Darovací smlouva na bývalou tchyni. Šlo by to takto?

jezynka
15. říj 2021

Ahoj,
po rozvodu a vypořádání majetku mi pomohli bývalý tchán a tchýně splatit spotřebitelský úvěr. Ráda bych jim za to přepsala pozemek, který mám ve vlastnictví. Vzhledem k tomu, že už nejsme v příbuzenském vztahu (po rozvodu), asi to nepůjde přes darovací smlouvu, že? Prodat jim to můžu, ale chtěla bych třeba za symbolickou cenu, aby nemuseli platit dan atd. Ale mám obavy, z finančního úřadu, aby to nebral jako nějaký podvod nebo tak.... Kvůli dani z prodeje atd. Pozemek by mohl mít i hodnotu kolem 700 tis. Tchýně splatila úvěr v hodnotě cca 120 tis. Rozvod byl 11/2020. Díky.

PS: K pozemku mají citový vztah, proto neuvažuji o prodeji a předání peněz jim, ale já s tím pozemkem už nechci mít nic společného.

adula000
15. říj 2021

pokud jim to prodáš za minimální cenu, tak si myslím, že finančák bude chtít stejně posudek na tento pozemek, jakou má hodnotu, aby z něj mohla být zaplacena daň

jezynka
autor
15. říj 2021

@adula000 toho se právě bojím, ale jak jim to přepsat, abychom nemuseli platit tolik peněz... jsem matka samoživitelka, tak tak vycházím z měsíce na měsíc :(

emamaira
15. říj 2021

Klidně můžeš darovací smlouvou, ale dani se asi tchýně nevyhne.

adula000
15. říj 2021

@jezynka to nevím, jak to jinak vyřešit a je nutné jim to přepsat, když máte vztahy OK, tak se domluvíte i bez toho ne? nebo oni to požaduji?

merope
15. říj 2021

@jezynka Daň z převodu nemovitosti se už neplatí - https://www.aktualne.cz/wiki/finance/dan-z-naby... - o jakou jinou daň by mělo jít?

emamaira
15. říj 2021

@merope daň z příjmů, kam po zrušení darovací daně spadly dary.

merope
15. říj 2021

@emamaira Tak v tomto případě mi skoro přijde "nejčistší" to, že jim tak jako tak chce dát pozemek, protože vyplatili ten úvěr - tzn. jim vlastně dluží peníze. Čili vést to jako klasický prodej s tím, že se jedná částečně nebo úplně o splátku dluhu. Ale právně nenapadnutelnou smlouvu by měl napsat právník - kterému je potřeba prostě říct, že zaplatili dluh 120.000 a tím to stále cítí jako dluh k nim, který chce splatit.

elesse
15. říj 2021

@merope to sice jde, ale danove to na veci vubec nic nezmeni. Zapocet dluhu je jen jinou formou uhrady

merope
15. říj 2021

@elesse Však jo - ale pak to nebude dar, ale vrácení půjčky = nebude se z toho platit darovací daň, protože to prostě není dar. Pak v tom jedině vidím možnou daň z příjmů, kdyby tam někde byl nějaký zisk a prodej po méně než 5 letech, ale to snad nebude.

jezynka
autor
16. říj 2021

@adula000 oni to nepožadují, ale já se vůči nim cítím dlužná a navíc každý pozemek je pojen s určitými povinnostmi, navíc by tam chtěli v další sezoně stavět, tzn veškeré papíry a zodpovědnost by byla na mě. Já ten pozemek ale kvůli bývalému nenavštěvuji a ani nehodlám navštěvovat, jelikož sousední pozemek vlastní. S nimi mám vztah dobrý. Prostě ten pozemek nechci, a díky zaplacenému dluhu bych ho ráda věnovala těm, co mi pomohli splatit úvěr, který jsme si s exmanželem kvůli pozemku brali.

elesse
17. říj 2021

@merope darovací daň se platit nebude, protože už neexistuje. Ano, jistým řešením by tahle fikce být mohla, ale za předpokladu, že bude finance odpovídat hodnotě pozemku...