Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?
Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?
Vidím a jsem přesvědčená,že tady samo dítě problém nemá žádný!!🙂
Ale ta maminka....chudák dítě je ve stresu ze své zakomplexované,vždy nespokojené a ne příliž chytrostí obdařené máti! 😀
@leni78 ja to znam ze sve doby , kdyby v te dobe jsem mela mobil co jsem chodila na zakladku tim lip ,ucitelky neschopne ,kdyz mi bylo spatne nezavolaly domu kdyz mi spoluzacka prisklripla prst do dvirek ja ruku jak krava taky nezavolala a pak to vse resila mama druhy den stiznosti a ja nevim co a pak ockovani nevim jak se to menuje do toho ramene omdlela jsem a bylo mi pak spatne zase nikdo nezavolal domu a opet mama resila ve skole hadky a ja nevim co,ale kdyz sem delala ja prusery tak to domu volaly. mit telefon v ruce volam mamce at me vyzvedne ale me nikdo nevnimal,tak to beru ja jsem pro telefony dnes je jina doba a sou naprosto vsude sestre ho poridila mamka ted v 8 nebo 9 letech a nikdo si nestezuje,ma problem, zavola napise o prestvace v hodine musi mit schovano ,tod muj nazor
@nynus tak tam by bylo spíš adekvátní změnit školu, ne? (pokud tedy selhalo řešení problému s učitelkou, popř. s vedením školy)
@leni78 zejména doporučuji odvolávat se na právo na odpor, které je také zakotveno v Ústavě 😀
@edeltraut Máš můj obdiv - to bych asi nedala
plně souhlasím s názorem, že mobil všeobecně do školy nepatří. Do školy se nechodí SMS-kovat a volat, ale učit se. Přestávka je podle mě na to, aby si dítě připravilo věci, protáhlo se, najedlo, došlo na WC, pokecalo se spolužákama atp. Jako na co jim ten mobil jen tak ve škole je? když je zle, zajde dítě za učitelkou, ať rodiče sežene. Řekla bych, že v diskuzi porovnáváte neporovnatelné - krizovou situaci vs. dělám si o přestávce cokoli. Jako má-li dítě nějaký problém a zavolá, nikdo ho snad pro ten zákaz popotahovat nebude, ale přeci to nejde srovnávat s mastěním her nebo prohlížením netu. A pokud by škola rodiče nesháněla nebo dokonce dítě trestala za použití v závažné situaci, tak si to s nimi vyřídím. Nejsme snad v minulém režimu. Já děti učím, že telefon je především pracovní nástroj (alespoň u mě to tak je), dá se použít i jinak, ale určitě to není hračka.
Tak pokud jde o svobodu užití mobilu, tak škola je instituce se svými pravidly, stejně jako každá jiná instituce. Na úřadech, u lékaře a všude jinde musíme dodržovat pravidla. Spousta z nich chrání nás nebo druhé, některé jsou nesmyslné, ale to v tomto případě dle mého tak není. Zákazem mobilů nejen chrání děti, ale mají i další důvody, se kterými já souhlasím. Navíc, toto pravidlo zrovna nikomu neubližuje, co když by pak jiný rodič vnímal rozdělení vyučování jako omezující, další zase to, že se jí jen o přestávkách, další, že dítě nesmí jít o přestávce ven ze školy atd.?
Navíc jsem přesvědčená, že pokud by to bylo opravdu tak naléhavé, určitě by žádný postih nedostal, kdyby mobil vyndal i bez dovolení.
@suzanna123 Oni v první třídě mobily dostali, ale jeden ho hned zničil a druhému ho po týdnu ukradli, takže další telefony dostali až loni 😀. Jinak jsem věděla, že jsou zodpovědní, byli poučení jak se chovat, s nikým cizím se nebavit atd. Jeden čas byli tak zblblí, že mi hlásili "podezřelé" osoby 😀. Já jsem taky vodila ségru do školky od první třídy, do školy jsem jezdila na kole od třetí (sama) a od čtvrté jsem měla na krku ségru... Takže když jsem to dala já - poseroutka a stydlín, tak moje světácké děti s tím neměly problém... 😀. Bydlíme ve vsi a pracuju a děti chodí do školy do malého sousedního města, v Praze by to bylo jiné... 🙂
@suzanna123 hmmm tak to nevim zda se resilo ale vysla sem tam devitku takze nic vestinou se vse delo na 1 stupni a druhej stupen jen me prusery a to volali 😎 nevim ted v jake tride se dela to ockovani do ramene ale mamka tam byla porad mozna kdyby byl mobil nemusela by tam byt tak casto
@leni78 teda tohle je diskuze 🙂
Děláme dětské tábory, rodičům doporučujeme, aby dětem nedávali mobilní telefony. Samozřejmě někdo dítě s mobilem pošle někdo ne. Každopádně mobily ne nenabíjejí, takže za 2 dny je krásné, jak děti zahodí nefungující mobily a začnou si užívat tábora. Rodičům píšou pohledy a dopisy a naopak.
