Máme doma syna s ADHD, chodí do běžné školy bez asistentky pedagoga. Poslední dobou na mě doléhá, že se mu dost horší prospěch, doma se učíme, připravujeme, doma umí a ze školy bac, má 4, má 5... V matematice teď přinesl třikrát za sebou 3, on to umí, vypočítá vše bez chyby, ale zapomene na jeden sloupeček, nebo mají diktát s přípravou, doma napíše bez chyby, když chyby udělá, tak si je najde a opraví, ve škole 12 chyb a má pětku. Taky přinesl trojku ze slovíček, protože za oknem jel traktor a on se přestal soustředit, opět doma uměl. Přijde mi škoda, že na to, jak se připravujeme, tak má poměrně horší prospěch. Nejde mi o známky, ale o něj, protože to vnímá, cítí se méněcenný a ztrácí motivaci, protože proč by se učil, když to stejně pak dopadne stejně jako když se neučí. Udělali jsme na podzim pokus, kdy jsme měsíc vypustili domácí přípravu a žádné výrazné zhoršení nenastalo.
Čeká nás psychiatrie, uvažuju, jestli by nemohla pomoct medikace. Kdo máte zkušenost, jaký je váš pohled na věc?
@enoli nečekám konkrétní radu, ale spíš zkušenosti od někoho, kdo řešil podobnou věc.
@enoli chování problém není, problém je pouze vzdělávání.
Napiš mi soukromou zprávu. Napíšu Ti zkušenost z pohledu učitelky.
@enoli raději bych pohled rodičů.
V pořádku, jen jsem chtěla pomoct a s dětmi ve skole tráví čas učitelka. Abys neměla jen jednostranný pohled.
Z vlastní zkušenosti medikace hodně pomohla. Syn je aktuálně v sedmé třídě, má vyznamenání. Medikován je od pololetí v první třídě a rozdíl je velký. I nyní jde poznat, když léky vypustí. Ale v té první třídě to byla obrovská pomoc.
Na ADHD se nedávají žádné tvrdé drogy, na kterých se člověk stane závislým. Když někde řeknu, že syn bere léky, lidi si často představí dítě houpající se v rohu pokoje s nepřítomným pohledem... Ale ony mu ty léky pouze navedou myšlenky správným směrem. Jinak je to střela pořád stejná. 😄 Ale mnohem lépe se s ním pracuje, jak v rámci školy, tak i ve volném čase, domluvy jsou s ním mnohem snazší, vydrží sedět přes celou vyuč. hodinu, příprava je taky jednodušší.
Mám dvě blízké kamarádky, které toto řešily, jedná dříve, hoch teď bude maturovat, druhá aktuálně, hoch je na ZŠ. Oba kluci si to moc pochvalovali. Hlavně ten starší, tam se kamarádka medikaci dlouho bránila, až si i on sám stěžoval, že mu nejde se ovládnout, trápilo ho, že umí, ale nemůže to předvést... Po nasazení léků se cítil mnohem lépe, bylo to brzy poznat a byl za to vděčný. Ten druhý podobně. I co tak pozoruju ve škole, nepíše se to nikdy dětem "jen tak", vždy to má své opodstatnění a dětem to prospěje. Takže pokud to doktor navrhne, vyzkoušela bych.
Mě jen napadá, proč nemá asistentku pedagoga? Určitě bych šla nejdříve touto cestou - protože to, co popisuješ, s tím podle mého rozhodně asistentka může hodně pomoci, medikovala bych teda až poté, co by asistentka nepomohla i čistě proto, že pokud jsou problémy tak vážné, že to je na medikaci, tak to určitě bude na asistentku. Tzn. bych začala v pedagogicko psychologické poradně. Resp. teda zrovna u syna řešíme nástup do školy a rozhodně co jsme se kde bavili, tak spíše skloňují školní připravenost a pak případně asistentku pedagoga a o medikaci se zatím ani nikdo nebavil.
