Obezita u dětí, jak ji léčit?

anonymka123
17. čer 2015

Mám dceru.....je jí 6 let a nejsem si úplně jistá,jestli nemá nadváhu...váží 30kg není to na 6 let moc?Ona je i líná,sama nechce nic dělat,sportovat ji nebaví,je strašné nemehlo...ničemu se nechce věnovat a já nevím co s ní....nechci jí něco přikazovat...stále sedí jen u PC,ale nejhorší je,že má kamarádku,která má stejný problém,ale její mamince to příjde úplně vpořádku...takže dceři nepřijde,že by měla nadváhu.....
Jak bych jí to měla říct,případně jak to léčit?Předem díky za odpověď..... 🙂

mimco
17. čer 2015

Určitě bych se snažila PC maximálně omezit, i když se jí to nebude líbit. Vyhodit všechny sladkosti a nahradit je ovocem a zeleninou...........hlídat co jí 😉

g_m
17. čer 2015

@anonymka123 30kg v 6ti letech je dost. A tady bych jako rodič byla radikální, pokud má nadváhu, tak to není jen důsledkem počítače, ale i toho, co jí. Takže jak píše mimco v předchozím příspěvku - žádné sladkosti ani slazené vody a džusy nebo teplé večeře, kdy oběd mají i ve škole, jsou pekelné, vidím to u maminek kolem sebe...
Domluvte se, že u počítače stráví jen 30min denně, ne víc, je to oblbovák a nic to dětem nedá, jen z toho hloupnou a chybí jim špetka selského rozumu. Choďte i vy s ní, nevím, jak doma fungujete, ale vidím spoustu lidí, jak své děti vozí i blbý kousek do škoyl nebo na kroužky, když můžou chodit sami a projít se. Zkuste dělat nějakou aktivitu s ní - jít na bazén, projet se na kole apod. ať vidí, že pohyb je normální a může člověku dělat i radost. Rozhodně ji ale "vyhoďte" od počítače...

lupka2
17. čer 2015

Musela jsem se kvůli tomuto tématu zaregistrovat, protože problém dětské obezity řeším u svojí dcery, která má téměř stejnou váhu, jako tvoje dcera a v listopadu bude mít 6. Nevím, kolik tvoje dcera měří, ale nepředpokládám, že třeba 140, takže určitě problém má. Doporučuju začít řešit co možná nejdřív, protože co si budeme povídat-děti umí být moc "zlé". Nebo jak to říct jinak-umí moc ublížit. Padla otázka - jak bych jí to měla říct, ale nevím, jestli jsi myslela svoji dceru nebo maminku kamarádky. Bylo by super, kdyby holky dělaly něco spolu. Jak už tu padlo, vyřešit pití, jídlo a pohyb, pohyb a zase pohyb. Moc ráda si na toto téma popovídám, třeba se ozvou i další maminky, co tento problém řeší. Přeju hodně štěstí, pevné nervy a obrovskou dávku trpělivosti.

lupka2
17. čer 2015

@anonymka123 ještě k tomu sportování a vůbec aktivitě - je fakt potřeba ty děti k tomu "dostrkat", ideálně aby je to bavilo, prostě to vymyslet, dá se to. Dcera často taky nechce třeba cvičit - cvičíme denně takovou sestavičku cviků, ale nedá se a teď už jsou znát malilinké výsledky, takže podpora pro ni obrovská a pro mě teda taky.

kacca11
17. čer 2015

Ona je u deti taky otazka, co rodice. Takze je dulezite, jak se jako rodina stravujete, jak jste aktivni, jestli vidi sportovat vas nebo vy nedelate take nic. Myslim, ze dite s nadvahou je znakem toho, ze rodina nezije uplne zdrave.

halina0101
17. čer 2015

Predevsim jdete diteti prikladem, vsichni odlehcete jidelnicek, zaradte prochazky a aktivni traveni volneho casu a domu proste zadne sladke ci tucne.Co doma neni, to se nesni 😉 .
Popremyslejte i o slozeni potravin-sladke a skrobem zahustene jogurty, sladke limonady, dzusy atd...

lupka2
17. čer 2015

@kacca11 "Myslim, ze dite s nadvahou je znakem toho, ze rodina nezije uplne zdrave." - na jednu stranu to může být pravda, ale pes taky může být zakopaný jinde. Je potřeba taky usměrnit okolí, kde se dítě častěji zdržuje, především babičky, taky se podívat ve školce na jídelníček, případně se dohodnout s nimi, a taky zdravotní hledisko.
@halina0101 souhlas, je potřeba, aby se účastnila celá rodina

achjonetusim
17. čer 2015

Je jedno kolik je dceři let, spíš jak je vysoká? Kolik má BMI?

lv
17. čer 2015

Pomerit výšku k váze, ve zdravotní průkazem jsou percentilove grafy, nebo je najít na netu. 30jsme už dost, vše už popsaly holky nade mnou. Naší malou bere kolo, kolobezka, bazén. A místo sedeni doma (-pro ní počítač) ven, vycházky. Dcera měla v 7letech 127cm a 27,5kg a už prakticka říkala, ze má tak kilo nadváhu. Teď má 130/30 a já tedy trošku prdelku levnější vidím.

pavlapl
18. čer 2015

Nadváhu má to je jasné ale nejhorší je že se s tím bude potýkat celý život. Já jsem byla od malička tlustá a jsem doteď. Mojí dceři je 8,5 roku a měří 128cm a váží 25kg. Je aktivní sportovkyně krasobruslařka tudíž si může dovolit jíst sladké, ale má kamarádku která se potýká s nadváhou a je o 2 roky starší a nejde jí vysvětlit proč ona sladkosti nemůže a moje dcera ano. Bude potřeba změnit celou rodinou jak co se týče jídla tak sportu. Musíte jí jít příkladem.

