Od kdy jste nechali dítě samo?

gryfis
28. dub 2021

Docela by mě zajímalo od kdy jste nechali, nebo byste nechali dítě delší dobu samo. Tedy od jakého věku a na třeba i čtyři hodiny. Příklad: ze školy (třeba už z první třídy) by dojelo s ostatními dětmi domu busem a bylo doma než přijdete z práce, nebo jet na delší nákup, ke kadeřníkovi atd atd.. Prostě od kdy je třeba bráno, že to zvládne samo a teď ani nevím, zda to není nějak dáno zákonem, do jakého věku nesmí být samo?

te_reza
28. dub 2021

Taky už jsem nad tím přemýšlela. Ještě se nás to netýká, ale doufám, že až bude školní, tu chvíli doma zvládne 😁

jaja01k
28. dub 2021

Mám děti 6 a 7 let (předškolák a prvňák) a zatím je nechám doma samotné max půl hodiny.

konidana
28. dub 2021

půl hodiny u pohádky jsem nechávala v pohodě i školkový děti. Jsou věkově blízko sebe, tak vždy jen jedno! V první třídě dokázaly být doma samy 2h určitě, cca od 9 let byly doma samy klidně celý den, když třeba s kašlem nemohly do školy. U nás to asi není nijak právně ošetřené, že by děti povinně museli mít dozor, rodič je zodpovědný a jak si to zařídí...
Např. ve vlaku i v autobuse dítě smí jet bez doprovodu od 6 let.

glimmer
28. dub 2021

naše děti byli doma poměrně brzy ... bydlíme na vesnici ... dcera (1.třída) vyzvedávala bráchu v MŠ a šli sami domů (1xpřecházeli silnici) a byli doma cca 1,5-2 hodiny. Vždy měli připravenou svačinu. Jediné co museli tak se převléct, měli dovolený tablet a pustit si TV. Vždy po příchodu domů mi volali. Jinak to nešlo.

mishka87
28. dub 2021

Syn zvládl být něco přes hodinu sám doma v čertstvích šesti letech. To měl neštovice a já musela do práce odemknout kolegyním a pak rychle k doktorce pro ošetřovačku. To nejhorší už měl za sebou, takže jsem se o něj nebála. Koukal na pohádky nebo si hrál. Později jsem ho nechávala samotného, když jsem šla na nákup a jemu se nechtělo. Cca hodinku. No a od první třídy bude chodit sám z družiny. Doma bude tak max 2 hodiny než tatínek přijede z práce. Já dělám až do 19h. Záleží na dítěti, jak je šikovné a samostatné. Já kluka vedu k samostatnosti už od malinka, takže se o něj nebojím.

martt
28. dub 2021

@gryfis Hodně záleží, jak je na tom to dítko, jak je vyspělé. Mam syna 9 let a vim , ze ho doma vic jak hodinu samotného nechat nemůžu. Me kamarádky 8 léta dcera vydrží sama doma celý den. A má druhá kamarádka nechávali ted dceru 11let samotnou co byli v práci a jednou je vytopila a po druhé malém vyhoreli. Od té doby ji samotnou celý den také nenechává.

mishka87
28. dub 2021

Když to tak vezmu, tak já zůstávala s nemocí (bez teplot) sama doma od druhé třídy. A to jsme neměli ani telefon, aby mě máma případně zkontrolovala. A jídlo jsem si ohřívala na plotýnce a ne v mikrovlnce.

amazonkajanik
28. dub 2021

@gryfis ono hodně záleží na mentálním věku. Já ve 12letech hlídala neteř, ale ona ve stejném věku nezvládla ohlídat svou sestru(je fakt,že ta mladší byla expert na neposlouchání) jinak třeba od nějakých 6let jsem byla pár hodin,než mamka nakoupila,sama doma. Byla jsem často marod ...

michaela_2
28. dub 2021

To je hrozne individuální podle dítěte. Třeba dcera, zůstala doma klidne už v 6-7 letech, par hodin. Četla si, koukala na film atd
Také už v tomto věku chodila sama ven s kamarady.
Syna bych v 6 letech doma samotného nechat nemohla 😃 jednak by ani nechtěl a jednak je hrozny torpédo. Ale se segrou jo....

angelinie
28. dub 2021

@gryfis Je to opravdu hodně individuální, ale obecně na nějakou delší dobu (celé odpoledne) určitě ne dítě mladší 10 let. Znám dokonce případ, kdy takhle dítě nechali doma rodiče mezi svýma směnama v práci. Neměli to jak vykrýt, takže 9leté dítě bylo asi půl hodiny odpoledne samo doma, ale "hodní" sousedi na ně volali sociálku a byl z toho problém. I školní družiny fungují až do 4.třídy včetně, tak asi vědí proč.
U nás ve městě ale vídám často i menší děti (6 - 10 let) samotné na hřišti/ulici i několik hodin...

mandala
28. dub 2021

Tak každé dítě je jiné, dcera zvládla být sama doma v první třídě, u syna mám obavy, že to nebude ani na 2. stupni 😀

baraskaska
28. dub 2021

Driv to bylo jinak, my jsme od 6 let chodili 2 kilaky do skoly sami. Nikdo se nas neptal jestli muzeme proste jsme museli. Ted bych svou sestiletou nenechala doma dyl jak pul hodky a i to je moc. Ani si neumim predstavit kdy nejdriv to pujde protoze mam pocit ze se v kazdem veku muze neco stat 🤦

zelenaesmolda
28. dub 2021

@mishka87 super nechat takhle male dite nemocne samo doma...

