Šťourání v konečníku. Co dělat?

1. únor 2022

Potřebuji poradit, protože nevím, co už mám dělat. Syn, brzy mu bude 8, se často šťourá prstem v zadku. Začalo to někdy v pěti letech, kdy opravdu míval na prstě třeba kus ho.na, který různě tajně otíral (tu o zeď, tu o koberec, ...), nehtová lůžka za nehty měl hnědo, no prostě děs. Byli jsme u doktorky, nic na něm nenašla. Řešila jsem jestli to není psychický problém, ale na nic jsme nepřišli, žijeme v klidné domácnosti, žádný velký stres ani změny se neudály. Snažila jsem se z toho nedělat vědu, jen když jsem někde našla nějakou takovouhle "vizitku", tak si to musel umýt. Doufala jsem, že to přejde, a snažila se nevěnovat nadbytečnou pozornost, abych to neposílila. Nebudu kecat, párkrát jsem i vylítla, potrestala ho neco mu zabavila, vynadala. Přeci jen, máme mladšího sourozence, tak jsem měla strach, aby něco nechyt, a prostě nacházet tohle po bytě není nic moc. Ale snažila jsem se vesměs v klidu. Ptala jsem si při příležitosti návštěvy v PPP psycholožky, ale ta na mě koukala, jestli nejsem já magor, a co jsme to za prasata (mi přišlo). Časem se to trochu zmírnilo, občas jsem ho viděla s rukou v zadku, když si třeba hrál nebo něco dělal, tak jsem ho jen upozornila, poslala umýt. No a teď znova. Hovna v posteli, nehty hnědé. Prý ho to "trošku svědí", proč to dělá "neví". Posílám ho vždycky na toaletu, ať si to vyřeší papírem, případně si umyje zadek, ale nepomáhá to. Holky co s tím? Takhle to dál nejde. Já se úplně už štítím, když se chce přitulit... Co mám dělat?

autor
1. únor 2022

Jinak teda roupy nemá, dostal na to i Vermox, kdyby náááhodou, ale stejně to dělá.

hasara33
1. únor 2022

Chci se v první řadě omluvit, protože teď jsem se od srdce zasmála, fakt 😅 ale vím, že to k smíchu není a pro tebe už tuplem ne 🍀😉 hele asi takhle, buď to má fyzický podtext - to znamená, že pokud se špatně utře po kadění, tak ho to potom prostě svědí, proto má potřebu si to stále drbat nebo tak různě šťourat no a možná tím, že to už dělá dlouho, tak už se z toho stal pro něj takový zvyk, že to dělá aniž by si to uvědomoval 🤷‍♀️ další věc je pak, že to může být psychického rázu - uklidňuje ho to, je mu to příjemné nebo zahnání nudu 🤷‍♀️ někdo si kouše nehty, někdo se dloube v nose a někdo zase v zadku evidentně 🤷‍♀️ upřímně sama bych nevěděla, jak to řešit 🤷‍♀️

marcicek84
1. únor 2022

Opakovat a rikat ne,to se nedela,nestourej se v zadku,muze byt opruzeny,tak zkusit proti tomu necim mazat,nebo si jen v zadku drazdi prostatu a libi se mu to a to pak neudelas nic,jen mu musi koupit dobre desonfekcni mydlo a naucit ho poradne si pote umyt ruce...

jjasmina
1. únor 2022

Asi tu už vše zaznělo, ale to Vám dala dr Vermox kdyby náhodou a ani neudělala stěr?

autor
1. únor 2022

@jjasmina Udelala, nic tam nebylo, ale rikala, ze se muze stat, ze zrovna v tom vzorku nic neni, a pritom muze roupy mit.

autor
1. únor 2022

Jako… 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

jjasmina
1. únor 2022

Špatně utreny zadek no, pak ho to svědí, tak bych dohledla na jeho hygienu

marcicek84
1. únor 2022

Prosim te a nemuzes mu koupit vlhceny taletni papir s hermenkem nebo s dubovou kurou,aby se po velke utiral tim?Jesti se tim nevyresi problem.Podle me ma ten zaden opruzeny,tak ten taky by chtelo necim mazat...

autor
1. únor 2022

@marcicek84 Opruzeny ho nema. Blato na hristi mamtak jednou za dva tydny (vidim, kdyz davam pradlo do pracky). Vlhcaky jsme zrusili, z tech mam i ja zadek opruzeny. Ale vi, ze ma jit do sprchy, kdyz neni vse ok…

pipi_puncocha
1. únor 2022

Zavedla bych vždycky po WC doma sprchu (pokud nemáte bidet). Takhle evidentně je špatně utřený, svědí ho to a dráždí.

ai30
1. únor 2022

V ramci haseni nasledku bych alespon hlidala, aby mel porad na minimum ostrihane nehty a k posteli mu dala nejake dezinfekcni ubrousky, aby mel do ceho si ty prsty utrit a neotiral je o prosteradlo...

