Šikana ve třetí třídě. Co dělat?

misulka84
23. zář 2021

Obracím se na vás tady s problémem ohledně šikany a věřím, že dostanu Vaše názory na věc. Již od první třídy navštěvuje třídu mé dcery chlapec, který se chová naprosto nepředvídatelně, ničí věci, mluví vulgárně, napadá spolužáky verbálně i fyzicky, neposlouchá autority, vyrušuje při hodinách... Dnes mi došla trpělivost. Dcera přišla ze školy a rozbrečela se, že na ní dotyčný bezdůvodně řval. Normálně se doma sesypala. Musela jsem ji utěšovat. Máme toto zapotřebí snášet???
Mam toho dost, od první třídy neposlouchám doma nic jiného než stížnosti na toho smrada. Dostal i asistentku na výuku, byly i stížnosti
od jiných rodičů. Je evidentní, že začlenění do kolektivu nefunguje. Co mám.dělat?to se jen čeká,až psychopat přijde v páté třídě do školy s nožem?

orisek56
23. zář 2021

Z vlastní letité zkušenosti. Pokud je fracek z vlivné rodiny, tak to nebudou chtít moc řešit. U mě musela zasáhnout až matka na vlastní pěst, tedy, po vlastní ose. Jenže v mem případě se jednalo o syna tehdejšího starosty. Držím palce pro řešení, je to těžké, ale nenechávat to být. Šikana je něco opravdu vážného, co zanechá má dítěti stopy a zmeni mu to v mnohem životní postoje po zbytek života. Vím o tom své.

lennus
23. zář 2021

@misulka84 Co na to třídní? Nemůžete se spojit více rodičů a jít za učitelem a ředitelem? Udělala bych maximum a jinak asi změnila školu.

misulka84
autor
23. zář 2021

@orisek56 jako mám sto chutí vyhmátnout před školou matku a udělat céres, muž mě od toho zrazuje, jsem hirká hlava. Ale už to prostě dál nejde. Napadá celou třídu včetně učitelky.

orisek56
23. zář 2021

@misulka84 hele, až ji zmlátí do krve a narazí nos, jako mě před naším barákem, kdy mě pronásledovali až k domu, tak té to donutí. Máma prostě vzala auto, dojela ho, vycinkala mu a šla udělat bugr do zaměstnání jeho matky. Nešlo to jinak, u mě to pak vyústilo v mentální anorexii, takže bych to nepodceňovala.

misulka84
autor
23. zář 2021

@lennus podle dcery vím,že se to řešilo i naúrovni domluvy s matkou,atd.Dokonce ona byla přítomná ve škole při výuce, normálně s ním chodila do školy. Prostě je to ditě, které má zřejmě nějaký duševní oroblém, ale nechápu, oroč to má odnášet celá třída.

misulka84
autor
23. zář 2021

@orisek56 no právě, já jsem nachystaná dát ji sodovku u školy.

misulka84
autor
23. zář 2021

@lennus mám pocit, že už na to rezignovala, protiže když řeknu dceři, jdi za ní a řekni jí, co ti dělá , tak mi odpoví, že se nic nezmění

orisek56
23. zář 2021

@misulka84 držím palce, ať to skončí co nejdřív. Ono všichni mají dneska plnou hubu humannich keců v médiích atd, jak řešit šikanu a ideálně v rukavičkách , ale skutečnost bývá jiná, někdy se to prostě bez radikalnejsiho zásahu neobejde. Protože sikana taky není zacházení v rukavičkách a ty děti to poznamená.

berenika39
23. zář 2021

Nevím, ale ukázat dětem, jak se ubližování řeší ubližováním - dát jí sodovku? Jedna z cest je přes zřizovatele školy, nahlásit, chtít řešení, spolupráce ředitel, učitel, rodiče obou. Nemáte ve škole poradkyni pro takové případy? U nás funguje. Psycholog školní? Jakkoliv si umím představit, že je to peklo. A držím palce, at se to vyřeší. Ale jít na to stejně , jako ten, co šikanuje, mi nepřijde jako dobrý nápad.

elialen
23. zář 2021

@misulka84 Umístila bych dceru do jiné školy. Známá mi nedávno vykládala, jak jeden takový smrad u nich na dědině ve škole rozložil celou školu a ze třídy odešla více než polovina dětí. Ředitelka ho vyhodit nemohla, jeho mamka pak onemocněla a on skončil v nějakém ústavu, jelikož někoho napadl nožem. Nebyl z bohaté rodiny, ale prostě měl mentální problém, který se očividně nedal řešit. Jiná známá mi taky říkala, že ji šikanovali dceru, a tak ji dala na jinou školu. Jen litovala, že to neudělala dřív.

