Léčba obezity u dětí, plně hrazená pojišťovnou. Jaký je Váš názor?

2. únor 2020

Přemýšlím o tom několik týdnů a zajímá mne váš názor a ano, přemýšlím o tom v souvislosti s léčbou těžce nemocných dětí, na které se každou chvíli pořádají sbírky versus děti, které jsou obézní (ne ze zdravotních důvodu ! ) a pojišťovna jim kompletně hradí měsíční pobyty v rámci redukce váhy, třeba zrovna v léčebně Olivovna u Prahy.
Řekněme, že tam nedávno byl i někdo, koho dobře známe, i rodinu dobře známe. Není nemocný, je prostě jen "vypapaný", to není dedukce, ale fakt. Oba jeho rodiče jsou obézní, prarodiče také.. Malej byl odmala veden ve smyslu nechceš oběd, nevadí, zajdi za babi, ona ti dá něco dobrého (sušenky, čoko, zmrzky). A tak si rodiče libovali, že jede na měsíc do léčebny, kde se bude zdravě stravovat a oni nemusí platit ani korunu .. Do běla mne asi vytočila věta: "tak už jede domů a těší se na buchtičky se šodó a perník"..... A najede na svůj režim škola / počítač / televize, jídlo, hodně jídla. Bylo to tak totiž vždy, byl tam snad už po 4...
Řekla jsem k tomu svůj názor a zajímá mne i ten váš: mne prostě mrzí, opravdu strašně mrzí, slušně řečeno, že jsou tady velmi vážně nemocné děti, postižené děti, jejichž rodiče bojují za každou korunu. A pak jsou tady rodiče, kteří mají svůj přístup k životu, jejich děti mají "jen" pár kilo navíc a všechno hladce cvakne pojišťovna. Znovu opakuji, jedná-li se o děti, které trpí nadváhou na základě zdravotní indikace, neříkám nic, ale ono to tak není vždy, možná málokdy... Takhle přece zdravotní systém nemá fungovat ☹ nebo ano ??

aguaverde
2. únor 2020

Zajímavé téma.... ani jsem nevěděla, že to hradí pojišťovna..... žila jsem v tom, že to cálují rodiče.
A ano, je to na prd, že na nemocné děti, které za to nemůžou, se pořádá sbírka a tady to je placeno ....

Když nad tím přemýšlím, dítě nemůže za to, jak ho krmí, jak ho naučili rodiče....takže možná první léčbu bych jim proplatila, další už ale nikoliv

not_blond
2. únor 2020

Jenze tohle tezko budes rozlisovat, rodice se asi u doktoru nechlubi, jak se stravuji. To je jak kdybychom rekli, ze nebudeme lecit kuraky s rakovinou plic, nebo tlusteho streva, protoze ti nemocni nezdrave jedli. Bohuzel za spoustu nemoci si muzeme samy. Co me desne vadi je plne hrazena premena pohlavi, ale kdyz budes po nehode mit komplet vymlacene zuby tak ti pojistovna neprispeje ani na jeden....

neomenia
2. únor 2020

Mas částečně pravdu. Na druhou stranu, stát se snazi těmito ozdravnými pobyty naucit deti z obezitogenniho prostředí zasady zdravé stravy, když už rodina v tomto selhala. Je to investice do prevence. Pokud se podari redukovat hmotnost u dítěte a naučit ho ( a rodinu) zdravějšímu stravovacímu způsobu, ušetří se tím velike peníze do budoucna na lecbu jeho diabetu, hypertenze a hypercholesterolemie, artrózy kloubu atd atd ( tedy nemoci, co z obezity casto vyplyvaji). To, že se podaří zmenit životní styl jen u mensi casti obeznich, je vec další...

rosa106
2. únor 2020

To je přesně ono, jak zmiňuje paní v komentářů výše. To dítě nemůže za hloupé rodiče, kteří mu do budoucna takto komplikují život. Kdyby to měli platit rodiče, obavám se, ze moc děti by nemělo šanci na nápravu, protože by jim to rodiče proste nezaplatili. Tím ale neříkám, ze se mi takový systém líbí. Samozřejmě, ze bych byla taky raději, kdyby taková pece nebyla vůbec potřeba a více prostředku by mohlo jit nemocným dětem, ale to je bohužel prozatím utopie. I když teda věřím, ze se potravinová gramotnost stále zlepšuje.

