icon

Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?

leni78
4. zář 2014

Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?

berynka
4. zář 2014

U dcery ve škole je situace s mobily upravena školním řádem, nejsou povolené během celého vyučování, na školních akcích, výletech, školách v přírodě aj. Naprosto s tím souhlasím! Nenapadá mě jediná situace, proč by to mělo být jinak.

elvira
4. zář 2014

Nevidím problém - prostě telefon bude mít vypnutý, pokud bude něco nutného, tak dá vědět učitelka. Po vyučování se tel. může zapnout, takže odpadnutá hodina apod. se dá v pohodě pořešit po telefonu...
Víc bych se tím nezabývala.
Ono se to stejně časem utřepe a o přestávkách budou tel. fungovat...

barinkas
4. zář 2014

jsem si přečetla pár zpráv od zakladatelky a teda se musím smát 😀 Hlavně mě pobavilo, jak škola nutí její dítko být tam už v 8 ráno a on by rád spal do 10 😀 To je opravdu myšleno vážně??? 😀 To je jak by si paní stěžovala, že chudák kluk musí chodit ve škole na záchod a ne čurat někde venku na kytky, bo je tak zvyklý 😀 Maminka tímto stylem jen vychová ze synka rozmazlené dítě... A že ji chudák malý nemůže zavolat kdy chce? jasně že ne, je ve škole, kam do 9 třídy chodit musí, se divím, že i s tímto nemá paní problém... Snad každé dítě vydrží v takovém věku bez matky...Za nás byly mobily až na střední a si teda nepamatuji, že bych někdy ze školy volala mamince 😀 Škola je na vzdělávání, tam takové blbosti jak mobily nepatří. Navíc dle mě 11 dítě taky nepotřebuje mít mobil, sice chápu, že to je fajn věc, že můžete dítě zkontrolovat, ale většina z nás bez nich v pohodě vyrostla...Dnešní děti jen sedí u pc a mobilu, váží "metrák", pohyb žádný atd. Jen můj názor 🙂
Jsem přišla po škole domů, tašku hodila do kouta a běžela ven, za barákem bylo plno dětí. Po pár letech za stejným barákem je k vidění tak pár důchodců s pejsky, děti sedí doma na zadku...

jancip
4. zář 2014

Tak nevím, ale už nevěřím, že je tato diskuse myšlena vážně. Možná si někdo potřeboval zpestřit svůj volný čas. Přece tohle "chci s nim byt v kontaktu na mobilu, pokud se pohybuje mezi cizími lidmi" (cizími lidmi je v tomto případě myšlena třída) mi úplně normální nepřijde. A pokud ano, tak jestli taková maminka bude pokračovat v tomto duchu, tak chuděra budoucí nevěsta jejího syna.

kajalka
4. zář 2014

@jancip 😀 Nějaká cizí cuchta, zná se s ní teprve 12 let a už si jí chce brát 😀

barinkas
4. zář 2014

@kajalka jsem se teď zasmála 😀

hojda
4. zář 2014

@jancip Už existují studie, že mobily mají vliv na udržení pozornosti u dětí, takže to není zase, tak špatný nápad.

http://www.milanhein.cz/files/clanky/2011-09.pdf

Problém je v tom ,že žijeme v době, kdy není možné, aby dítě zůstala někde samo a většinou je potřeba s ním být nějakým způsobem v kontaktu. 😔

pupickova
4. zář 2014

@kajalka 😀 😀 😀 😀

kvakuska
4. zář 2014

@hojda "někdfe samo" jako třeba ve škole plné dětí a učitelů ?!? 😨 ... ale vlastně máš pravdu, mohl by do školy přijít třeba rodič nějakého dítěte, toho kluk nezná a tak by mohl utrpět trauma :_)

hojda
4. zář 2014

@kvakuska Myslím ,situaci, kdy jsi domluvená, že dítě vyzvedneš po škola a zůstaneš v zácpě a nestihneš to, nebo ti šéf naplánuje meeting hodinu před odchodem z práce a samozřejmě se to protáhne, tak je potřeba se s dítětem domluvit, proč nepřijedeš ve stanovený čas. Každodenní realita kolem.

leni78
autor
4. zář 2014

@nynus 🙂 zkušenosti s nevolností syna, kdy ucitelka nezavolala, mam taky nekolik, ale převážně ze školky. Je to o lidech. Nikdy není mozne slepe důvěřovat " autoritě ". Mám ráda když má syn pro jistotu u sebe mobil. Proto ted premyslim, jak se domluvíme. Navrhla jsem kompromis v podobě zapnuti o přestávce, ted jsem si uvědomila, ze když by byli rozumni, jsem ochotna pristoupit i na variantu zapnuti pouze pri psaní sms rodině. Tak uvidíme. I když tu skolu v přírodě a jine akce, tam prostě bude mit zapnuty mobil i kdyby cert na koze jezdil 🙂 ja hlavně nevidim jediny rozumny důvod, proc by ho mel mit povinne vypnuty.