Pokud je nějaký problém rodiče na nás mají telefon a to samé dítě když přijde s něčím, tak není problém rodičům zavolat. Funguje to naprosto bez problémů.
Jeden příklad proč mobil ne: dítě zrovna nějakou aktivitu nechce dělat nebo se na něj někdo ošklivě koukne, hned volá nebo píše sms mamince, že to je strašné, a že mu ubližují, a že se mu nechce a já chci domu apod. Maminka doma začne šílet a vymýšlet co se asi tak děje a pomalu organizovat, že si pro broučka dojede. Děcko za pár minut neví, že mělo nějaký problém a vesele běhá a hraje si s ostatními. Už nezavolá domu, že je vše v pořádku. A rodiče doma šílí. 😉 (šílí proto, že tam je špatný signál a ne vždy je možné se dovolat zpátky a to jsou pak konspirace co se asi tak děje).
Každopádně dítě bez mobilu přežije a rodiče také 😉 Asi bych to nehrotila, ale je to samozřejmě tvoje věc a tvoje dítě.
Já doufám, že až moje děti budou chodit do školy, tak tam mobily také nebudou, protože je to na palici, že každý musí být kdykoli na příjmu a když náhodou není tak už člověk vymýšlí šílené teorie. A jestli si to dítě pak raději mobil dobrovolně nevypne, aby mělo na chvíli klid...
dočítám diskusi a nestačí se divit, taková otázka a tolik reakcí, mi na tom špatného nepřijde, proč by si měli hrát hry apod ve škole, mají se učit. a pokud by se něco stalo škola určitě bude volat, 11letí snad vydrží 6 hodin bez maminky ne.
my taky telefony neměli a žijeme, žádnou hrůzu to na nás nezanechalo
@terry1512 to jsem chtěla už také napsat - že jsem s úlevou utekla s dovuapůlletým synem od jednoho, co byl s maminkou v kontaktu nonstop a když mu bylo 28, tak s tou maminkou byl tak v kontaktu, že nebyl v kontaktu se mnou - manželkou a synem. rozvod a pozor - je mu 53, a žije se svou maminkou, kterou psychicky týrá a vydírá. netvrdím, že to tak je obvyklé, ale vztah nemůže být dušení jeden druhého. jako "jak to vyřešit" a myslet tím jak přečkat půl den bez sms s jedenáctiletým synem - to je pro mě už za hranicí, extrem, o kterém bych přemýšlela, jak to změnit. já 🙂
@edeltraut Mě taky vodila ségra do školy. Jely jsme přes celé město a když si vzpomenu, jak jsme se místo ranní družiny ještě málem za tmy toulaly ulicema, tak mi není úplně příjemně. Druhá věc je, že tenkrát jsem byla ráda, že se takhle můžu ulejt a nic se nám nestalo. Ale nedovedu si představit, že bych takový prostor pro samostatnost nechala Julince. Ale pevně doufám, že si i přes obavy o ni zachovám aspoň tolik soudnosti, abych našla nějakou rozumnou míru kontroly a nedusila ji (kdyžtak si uložím tuhle diskuzi, ať mám odstrašující příklad 🙂 )
@berenika39 Tohle jsem měla u svého ex taktéž. Se mnou odmítal komunikovat, o syna se příliš nezajímal, kdežto s maminkou si volal každou hodinu (pokud už k ní rovnou nejel). Mluvila jsem o tom i s jednou psycholožkou a ta to nazývala syndromem nepřestřižené pupeční šňůry.
Ale abych se vrátila k tématu - já zakladatelku svým spůsobem i chápu. Chápu, že jí vadí ten princip, že nemůže se synem komunikovat. Ale když to vezmu ryze z praktického hlediska, tak v této reguli vidím taky víc pozitiv než negativ.
@ivular Ex končil v práci v půl třetí, jel k mamince, tam byl odpo, najedl se tam, dal si pivo a jel domů.tak kolem sedmé. ..prý je tam sama...
