Šikana? Jak mám postupovat?

joann
27. zář 2020

Dobrý večer,můj syn začal chodit do první třídy. Je tam moc rád,má tam kamarády,hodnou paní učitelku...jen si začal tento týden stěžovat,že když se vrátí z oběda tak má rozsypaný batoh po šatně. Když s tím přišel v pondělí a úterý,tak sem si říkala že je to nějaká klukovina a nějak to neřešila. Bohužel to pokračovalo a já šla v pátek potají číhat do šatny a viděla sem kluka co synovi ten batoh vysypal,začal se smát a utíkal pryč! Teď nemyslím na nic jinýho a užírá mě myšlenka jak mám postupovat? Mám jít v úterý a řešit to s učitelkou? Nebo si na kluka počkat před školou a řešit to s ním? Je to klukovina nebo šikana?

sigyn
27. zář 2020

Myslím, že by stačilo počkat až to udělá znovu a zařvat na něj co tam dělá. Takové to bubu z pozice síly (bez nějaké fyzické interakce) a bude to naposledy.

gruyerre
27. zář 2020

@joann normálně bych si na paňára počkala a důrazně mu vysvětlila (žádný křičení, ale prostě přísně, rozzlobeně), že tohle už nikdy neudělá, pokud nechce, abys to šla řešit do ředitelny a s jeho rodiči. To by snad mělo úplně stačit.

shaun40
27. zář 2020

Múj syn se kvúli nejakému debilovi nemohl najíst nyní mají svacinky ve ťříde a on do nej strkal a vykládal mu nohy na lavici.Okamžite jsem šla za ředitelkou.Nepomohlo tak jsem ho chytla pod krkem a je klid vúbec si ho nevšima.

lolam10
28. zář 2020

Sikanu je treba resit vzdy s ucitelkou

20190418
28. zář 2020

Řešit s učitelkou....počkat si někde na kluka? To jako vážně? Budeš někde číhat na 6-7 letého kluka a chytat ho pod krkem nebo na něj řvát? To jsou podle me rady uplne mimo. Jak by se ti líbilo, kdyby takhle někdy nekdo řešil s tvým ditetem. Resit s učitelkou a trvat na přesném popisu reseni/intervence z její strany.

ckei
28. zář 2020

Určitě řešit s učitelkou. Sama určitě ne.

zmrzlinka
28. zář 2020

Syn byl taky šikanován v 1. třídě a řešila jsem to z učitelkou a ta hned zakročila a pak se to řešilo u ředitelky a kluci dali pokoj.Drzim palce.

martiina_k
28. zář 2020

@20190418 pokud by moje dítě někoho začalo šikanovat, tak budu první, kdo ho pod tím krkem chytne (obrazně řečeno).
@joann já teda nevím, ale myslím, že bych zkusila nejdřív důrazně vysvětlit, že takto teda ne - nejlépe přímo při tom, když to začne dělat. Pokud by to nepomohlo, šla bych za učitelkou. Otázkou je, pokud je to fakt nějaký sígr, zda by ti to nezhoršilo situaci, to že by sis to s ním vyříkávala sama. Možná by bylo lepší jít rovnou za tou učitelkou.. nevím.

codal
28. zář 2020

Řeší to s učitelkou, ona si to, pokud je trochu rozumná, ohlídá. Ty tam s ním nejsi, tak je potřeba, aby nad tím měl dohled někdo, kdo tam je. Když si na něj někde počkáš, můžeš mít problém akorát ty.

20190418
28. zář 2020

@martiina_k samozřejmě, svoje vlastní dítě si srovnej sama jako první...od rovnání cizích deti jsou tu učitelé nebo jeho vlastní rodiče

martt
28. zář 2020

@joann Určitě bych to nejdříve řešila s ucitelkou. Pokud by to nezabralo a nedej bože by se to i stupnovalo. Řešila bych to pak přímo z jeho rodiči. Protoze pokud to budeš řešit s tím klukem a on by byl "maminčin mazanek" . Nevíš, jak by to podal svým rodičům a mohla by jsi z toho nakonec mít problém ty.

ondul
28. zář 2020

Vyborne rady! 🤦🤦🤦Dite nekoho sikanuje, tak ho radeji zesikanuji taky! Boha jeho, zensky!
Samozrejme resit s ucitelkou, reditelkou, rodici!

deniskaka
28. zář 2020

Take jsme resili sikanu, i kdyz u mladsiho ditete. Ono je mozne, ze neublizuje takto jen tvemu synovi, ale vice detem. Je nutno, at komunikujes s ucitelkou primo. Urcite bych nikde necekala na nej a nesnazila se to resit sama. Nelibilo by se mi to ani a pozice jeho rodice, i pres vse co dela. Mozna tim pomuzes i vice detem. U nas to vedlo az k vylouceni daneho zaka.

