Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?
Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?
@leni78 Naprostá podpora zákazu - náhled mě, učitelky: i na naší škole jsme vloni museli zavést naprostý zákaz mobilů během vyučování i o přestávkách. Do té doby jsme nikdy neměli problém, až vloni se prostě vyskytl případ kyberšikany právě prostřednictvím mobilu (nahrávání videí o přestávkách a následné zveřejňování na FB). Kdo potřebuje být mobilní, přijde za učitelkou o přestávce a řekne "Máme takový a takový problém, mamka mi potřebuje zavolat, můžu si zapnout mobil?" a není problém. Už ani nepočítám, kolikrát se nám druhostupňáci ulívali z vyučování s tím, že jestli můžou na záchod, ale nakonec trávili ty 4 minuty na chodbě s mobilem na wifině a FB. Můžete samozřejmě argumentovat názorem "ale co když bude naléhavá situace" - věřím, že vedení školy má telefon a vy máte kontakt na vedení školy, takže v případě naléhavé situace můžete prostřednictvím vedení své dítě informovat. Výlety a školy v přírodě jsou samozřejmě jiná situace - tam já např. naopak dítě bez mobilu neberu, musím mít u sebe mobilní čísla jak na děti tak na rodiče a děcka ode mně ze třídy mají naopak zákaz na výletu mobil vypínat.
Osobně si myslím, že když budou děcka nechávat telefony doma, tak se stejně nic nevyřeší. To, že dítě nemá telefon z něj automaticky lepšího a vychovanějšího člověka nedělá...
Já jsem měla telefon už v páté třídě. Byl v aktovce a byl vypnutý. Do ted si vypínám zvuk, když jsem v práci nebo u doktora atd. Prostě to dělám automaticky už od té základky... když v práci potřebuju telefonovat, tak zalezu někam na chodbu a tam si v klidu zavolám.
Oproti tomu moji kolegové, kteří viděli mobil poprvé ve čtyřiceti, si v kanclu nechávají zaplé vyzvánění a když vezmou hovor, tak do toho hulákají, že je slyší celá fabrika.
Taktéž podporuji naprostý zákaz mobilů ve školách. My jsme jako děti mobil ve škole taky neměly a přežily jsme bez následků. Jako bývalá učitelka mám tu zkušenost, že děti místo toho aby se o přestávce bavily mezi sebou, tak "čumí" do mobilu..
Všechny řády, stanovy, smlouvy jsou neplatne v bodech, ktere odporují zakonu, nebo ustave. Já si myslim, ze muze porusovat pravo ditete na svobodu projevu a svobodny pristup k informacim, a muze porusovat právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života.
@pupickova já jsem taky matka "dětí ulice" 😀. Mé děti dojíždějí autobusem, ve čtvrt na osm je vyšoupnu z domu, načež zjistím, že ani jeden nemá hodinky ani mobil... pak ve čtvrt na dvě čekám, že přijdou od autobusu a oni nikde.... v půl druhé zvoní telefon (volají od známé z práce), že jim bus ujel a jdou pěšky nebo pro ně mám jet 😀.
No nic, jdu dělat něco smysluplného.... tohle je fakt moc 😀. Mimochodem já v práci mobil používat nesmím..., takže zákaz mobilů ve škole je naprosto v pořádku... 🙂
@leni78 Vy jste vtipná. By mě zajímal názor vašeho syna. Jestli je z toho zákazu taky tak zoufalý anebo si třeba konečně oddychl. Kolik sms jste mu za den tak psala - přibližně? Ještě bych pochopila že je dítě nějak nemocné, cukrovka atd. Že musí brát pravidelně léky a maminka se o něj bojí a proto chce být s dítětem v kontaktu po celý den. Jinak - nechápu.
@suzanna123 Muj syn není miminko, je mu 11. Chodim s nim napriklad i k lekari, na vsechny vyšetření a chci s nim byt v kontaktu na mobilu, pokud se pohybuje mezi cizími lidmi. To je prostě moje pravidlo a hlavně moje právo. To, ze Vy to tak nemáte, chápu, ale nepoucujte me prosim, jak mam vychovavat sve dite, vim to sama nejlépe. Vy jste tu uplne zblbli na tom konikovi 🙂)
@leni78 Pokud ti na tom tak strašně záleží, tak si nech udělat rozbor od právníka a neřeš to tady. Tvoje argumenty jsou bohužel velmi chabé a očividně máš jen vnitřní potřebu neustále mít své dítě pod úzkostlivou kontrolou.