mishka87
28. dub 2021

@zelenaesmolda zavoláš na mě nebo mou mámu sociálku? Když neznáš důvody, tak se do toho nepleť 🐄

zelenaesmolda
29. dub 2021

@mishka87
Promin,ale nechat samotne takhle male a jeste nemocne dite je proste nezodpovednost a zadne duvody tady nehrajou roli.Jo a vedet,ze nekdo necha sesti lete dite nemocne dite samotne doma tak na ne tu socialku zavolam.

malenka3
29. dub 2021

I za nás to bylo normální celkem brzo, já byla sama doma (s mladším bratrem) tak od 8, sama venku (jakože do krámu a zpět) jsem byla tak od 6.
Svoji dceru v Praze nenechám jít samotnou zcela jistě minimálně v první třídě ještě ne. Pak se uvidí, jak bude zodpovědná, sama doma taky uvidím, jak to dokáže. Asi si to umím představit tak od těch 8, ale jestli toho bude za 3 roky schopná, v tuhle chvíli neodhadnu.

mishka87
29. dub 2021

@zelenaesmolda nic kromě zasychajících stroupků mu nebylo. Navíc práci mám 10 minut pěšky od baráku, doktorku 2 minuty cesty. Nemůžu za to, že Němci jsou byrokrati a klíče, co jsem měla u sebe já, se musí předat pouze proti podpisu. Beze mě by se obchod otevřít nemohl. Zdrželo se to u pediatry. Tvoje názory jsou všem u prdele. Chodíš sem akorát prudit. Chtěla bych mít tak nudný život, jako máš ty.

mandala
29. dub 2021

@zelenaesmolda Nevím, kolik ti je, ale tipla bych si, že asi moc ne, protože takhle to za nás opravdu chodilo. A myslím, že ani sociálka by to nehrotila, byla prostě jiná doba...

sayast
29. dub 2021

V 7 byla prvně doma sama dvě hodiny. Nesla jsem do práce neschopenku a zdrželi mě tam (můj záskok potřeboval nějaké informace). Byla na telefonu se mnou, i mou mamkou a bylo to na ní dlouhé. S hodinovyma nakupama od tech 6 problém nemá. Od cca 10 vím že ji mohu nechat dýl. Teď ji je 12, celkem samostatna je, ale nechat ji celodenně doma rok jak ty děti musí být kvůli distanční si představit neumím. Naštěstí řešit nemusim.
Od 3. Třídy jezdila ráno sama MHD do skoly-ja ji doprovodila na zastávku a ona mi pak že školy volala,od čtvrté chodí sama i že skoly a čekala doma než přijdu z práce.
Jak už zaznělo několikrát, opravdu záleží na povaze a chování ditete

tulikiss
29. dub 2021

mam deti 7 a 9 a zatim vzdy jeden max dve hodiny. dohromady max pul hodiny (maji super napady jak jsou spolu).

konidana
29. dub 2021

@mandala sociálka by to nehrotila ani dneska 😉 od 6 let je dítě bráno jako že je do určité míry samostatné (možnost samostatné cesty do školy)

benetka
29. dub 2021

@angelinie U nás družina do 3.třídy (Olomouc).Do 4. pouze děti co dojíždí.

tinaprofi
29. dub 2021

@mishka87 vůbec ji to nevysvětluj! 🙂 měj hrdost, neobhajuj nic před lidma a nikdy neprijimej kritiku od někoho, koho by ses nikdy na nic nezeptala 😉 ignorace

zelenaesmolda
29. dub 2021

@mandala Tenkrat mozna ne,dneska by to socialka asi resila.A to,ze byla jina doba neni v tomhle moc platny argument,deti se za tu jednu generwci zase tolik nezmenily a 6 lety muze dostat pitomy napad stejne tehdy jako dneska.Kdyby zacalo horet tak jsem zvedava jsk si to sesti lete dite poradi...

zelenaesmolda
29. dub 2021

@benetka za nas byla druzina do pate tridy

tahejhula
29. dub 2021

Sociálka by to řešila v případě, že nezná platné zákony. A to je fakt, že často nezná. :D

lalolita
29. dub 2021

@gryfis já bývalá doma sama cca 7 možná 8let. Půlku první třídy mě mama vodila ke škole,pak už jsem chodila sama. Starší malou jsem nechala doma párkrát,když jsem šla do obchodu na rychlo ( obchod 10min od baráku). Zvládla to. Teď má 8 a vydrží,když jdu na poštu,pro balíček,ale máme to vše max do 20min u baráku a snažím se tam chodit v tu dobu,kdy je tam nejméně lidí,ať jsem co nejdříve doma. Jako zvládla by možná třeba i hoďku, dvě,ale už by plašila a vím,že by mi volala,celkem se boji. Mladší malá (4roky),tak to nevím,jestli s její povahou to někdy dá,být sama doma😄😄😄 je sice rapl a nervák,ale posran,když by měla být sama doma.
Jinak starsi malou vyzvedávám i družiny odpoledne,ikdyz máme školu 5min od baráku.

klea81
29. dub 2021

@martt a venku taky není sám? 🤔 Náš je v 9 na hřišti na koloběžce sám třeba 3 hod.

sylvka
29. dub 2021

Ahoj,Adamovi je 9 a až teď si troufni ho nechat samotného .

korin
29. dub 2021

Taky jsem nechávala syna s končícími neštovicemi samotného doma. Jednou mi přitom ujel autobus, tak byl v 6 letech sám 3 hodiny. Zvládl to v pohodě, poslouchal audioknihu. Dcera by se v 6 ještě bála, tak by to nešlo. Asi se budu víc bát je nechat samotné teď, když jsou starší, protože chtějí sami vařit. V 7 a 9 letech bych už asi neměla problém je vyslat samotné na hřiště, ale máme ještě tříletku, takže několik dalších let to nehrozí.