Syna bije spolužák, řešíme to - co můžeme ještě dělat?

veverun
18. čer 2017

Ahoj, prosím o váš názor a radu, na co máme nárok či co můžeme podnikat v našem případě.
Syn chodí do 1. třídy, nějakou dobu chodí domů s tím, že ho opakovaně napadá jeden spolužák. Syn je dost hubeňour, má tak 20 kilo, takže silnější než on je skoro každej...podotýkám, že syn není žádný uťáplý nesmělý chlapec, naopak je dost živel, pár poznámek už si přinesl, hlavně kvůli vyrušování a tak...rozhodně ale nikoho nebije. Spíš má "blbý kecy"... No a teď poslední dobou chodí domů skoro denně s tím, že ho Honza zase bil. S třídní už jsme to asi dvakrát řešili, Honza je takový, že hned vše řeší útokem. Prý bije i jiné děti. Ale naposled teď ve čtvrtek, když syn opět zmínil, že ho Honza bil, jsme pátrali, jak. Jeho odpověď : "No, JEDNO z bití bylo, že mě zaleh a bouchal mě pěstí do penisu nebo do koulí..." Tak to už jsme s mužským měli fakt dost, muž hned ráno šel za synovou třídní a měl s ní hovor. Výsledek je ten, že je to opakovaný problém, Honza se takto chová pořád, řešili to i s jeho rodiči a nic se neděje. Když muž řekl, že teda zajdeme za ředitelem školy, to moc nechtěla. Ona je hrozně fajn ženská, ale asi až moc hodná. No každopádně si myslíme, že když se ten Honza tahle chová pořád, nedostal jasně najevo, že mu to nebude procházet. Syn říká, že se to děje hlavně o velké přestávce, kdy jsou na školním dvoře (asi 5 tříd), z toho je tam dozor asi 3 učitelek, nebo v družině, a když se pedagogové nedívají. Chtěli jsme jít hned zítra za školní psycholožkou, ale ta bude až 29.6., takže nanic. Napsali jsme taky podnět na Nenech to být. To přece nejde, nechat mu to procházet, co když si ten Honza vyhlídne někoho fakt zranitelnýho (syn zatím nejeví známky nějaké újmy, ale to je hrozně tenká čára, kdy k tomu může dojít a pak to řešit už může být daleko složitější). Dámy, chci vás poprosit o radu, co ještě můžeme a máme rozhodně udělat - máme sami za tím ředitelem? Já jsem přesvědčená, že škola kromě toho, že se snaží vzdělávat, také zodpovídá za bezpečnost dětí-a bezpečnost mého syna je rozhodně v ohrožení. Poradíte prosím? Ikdyž už je konec školního roku, nehodlám to nechat být.

lv
18. čer 2017

Má škola výchovného poradce? Na větších bývá, zabývá se i šikanou. A za ředitelem bych šla.

magdalenax
18. čer 2017

@veverun Bez váhání navštívit ředitelnu školy

veverun
autor
18. čer 2017

@lv Ano, má výchovnou poradkyni. Bohužel ji i psycholožku lze kontaktovat pouze mailem, udělám to, jen jsem doufala, že to půjde rychleji. Asi hned ráno zajdu za ředitelem.

blaablaablaa
18. čer 2017

Určitě bych řešila i v ředitelně. A snažila bych se i zapracovat na "blbých kecech", aby nebyla pŕípadně provokace že strany vašeho syna. A určitě z toho jednání sepsat zápis. A nejlépe složení vy rodiče, třídní, výchovný poradce či metodik prevence a někdo z vedení školy.

themis
18. čer 2017

@veverun Doporučuji zajít ihned za vedením, pokud není učitelka schopná to vyřešit. Tohle může vybujet v silnou šikanu, ani člověk nestačí mrknout.

veverun
autor
18. čer 2017

@blaablaablaa Pracujeme na tom, sami se synem chodíme k psycholožce, kvůli jeho chování a tak, už pár let. Takže vím, co mám doma. Vždycky zjišťuju jako první, jestli neprovokuje. Bohužel to ale není tak jednoduché a jednoznačné, také kvůli věku dětí. Jeho třídní také tvrdí, že syn toho bitkaře "vyhledává", že za ním někdy jde. Radíme mu, aby ho ignoroval. Ale to nejde hned, tohle se děti teprve učí. Díky.