daisymaminka
1. únor 2022

Hm, to je nepříjemné. 😔 Upřímně by mě kleplo toto nacházet doma, kor u 8 letýho dítěte. Jediné co, tak bych vyzkoušela ten vlhčený toaletní papír, nebo jít po velké do sprchy a neustále upozorňovat, hlídat. No musí to být šílené. Hodně štěstí. Snad to brzy přestane. Jo a všude jsou nějaké problémy, to jen trochu pro útěchu. Naše dcera 3,5 roku a na kakání si nosí plínu, taky nic nenadělám. 🤷‍♀️ Aspoň je každý den po kadění umytá.

zelenaesmolda
1. únor 2022

Koupila bych vlhceny toaletni papir

veruuu_kubesovic
1. únor 2022

Má špatně utřený zadek, tak ho to svědí...
Občas řeším u mé 7lete, utira se vlcenymi ubrousky, musím na ni dohlížet, když jde kadit...

europa00
1. únor 2022

Ahojky za mě pokud tohle děla dlouhodobě není to o svědění zadku, alf o nějaké formě uklidnění a toho ze mu to děla proste dobre… vem si tak ze kolem ritniho otvoru a vevnitř je miliardy nervových zakončení… proto asi existují i příznivci análního sexu … vím teď zi bude připadat šílené co ti píšu, ale ve například dětská masturbace je naprosto normální věc existuje dokonce i u kojenců kteří se dokáži jen třením uspokojit… Freud by ti o tom určitě řekl více. Dle meho ho to proste uklidní a udělá mu dobre. Což upřímně nevím čím to u něho nahradit… vím ze u malých děti které třeba masturbuji na veřejnosti se má odvést pozornost netrestat atd. Tady chápu ze se to děje i když o tom nevíš navíc v 8 letech on už dokáže chápat i souvislosti, příčinu i důsledek. Za mě možná vyhledat dětského sexuologa ne psychologa. A přesměrovat ho třeba na schudnejsí ukajeni než toto. Držím palce ať to vyřešite nebo se zi vyřeší samo časem až se začne uspokojovat klasickým způsobem.

polakovakl
1. únor 2022

Ty vlhčený ubrousky by asi byli fajn. Ať už bez parfému a chemikálií nebo alespoň vlhký perlan… a pak se zkusit zamyslet co se dělo mezi 2 a 3 rokem života a zda nedochází k nějaké regresi… on ten Freud nebyl úplně mimo. Také se přikláním i k možnosti nějaké formy sebeukájení. Zkusila bych synovi vysvětlit, že je to v pořádku, každému se líbí něco jiného a jsou mu určité dotyky příjemné, ale hygiena se musí dodržovat u všeho a požádala ho, aby to dělal třeba ve sprše a pořídila mu kartáček na nehty. Určitě není žádoucí aby si takhle značkoval terieorium.

lister
1. únor 2022

Souhlasim s europa00@. Muze to byt forma sexual uspokojeni, i zlozvyk ale i forma uklidňovani. Vsechny tri varianty jsou pochopitelne. Horsi je to opravdu s hygienou. Navtivte opravdu detskeho sexuologa, zkuste i detskeho psychoterapeuta. Jsou u nas opravdu kvalitni a nebudou na vas koukat jako na magora, nebojte. Kazde dite muze vybocovat z klasickeho obrazu a muze to byt a i byva jen prechodne trapeni. Zvlaste kdyz u vas doma je to ok. Nemejte obavy. Jen konejte. Byla by skoda kdyby kluk pak kvuli tomu nemohl na skolu v prirode, detsky tabor apod.

izz76
1. únor 2022

Já bych mu zakázala stourat se v zadku kdekoli jinde než na záchodě a potom okamžitě umýt ruce, vydrhnout nehty. Je dost velký aby pochopil, že se to nedělá.

hasara33
1. únor 2022

@europa00 Také mě tato varianta hned napadla, ale načala jsem to v příspěvku jen letmo 🤷‍♀️ nechtěla jsem to říkat naplno, aby se to náhodou někoho nedotklo🙈😅

autor
1. únor 2022

Holky, já mám k všemožným způsobům zkoumání vlastního těla i projevům sexuality velmi otevřený vztah. Říkala jsem mu, že jestli chce zkoumat, tak ať zkoumá, když se sprchuje. Ví dost o bacilech, o tom, co je to exkrement, hygieně, co, proč a jak. Ale furt to dělá! Říkám si, že kdyby se tak uspokojoval, tak se na to bude soustředit, ale když já ho vidím s rukama tam, tak si třeba druhou rukou něco píše, nebo hraje. Když o tom přemýšlím, tak mi to příjde jako zlozvyk, jako když se někdo šťourá v nose, uchu, a tak, a ani o tom neví. Ale jak to odbourat, to netuším.
A pak to otírání. Je to jinak hodný kluk, snaží se vyhovět, dá se s ním domluvit, tak proč si tu ruku sakra prostě neumyje?!