@mrs.duck Jsem rada,ze to pises. Mam syna v prvni tride a je medikovan. Problemy zacaly v pripravce..Ve finale nestastny dite,nestastni spoluzaci,nestastny ucitele a my rodice. Trapeni pro vsechny. (,u nas tedy i problemy s chovanim-velka impulzivita). Kdyz se vyslovilo slovo medikace,tak jsem si predstavila utlumene,hadrave dite bez energie..Bala jsem se. Ale takova zmena. I syn to dokaze popsat,v cem vidi rozdil. Kdyz nahodou zapomeneme,je to poznat 😀 A vubec neni oblbly,utlumeny atd..Dal sportuje atd..
@merope v PPP AP nedoporučili.
@merope Pokud má dítě rychlejší reakce než myšlení, tak v čem pomůže asistent? Když se špatně soustředí, jak to ovlivní asistent? Je potřeba zjistit, co přesně dítě potřebuje. Asistent pomůže třeba s organizací, více na něj dohlédne, ale nemá možnost pomoct dítěti předvést, jaké jsou jeho skutečné znalosti, pokud se dítě nesoustředí. A nemůže ho jít zkoušet na chodbu, dokonce by ani neměl na chodbě s dítětem psát ten test.
Za me hodne o komunikaci s ucitelem a zjistenim, kde je problem. Kdyz to doma funguje, co je ve skole jinak a jak nastolit podobne podminky. Musi mit napr. uplne cistou lavici (ani penal, jen pero v ruce), nesmi pouzivat barvicky (jinak si zacne malovat...) , Pero uplne obycejne bez obrazku, bez cehokoli co rozptyluje, ruce na lavici ne pod stolem (jinak si zacne tukat do kotniku), nohy srovnat vedle sebe pod lavici.
S ucitelkou jsme se domluvili, ze tohle neni problem pro ni zajistit, koukne na ni a da pokyn vsechno sklidit a ruce na stul, ze se bude ted psat. Pisou vzdycky na zacatku hodiny, kdy je "vybehana" po prestavce, na konci by to byl pruser vzdycky.. Pred kazdym testem potrebuje vyslovne upozornit - precti si zadani! Jinak zacna v matice napr. odcitani a jede ho celou stranu bez premysleni.... - kdyz tesne pred testem dostane tuhle podporu - ruce na stul, precist zadani a klid, zvladnes vsechno, tak nema zadny problem
(sama tohle proste neda, kdyz ji to reknu rano pred skolou tak taky nestaci, udrzi tyhle pokyny v hlave max 15 minut. Jinak je to inteligentni dite 🙂 )
@tereza0111 ve škole je 30 dětí ve třídě, takže ho rozptyluje okolí. Nejvíc rozptyluje jeho vlastní hlava, neustále je někde v jiném světě a potřebuje stále vracet. Doma to jde, protože má klid na práci, sám se rozhodne, kdy se na to cítí, pokud vnímám, že toho je hodně, udělá si pár dřepů, někdy to je po jednom slově, někdy po jedné větě. Pokyny udrží tak 30 vteřin. Rukama dělá pořád něco neustále, když nemá co, loupe si nehty a kůži.
@kristyn86 když nikdo o AP nemluvil a ani ne navrhovali, tak to je pak těžké.
Pracuji jako AP a jsem pro medikaci. Není to nic špatného, jeho maminka je zdravotní sestra a s medikaci problém nemá, naopak ví, že mu pomáha. Mám toho chlapce od první třídy a jsme v páté. V první třídě medikaci neměl. Byl často rozrušený, nesoustredeny, brečel, hádal se se spolužáky, házel s věcmi, doma měli peklo, nechtěl dělat úkoly, v tělocviku to bylo peklo dvě atd. Potom medikaci dostal a vše se uklidnilo, vše mu začalo jít lépe a lépe vycházel s dětmi. Teď je v páté třídě a je v pohodě ve všech směrech. Když si léky zapomene vzít, do půl hodiny to poznám. Drbe se neustále, chichotá se nebo brečí, začíná psát slovo od půlky, nesoustředí se na počty nebo se zvedne a čtyřikrát za hodinu si jde umýt ruce, pozoruje ptáky. Takže já jsem pro medikaci, uklidní se dítě, učitel a rodiče.