lutu11
2. únor 2020

Ahoj, chápu na čo narazia. Ale Vis jak SE rika. Jedna vlastovka leto nedela. Tudiz ani dle toho konkrétneho prípadu nelze zazdit celou tu myslenku ozdravnych pobytu. Za mne - jako človeka trpiciho nadváhou od raného detstva by bylo zaujímavé videt , čo delam ve stravovaní spatne. Moje mama je hubena, tata je silnejší. Moje deti jsou obe hubene. Ja jsem se stravovala jako rodice. Moje deti jako ja... Oni hubeny, ja tlusta. Proste, mne by SE to hodilo, nekam na mesiac zavrit a ,,videt,,.

lutu11
2. únor 2020

@lutu11 jeste chci dodať že od 10 do 30 let jsem pravidelne behala 7-10km denne. A bmi 26-31.

avadake
2. únor 2020

@lutu11 je to hodně nejen jídle ale i pohybu. Zda člověk přirozeně chodí, či všude kde může dojede autem, zda chodí na procházky, je celkově aktivní a tím nemyslím řízený sport, ale opravdu životní styl.

ahyt
2. únor 2020

Jsem z toho taky rozcarovana.Stat plati tam,kde by nemel a tam, kde by mel casto neplati.Mame vnucku s tezkou svalovou hypotonii Dcera s ni vyslovene dre od 14 dnu jejiho zivota dosud /jsou ji 3 roky/.Nakoupili za desetitisice rehabilitacni pomucky do bytu/maji z bytu 3 plus 1 komplet telocvicnu/krome Rhb a neurologie,kam chodej "zadarmo" ,si platej hipoterapii,soukrome rhb a dalsi pomocné sluzby.A ani na odvolani ji nebyl priznan prispevek na peci.Odduvodneni, ze mala je tak vycvicena, ze vypada temer jako zdrava.A spouta deti, s treba lehcim postizenim prispevek dostali a to protoze/ dcera 100% vi , protoze maminky se tim chlubi/s detma necvici, nic nenakoupili a jejich dite je na tom pohybove hur.Takze lenost se vyplaci a drina a poctivost je v tomto případě potrestana. Ale to vidime u cikanu, ze berou podpory a jezdi v mercedesu.Samozrejme jsme stastny, jak mala na tom je,ale zamrzí to.

mamio
2. únor 2020

Tak to by me Teda vytocilo, a rodičům bych asi řekla nepeknej nazor na ne. Neboť vyzranost je většinou jen o tom ze lidi prostě nezrizene žerou a hází to většinou na nesmysli... Za války nebyl nikde vidět tlustoch,prostě je to o zradle a Češi v tomhle podujou, to je známý... Měla jsem takovou kamarádku, a az jsme s ni bydlela, tak jsem teprve zjistila co dokáže zbouchat, chlebíčky, čokolády a pak smutnila a nechápala...

pribylovapetra
2. únor 2020

Ten systém je šíleně nespravedlivý obecně. Někde se vyhazuje oknem,jinde aby se člověk plazil pokud má tu smůlu že má třeba vzácnou nemoc. Já byla se synem v lázních, kluk atopak po celem tele, respirační problémy,špatná imunita a kolem nás děti třeba s jedním flekem pod kolenem nebo sourozenci děti v léčbě,které aby se nemusely platit jako host,tak se jim nějaká diagnóza taky našla.

eithelwing
2. únor 2020

Zajímavé... Je pravdou, že obezita je nakonec vážný problém, obzvlášť pokud se týká už dítěte. A to za to většinou nemůže. Každopádně pobyt dle mého nic neřeší. Osobně bych poslala na pobyt rodiče - naučit je vařit, nakupovat. Většina dětí se stravuje tak, jak je naučená z domova.

kimh
2. únor 2020

Ahoj já mám stejný názor jako ty, takhle by to opravdu fungovat nemělo, před pár lety jsem dělala v pizzerii, chlapeček byl tlustý, rodiče také, objednali si každy pizzu a říkali mu, neboj až zas půjdeš z ozdravovny hned půjdeme zase sem na pizzu. Bylo mi z toho akorát špatně, proč takový lidé, neuvolni to místo někomu kdo o to opravdu stojí.

letalnica
2. únor 2020

Vidím to na svém synovi, je druhák a ukecává mě, že chce taky peníze, aby si mohl o přestávce koupit chipsy, že Kristýna si je kupuje každý den. Kristýnka v 8 letech váží 46 kilo a je prostě strašná. Co vím, tak nesportuje, sedí s tabletem a láduje se chipsy. Já posílám syna do ozdravovny s podvýživou, navrhovala jsem mamince, ať ji taky pošle, ale prý na to nemá! No, je to zadarmo, nemá ani na cestu prý, ale na mobil, tablet a žrádlo jo. Někteří rodiče jsou fakt divný a doplatí na to ty děti.

