Porucha pozornosti. Jak se u dětí projevuje? Co je ještě normální?

teeerez
21. únor 2022

Zdravim,
muj dotaz je asi zjevny z nazvu diskuze - jak se u deti projevuje porucha pozornosti? Rekpektive, co myslite, ze je jeste normalni a kdy uz by bylo na miste to vice resit? A jak?
Sedmileta dcera, prvni trida, mela jsem za to, ze je jen trochu roztekana, ale ted na me vypalila trenerka z gymnastiky (stara skola), jestli nahodou nema poruchu pozornosti, ze vubec nevnima. A ja jsem si to nejak vzala, od te chvile nad tim premyslim a je pravda, ze dcera vnima hure. Jak to mam ted v hlave, tak to vidim najednou vsude - delali jsme ukol z matiky, dokud spolu a soustredi se, tak ji to jde,ale jak ma delat jeden priklad sama, tak najednou postup, predtim x-krat zopakovany nevi. Reknu ji, at neco udela - nevnima. Pise ukol v pisance, prvni 3 slova napise dobre, pak uz ale pozornost vane pryc a najednou to zacne psat spatne. Na druhou stranu, vydrzi rada kresli, hodinu nad tim klidne sedi a nema problem. A ja fakt nevim, je to uplne bezny, mozna trochu mimonovity prvnacek nebo uz bych se mela zamyslet, jestli vazne tu poruchu pozornosti nema? Od ucitelky ze skoly zadne zpravy o jakychkoli problemech nemam, ale oni maji extremne hodnou :D

martt
21. únor 2022

@teeerez Nějaké jiné odchylky v jejím chování pozoruješ? Když ji třeba řekneš, že má něco udělat musíš ji to popsat krok za krokem nebo stačí ji to říct "obyčejně" třeba dej prádlo do koše nebo ji musíš říct přímo dej špinavé prádlo do koše do koupelny apod? Nám tenkrát psycholožka řekla, že nejvíce porucha pozornosti se projeví ve škole. Možná bych si promluvila s učitelkou , jak funguje ve škole a potom bych se rozhodla jestli vyhledat odborné vyšetření.

niski
21. únor 2022

může to být také nezralost, se synem jsem od psycholožky dostala cvičení na pozornost a časem se to srovnalo, dnes studuje VŠ

andelka
21. únor 2022

Můžeš si dát žádost o vyšetření v PPP. Oni by zjistili i kdyby to byla jen nezralost. Případně klinický psycholog. Já syna s poruchou pozornosti mám a je to mazec. Nejvíc se to začalo projevovat v předškolním roce a samozřejmě ve škole, kdy zátěž je větší. Děti nemají symptomy vždy stejné,ani stejně intenzivní. A je fajn vědět o co jde. Může to pomoct i v práci ve škole. Učení bude čím dál víc.

teeerez
autor
21. únor 2022

@martt ja si prave nejsem jista. Kdyz ji reknu neco obycejne, je pravda, ze to vetsinou neudela. Ja jsem to brala tak nejak, ze me ma na salamu. Kdyz pak "kriknu" at to udela, tak to udela. Ale ted si rikam, ze kdyz ji to reknu polopaticky, krok za krokem tak to udela i bez kriku. Takze ja na ni mozna jecim uplne zbytecne :( Ucitelka prave nic nerikala, jen, ze obcas dela zbytecne chyby, ze specha

teeerez
autor
21. únor 2022

@andelka dekuju, asi to overime. Me se hned zacalo vybavovat, ze jeste jako miminku jsme byli na neurologii a neurolozkra rikala, ze se jevi jako typicke dite, u nejz se rozvine adhd. Rikala jsem si, ze blbost, ale ted si fakt nejsem jista, tak asi uz jen pro muj klid

andelka
21. únor 2022

@teeerez u nás bylo adhd jasné od 5 let. Do té doby to až tak nevypadalo. A když tak spíše hyperaktivita. Teď naopak převažuje porucha pozornosti. Za vyšetření nic nedáte. Ona to škola hodně změní.
Jinak to,že reaguje až na několikátý pokus a až na zvýšený hlas,je typický symptom,a u nás je to pořád, synovi bude 12.

martt
21. únor 2022

@teeerez Psychologickym vyšetřením nic nezkazíš. Ono je svým způsobem typické právě u těchto dětí i to , ze jim ty úkoly musíš popsat krok za krokem jinak moc nefungují. Mám 10 leteho syna , u kterého úplnou diagnózu neví, ale poruchu pozornosti má také. Jinak ve škole se také snaží pracovat rychle a zbytečně pak seka hodně chyb.

cilkat
21. únor 2022

Ono na tý gymnastice to může klidně být i tím, že už je utahaná ze školy a vypíná... Vzasadě bych se neptala, jestli diagnozu má (protože to je často na názoru toho, kdo ji posuzuje), ale jak moc jí to omezuje.
... Jinak mám o rok mladšího syna a funguje hodně podobně... ale bude mít rok odklad.

adelinka89
21. únor 2022

A baví ji ta gymnastika?