j.a.n.i
28. zář 2020

@ondul Od kdy je okriknuti ditete pristizeneho pri vysypavani cizi tasky sikana?

camelinka
28. zář 2020

No ja zasnu, hlavne aby chudak spratek, ktery skodi ostatnim, neprisel k ujme... 🙄

jane46
28. zář 2020

Pokud ho pristihnu pri cinu, tak na 100% bych ho okrikla... Upozornila, ze mam "oci vsude" a pokud se to bude opakovat, dozvi se to ucitelka ci rodice. Vyzvala k uklidu a je to... Akce na 2 minuty. Pokud by skodil dal, prejdu k dalsimu reseni.

sigyn
28. zář 2020

Mně se líbí, jak je tu spousta lidí v šoku, že by se mělo začít s řešením u sígra. Já jsem strávila dětství na maloměstské škole, kde šikana byla každou chvíli a v různé intenzitě. Řešení s učitelkou zabere jen u slušnějších dětí, které prostě jen měly zkrat. Jakmile jde, ale o sígra, co škodí opakovaně a s úmyslem ubližovat, tak je nějaká učitelka vážně malá, kor dneska, kdy učitelé jsou kolikrát sami obětí šikany ze strany žáků a učitelů. Navíc tihle sígři většinou nemají rodiče nic moc - bud takové, kterým je to jedno, nebo hůře, hrdí rodiče, pro které je jejich miláček největší zlatíčko na zemi. Tam je řešení s rodiči nejlepší, protože uvidíte, jak proti vám nakrásno vystartují, jakmile řeknete křivého slova vůči jejich dětátku. Moje mamka takhle šikanu řešila 4x a vždy stačilo jen dát najevo, že ví, kdo to dělá a běda, jak se to bude opakovat. Šikana tím okamžitě skončila.

orisek56
28. zář 2020

Já mám teda za sebou roky šikany. Tohle mi dělaly devatacky, když jsem byla v první třídě. Je to už nějaký ten rok samozřejmě. Ale moje máma si na ně počkala, servala je jak psy a pak šla za rodičema. Jenže, tenkrát ještě rodiče fungovali, takže holkám doma naklepali. A byl klid. Samozřejmě pak postupem let přišla horší šikana od jiných, ale co se týče této záležitosti, daly, holky, pokoj.

orisek56
28. zář 2020

@ondul si asi nikdy nebyla sikanovana.... Jako sorry, ale šikana je něco před čím varuji každého na potkani. Uzasne zkurv.... duše dítěte. Jestli se chceš zastává sigra, tak bravo.

daasqua
28. zář 2020

Je něco, čím by mohl tvůh syn tam toho druhého "provokovat/zaujmout", že si zasedl zrovna na něj? Tímhle myslím hlavně takové banální kraviny, jako že dítě je tlusté/hubené/malé/velké/má brýle/má značkové hadry/má horší hadry/je chytré/je hloupé...? Děti si někdy zasednou na někoho kvůli naprosté kravině. Já byla šikanovaná od 9 let do 15 - byla jsem při těle (ne vysloveně koule, jen špeky, nyní mám skoro podváhu), měla jsem brýle a nechovala jsem se dost moderně a bohatě. Taky mi vyhazovali věci, ničili je, nadávky, posmívání, cokoli. Nefungovalo, že jsem to já nebo rodiče říkali učitelkám. Když jsem vždy nahlásila učitelce, že mi něco rozbili, jen se zeptala kdo, pak pokrčila rameny a hotovo, sotva se na viníky podívala. Ne nějaké věty, koukejte to padouši zaplatit a ať už se to vícekrát nestane, dejte sem žákovskou na poznámku. Mezi rodiči domluvy taky nic nespravily. Když něco děti chtějí dělat, většinou to dělají dál, pokud nejsou opradu nějaké následky, domluvy nefungují.
U malých dětí to možná bude fungovat lépe, když na něj opravdu uděláš bububu, klidně ho seřvi. Dělá to naschvál, pořád, směje se tomu, tak seřvání při činu je na místě a jeho ubohou dušičku to nijak neohrozí. Jedině aby nebyl potom problém, že by se mstil, ale to nepoznáš dopředu. Ať si tohle děti nezvykají. Učitelce či rodičům to taky můžeš říct, ale je opravdu otázka, zda udělají něco adekvátního, aby to přestalo - tj. z koho má ten kluk větší respekt. Já kdybych to viděla před sebou, tak spíš rovnou toho kluka seřvu při činu, než aby mu to někdy za týden učitelka při nějaké bůhvíjaké příležitosti řekla. Myslím, že zatím v tomhle věku je to víc klukovina než šikana, ale nemělo by se to nechat jen tak být. Ve věcech šikany je těžké radit, je to často hodně individuální, co je správné řešení.