blaablaablaa
18. čer 2017

@veverun paráda, že s tím pracujete! To je hrozně důležité a pozitivní. Přeju, ať se vše brzy vyřeší 🙂

packaf
18. čer 2017

A co zajít rovnou za rodiči toho Honzy? Je vidno, že rodiče si ze stížností od učitelky nic nedělají, tak co to rovnou řešit s nimi a uvidíte jaký k tomu mají přístup. Jestli řeknou, že to není pravda a jejich budulínek toho není schopný nebo "on by neublížil ani mouše", tak víte která bije. Má Váš syn mobil? Nemůže to nějak natočit nebo někdo z jeho spolužáků? To by byl důkaz a pokud by to nepřestávalo, tak v krajním (ale opravdu až jako poslední možnost asi) řešit s PČR, šikana je trestný čin. Myslím, že Honzíkovi by stačilo pohrozit panem policajtem a bylo by všemu konec. Držím pěsti. Sama vím, co je šikana, dokonce dlouholetá a můžu říct, že následky si nesu do dospělosti. A to jsou dnešní děti agresivnější.

verena
18. čer 2017

S rodiči bych to resila pouze zprostředkovane na jednání s vedením školy. Řediteli pohroz, že se jedna o šikanu a pokud to nebudou resit, že pujdete na policii. Všechny ucitelky, co dělají dozor nebo by měly byt upozorneny, ať specialne na tyto dva kluky dohlíží a drzí je od sebe. Honzíkovi pak musí učitele říct, ať si vašeho syna nevšímá, a pokud mu bude něco vadit, ať si jde stěžovat učitelům a neresi to pěstmi.
My meli něco podobného, syn taky drobek, ale prorizla pusa a velký sefik. Otravovali ho už dva kluci, vždy se řeklo, že jsou adhd a rodiče s nimi chodi do poradny a pracují na nem, ze to dela i jinym dětem, takže se vlastně nic moc dělat nedalo. Ale je fakt, že klukům to asi bylo vysvětleno a ucitelky si je hlidaly, takže s těmi konkrétními kluky už snad problém není. Jednu akci jsme taky resili loni těsne před prázdninami, ale urcite bych to nenechala byt.

ilonne
19. čer 2017

@veverun urcite za reditelem. Klidne mu i navrhnout schuzku s druhymi rodiči. Moc se mi libi, jak pracujete se synem. Dost rodicu tvrdi, ze jejich dite je nevinatko a pak se nestaci divit. Policii bych nevyhrozovala, nejsme strasaci ani certi a nesnasim vetu "kdyz budes zlobit, pan policajt si te odvede".

amazonka.k
19. čer 2017

Vždycky nejlépe zabíralo kašlat na učitele nebo psychology, Honzu si někde odchytnout a vysvětlit mu to pěkně z očí do očí. Musel by být hodně otrly, aby Vašeho syna dál bil. Za rodiči nechoďte, alespoň zatím ne, jestli se takhle chová, je vysoce pravděpodobné, že doma dostane jen slušnej výprask.

g_m
19. čer 2017

@veverun Dojít přímo za Honzou a na tvrdo se ho zeptat, proč bije vašeho syna a jestli se to bude opakovat, tak ho vemete za ředitelem školy. Vždy nejlépe pomůže řešit to přímo s dítětem a hlavně tam pomůže cizí osoba (poslala bych tam muže, chlap má u kluků větší "autoritu") a ještě postava ředitele školy a to by mohlo pomoct. Takhle to řešila i má sestra, když se kluci posmívali holkám v plavání a byl pokoj.

