Hypotéka - je možné při příjmu dvou dospělých 45 000 dosáhnout na dům?

ponoskova
28. říj 2018

Vůbec se v tom nevyznám, mám přeci jen ještě minimálně 5 let času, ale stejně se chci zeptat zkušenějších. Moji rodiče vlastní činžovní dům, oni mají byt dole, my protilehle nad nimi nahoře, to není podstatné. U baráku je pozemek, jednou se přepíše na mě, je stavební a čeká se až si tam postavím baráček, mamka mi chce ručit bytama nebo co, aby mi hypotéku lépe schválili. Jednou budu vydělávat kolem 20000, můj muž těch 25000 má, je vůbec možné jednou vůbec dosáhnout na hypotéku a postavit barák? Když vidím, jak to dneska je s hypotékama mám z toho hrůzu. Vyzná se v tom někdo, jestli bychom to do budoucna zvládli?

michalelka
28. říj 2018

@ponoskova zvládnout se dá cokoliv. Otázka je, jak to bude s hypo za 5 let. Teď se podmínky docela mění.. my jsme kupovali starší baráček, neručili jsme ničím, ale banka po nás chtěla díky odhadu 30% ceny.. takže pokud víš, že dřív jak za pět let stavět nebudete, doporučuji šetřit..

michaela19911991
29. říj 2018

@ponoskova dnes uz je to bez ruceni. Musis, ale slozit alespon 20% pozadovane castky. No a nechci ti brat iluze, ale 45000,- neni moc terno kor kdyz si vezmes, ze pak pujdes nejspis na mateřskou a bude z toho 32000,- . Takze opravdu hodne setrit at mate i rezervu kdyby manžel přišel o práci. Musis si totiž spočítat celkové náklady - protoze mimo hypotéku pak musis platit i pojistky (nemovitost,umrti,...) a na baracku jsou vyssi energie. A to jeste pocitam s tim, ze pozemek kde chtcete stavet je zasíťovány...Navic musite pak zaplatit i dan z prevodu pozemku a dalsi veci. Navic vybaveni a zkolaudovani taky neco stoji. Ona to neni sranda stavet. Je to hodne o nervech. Takze urcite hodne setrete!!! My jsme ted kupovali ,,jenom,, byt a zatim to spolklo 1 000 000. 400 000,- jistina bance, 130 000,- převod nemovitosti, vymalovani, nabytek, spotrebice, podlahy a jedna sadrokartonova stena + kontroli zasitovani atd. a 1 000 000,- v cudu a to jsme nekupovali zadne desingove kousky, ale klasika Ikea, Mobelix a pod.

78marcela
29. říj 2018

@michaela19911991 tak já bych ji zase tak nestrasila..podle profilu na mateřské je, takže těch 20t počítá nejspíš až po návratu do zaměstnání po mateřské. Když se převádí nemovitost z matky na dceru, tak nejspíš to bude darovací daň a za je v přímé linii nulová (mám takový pocit, stoprocentne jistá si nejsem, jestli to nějak nemenili, u nás to tak bylo).
To že jsou v baráku vyšší energie, taky nemusí být pravda, já platím o 1500 méně než otec na bytě a mám větší dům než oni byt. Respektive energie budou podobné, ale oni s dalšími poplatky třeba na FO platí víc.
Vybavení si potřebují koupit tak jak tak, ať do bytu nebo do domku. Je to o prioritách, klidně si můžou zpočátku vzít to co mají na bytě. Kolaudace mě nestála víc než cca 2000-2500 za nějaké revize a kolek.

leniczka23
29. říj 2018

@ponoskova dosahnete naprosto v klidu..tim, ze ti mamka bude rucit bytama, bere se to tak, jsko bx jste meli nasporeno..coz znamena ze kdyz si budes chtit pujcit 3mil a budete mit v ruceni bxt v hodnote treba 1.5mil tak uz budete zadat jakobx jem 50% hypoteku..tudiz krasny urok. Samozrejme zalezi jestli neco splacite nesplacite..ale o hypoteku se nemusis bat. Dosahnete na ni hrave.

leniczka23
29. říj 2018

@michaela19911991 jenze pokud ma byt kterxm muze rucit, bere se to tak jako kdyz ma prave nasporeno..takze kdyby ji mamka rucila treba dvema byty..dostane tu hypku i kdyby na ty matersky byla..to je strasna vyhoda kdyz neco mas..

cinam
29. říj 2018

@leniczka23 nevím jestli bude o tolik lepší úrok, o něco asi jo, ale hlavně když dá mamka ty byty do zástavy, tak se to přidá k odhadní ceně baráku a lze pak dostat i 100% hypotéku (myslím tím na celou požadovanou částku - že není potřeba mít našetřeno). Nedávno to tak dělal můj šéf, ale je otázka co bude za 5 let no.

leniczka23
29. říj 2018

@cinam jj tak jsem to myslela..asi jsem to blbe napsala. Mam po ranu omezene vyjadrovaci schopnosti obcas a od ty doby co jsem tehule tak tuplem😂

