Učitelka se žáků ptá, koho volili rodiče

minka1kh
15. led 2018

Je normální, aby učitelka na prvním stupni v hodině, dětem říkala koho volila a pak se ptala žáků, koho volili rodiče? Podle mě jí do toho nic není.

hanih
15. led 2018

@minka1kh Ne, do toho jí opravdu nic není. A první stupeň s tím nemá nic společného. I kdyby to byli maturanti, tak ona samozřejmě může vytrubovat, koho sama volila, ale ptát by se na to svých žáku neměla.

kocvarovas
15. led 2018

Svůj názor podle mě říct může, ale nechápu proč se vyptává..Notabene dětí, které o tom podle mě ještě nic neví a já bych s tím svoje děti doma ani nezatěžovala, koho půjdu volit..

biedronka10
15. led 2018

Ne, je ji do toho uplne ....tohle je kazdeho osobni vec a nejvic me dokazi dozrat clanky a diskuse na tema, koho bychom meli nebo nemeli volit....to je taky kazdeho vec. To uz na me taky nekdo zkousel (uplne opacne politicke smysleni) a poslala jsem ho patricne nekam. Ja treba osobne se ani nezucastnuji zadnych pruzkumu, ani diskusi co se tyce voleb, protoze zkratka vim proc to delam. Takze ne, ptat by se nemela. Navic deti by teda podle me mely byt zatizeny necim jinym nez tou volebni masazi.

zuzineckah
15. led 2018

S detmi na prvnim stupni??? To jim opravdu nema co jineho nabidnout??😐 ze s tim prijde nase devatacka, to uz docela chápu. Sice si stejne myslim, ze je do toho ucitele kulovy, ale beru, ze v detech buduji urcite povedomi a volebni povinnost jako takovou. Ale celkove tyhle vyzvedacske praktiky nemam rada (loni donesla jakoby test, kde byly mimo jine i dotazy kolik vydelavame 😎 obratem to slo pani učitelce i s komentarem....).

hanih
15. led 2018

Ještě mě tak napadá, jak tu psala @zuzineckah - ano, škola by měla u dětí budovat nějaké povědomí o tom, že jsou volby, co to je, jak je to důležité. Ale určitě to musí dělat jiným způsobem, než se ptát dětí, koho jejich rodiče volili. Pokud jde o první stupeň, mohou si třeba zkusit volby sami ve třídě formou hry nebo něco podobného, co by je zaujalo. Ale takové vyzvídání by pro mě bylo ze strany učitelky překročením hranic. Stejně jako dotazy na výdělek rodičů, to bych taky poslala zpět bez odpovědi a s patřičným komentářem 😀

kaja2016
15. led 2018

@minka1kh Před rokem 1989 ano 🙂

mili_ilim_ilmi
15. led 2018

Tak ono je otázka, jak se vlastně paní učitelka ptala, může to být celé i nedorozumění​. U dětí jsem pracovala a děti toho dokážou dost zkreslit (ostatně i dospělí). Paní učitelka se klidně mohla ptát, zda děti ví, koho rodiče volili, ale ve smyslu: povídali si s tebou rodiče o volbách, řekli ti koho volí? Vůbec jí nemuselo jít o to zjistit, koho rodiče volili. Jen třeba chtěla vykládat o volbách a chtěla zjistit, co už děti vědí. Nebo je chtěla zaujmou na začátku výkladu. Nebo muže mít s dětmi jen blízký vztah a prostě si s nima povídala jako s "kamarády" a prostě ji to jen ujelo. Děti mohly třeba také začít mluvit o tom, koho volili jejich rodiče bez vyzvání. Děti dokáží být sdílne v mnoha věcech samy od sebe, rodiče by asi žasli. Mě se třeba stalo, že mi devítileté dítě začalo samo o sobě vykládat, že rodiče měli sex, maminka u toho hodně vzdychala a možná budou mít sourozence protože táta nepoužívá kondom. A to jsem se vůbec na nic neptala.

hz
15. led 2018

@mili_ilim_ilmi pravda 🙂 me zase jedna divcina vypravela, jak jak si tatinek privedl domu z prace nejakou kolegyni a manka nebyla doma. Pak prisla a bylo coro moro.. takze pozor na deti a jejich pravdivy pohled...
ostatne, zakladatelky prispevek bych coby matka ditete vzala s rezervou, vsak o nic nejde.. pravdu nezjistime..