lv
2. únor 2020

Je to smutný, že rodina v prevenci nemocí plynoucich z obezity selhava. Nedokážu si vsak predstavit, jak porovnavat kdo se snaží o zdraví a péči víc, kdo min, kdo má tedy narok na uhradu lázní atp. Jasně, taky by mne to naštvalo.

llluckaaa
2. únor 2020

Zdravotní systém a pojištění a úhrady z něj dokonalé nejsou a vždy se najde někdo, komu se na tom bude zdát něco nefér. Mně taky. Mně se zase nechce platit léčba kuřákům, alkoholiků, feťákům nebo blbečkům, co si to válí ve sporťáku stovkou v zatáčkách a pak se vybouraj... Obéznímu dítěti v léčebně ten pobyt klidně dopřeju, ale naprostý základ je samozřejmě v tom, aby spoloupracovali rodiče, jinak je to marný. Ani jsem nevěděla jsem, že na to přispívají. Líbí se mi třeba, že pojišťovna v rámci prevence přispívá na sportovní aktivity pro děti, to je fajn myšlenka 🙂

kajalka
2. únor 2020

Někde jsem četla zamyšlení nad obézních dětmi, které se mi líbilo. Hlavní myšlenkou bylo, že dříve byly děti, kterým se rodiče nevěnují, špinavé a vyhublé a bylo tedy snadné ukázat prstem a “ty to dítě zanedbáváš”. Dnes jsou zanedbávané děti obézní. A nikdo už rodiče nepranýřuje. Vždyť i pediatr nad tím mávne rukou s tím, že z toho vyroste. Léčebny jsou vyhozené peníze. To by museli jet rodiče též a od základu změnit přístup.

neomenia
2. únor 2020

@kajalka promiň mi jen poznamku, jako pediatr bych ráda reagovala. Nikdy jsem rodičům netvrdila, že z toho dítě vyroste. Mladi pediatři si dobře uvedomuji problém obezity, zvlášť, když výskyt narůstá. S rodinou každého obeznihi ditete mluvim na vážno o rizicích, co s sebou obezita nese, aby si uvědomili, že to neni jen estetický problém. Většinou je i obézní rodina a tam je těžké změnit navyky. Primárně odebirame krev na cholesterol a tuky, nekdy se vyděsí, když v 15 ma dítě uz patologické hodnoty a spolupracuje pak. Pak dam kontakt y na vyzivoveho poradce. Dam tipy, jak se tdrave stravovat, vážně pohovorime o vhodné fyzické aktivite. A PAKuz je to na nich. Vic toho udelat nemůžeme, musi chtít oni. Další věc je psychika, hodně obeznich si doslova " zajida" stres. Ale malokdo kvuli tomu pujde k psychologo i, bohužel.

llluckaaa
2. únor 2020

@kajalka Já bych to neviděla tak černobíle - že dítě s obezitou je zanedbávané. "Léčila" jsem několik dětí s nadváhou/obezitou a neplatilo to na žádné z nich. Léčba obézních dětí je mnohem složitější než se na první pohled zdá. Základ je v rodině, kde musí všichni spolupracovat. Bohužel to často padá na jednom z rodičů nebo třeba na prarodičích, kteří se svou opičí láskou chtějí dát dítě všechno, co chce a nikoliv to, co potřebuje. Do toho se přidává problém, že rodina tráví společný čas spíš pasivní zábavou, zadek si vozí v autě, nemluvě o tom, že rodiče nemají stravovací návyky taky kdovíjak slavné a doma se pak povalují lákadla jako brambůrky, kofola a čokoládové tyčinky, to se pak děcko sotva udrží jen proto, že mu někdo dal přednášku o tom, jak má jíst ☹

kajalka
2. únor 2020

@llluckaaa A to není zanedbání péče?

llluckaaa
2. únor 2020

@kajalka Co konkrétně myslíš?

izz76
2. únor 2020

A co třeba léčebný pro akoholiky, fetaky, operace transsexuálů, vše hrazeno z pojištění.. To už těm tlustým dětem to přeju víc.

kajalka
2. únor 2020

@llluckaaa No obecně líný styl života, kupování jedůvek jako brambůrky, sladkosti, limonády...

