Prvňáček a AJ. Jak je to u vás?

neomenia
13. lis 2020

Prosím, kolik hodin mají AJ vaši prvňáčci? Co je vlastně dáno jako povinné od MŠMT? Vím, že povinná AJ je snad až od 3. třídy a že do té doby je to dost různé... Jak je to tedy u vás?

U nás 2 h AJ týdně a jedou teda rychle 🙄 a to umím AJ celkem dobře. Tak mě zajímají i vaše zkušenosti, co dělají atd... díky.

konidana
13. lis 2020

@neomenia už nevím zda měli 1 nebo 2 h týdně. Holka si celé 2 roky vystačila s tím, co uměla z kroužku ve školce, kam chodila 1 nebo 2 roky (barvy a zvířátka). 1.a 2.třída ve se neučili psát anglicky, jen se seznamovali se slovíčky. Přišlo mi to úplně k ničemu, ale jako takové 1.seznámení s jazykem asi dobrý. Protože podle mne se má prvňák prioritně učit česky. povinná je AJ od 3.třídy. Anglicky umím a chodila jsem od 3.třídy na jazykovku, kde jsme měli týdně 5 až 6 h cizího jazyka a drilovali slovíčka po desítkách týdně. To moje děti na běžné základce rozhodně nemají (5. a 7. třída)

martt
13. lis 2020

@neomenia Nevím jestli ti pomůžu. Ale můj syn neměl v první třídě ani ve druhé třídě povinnou angličtinu. Jen jako "kroužek" kdo chtěl. A ten měli jednou týdně. Jinak teď ve 3 třídě mají 3 hodky týdne. A jede s nimi pečlivě a pomalu. Dokud děti neumí perfektně tu danou lekci, tak ji s nimi opakuje pořád dokola. Jinak nám sama paní učitelka rekla, že s nimi neprojde celou učebnici, že ji budou mít i příští rok. Ze s nimi pojede pomalu. Ale syn chodí na "obyčejnou vesnickou" základku.

zuzkasim
13. lis 2020

U nás Aj od 1. tř, v 1. a 2. tř. jen hodina týdně, ale naučí se pár základních frází a nějakou slovní zásobu - zvířata, školní potřeby, hračky, členy rodiny, číslovky, barvy... jako ono toho není až tak málo. Pokud je učitelka s dobrou výslovností, tak je to super. O tom, jaká hodinová dotace a od kdy je Aj na vaší škole jsi přece musela vědět před nástupem, školy to vždy mají na svých stránkách.

jakreb
13. lis 2020

@neomenia Tak to si ho asi prihlásila na zvlast AJ. Teda aspon u nas to tak je. Ak sme chceli od 1.rocnika rozsirenu vyuku AJ-je to metoda CLIL. Ziadne nasilne ucenie proste len o pocuti a o zvyku-rozprava sa s jimo učiteľka anglicky kedykoľvek. A je to prinosne. Syn s rozšírenou vyukou mali 2-3x do tyzdna plus napr.prvouku v AJ alebo MAT. Dcerka teraz to isté. Syn potom od 3.rocnika AJ každý den. Od 5. 4x do týždňa. Cca uz rok pekne "speakuje" s kýmkoľvek.😉 Ma 12.

neomenia
autor
13. lis 2020

Díky za komentáře, ano, máme zs s rozšířenou výukou cizích jazyků, je to naše spádová škola, kam jsme ale nechtěli. Chtěla jsem klidnoi normální skolu, no, nevyšlo to, tak jen sonduju, jak je to normálně.

jakreb
13. lis 2020

@neomenia Ak ste tam nechceli ísť mali ste dať prihlášku inam..
Ci to nie je v CR možné?

michaela_2
13. lis 2020

Syn je v 1. třídě ve sportovní škole a mají dvě hodiny Aj týdně. Aktuálně berou takové ty seznamovací fráze (jak se jmenuješ atd)
Začínali barvama a pocitanim do 10.

tulikiss
13. lis 2020

v prvni tride 2x tydne plus jeste hodina s rodilou mluvci. Ted ve druhe ma dcera jeste o hodinu vic a pristi rok taky jedna pribude.

neomenia
autor
13. lis 2020

@jakreb je, samozřejmě. Ale není zaručené přijetí, pokud maji co dělat s prijmutim spadovych deti ( a pak je tu spadova turistika, ale na tu nemám koule a zaludek).

anina32
13. lis 2020

Syn je ve druhé třídě a angličtinu zatím nemá ani neměl.

sasbu
13. lis 2020

Dcera je ve třídě s rozšířenou vyůkou Aj. Mají angličtinu 2x týdně+ mají výtvarku v angličtině a svět práce v angličtině. Takže 4 hodiny týdně

barulina
13. lis 2020

Jednu hodinu tydne. A zvlast nikam jsem dceru nehlasila. Proste ofiko predmet

neomenia
autor
13. lis 2020

Díky všem za komenty, koukám, že je to různé.

codal
13. lis 2020

Měli jsme od první třídy jednu hodinu, ale já jsem si tu hodinu rozkládala na dva 25 minutové bloky během týdne a bylo to tak akorát.

drzticka81
14. lis 2020

Tak od treti tridy je anglictina povinna jako prvni cizi jazyk. Pak uz zalezi na skole, zda da tomuto predmetu hodinove dotace. Takze nekde muze zacinat od prvni tridy, nekde o druhe. Od treti ale zacinaji vsechny deti v CR. Syn i dcera chodi do tridy s roszirenou aj-tudiz v 1. a 2. tride maji 3 hodky aj (na jejich skole ostatni bezne tridy maji aj az od 3. tridy). Syn je ted ve 3. tride a aj maji 5x tydne (3 hodky te povinne+ dve, co si platime skolne).
Ja ucim na jine ZS a nase skola ma aj od prvni tridy. 1.a2. trida ma 1hodinu tydne -coz je tak prostor na seznameni se slovicky, hry, rikanky, od druhe tridy s nimi zkousim nacvik cteni a psani. Od treti tridy jsou 3 hodky tydne a tam uz je tedy vice prostoru na vse 🙂

ivca.konik
15. lis 2020

Mají 2 hodiny týdně a to i při online. Jedou formou hry, žádné biflování a cepování. Spousta z nich umí hodně ze školek.

zelenaesmolda
15. lis 2020

@neomenia cim driv se zacnou ucit tim lepe

jancaand
15. lis 2020

@neomenia Syn je v 1.třídě, klasická zakladka. Mají 1x týdne Aj s tr.ucitelkou+ 1x Aj konverzaci s rodilým mluvčím. Probíhá to i pri online výuce. Syn neměl žádný Aj základ ze skolky, což při konverzaci přes pc vůbec nevěděl co má dělat. Barvy jim vysvětlovala třídní, tak to se chytal, ale na prvňáčka vybalit přes pc cislovky a slovicka typu shoes, tables..aniz by to pred tim slysel, mi přijde moc..

hojda
15. lis 2020

První třída 2 hodiny týdně.

jijulka
6. led 2021

1. trida, hodina tydne s bilingvinni mluvci. Nevim co delaji, ukoly nemaji... ale občas me prekvapi, jak dobře neco rekne.