minka1kh
autor
15. led 2018

@mili_ilim_ilmi prý to probíhalo stylem, čí rodiče volili Horáčka, ruku nahoru atd. Před volbami zase paní učitelka říkala, že si moc přeje, aby se jim vyměnil obraz prezidenta....Jednak my to připadá jak praktiky za komunistů a za druhé děti II třídy by snad mohly být ušetřeny politických problémů.

kafr
15. led 2018

@mili_ilim_ilmi úplně mi mluvíš z duše, to bylo první co mě napadlo.
A vám ostatním, co se tu pohoršujete:
v prvouce (vlastivědě) je toho moooc, opravdu strašně moooc! Divili by ste se, co všechno musí učitelka probrat a základy politologie tam jsou taky. Takže ano, i volby a jaké volby v ČR máme. Logicky použila něco, co se teď propíralo médii a děti by měli vědět, kdo je prezident už na nižším stupni.
Určitě neřekla: "tak mi děti povezte, koho vaši rodiče volili"...

zuzineckah
15. led 2018

@kafr ja bych verila, ze vyzvidala (ne se spatnym umyslem). Pokud sama ma problem s MZ, tak mohla byt proste jen zvedava. A zrovna otazka politiky tak malym detem opravdu nepatri. K cemu na prvnim stupni, proboha?? Jestli jsou osnovy takhle postavene,tak je to jen dukaz, ze se nase skolstvi za x let neposunulo temer nikam.

linee
15. led 2018

Ja bych se nevahala obratit na vedeni skoly a pozadat o provereni.Jednak muzou proverit,jak se ptala a proc a jednak takove nono na ucitelku,aby vedela,ze nektera temata do skoly nepatri,resp. s nimi opatrne.

normalnimatka
15. led 2018

achjo a já se po nadpisu příspěvku těšila na matkadiskuzi o volbách:DDD

mili_ilim_ilmi
15. led 2018

@minka1kh Jestli děti věděly, koho rodiče volili, tak už byly do politických problémů zatazeny rodiči 😁 To, co popisuje, zní trochu zvláštně, ale může to být vytržené z kontextu a myslím, že asi nepůjde úplně zjistit, jak to celé bylo. Jinak si myslím, že děti ve druhé třídě toho o politice vědí až až a na probrání voleb ve škole nevidím nic špatného. Já si naopak myslím, že se doba změnila a člověk může v klidu mluvit o svých politických názorech a preferencích, jen je ještě potřeba, abychom se o nich naučili mluvit slušně a s respektem k názorům a preferencích ostatních. Třeba se během té hodiny deti naopak naučily, že můžou být kamarádi, i když jejich rodiče voli někoho jiného. Nějak nechápu, k čemu by tě učitelce bylo zjistovat, kdo koho volili.

odula
15. led 2018

@normalnimatka joooo mě taky svitla naděje že se to tu pořádně zpolitizuje, nakadruje, rozjede a pomele... pořádná předvolební řež 😁 a propos - koho budeš volit? a koho volily tvoje děti? ééé co to kecám 🤓

ladyhacek
15. led 2018

syn je malý, ale až bude na prvním stupni tak si s ním sednu a povím mu koho volím 😀. Opravdu tohle je už moc! Chápu na druhém stupni že by to probírali, ale myslím si že děti ani nevědí co volby jsou a už vůbec koho rodiče volí. Nehledě na to , že je to každoho věc.

normalnimatka
15. led 2018

@odula tyve vůbec není koho volit. co ty, pološvédko? volíš na dálku?:D mně se nelíbí ani jeden z těch pánů, ale asi budu volit toho míň skoromrtvýho a prostě míň chrlícího srajdy..:D ale ten druhej zatím jen nebyl slyšet, tak těžko říct, koho bychom si zvolili tentokrát:D

marulu
15. led 2018

My teda s dětma (6 a 3 roky) normálně o volbách mluvíme a i o tom, koho volíme. Když někoho volím, tak si za tím názorem stojím a nevadilo by mi, když by se dětí někdo ptal. Důležité je, aby se naučily respektovat, že někdo má jiný názor, ale že to neznamená, že je špatný. Vím, že spolu děti řeší politiku i ve školce - hlavně Babiše a Zemana 🙂. Prý jsou strašní 🙂.