shaun40
28. zář 2020

@ondul Z učitelkou tá mi řekla že nemúže být všude o prestávce.Ředitelka to nazvala klukovinou.Jako sory ale nikdo nechce mít u jídla nekoho smradlavé nohy.Další vec jak do nej strkal tak mu vylil jogurt na oblečení.A jenom proto že múj syn je nadprumerne inteligentni za 5 let studia má samé jedničky a ten debil mu závidi je rád že napíše A.A jeho rodiče ty jsou mi u zadele.Nenechám si buzerovat syna to teda né.Jsem jeho máma a budu ho chránit i za cenu toho že chytím pod krkem i jeho rodiče kteří splodili degena.Jak mi nekdo sáhne na díte tak se neznám.Cely týden jsem čekala že s tím přestane syn doma brečel.A druhému klukovi vzal roušku a hodil mu ji do nakadeneho záchoda.A to je mu 11let co bude za 4roky.

beatty
28. zář 2020

Asi bych taky klukovi rekla, ze takhle teda ne!
Vyuzila bych pozici sily, primy pohled do oci a durazne, i kdyz slusne, mu rict, ze uz se to nebude opakovat, nebo to bude mit dohru.
A pro sichr, kdyby to chtel nakonec prekroutit, bych si nahrala aspon zvukovy zaznam. Anebo i video, pro svou ochranu.
V zadnem pripade bych nenechala sve dite sikanovat. A pokud by nekoho sikanovalo me dite, jak bych se mohla zlobit, kdyby ho nekdo slusne napomenul?

priefi
28. zář 2020

@joann pokud chceš mít jistotu, že to bude efektivní a že se to bude skutečně řešit, tak písemně řešit ne s učitelkou, ale ředitelkou. Určitě si neodchytavej dítě, nikdy nevíš, co tím můžeš způsobit. Navíc kdo řekl, že to vždy dělá jeden a ten sám chlapec? Klidně jich může být víc, anebo na pokyn jiného dítěte...

priefi
28. zář 2020

@beatty jenže ne každý rodič je rozumný rodič... A obvykle děti, které šikanují, mají v rodině určitý problémový faktor.

priefi
28. zář 2020

@shaun40 k tomu Ti můžu říci, že pokud to škola bagatelizuje, je třeba říci, že to nenecháš tak a klidně se obrátíš výš, věř, že to začnou řešit

shaun40
28. zář 2020

Mylím si že normálni díte nenapadne vykládat nekomu kdo jí nohy na lavici.Syn ty svačinky ani nedojedl ponevadž nemohl.Když si odsednul tak za nim šel.No strašny .Ale málem se pokadil když jsem ho chytla byl na smrt vydešenej😂.A je klid nevšíma si ho ano ho nezdraví.Je pravda že jsem příjemná nebyla😂

izz76
28. zář 2020

@joann Já bych se neudržela a toho kluka sprdla hned, ne nějak drsne, jsou to prvnaci a nakazala mu tašku srovnat.. Pokud by se to opakovalo, šla bych za učitelkou, následně za jeho rodičema.. Kdysi jsem zažila s dcerou, ve druhe třídě ji spolužák obtěžoval svoji láskou, dene ji líbal sešity, lavici, objímá ji, ona ho nesnášela, žádné domluvy ode mě nepomáhaly, učitelku neposlech až jeho maminka zafungovala okamžitě.

llluckaaa
28. zář 2020

Mě tedy překvapilo, že u vás můžou rodiče až do šatny, u nás teď nemají vůbec povolený vstup do školy 🙄 Já bych asi klučinovi důrazně řekla, že tohle udělal naposledy a jestli se to stane ještě jednou, tak to budu řešit s učitelkou a rodičema. Pokud by to pokračovalo, trvala bych na zásahu učitelky,

jaja01k
28. zář 2020

@llluckaaa To bylo první, co mě napadlo. U nás by to vůbec nebylo možné, dostat se do šatny, navíc v čase, kdy jsou děti na obědě.

xxx3d
28. zář 2020

Je absolutně neadekvátní, počíhat si na dítě a seřvat ho, v dnešní době, nepřípustné.
Jestli je ti to nemilé a synovi taky, tak nahlásit paní učitelce, včetně toho, jak sis počíhala v šatně, jsi zřejmě zaměstnanec školy, neumím si jinak představit, jak by ses tam dostala, a to, co teď může být ještě klukovina, se později může rozjet do šikany. Takže zavčas ohlásit ve škole.