takyjedna
2. únor 2020

No asi by meli ten ozdravny oddtucnovaci pobyt absolvovat cela rodina.. Kdyz se to dite pak vrati domu ke starym navykum, co mu podstrkuji rodice, tak ho zadne lazne vazne nespasi.. Ale že se tohle hradi, me asi prilis nedráždí. To mi vic vadi lecby pro kuraky, fetaky a premeny pohlavi na pojistovnu.. Taky me popudila dnesni zprava, ze bysme meli posilat miliony na pomoc Cine s koronavirem🙄 Jako proc. Na nase postizene penize nejsou a my budem posílat pomoc svetove velmoci..

plksv
2. únor 2020

Byla bych ráda, kdyby podobnou péči hradila pojišťovna i extrémně hubeným dětem.

letalnica
2. únor 2020

@plksv Ale ona hradí, z Olivovny mi odepsali, že se sice specializují na dětskou obezitu, ale hubené dítě mi tam vezmou také. Ale syn jezdí (zadarmo) do ozdravovny v Peci, kam jsem jezdívala před 30 lety i já 🙂

llluckaaa
2. únor 2020

@kajalka No ale to by ale mělo na krku zanedbání péče tak 50% rodičů. A někdy mám pocit, že v dnešní době, když dáváš dětem k pití jen vodu, ke svačině zeleninu a ovoce, ne ty přesolené, přeslazené a chemicky vylepšené "potraviny", tak se na tebe většina obyvatelstva dívá, že svoje dítě trápíš a zanedbáváš ty ☹ Teda nemyslím konkrétně tebe, ale já už jsem si něco o trápení dětí vodou, zeleninou a bílým jogurtem vyslechla...

martiina_k
2. únor 2020

@llluckaaa taky mi lidi říkají, jaký je prcek chudák, když nejí sušenky, piškoty, čokolády, zákusky, dortíky apod. miluje ovoce, zeleninu, luštěniny, těstoviny, rýži, ryby, maso... no všechno. Ale je to velký chudák no...

kotty
2. únor 2020

Nečtu celou diskuzi. K tématu mohu příspět toliko, že v pubertě jsem 2x přes léto byla na takovéto "odtučňovačce", nebo spíš učení se jinak jíst a víc hýbat. Byli jsme tam jak my, kterým ke štěstí stačilo 8, 10 kilo dolu. Pak i holky téměř 120 kg ale i holky, který tam snad byly do počtu, páč nic krom toho, že jim holt narostla prsa a měly možná 3 kg navíc na zadku , neměly co řešit. A bylo to komplet na pojištovnu, jen nadstand. procedury platili rodiče.. Něco mi to dalo, nějaká kila vzalo ale..po návratu domů stejně nějaký návrat kil byl, protože je sakra rozdíl mít prázdniny, žádný nervy, a od rána do večera přesně napočítanou stravu a furt pohyb - rozcvička, procedury, bazeny, rotopedy, aerebiky, tancovani...a pak najet na 7 hodin ve škole, trochu polev v jídlech a tak... ale už i v ozdravce kdekdo podváděl...přes děcka z oddělení dejchaček či ledvin, který mohli do obchůdků, si nechali nosit sušenky..no..kdo chce kam.. 🙂

journals
2. únor 2020

Bohužel, to, co popisuješ je v 90% realita takových případů. Špatná životospráva celé rodiny, nedisciplinovanost rodičů, často jejich nezájem, někdy i horší sociální prostředí a špatná finanční situace rodiny. Úplně typické. Bohužel, děje se tak, mnoho případů i opakovaně.
Ve většině případů je to hlavně o rodičích.

cechradka
2. únor 2020

Napíší svuj nazor a zrovna i nas problem s nadvahou.Dcera ma nadvahu,bojujeme s tim od detstvi,jelikoz jsme rozvedeni tak je to u nas tezsi.Doma ma dcera jiné stravovaci návyky jak u otce.Doma se snazime aby bud vaha stala nebo sla dolu.pihybu doma ma docela dost.Jenze u tatinka se to neresi.Tam se obedva treba v 16.00 a veceri i v 19.00 nebo v lete i pozdeji.Na svacinky jim davaji krupky bramburky atd.A ted k veci doktorka ji chce pislat do ozdravovny ale ja nechci,branime se tomu obe.Ani sem nevedela ze to pojistovny hradi ale i tak bych ji neposlala.Ale co me osobne vytaci proc treba takovym alkoholikum se lecebna a vse plati,znam lidi kteri pres zimu jdou na 3 mesice do lecebny a pres leto vesele chlastaji a v zime znova.Vim ze se to muze stát a muze do toho spadnout kdokoliv ale vyuzivat to je hnus.Tak asi tak nejak muj nazor