betelgeuzz
15. led 2018

Mám doma druhačku a předškolačku, o volbách jsme se bavili, byly u voleb s námi, chtěly vědět, kdo se volí, co to znamená. Sledovaly s námi výsledky voleb, ptaly se, koho volíme. Ale řekli jsme jim, že se to jiným neříká, že je to naše věc. Takže nevidím, důvod, proč by se ve škole neměli bavit o volbách, už se učili o republice, symbolech, kdo je prezident, tak proč ne i volbě prezidenta, když je aktuální.
Ale přímé vyptávání dětí, koho volili rodiče, mi příjde nevhodné. I když souhlasím, že to může být dětmi zkreslené. Pokud by mě to zajímalo zajdu za učitelkou zeptat se, jak to probíhalo a případně bych řekla, že se mi to nelíbí. Běžet rovnou za vedením mi příjde přehnané.

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
odula
15. led 2018

@normalnimatka hele... já mám problém s tím registrovaním. stydim se do holý 🍑 ale prostě dycky když se dozvím že jsou volby tak už je po termínu pro registraci !!! 😢🤤😂😁🤓🤤😲😁 asi tak. ale letos mě to obzvlášť se*... já KDYBYCH volila tak určitě toho pana bez dvojité brady. zásadní devizou je,že Drahoš neni Miloš, a proste už na hradě nechci bratry v triku Myloše s Jyrkou... 🤢 jo - priste uz to určitě stihnu 😇

minka1kh
autor
15. led 2018

@ttm no právě, to se mi nelíbí, že diskuze nebyla jen v obecné rovině.

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzineckah
15. led 2018

@ttm psalo se tady o 2.tride a tendencnich výrocích pani ucitelky, ty by se me nezamlouvaly ani u 10 leteho. Ja nemam rada prilisnou zvedavost. Volby probehly i u nas, 4 letaka teda naprosto nezajimaly, 15 leta dcera sledovala i debaty kandidátů. Ale tak nejak normalne, neni to udalost,ktera by pro nas byla nejak zvlast vyznamna. Ze se deti uci o politickem usporadani atd, to je v pořádku. To, co pise zakladatelka je ale o necem jiném.

normalnimatka
15. led 2018

@odula ty ostudo! koukej se stydět, do holý meruňky! :D
jojo drahoš neni miloš, ale já moc nevěřim na EU a tyhle jiný kikotiny, tak mě moc neba, aby to bylo veřejně příliš opěvováno:D

kexina
15. led 2018

No paní učitelka to trochu přehnala.. Asi bych chápala, kdyby se ptala, zda děti vědí, koho rodiče volili, popř. třeba se ptala na to, jestli byli rodiče volit (řekněme v rámci debaty o tom, že jít volt je možnost, ne povinnost a že někteří volit nechodí). Ale říkat konkrétně, to je už pro mě přes čáru.
Dost mi to připomíná, jak dcera od kamarádky přišla někdy v páté třídě s tím, že mají za úkol udělat rodinný rozpočet, a to včetně toho kolik rodiče skutečně berou peněz! Kamarádka tehdy měla následující den dlouhý rozhovor s paní učitelkou.

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
shine2015
15. led 2018

@minka1kh já bych to nehrotila a nedělala problémy - co chceš udělat? Nastoupit na učitelku, ze vyjádřila svůj názor?? Nebo ze se zeptala deti (což stejne nemá 100% názor rodičů, některé deti ani nevědí) a co asi s tím výsledkem udělá??? Já bych to nehrotila....správný to takto řešit není, ale což..... tak se zeptala.... ono to nejspis nebylo před celou školou aby si dělala čárky ke jménu..... proste ji sere politická situace a špatne to nese.... a v závěru jak tobě sedí učitelka? Krom tohoto výstupu tedy... to bych řešila já.... pokud je jinak v pohodě a deti Respektive moje dítě ji má rádo tak co.... doma decku vysvětlím ze paní učitelka říkala pouze svůj názor a každý má právo na svůj a víc bych z toho nedělala vedru 😉

shine2015
15. led 2018

@kexina to se nedivim a rozhodne bych neuváděla čísla ale orientačně částku a náklady běžne rodiny a i to bych tak řekla - klidně bych to pojala 12tis maminka 15tis tatínek a když bychom bydleli v domku tak bych napsala bydlení v panelovém domě a náklady s tím spojené a vše vymyšlené.....
Ps jsi si jistá ze chtěla reálné částky??

kexina
15. led 2018

@shine2015 jo, oni to měli i v deníčku, že to mají být skutečné příjmy a výdaje.