude souhlasit...

aneta15
5. únor 2020

@verca_20 mě taky jeden takhle sikanoval 😉😉😉 tahali nám tanga, stříleli a rozepinali podprsenky. Pamatuju si jak jsem hrozně chtěla podprdu i když jsem neměla prsa, protože jsem těm s podprdama záviděla, že si jich kluci všímají. Mimochodem jsem toho pošuka po 10 letech potkala a dnes s ním čekám třetí dítě a zdá se docela normální 😉😉😉 podle mě se mu líbí a dává jí to tímto debilnim způsobem najevo

orisek56
5. únor 2020

Ja pujdu proti proudu. Byla jsem na miste sikanovane a velmi tezce sikanovane a takto to zacalo. Byt vami, resila bych to. U nas to nechali a pak to pro me melo dusledky, ktere si v podstate vnitrne tahnu cely zivot.

martt
5. únor 2020

@orisek56 Mas pravdu, že tím může začínat šikana, ale také nemusí. A pokud to půjde maminka řešit hned, mohlo by to být třeba horší. My jsme u nás na základce o třídu níž měli holku, kluci ji několikrát rozepli podprsenku. Ona to řekla doma, maminka to šla řešit do skoly. A od té doby ji říkali mamincin mazanek, nikdo ze třídy se s ní nebavil, absolutně ji vyloučily z kolektivu. Pokud vím, tak ji tenkrát ani nepozvali ani rozlučku v devitce. Každopádně pokud by se to stupnovalo, tak bych to řešila. Ale nejdriv bych si promluvila s dcerou jak to vnímá ona. Je jí 14 tím pádem už svým způsobem vi co ji hodně vadí a co ne.

orisek56
5. únor 2020

@martt u me se to stupnovalo, nasi zasahli az pozdeji... Protoze se sami bali a mamincin mazanek jsem byla taky a vyloucena z kolektivu do konce devitky. Mozna kdyby zasahli nasi driv, nemuselo to pak dopadnput jak to dopadlo. Ono se to nezda ale dnesni decka jsou extremne zli, kdyz budou chtit bude pro ne mazanek i bez zasahu rodicu. Takze za me lepsi byt mazankem ale snazit se to nejak zpracovat,, nez dopadnou tak, ze si kvuli tomu psychicky sahnu na uplny dno a zdeformuju si dusi. A pri vsi ucte....zrovna na me zakladce byly ucitelky hyneny, ktery to jen prehlizely a jeste me oznacovali za vinika a davali mi najevo, ze to nemam doma ani resit....Dodneska je za to nenavidim, nastrsti to napravili kantori na stredni, kteri mi nesmirne pomohli. Takze ja mam zkusenosti zase opacne.