@suzanna123 Já díkybohu (někdo si myslí bohužel) nejsem kvočna, co svoje robátka drží pod křídly, takže je klidně občas nechám "nabít si nos" 😀. Rozbiješ něco sousedovi? Tak tam dojdeš omluvíš se a náhradu platíš z kapesného..., zapomeneš bundu? - tvůj problém, tobě bude zima a zmokneš... atp. 🙂. Myslím, že mé děti nejsou rozmazlení spratci (i když jsou na zabití) a mají trošku jiný pohled na svět 🙂. S klidem jim svěřím Adélku, aby jí vzali na hřiště a dnes poprvé se s Adélkou chystají za kamarády do vedlejší vsi - toho se trochu bojím. Přecházejí hlavní tah a je tam ve vsi trochu větší provoz než u nás a protéká tam potok.... ale nechám je, jsou poučení, věřím, že se o Adélku dobře postarají... 🙂. Pro jistotu volám mamince těch kamarádů, aby mi na ně dohlédla 🙂
@berenika39 Ježiš, tohohle scénáře jsem se bála, když jsme se stěhovali tak blízko k "mamince". Díkybohu to tak není, manžel tam jezdí 2x ročně - když má narozeniny a na vánoce, ona k nám taky tak 😀
@berenika39 To je natoceno podle skutecne udalosti? 😲 Mam husinu
@berenika39 vzpomínám si, jak jsem se ptala personalistky, co je to za lidi, se kterými má spicha v zasedačce. Dozvěděla jsem se, že uchazeč o práci s přítelkyní. Na můj vyjevený pohled mi řekla, že to není nic mimořádného, i když častější je, že přijdou s maminkou 😨 Začínám chápat...
@suzanna123 😀 😀 😀 😀 😀 to je mazec....
@berenika39 Přesně - k mamince, kde se najedl, napil, podíval na televizi a pak možná domů. O víkendech totéž. A když jsem mu vyčítala, že přece i on se musí starat o syna, tak prý jedině tak, že si jej odveze taktéž k mamince.. Jenže u nás to bylo pestřejší - později nastoupilo i násilí, apod.. Ale to už bych od původního tématu odbočila hodně daleko.
@leni78 souhlasila jsi se školním řádem, tudíž je to právně naprosto vpořádku. A budu ti oponovat škola v přírodě není mimoškolní aktivitou, nýbrž školní aktivitou. Pak je ještě řešení-nechat si dítě doma.
@suzanna123 reaguji na příspěvek pro bereniku - nene 😕 😀
@alamo
@edeltraut
@suzanna123
jasněěě, a myslím, že nejsem jediná, kdo něco podobného řešil nebo řeší. 19 let, úplně bez zkušeností, mě nic takového ani ve snu nenapadlo. ted mi to přijde jako "jak jsem mohla být tak blbá", ale žádné varovné signály nebyly🙂)
píšu to hlavně proto, aby si budoucí manželky dávaly pozor na vztah budoucího a jeho maminky - prověřit! 🙂)))
A rekrutujou se z řad právě takových maminek, které nemohou bez syna žít, dýchat, musí ho mít pod kontrolou nonstop a přebírají za něj veškerou zodpovědnost. To dítě pak nemá šanci se naučit rozhodovat, zodpovídat, řešit problémy, neví, co je problém - to je do života peklo.
Nemoci si esemeskovat dopoledne se svým jedenáctiletým synem mi přijde jako začátek něčeho podobného. V dospělosti je z toho klasická patologická závislost - ted je to jen starost, péče....
a argument "jenom aby měl tu možnost" - ten je málo, on tu možnost totiž samozřejmě má, paní učitelka by ho určitě nezastřelila, kdyby přišel, požádal a zavolal si, napsal. takže tu možnost má.
@berenika39 tohle je přesně co jsem chtěla napsat - pak si tu lidi stěžují na forech o tchýních jak jsou děsné a jak ony NIKDY - a přitom k tomu docela solidně aspirujou...
@edeltraut vychovávám děti podobně .oD Tchýně se může zjochnout - to je taky ta starostlivá maminka která všechno řešila za synáčka... Mám v něm odstrašující případ, odmamánkovat ho mně stálo hodně úsilí (čti: hádek)...

@leni78 Svobodu projevu ani svobodny pristup k informacim mu to v zadnem pripade nenarusuje.
Svoboda projevu neni v moznosti volat matce kdykoli, nybrz v moznosti vyjadrit svobodne, dostupnymi prostredky (napr. tiskem) svuj nazor bez rizika, ze za vysloveny nazor budu sankcionovan. Neznamena to ale, ze muzu projevovat svuj nazor kdykoli. Dotazeno ad absurdum by pak rozhlas a TV mohly byt zahlceny zalobami, protoze odmitli pana Omacku ve vecernich zpravach nechat vyjadrit nazor, ze nema rad souseda.
Stejne tak neni nijak omezen svobodny pristup informacim. Pokud po nich tak prahne nikdo mu nebrani si kazde rano koupit noviny a ty si o prestavkach ve skole cist, informace z mobilu si muze dohledavat po skonceni skoly.
Zaroven jsem presvedccena, ze nemuze uspet ani Vas posledni argument o neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života - skola není soukromý ani rodinný zivot. At na to nahlizite jakkoli, proste neni.
Pri boji o svobodu je nutne si uvedomit, ze neni omezeni svobody jeji umisteni do pravniho ramce a urceni pravidel, ktera se ve verejnem zivote budou dodrzovat. V soukromem zivote at si kazdy dela co chce samozrejme, nicmene skola je instituci verejnou a ma plna opravneni takovato omezeni stanovit.