ladenka
4. zář 2014

@hojda ale na to ho přeci nemusí mít zapnutý celý den ve škole, na to podle mě stačí, když si ho zapne po vyučování a přečte si sms např.: "až zapneš mobil, zavolej, nemohu tě vyzvednout, musím být v práci déle"

@leni78 já hlavně nevidím jediný rozumný důvod, proč by ti měl jen tak psát o přestávkách, nebo proč by ho měl mít o přestávkách zapnutý? abys mu volala a kontrolovala ho? proč?! ale toje pořád dokola ... a ještě jedna věc, to tvůj syn přestoupil nyní na novou školu, kde jsou taková pravidla, nebo proč to řešíš až teď když je v páté nebo v kolikáté třídě? každopádně já s tím zákazem souhlasím a to i přesto, že pořízení mobilu dcerce plánujeme již do první třídy, ale čistě z důvodu, kdyby jí ujel autobus atp., ale nevidím důvod, proč by ho měla mít zapnutý ve škole při vyučování

suzanna123
4. zář 2014

@leni78 rozumných důvodů je spousta. Problém je v tom, že ty je vidět nechceš... 😒 A aniž bych byla škodolibá, opravdu pevně doufám, že až učitelku seznámíš s tím, že na akcích mimo školní budovu bude mít mobil zapnutý, i kdyby čert na koze jezdil, že tě na oplátku seznámí s alternativou, že taky nemusí nikam jet...

hojda
4. zář 2014

@ladenka Ale já s tím souhlasím, aby ty mobily ve škole zapnuté neměli 😉 .

hojda
4. zář 2014

@leni78 Důvod proč by ho neměl mít zapnutý ve škole pořád:
http://www.milanhein.cz/files/clanky/2011-09.pdf

kamino
4. zář 2014

@leni78 Nechtela jsem se zapojovat,ale neda mi to. Rozumny duvod je ten,ze dite mobil po dobu vyucovani opravdu nepotrebuje. Dulezite zpravy mu muzes poslat SMS,ktere si muze precist po vyucovani. Je mi opravdu lito ucitelu,kteri se snazi deti necemu naucit,vcetne dodrzovani danych pravidel a deti pod lavici masti hry a rodice jejich autoritu podkopavaji. Uz tu bylo mnohokrat receno a sama jsi to psala,ze v nutnem pripade,je mozne se dovolit ucitele. Tak co je za problem? Klukovi bude spatne,dojde za ucitelkou a oznami ji,ze napise zpravu matce. Neverim,ze to zakaze. Odpadne hodina? V poradku,po vyucovani si smi mobil zapnout. Je jeste nejaky jiny duvod k pouzivani mobilu?

somalicats
4. zář 2014

Tak jsem se dostala k PC a nestačím zírat (a smát se, ale je otázka, jestli to není spíš k pláči...).
Mojí starší dceři je taktéž 11. V první třídě mobil neměla, neb jsme ještě bydleli na malém městě a škola byla cca 50 m od baráku, takže nebyl důvod. Za vysvědčení dostala OBYČEJNÝ TLAČÍTKOVÝ telefon jednak z toho důvodu, že jsme se rozváděli a já jí chtěla umožnit být během týdne v kontaktu s tátou a neblokovat mi přitom telefon, jednak proto, že jsme se stěhovaly do Prahy a já ji nemohla neustále vodit do a ze školy (školu máme cca 1,5 km, asi 4 zastávky busem). ALE: na MŮJ výslovný příkaz si nechávala telefon vypnutý, zapínat ho směla jen po příchodu ze školy, vypnout ho musela hned, jak do školy dorazila. Považuju to za elementární slušnost, stejně tak jako vypínám mobil v divadle, kině, na koncertech, u lékaře atp. Na školu v přírodě jezdí každý rok a každý rok tam byla bez mobilu. Koneckonců já mám čísla na učitelky a pokud by bylo potřeba, můžu volat jim (ve vyhrazenou dobu, kterou znají všichni rodiče), kdyby se něco dělo, volají ony. Těch pár přestávek to s vypnutým telefonem vydrží, vzhledem k tomu, že je to obyčejný hloupý telefon, jí ho nikdo neukradne, internet na něm nemá a hry tam nejsou nic moc. Telefon jí sloužil a slouží k tomu, že když nejsem doma, tak ona se ohlásí, že dorazila domů, případně pokud potřebuje něco koupit do školy (jako dnes), pošle mi sms se seznamem a já to cestou domů zařídím. Stejně tak jí telefon slouží k tomu, že může kdykoli zavolat svému otci a neomezeně s ním žvanit, slouží jí k tomu, že když za ním jede (jezdí sama, nešlo to zařídit jinak), tak je na telefonu a já si ji mohu zkontrolovat, že je v pořádku. Tohle považuju obecně za důvody, proč telefon mít. Jinak ho ty děti nepotřebují.