editah222
19. čer 2017

@amazonka.k
@g_m
to je super rada. Vy víte kde je pravda? Co když ho syn zakladatelky napadá slovně, posmívá se mu? Vy u toho jste?
Čteme to jen z jedné strany.
Jasně, že někoho mlátit není hezké a má se to řešit, ale hlavně přímo ve škole s učitelkou a vychovatelkou.
U nás jsou taky 2 co se neustále perou (provokují se navzájem, ale jeden je silnější, takže zbit je většinou ten slabší) a vychovatelky je mají neustále pod dohledem. Stejně se nedá bitce 100% zabránit, jsou schopni se porvat na záchodě.
A jak to vidí jejich rodiče? U obou tak, že za vše může ten druhý!! Děti doma často nemluví pravdu nebo zveličují, pravdu příkrášlují... a teď už se jsou schopni poprat málem i rodiče :(

katkas75
19. čer 2017

Ahoj,určitě zajít k řediteli. Vyžadovat řešení situace, prošetření,máte na to právo a škola povinnost.take máte právo si zažádat k nahlédnutí zápis o dosavadním řešení šikany,jednali jste s třídní učitelkou,takže zápis musí být. Pokud přijdete s tímto,už se škola řešení nevyhne. Okamžité by měla následovat výchovná komise s rodiči Honzíka a řešení. Učím na ZŠ,nebojte se konat😉

editah222
19. čer 2017

@katkas75 a co komise vyřeší? Protože u nás ve třídě se to táhne od září, učitelka i ředitel to řeší. Oba byly poslání do PPP - jeden chlapec má diagnozu ADHD a druhý je asi jen rozmazlený spratek ;) A dál není podle ředitele co dělat. Vyloučit díte z první třídy nelze a s přestupem na jinou školu nebo do jiné třídy rodiče nesouhlasí.
Nás, ostatní rodiče, celá tato situace dost štve, protože učitelka místo učení zbytku třídy neustále umravňuje tyto 2 výlupky.

balzhi
19. čer 2017

obcas reditel je pekne blbej a jen podporuje takove "nevychovnatka", jeste je haji pred ucitelama. Furt o jednom takovem slyším

balzhi
19. čer 2017

od jedny známý

baris
19. čer 2017

souhlasím s @editah222 . Řešit se to musí, ale vždy slyšíme jen jeden úhel pohledu a všichni rádi zveličujeme. U nás doma je starší dcera provokatérka, mladší to řeší tím, že jí občas bije. Přednášku dostanou obě dvě - jedna, že nemá provokovat, druhá, že se nemá bít.

A jinak škola nemá až tak moc nástrojů, jak šikanu řešit. Mohou o ní diskutovat, zvát si rodiče, posílat děti do PPP .... a to je asi tak vše.

janina_8
19. čer 2017

Ať váš muž zajde za otcem toho chlapce a řekne mu: Když si neuděláte pořádek se svým synem tak pořádek udělám s vámi.

zaludova
19. čer 2017

Ja bych teda navrhla schuzku v PPP, kde byste byli vy, rodice Honzy a oba kluci. Takhle je vzdycky videt jen jeden uhel pohledu a pokud budete pritomno vsichni, tak ma kazda strana sanci se vyjadrit.

eliska10
19. čer 2017

@veverun zažila jsem,ze to řešil otec napadeného chlapce přímo s N apadajicim.Prostě žádný psycholog, výchovný poradce jen svého zeptal proč jeho syna napadl, podrazil židli, kluk koukal do země a ani nemukl, tak mu řekl, ze jestli se to bude opakovat, tak už nevím co a kluk uz si na jeho kluka nedovoluje. Tak možná to tak neresit z psychol. hlediska a když rodiče kluka nic nedělají, tak prostě klukovi domluvit (pohrozit) sami.

katkas75
19. čer 2017

@editah222 škola je povinna situaci řešit a vyresit. To,že přijdou rodiče a chtějí vidět záznamy a postup,výsledky, opatření,,je pro vedení noční mura.tak napr.muze ředitel zažádat o asistenta pro problémové dítě- ten ho bude mít neustále pod dohledem,bude mu pomáhat se soustředěním a v podstatě na smrada imrvere dohlížet,aby nikoho nedevastoval. On má sice právo na toleranci svého ADHD, ale ostatní děti mají právo na vzdělávání. Často se argumentuje tím,že na asistenty nejsou peníze,ale když se chce,všechno jde. Já bych se rozhodne tak snadno nevzdala,kdyby šlo o moje dítě. A to jako učitelka vím,co je to za akci,když přiletí rodiče.

