Šikana. Rady a zkušenosti?

18. zář 2020

Zdravím, řeším teď situaci se synem a abych byla upřímná moc nevím jak. Syn (11) šikanoval pár spolužáků ze třídy, trvá to už od ledna, přišlo se na to ale až teď díky novému spolužákovi. Vůbec nevím, proč to celé syn dělal. V rodině žádné problémy nemáme, vždy jsme syna vedli k slušnému chování. Syn o tom se mnou odmítá mluvit, odmítá o tom mluvit s kýmkoliv. Přemýšlím že ho objednám k psychologovi, ale manžel říká že to není dobrý nápad. Ocením rády a třeba i nějaké zkušenosti.

cysticka
18. zář 2020

A proc to neni podle mamzela dobry napad? Kdyz nekomunikuje tak co mate jako delat?

autor
18. zář 2020

@cysticka říká že bysme ještě měli počkat.

cysticka
18. zář 2020

Na co? Sikana se musi resit

autor
18. zář 2020

@cysticka až o tom syn začne mluvit, každopádně k psychologovi ho objednám.

klokanka31
18. zář 2020

Jako na co čekat? Až ublíží ještě víc dětem?

berenika39
Autor odpověď smazal
Zobraz
helabella
18. zář 2020

S psychologem bych nečekala. A jak to řeší škola?

autor
18. zář 2020

@helabella k psychologovi ho objednám. Jednou si třídní učitelka s dětmi promluvila o šikane a už nenechávají děti o přestávkách samotné.

cherie24
18. zář 2020

Taky bych s objednáním k psychologovi nečekala. Není na co čekat. Šikanuje děti už od ledna, to je hodně dlouhá doba a v pořádku to opravdu není. Když nejste schopní si o tom s ním promluvit vy, tak na co byste čekali? Ostuda to není s ním zajít k psychologovi, někdy prostě děti nezvládají svoje vlastní emoce a hormonální změny a může se to projevit špatným chováním. Pak je dobré, aby mu pomohla zkušená osoba a vysvětlila mu to.

knuffel
18. zář 2020

Otázka zní, jakým způsobem k tomu škola došla. Jedno popovídání o šikaně neřeší vůbec nic. Učitel by měl mít alespoň základní přehled o vztazích ve třídě. Napadá mě, jestli to na něj borci neušili, jestli to nemůže být třeba obráceně, že on je sám šikanovaný.
Pokud je opravdu fakt, že on je ten, který ubližuje ostatním, alou k psychologovi, včera bylo pozdě.

drakenn
18. zář 2020

Chceš ho krýt, chceš, aby mu to jen tak prošlo? Když tvůj muž není schopný se k tomu postavit čelem, tak musíš ty! Je to hlavně v zájmu tvého syna. Pokud se nic nebude dít, nebudete to řešit, může se ze synáčka stát pěkná s*ině a to s vaším požehnáním.

kristyn.g
18. zář 2020

Já si teda taky myslím že není na co čekat. Dělat že nic určitě nikomu nepomůže. a když šikanuje ostatní má asi nějaký problém které by nevidíte ... Asi vše doma nebude tak bezvadne z jeho pohledu

orisek56
18. zář 2020

Z pozice dlouhodobě šikanovaneho dítěte, kdy to nikdo ani škola ani rodiče šikana Tora neřešil, jen naši ti napíšu zcela upřímně. Řešte to! Jinak máte na svědomí duševní krev jiných děti ( lidí) a takové rodiče bych nechala odstřelit, co záměrně přehlízi své sikanatory. Ostra slova? Ano jsou, mám na to právo a z mnoha závažných důvodů. Takze nebuďte zbabělci.

crutela
18. zář 2020

Ja bych mu vytvořila nepříjemné prostředí.
Sebrala telefony, zakázala počítače a trochu ho “pošikanovala”, jak by se to líbilo jemu.
Ovšem jsou to pořad jen pubertaci a bude to horší a horší, když si vzpomenu na sebe 😂😂

misu8
18. zář 2020

@crutela myslím, že tohle není řešení, jen by to mohlo situaci zhoršit, ten kluk by si pak mohl na ostatních začít vybíjet frustraci z toho, že ho rodiče taky šikanujou. A také by mu tím dávali za příklad, že pokud se mi nelíbí něčí chování, tak nejlepším řešením je právě ta šikana. Třeba se pletu, nejsem vševěd, ale pokud by třeba kluk ostatní děti mlátil, tak ho přece doma neztluču, aby věděl, jaké to je. Nejlepší bude to co nejdřív začít řešit s psychologem.

cherie24
18. zář 2020

@knuffel je fakt, že tohle se stalo na zakládce u nás. Holky od nás ze třídy šikanovaly mladší na záchodech, dělaly to celkem dlouho a když to škola začala řešit a pátrat, kdo to dělá, tak ty samé holky zašly za třídní a ta pak přišla do třídy, řekla mi ať se postavim, udělila mi dutku a udělala dlouhý výklad předevšema, o tom že nechápe co mě k tomu vedlo a jak těm šikanovaným holkám bylo atd. Když jsem tam stála a brečela, že jsem to nebyla, tak mi řekla, že mě holky viděli v akci a ať se nevymlouvám. Já doma brečela snad celý den, když tam na druhý den moje rodiče vlítli, co to má znamenat, tak se mi jen omluvili v soukromí a smetli to pod koberec. Už se po tom nepátrálo, kdo to skutečně dělal, nikdo to neřešil a dělalo se, že nic, týden na to jsem dělala příjímačky jinam a odešla.

misu8
19. zář 2020

@cherie24 někdy je opravdu nejlepším řešením pro oběť šikany změnit úplně školu. Učitelé bohužel nemohou být všude a některým se to, bohužel, ani moc řešit nechce a dělají mrtvého brouka 🙄

knuffel
19. zář 2020

@cherie24 Tak to je dobře hustokrutý...

cherie24
19. zář 2020

@misu8 no ony ty holky, co to dělaly byly její oblíbenkyně, takže to třeba i proto nechtěla řešit. Šikana skončila, prstem ukázali a tím to zhaslo. Vím, že to tenkrát pro mě jako pro malé dítě byla hodně stresující a ponižující situace, která zanechala šrámy na duši, ale teď jsem za to ráda. Mamka tenkrát donutila učitelku i ředitele, ať mi napíšou doporučení na gympl (za to co mi udělali to bylo to nejmenší), aby mi povolili dělat ještě dodatečně příjimačky na gympl a pak jsem odešla na VŠ a našla si fajn práci a dotáhla to dál než většina z těch holek, které ani nedodělaly střední ☺ všechno špatný pro něco dobrý. Ale nebyla jsem jediná, kdo kvůli nim odešel ze školy. Ta šikana byla celkem rozsáhlejší a trvala dost dlouho. Nic méně učitelka dělala, že to nevidí a rodičům odchazejících tvrdila, že pátrá a že je to v pohodě. Přitom jako pedagog by měla vědět, že to je něco, co si pak člověk sebou nese od dětství celý život ...