Kdyz vam AP v PPP nenavrhli,tak bych se tim netrapila. Kazde dite s ADHD nema asistenta pedagoga a navic jste psala,ze ve tride uz je. Takze by vam ho stejne nedali nebo by byl sdileny,aspon to si myslim ze tak je. Konkretne u nas byl fakt sileny problem s chovanim,proto myslim,ze ten AP. Navic ve tride zadny nebyl. Rikate,ze problem je spis v tom vzdelavani,tam souhlasim s tim,co psala
@zuzkasim..ze s tim vasim problemem AP moc nepomuze. Rozhodla bych se po zhodnoceni situace psychiatrem. A pokud by leky doporucil,asi bych se nebranila tomu,je vyzkouset. At syn kdyztak sam posoudi,co mu bude vyhovovat. A verim tomu,ze kdyby pomoc AP potreboval,tak ze by ve tride pomahal ten,co uz tam je.
Ještě mě napadlo, že si můžete v poradně vyžádat IVP tzn., že by měl "úlevy". Místo tři sloupců by měl dva na známku. Diktát by psal ob jednu větu, což znamená, že by si stihl překontrolovat už napsané. Vše o domluvě, domluvila bych si schůzku s u ucitelkou.
@zuzkasim Tak to, že se tváří, že má hotový test, a přitom mu chybí jeden sloupeček, s tím mu AP pomoci může. Že kouká z okna a úplně zapomněl na to, že se píše nějaký test, s tím AP taky může pomoci.
Ale návštěva psychiatrie určitě pomoci může - resp. psychoterapie - třeba jak popisuješ, že si loupe nehty a kůži - tam pomáhají různé relaxace a meditace.
@macik84 nepotřebuje zkracovat. Je hotový první, ale učitelka už je nekontroluje, že mají všechno. Mají možnost kontroly opakovaně, učitelka připomíná a vrací, ale on už je unavený a nesoustředí se.
Slovíčka učitelka zkoušela ústně, ale nesoustředil se, protože to byla pátá hodina a myslel na to, co se děje za oknem.
Ale kdyby to IVP třeba měl, tak mu oznámkuje jen ty dva sloupce a třetí by neřešila (kdyby chtěla). Má nějaká podpůrná opatření např. PO2? Já bych vzala konkrétně ten test z matiky, kde nevyplnil třetí sloupec a šla si s ní o tom promluvit.
@macik84 u nás PPP IVP nepíše už nikomu. Syn má PO1.
Tak jedině se zkusit domluvit s učitelkou nebo asistentkou, ať při testech kontrolují, zda vse dopise nebo kontroluje... Pokud mi nechtěl, tak motivovat.
@macik84 to můžu, ale je to jeden z mnoha na sebe nabalenych problémů. On by třeba i chtěl, ale často už je unavený. To mi řekli i v PPP že je velice snadno a rychle unavitelny a že vidí, jak moc rychle klesá pozornost a to byly 1 na 1.
Jinak jsou samozřejmě věci, se kterými by AP pomohla, ale zároveň jsou věci, se kterými nepomůže, protože to není v jejich silách. Je prý velice přetížený, protože všemu věnuje víc energie než ostatní, neumí vypnout, vše ho zajímá. Pak ten motoricky neklid, kdy opravdu nepomůže říct, ať si sedne a dá si ruce na lavici, protože toho není schopný. Uvidím, co mi na to řekne psychiatr, jak to vidí on.
Urcite budete moudrejsi po konzultaci s psychiatrem. Ja myslim,ze na to,co popisujete,by medikace mela pomoci. Ta asistentka je spis takova podpurna. Ja opravdu u syna vidim po medikaci rozdil a i on se citi lepe. Dokonce udelal po medikaci i posun v logopedii,protoze ta prace s nim je proste jina.
Mluvila jsi s učitelkou? Co říká ona? Jak se chova ve skole. Zhoršuje se? Vnímáš horší projevy chování doma? My ti těžko poradíme.