clear301
19. čer 2017

takže z mého pohledu... z pohledu pedagoga... zaměřila bych se na to, koho bije a proč? ono i slovy se dá ublížit, takže pokud se mu posmívají, to je potom těžké... rozhodně bych to neviděla hned vyřešené tím, že za vše může ten Honza, takto malé děti většinou nejsou ještě vyloženě zlé, že by jen tak někoho šikanovaly... nicméně, je třeba to řešit! do ředitelny co nejdříve a domluvit se co a jak 🙂

editah222
19. čer 2017

@katkas75 ale s asistentem musí rodiče souhlasit ne? A tady jsou rodiče proti. Jedná se o výběrovou třídu pro nadané děti a s rodiči není priliš rozumná řeč. Jsou si jisti, že jejich je nadprůměrně inteligentní a nějaké ADHD mu nemůže vadit. Když to vezmu do důsledků tak nevím jestli asistenta potřebuje více kluk s ADHD nebo ten rozmazlený spratek :D Ovšem na nevychovanost se asistent nedává
Rodiče jsou v ředitelně pečení vaření, posílají řediteli i e-maily s fotkami zranění - navzájem. Ale ani jedni nechtějí přistoupit na navrhovaná řešení.
Ředitel je prý v koncích a nemá žádné další páky jak zasáhnout.

hrasek15
19. čer 2017

Ahoj, četla jsem celou diskuzi, a i když nevím, jak situaci vyřešit, zarazila mě jedna věc. Jak může rodič vyhrožovat cizímu dítěti? Zatím nejsem matka, ale dokážu si představit, jak bych reagovala v případě, že nějaký cizí člověk vyhrožuje mému dítěti... Každá máma má ochranitelský pud, ať už má doma spratka nebo andílka. A obzvlášť v dnešní době bych to sama neudělala, ještě kvůli tomu budu popotahovaná... Myslím si, že Honzovo chování ukazuje na nějaký psychický problém, možná nějaký komplex. V momentě, kdy pak syn autorky píchne do živého svojí prořízlou pusou (ani to nemusí být schválně, neví, která slova Honzovi zrovna ublíží), Honza nezná jiný způsob, jak se bránit, než fyzickou silou. Tím se nechci zastávat ani jednoho kluka, žádná z nás u té bitky nebyla, takže vlastně nikdo neví, kde je pravda. Každopádně než konfrontovat Honzu, zkusila bych se pobavit ostatními spolužáky, jestli někdo neví, co se dělo před tím incidentem...

vali88
19. čer 2017

Výchovný poradce....z nějakých psychologických hovorů mají děcka akorat tak pr.el.synovce sikanoval docela hnusné jeden kluk švagr došel dál capkovi po hube a bylo.A když se dozvěděli jeho rodiče ze někoho sikanuje tak dostal ještě od nich.ale chápu ze dnes i maly pohlavek se bere jako strasna tyranie

pabka
19. čer 2017

Řešili jsme podobnou situaci, snažili se všichni, kontaktovali jsme ředitelku, nic nepomohlo. Chytli jsme si pak napadající sami, trochu razneji ji promluvili do duše a byl okamžitě klid. Tot naše zkušenost.

hana765
19. čer 2017

@veverun doporucuji pozadat pani ucitelku tridni o zprostredkovani schuzky s rodici "agresora", na ktere bude p. uc. take pritomna. Nejjednodussi a nejrychlejsi reseni!!!! A temer vzdy funguje 😉
Psychlozka, ani vychovna poradkyne, ani pani reditelka do situace vubec nevidi.... To je pak na dlouho.

elzak
19. čer 2017

@katkas75
Jsi učitelka a dítě s diagnózou adhd nazýváš s smradem?! Doufám, že mé děti se takovýmto "učitelům" obloukem vyhnou 😠

katkas75
19. čer 2017

@elzak v předešlém příspěvku byl zmíněn žák s ADHD a spratek. Ale mohu se jen pousmát nad tím,jak jsi mě hned odhadla😁 mám letité zkušenosti s dětmi se skutečnou diagnózou a i s těmi,které mají tvz.papir na ADHD a přitom je mezera ve výchově.a dá se to bezpečné poznat selským rozumem😁no ani jedno nesmí ubližovat ostatním. Jo,jsem fakt strašná "učitelka"!!!😁😁😁