ajka198
23. zář 2021

Doporučuji kouknout na poslední díl Ochránce. Dostaneš tím spoustu odpovědí na to, proč učitelka mohla rezignovat a že škola je defakto bezmocná. Je to smutné, ale škola je tady dost v pasti kvůli pitomým zákonům.
Radu ale bohužel nemám.

eviicka
23. zář 2021

@ajka198 přesně tak, věřím tomu, že kdyby to jen trochu šlo, škola by se někoho takového zbavila rychlostí blesku... Tohle ve třídě nechce nikdo ☹.
Je to past.

marcicek84
24. zář 2021

@misulka84 no v tomto pripade si myslim,ze skola uz vic asi udelat nemuze,musi vzdelavat i takove dite,kdyby s nim sla mati do poradny,tak ma diagnozu,skola opatreni a pro dite asistenta a vsem se ulevi,ze jo.Ale asi nechce.Nebo ma dite papir a na asistenta nema narok a to skola diky inkluze asi tak moc nezmuze,jestli pochodis u maminky,kdyz nepochodila skola,nevim.To byste se museli domluvit vetsina rodicu ve tride a na tu matku uhodit spolecne nejlip na tridnich schuzkach,at to resi,ze to je neunosne a ze jako tolerance ano,ale ne v pripade toho,ze jeji syn sikanuje ostatni decka ve tride a ony breci doma,ze to snad nema nikdo zapotrebi snaset,aby si to naprojektovala na syna,ze se taky muze stat,ze ty deti jak budou starsi a starsi se pak semknou jako kolektiv proti jejimu synovi a vycleni jej z kolektivu a pak teprve pochopi co vy jste museli resit s detmi,ale pak at neceka pochopeni od vas,ze toho uz je prehrsel a vy nevidite zadnou snahu z jejich strany,treba se ledy pohnou...

zrzeckas
24. zář 2021

http://www.minimalizacesikany.cz/chci-se-dozved...

Nevim, zda toto znas, ale je tam dobra rada, ze probrat tl s tridnim a nechat to zapsat, hodne to pomuze a vesmes otravovat a otravovat nebot to resit musi

mollyweasley
24. zář 2021

@misulka84 Je to nepříjemná situace, ale pokud má dítě takový problém, že má asistentku, co pomůže najít si venku jeho maminku a seřvat ji? Ona v té třídě je? Ona je jeho učitelka a asistentka?
A když už teda řešíte šikanu, co takhle si nepočkat na slabší maminku, ale na tatínka? To už ne, že?
Pokud má dítě nějakou poruchu chování, je potřeba s ním správně pracovat - doma i ve škole. Je potřeba ho hlídat a dodržovat pravidla. Rozhodně nepomůže seřvat matku a za rohem namlátit cizímu děcku.

neomenia
24. zář 2021

Dala bych dceru jinam, rozhodně bych nepřihlížela, jak jí nějaký hajzl ubližuje.

irmamala
24. zář 2021

To je ta posraná inkluze..... K čemu má asistentku? Proč s ním není celý den a nezabrání těm incidentům? Školu bych neměnila, nebudeš přece utíkat před takovým dementem. Než na matku bych si došlápla přímo na něj, chytla ho za prdel a udělala bububu, ideálně s chlapem. I kdyby mě potom tahali po soudech.

klovalka
24. zář 2021

dát jinam, tam bude někdo jiný, zase dát jinam? To za něj bude potrestaná dcera-měna prostředí,kamarádů..

orisek56
24. zář 2021

@klovalka přesně tak. Dávat dceru jiné není řešení problémů, jen ústup agresorovi. Ten kluk bude mít už celoživotní problém, bude to problémový člověk, jen to nikdo ks chce pojmenovat pravým jménem. Takže řešení v rukavičkách se fakt mine účinkem.

codal
24. zář 2021

Jako učitelka můžu říct, že když nespolupracují rodiče, dá se toho dělat jen málo. Ano, škola může dát asistentku, ale pořád je to dítě, které musíte vzdělávat a ano, často je to na úkor zbytku třídy. Jeden takový žák dokáže rozložit celou třídu a můžete dělat psí kusy a stejně jste často bezmocní. Urgujte školu, ať jedná s matkou, ať každý incident eviduje, zapisuje, to je asi tak jediné, co můžete dělat, třeba když si bude škola zvát matku na kobereček často, donutí jí to k návštěvě psychologa a k nějaké odborné péči. Bohužel řada rodičů si odmítá přiznat problém a nechce s tím nic moc dělat.

glimmer
24. zář 2021

my řešili šikanu našeho syna už v 1.třídě, ve 2.třídě to gradovalo ... nejprve to byly slovní útoky "ahoj zm*de byl nejslušnější pozdrav), nakonec i násilím (monokl, 2xrozbité brýle, ...) ... bohužel matka tohoto usurpátora je dobrá kamarádka s ředitelkou ... takže se to vždy nějak zametlo pod koberec, ... nakonec jsme to vyřešili přechodem na jinou školu, možná jsme srabi, co to nechtěli řešit, ale zase mám spokojené a do školy se těšící dítě ...