kajovaevicka
4. zář 2014

Jsem zvědavá, za jak dlouho se tu bude autorka rozčilovat, že syn jen na školu v přírodě, ona ho nutně musela zkontrolovat, takže zvednul mobil při nějaké aktivitě a ta "kráva" učitelka si dovolila mu ten mobil zabavit!!!

chris_n
4. zář 2014

jestli Leni78 není troll (a to ve většině diskusí), tak já jsem Svatý Papež se Santa Clausem dohromady 😀

buldrik
4. zář 2014

koukam, ze diskuse pokrocila 😀

@leni78 - a co tvuj syn na ten zakaz ? Ja si dokazu predstavit, ze z toho mozna neni odvareny, ale co mu na tom vadi ? Ze nebude moct smskovat s kamarady nebo ze nemuze zavolat mamince ? Ja v 11letech bych naopak vitala moznost, ze se mi rodice nemuzou dovolat 😀

s tim "bojem" se skolou za povoleni mobilu bych byla opatrna. Mozna to myslis dobre, ale synovi se to spis vymsti bud ze strany spoluzaku nebo ucitelky.

berenika39
4. zář 2014

@leni78 jeden důvod, třeba, už jsem psala - být ohleduplný k ostatním - je to ve šk řádu, ostatní to dodržují, tak proč on jediný ne? když vstoupíš do banky, kde máš jednání ty a několik dalších, mobil nepoužiješ, protože by to rušilo ostatní, ve škole prostě mobil nemá být zapnutý, tak to tak beru, ne? je tvůj syn něco extra mimořádného nadpozemského, že by nemohl krom toho, že se přezouvá do přezuvek mít i vypnutý mobil? objektivně není žádný důvod, proč by nemohl. jen ty CHCEŠ. já bych chtěla hodinky s vodotryskem.

pořád doufám, že se na to koukneš z opačné strany, než do ted. v dobrém.

somalicats
4. zář 2014

Já navíc nechápu lidi, co nevydrží ani minutu bez zapnutého mobilu. Mně se ten můj rozfungoval teprve o víkendu, takže nefachal asi 4 dny. Jó, kombinace písku ze Sahary pod tlačítkovou klávesnicí a oslintání telefonu mou mladší dcerou je vražedná 😀. Ale jakej byl ty 4 dny klid...

karlajasmine
4. zář 2014

Hlavne by me zajimalo, co ma syn porad do tech smskek psat? ''Ano, mame ted cesky jazyk''... ''Ano, mam svacinu''... atd... ? Nebo co jinyho :D? To jsou dulezity smsky?

leni78
autor
4. zář 2014

Maminky ty otázky jsou zbytecne. Já nechci nikomu nic zduvodnovat 🙂 jde opravdu jen o tu svobodu. Čílíte se sice pěkně, ale zbytecne. Napište jak to máte a ja dekuju za názor.

filipatereza
4. zář 2014

Přijde mi to jako úžasný přístup školy... Co dítě furt rozptylovat během vyučování a přestávkách? kdyby se něco kor hrozného dělo, vždycky můžete zavolat do školy a dítě si nechat zavolat k telefonu... Ach jo, to je doba... Všichni když jsou chvíli bez mobilu se z toho můžou s prominutím p****t...

karlajasmine
4. zář 2014

@leni78 O svobodu tu fakt nejde...jde o tvoji uzkost; kterou si nechces pripustit 🙂

somalicats
4. zář 2014

@leni78 Milá maminko, pleteš si svobodu s anarchií. V anarchii se nerespektují žádná pravidla. Ve svobodné společnosti ano, a to pravidla daná většinou. Ty jsi evidentně v menšině, takže se buď budeš muset přizpůsobit, nebo jít o dům dál.

leni78
autor
Odpověď byla odstraněná
somalicats
4. zář 2014

@leni78 No, nevím, jak ostatní, já naposledy včera 😀 😀 😀. A jediný hysterik jsi tu dle příspěvků Ty, nezlob se, ale to už je patologie, trvat na zapnutém mobilu při vyučování... Stejně mu během vyučování volat nebudeš, nebo snad ano?

karlajasmine
4. zář 2014

@somalicats Ja taky naposledy vcera :D

Strana