ninive211
18. čer 2015

Podle mě u malého dítěte kromě pohybu je hlavní "gró" min. z 80% strava - já jako děcko byla nešika, tělocvik jsem nesnášela, do žádného sportovního kroužku jsem nechodila, venku jsem trávila čas možná tak na pískovišti, občas teda kolo, ale to zase nějak extra pohyb nebyl...a do 12 (do nástupu puberty) jsem byla hubená jak lunt. Mamka nám totiž na svačiny do školy nedávala žádné chleby se salámem, pribiňáky, smetanové jogurty, müsli tyčinky, kinder vajíčka...ale jedině ovoce (jablko, hruška, banán) - a byla jsem teda jedna z mála, kdo fakt nosil na svačinu čistě ovoce. Čokoládu jsme měli výjimečně, coca colu jsem do svých deseti neznala (domů se to nekupovalo, když jsme šli do restaurace, tak pro nás byla svátek fanta nebo sprite), hranolky či hamburgery taky neexistovaly (v mekáči jsem byla poprvé ve dvanácti a ne že bych podle mě snad o něco přišla), oplatky pravidelně na výletech a u vody, ale abychom si doma odpoledne vlezli do skříně a spořádali na posezení dvě tatranky, to neexistovalo.

misulinka44
18. čer 2015

Záleží na tom, jak je vysoká... Moje neteř má 48 kilo v 9 letech, ale meří 155cm. Takže je i tak dost hubená. Vše je o stravě a pohybu... omezit sladké, přejídání, jídlo večer u TV, více pohybu, procházky, výlety... Zapojit celou rodinu🙂

konidana
19. čer 2015

Místo PC, se sebrat a chodit pravidelně na pěší výlety. Vymyslet zajímavý cíl, téma, Sbírat kytky do herbáře, pozorovat zvířátka (i brouky a ptáky), cokoli co ji bude bavit. Počítač v šesti letech vůbec nepotřebuje. Možná bude snazší ho zakázat úplně, než nějak omezovat a pořád to hlídat.

bartovka83
19. čer 2015

@anonymka123 Já se s problém nadváhy potýkám u dcery 8let. Nyní už to řešíme i přes endokrinologii, aby se vyloučilo, že není příčina třeba tam. Nechci se tu veřejně rozepisovat o našich problémech, ale pokud byste měla zájem, klidně pošlete zprávu. Nevím jak je vaše dcerka vysoká, na tom taky hodně záleží. Co vám mohu poradit, zkuste si týden psát komplet jídelníček, vše vč. bonbonů atd. vše co během dne strčí do pusy, pište si tam, co a kolik pije. Za týden si k tomu sedněte, vemte si červenou fixu a podtrhejte co sama dle zdravého rozumu usoudíte, že by tam být nemuselo. Možná, vám teď přijde, že toho moc není, ale když to uvidíte na papíře, tak budete mít jasnější přehled. Když budete chtít, klidně písněte.

kamila297
19. čer 2015

Na to prášky neexistují. A také jste nenapsala, co vaše dcera jí (potažmo vy jako celá rodina), což je zásadní ukazatel. Jediné řešení je hlídat stravu, více ovoce a zeleniny, jak někdo psal - vyhodit sladkosti, a také zatrhnout PC (nechápu, že jí to dovolíte, přestože v tom vidíte příčinu její obezity) a honit ji ven na procházky, na kolo, kopat do mičudy, lézt po stromech atd. Pokud ji nenaučíte jíst přiměřenou stravu a provozovat pohyb teď, bude s tím mít celý život krutý boj (nehledě na zdravotní následky). Je to jen váš byznys a vaše důslednost a nikdo jiný to za vás neudělá.

zo_ja
19. čer 2015

Váha jako taková není určující, záleží na celkové konstituci, kostře, zkrátka somatotypu. Celkově pokud tráví půlden ve škole, sedí, takže než u pc, pro zdravý vývoj potřebuje jezdit na kole, na bruslích, lítat po venku, hrát hry s dětma. A jistě záleží na tělesné konstituci rodiny, co jíte, jak žijete, a ti kamarádi ji taky dost ovlivní. Takže třeba zkusit nějaký sportovní kroužek, skauta, tanečky, gymnastiku, přípravku na sport, plavání nebo něco prostě, kde se bude hýbat. A pomoci najít kamarády, kteří mají lepší zábavu, než sedět u pc.
Hlídat jídelníček - kolik čeho kdy sní, večeře lehké, ne půllitr pudinku například. Když je hlad večer, už jen málo a něco lehkého. Nenechat přecpávat, naučit, že si kdykoli cokoli může odložit na později, když má pocit, že je najezená. Rozhodně nenutit dojídat.
Slakého pomálu a ne večer.

olivovna
2. lis 2018

Dobrý den, maminky, pokud také řešíte nadváhu nebo obezitu u dětí, rádi Vám budeme nápomocni. Můžeme Vám nabídnout pobyty plně hrazené pojišťovnou a to i pro doprovod rodiče pro dítě do 6 let, také nutriční ambulanci a možnost navštívit obezitologickou ambulanci u nás. Určitě to nepodceňujte, čím dřív se s obezitou začne pracovat, tím lépe. https://www.olivovna.cz/leceni/lecba-nadvahy-a-...