mourovatakocka
24. zář 2021

@misulka84 Je mi líto tvé dcery 😔 zkus donekonečna řešit s vedením školy, promluv s ostatními rodiči, přesun do jiné školy bych viděla jako krajní řešení, jinde není vždycky tráva zelenější a ještě přijde o kamarády, se kterými chodí třetím rokem do školy. Konfrontace s matkou malého šmejda by mohla pomoct jen pokud je matka soudná, otec v té rodině neexistuje?
Jinak pro tyhle případy s lejstrem na chování bývaly speciální školy, ale co, kvazihumánní společnost rozhodla, že je to diskriminace a že se ti normální mají naučit žít se vším. Otázka, zda jsou děti se speciálními potřebami mezi ostatními dětmi opravdu spokojené. Tenhle sígr možná jo, nikdo si s ním očividně neví rady a škola se ho v podstatě bojí.

odula
24. zář 2021

No tak ten kluk ma evidentně problém, a nevím jestli bych jeho chovani nazvala šikanou. Spíš aspergerem. Ten problém bude komplexnější. Mozna ze to je jenom nevychovanej "smrad", ale možná je to proste chudák, kterej by potřeboval jinej přístup, pomoc od dospělých, vedeni (zvlášť jestli ma poruchu autistickyho spektra - dcera měla ve škole taky takovýho kluka - co popisujes -jak pres kopirak). Nejsem si jista jestli "dat sodovku matce " nejak pomůže. Proč ma asistentku víš? Mluvila jsi osobně s učitelkou?

petrasipkova1
24. zář 2021

nejdříve bych šla za učitelkou a ředitelem,iniciovala schuzku na půdě školy z rodiči kluka, poté případně za zřizovatelem. A trvat na nápravě, pokud ho učitelka nezvládá, tak at toho problémového přesunou do jiné třídy. K jiné paní učitelce, která si třeba bude vědět rady, at s ním pracuje školní psycholog apod.

zrzeckas
24. zář 2021

@glimmer monokl a rozbite bryle bych uz resila klidne i s policii.... Klidne bych jim rekla, ze to zacalo slovnimi utoky a skola nic neresila...

lida9
24. zář 2021

jeste bych krom vecneho domlouvani vse resila i pisemne. ono promluvit si s ucitelkou ma v dnesni dobe vahu nula... dat pisemne stiznost, tak uz musi resit oficialne, pripadne resit oficialne vys...

marimanta
24. zář 2021

Uff... Upřímně, mám doma dítě, které si první půlrok života nezažilo nic hezkého, matka ho málem zabila. A jo, je jinej, poznamenalo ho to. Není zlej, je úžasnej, přesto se někdy chová divně, neadekvátně, neumí to, k tomu moc rozumu nepobral. .. A když to tak čtu, začínám se bát, až půjde do školy...
Jinak tohle popsané není šikana. A řešila bych to písemně, učitel, ředitel, výchovný poradce, asistent... Dětí ve třídě je mi líto, ale pokud má kluk nějaký hendikep, nepomůže, když si na něj počkáte před školou. Ani na rodiče...

console
24. zář 2021

Inkluze. Uplne jsem na ni alergicka…a to jsem pedagog. Nechavame sikanovat a zdrzovat chytre deti temi pomalymi a nemocnymi, aby nebyli vycleneni😩

betelgeuzz
24. zář 2021

U nás ve třídě byla podobná situace. Kluk měl od první třídy záchvaty vzteku, házel věcma, i třeba židlí, ostatní se ho báli. řešilo se na třídních schůzkách, paní učitelka chtěla řešit, rodiče to odmítali, že doma to nedělá. Paní ředitelka to pořád omlouvala, že to není tak hrozný. Vyvrcholilo to větší scénou, kdy následně jeden tatínek pohrozil trestním oznámením. Najednou to začala ředitelka řešit, asi pohrozila mamince, ta si udělala čas i na třídní schůzky a pohovory ve škole. Následně se u nich ve třídě vystřídali psychologové, výchovní poradci, PPP. Kluk dostal asistentku, pracovala s ním PPP, absolvoval výuku ve výchovném centru (děti tam chodí třeba 3 měsíce jak do školy, ale věnují se tam přímo problémovým dětem v malém kolektivu, učí je se učit, dělat si úkoly, odpoledne pracují i s rodiči). Když se vrátil, tak se o hodně zlepšil, už nedělal scény.

Takže já doporučuji pořád otravovat, všechno písemně, chtít záznamy o každém incidentu, případně i řešit s policií.

izz76
24. zář 2021

@misulka84 Smrada bych si odchytla před školou a vynadala mu a bylo by mi úplně jedno jestli má nějaké diagnózy.