Zákazem mobilů určitě není porušen zákon nebo dokonce ústava, jak uvádíš. A pokud si to myslíš, tak podej stížnost. Tady to opravdu nevyřešíš.
to je sila 🙂
skola a pedagogove se snazi aby se decka vzdelala a neco z nich bylo a chudaci zasahujou do rodinneho zivota, ja se picnu 🙂
nevdek svetem vladne 🙂
@leni78 Ano.... to můžete a je to váš názor a pokud vás to tak prudí, tak proč to řešíte na diskusi na modrém koníku a neřešíte to s vedením školy, které předpokládám, za tímto zákazem stojí, případně to neřešíte tím, že dáte syna na jinou školu, na které mobil ve vyučování může používat.... i když obávám se, že takových škol už bude míň a míň. Mimochodem já jsem epileptička a na základce jsem mívala i 3 záchvaty týdně a většinu z nich ve škole. Myslíte, že moji rodiče se oháněli nějakou ústavou a zákonem a nutili mi mobil??? 😀 A myslím, že ze mě vyrostl člověk schopný samostatného života🙂 Protože nechápu vaše rozhořčení, a vidím, že máte názor a nejste schopna připustit i názor někoho jiného, tak se tímto s touto diskusí loučím - přeji příjemné pořízení....
@leni78 tak ho neposilejte mezi cizi lidi a mate klid 🙂
....Že každá diskuze zakladatelky končí tímto stylem... 😅 😎 😀
Shrnu to oblíbeným vtipem, i když vím, že mi to bude smazáno: všichni jste blázni, jenom já jsem letadlo🙂 Hraju si se svým půlročním synem a říkám mu "až budeš velký kluk a zapomeneš si svačinu, popros kamarády, ať ti dají kousnout a nevolej mi prosím". A těším se, že si taky oblíbí Harryho Pottera, který se v 11ti poprvé postavil Voldemortovi🙂
@chroustinka a my jsme ti, co zblbli... 😀
@suzanna123 tak tak 🙂
nicmene jsem se v obedove sieste nakonec velmi dobre pobavila
Zacinam premyslet, jestli tohle tema a prispevky mysli zakladatelka vazne, nebo jenom trolluje? 😕
@leni78 Ano, zakaz mobilu ve skole opravdu oporuje ustave 😀DD Nevim, jestli je mi vic lito Tebe nebo Tveho syna..
@leni78 Rada bych se jeste zeptala, do jakeho veku s nim chces byt v kontaktu na mobilu, pokud se pohybuje mezi cizimi lidmi.. do 18ti let? Nebo do 35ti? Nechci te strasit, ale znam jednu maminku, ktera takhle kontrolovala svoji dceru, a v 18ti se dcera sebrala, odstehovala se, a uz se s matkou nebavi... Protoze matka nechtela pochopit, ze dcera je svepravna holka, ktera se nepotrebuje hlasit mamince 10x denne.
Tak jsem tu zase 😀. Mně to nedá...asi jsem mimo... není to k tématu, ale musím: můj syn v první třídě vyzvedával sestřičku ze školky, dovedl jí za mnou do práce - bez mobilu. Občas se zapomněli ve městě, tak jsem plašila, že už tu mají být, ale oni navštívili hračkárnu, koupili si nějakou blbost na dluh... 😀. Ve škole už jezdili domů busem, mají 10min. od konce vyučování do odjezdu autobusu, dost často se jim stalo, že jim autobus ujel, ale vždy si poradili - došli do družiny, odkud mi volali, že je pošlou dalším nebo za kamarádkou do práce, že zůstanou tam nebo si pro ně mám přijet... Roky bez telefonu je naučily zodpovědnosti a samostatnosti - vím, že moje děti se neztratí ani v džungli, natož v civilizaci 😉. Jednou jedinkrát (včera) jsem měla přínosný telefon ze školy - Ládín je po škole,nestihne autobus 😀

@leni78 nikdo po Tobě nechce, abys mu sebrala mobil úplně. Ale ve škole je pod dohledem učitelů, takže mu tam určitě nehrozí žádné nebezpečí, které by mohl odvrátit pouze okamžitým použitím mobilu. Zkus se zamyslet, co tak neodkladného by Ti mohl psát/volat - že je mu špatně? To stačí říct učitelce a zavolá Ti sama. Že ho někdo šikanuje? Platí totéž, popř. Ti to řekne doma (ono by se to stejně nevyřešilo tak, že bys tam naklusala a vyrvala ho těm hajzlíkům ze spárů). Že je k němu učitelka nespravedlivá? To počká na doma, ne? Stejně tak škola v přírodě. Když se bude dít něco, o čem musíš vědět, tak se to dozvíš - naopak když dětem nechají telefony, tak je velká pravděpodobnost, že budou doma oznamovat každý prd (a jsou rodiče, kteří kvůli tomu prdu přijedou nebo hned budou volat učitelce). Fakt si myslím, že je na čase, aby ses smířila s tím, že Ti miminko vyrostlo a musí se naučit o sebe postarat samo (za asistence zodpovědných dospělých - nikdo po Tobě nechce, abys ho poslala samotného bez mobilu do džungle)