78marcela
29. říj 2018

A jinak..pokud ti máma bude ručit byty plus ještě vy tím domem, tak určitě splnis podmínku pro hypotéku mít 20% z hodnoty zástavy a ani nemusíš mít svy zdroje. Což není optimální, svý zdroje byste mít měli. Ale třeba máte...
Otázka je, jestli ti to za to stojí. To si musíš srovnat ty sama. Proč chceš dům, jaký máš na něj požadavky. Od toho se vše odvíjí, není dům jako dům. Někdo chce velký, prostorný min 180m2 obytné plochy. Já mám maly domek 4kk 90m2 obytné plochy. Ten za 2,5mil postavíš. Dvakrát tak velký za dvojnásobek ceny. A toho bych se při vašich příjmech už bála. A teď, když zvolite menší jako mám já, o kolik bude větší než váš stávající byt? Pokud bydlíte ve 2kk, tak chápu potřebu většího prostoru, s dvěma dětma. Pokud máte větší byt, který je dostačující a pokud je hned u baráku pozemek, který třeba můžete oplotit a využívat jako zahradu pro děti, tak bych se do stavby nehrnula. Nestalo by mi to za to platit třeba desítku měsíčně jen abych měla domek, když pak z toho nejsou žádné další extra bonusy jako větší prostor nebo zahrada pro děti.
Takže si to dobře spočítej. Jaké bydlení máte teď, kolik za něj platíte, a kolik byste platili pokud byste si postavili dům. A kolik by vám pak zbývalo..a počítej i s tím, že hypo je dlouhodobý závazek, že děti porostou a budou mít stále větší nároky a potreby.

cinam
29. říj 2018

@leniczka23 možná já jako tehule taky po ránu blbě chápu 😁

marketa_sob
29. říj 2018

Tak nikdo neví, jak to bude za 5 let, ale pokud máte nějak kalkulovat s tím, co je teď, tak od října platí nové podmínky. Předpokládám, že takový ten základ ohledně příjmů víte (smlouva nejlépe na dobu neurčitou, s dobou určitou mají banky většinou problém a musí být delší dobu a nejlépe už prodlužovaná, pokud je to příjem OSVČ, tak se to bere podle daňového přiznání atd.) Pak nemít kreditky, kontokorenty, dost to snižuje příjmy.
Jinak z těch nových podmínek:
- hodnota splátky nesmí přesáhnout 45 % čistého příjmu, což je ve vašem případě něco málo přes 20 tis.
- výše úvěru musí být v maximální hodně 9násobku čistých ročních příjmů domácnosti - to je cca 4 800 000
- maximální hodnota hypotéky max. 90 % (to bude spíše méně, u RD a u výstavby banky požadují většinou 80 %)

Co se týká naspoření, tak něco určitě mít musíte, protože budete potřebovat peníze na projekt, různé poplatky ke stavebnímu povolení atd. - to nám banka řekla, že nám na to hypo nedají a dává to smysl, protože když žádáte o hypo, už je třeba mít projekt...

My sice ještě hypo na stavbu nemáme, zatím jen na pozemek, ale co jsem vypozorovala od známých, co teď dostavují, tak to přibližně chodí takto:
Nejprve odhadce přijede ocenit pozemek a byty, tím určí hodnotu zástavy. Banka při hypo na výstavbu nepustí všechny peníze najednou, jde to na etapy. Takže vám nejdřív uvolní třeba 500 tis., které vy prostavíte, přijede odhadce, zkontroluje, zda to sedí a čerpá se znovu, takto to může být třeba 3, 4...

michaela19911991
29. říj 2018

@78marcela ja ji nechci vystrašit, jen znam spoustu lidi kteri na hypoteku dojeli a dostali se do dluhu jen proto, ze ve vysledku kdyz zaplatili hypoteku, pojistky, energie, telefony, dopravu a jidlo tak jim zbyli v kapse dve stovky. My jsme ted kupovali druhy byt behem 6-ti let takze vim kolik penez se do toho te zacatku musi vrazit. Proste myslim, ze je potreba to hodne spočítat a zacit setrit. Chápu, ze kdyz maji jeji rodice cinzak, ze by ji urcite pomohli. Ale opravdu muj nazor je, ze pokud soucet rodinného rozpočtu je 45000,- tak bych se hypoteky bala. Ja proste navic kdyz mam deti potrebuju mit pro svuj klid na ucte dost aby se vyzilo minimalne trictvrte roku kdyby cokoli. Samozřejmě, ze kdyz se uskromni tak jim hypoteku daji zalezi uz jak se jim pak s tim povede do budoucna kdyz vetsinu usporu spolkne zacatek atd.

78marcela
29. říj 2018

@michaela19911991 tak 45t je průměrný příjem většiny rodin a taky bydlí. Je to vše o prioritách. Já mám menší a nízkonákladový dům. Bohatě stačí.
Já když si hypo brala, jsem byla na materske. Příjmy oproti jejich o hodně menší. Teď mám a do budoucna budu mít příjem 30tisic. Hypo mám teda na 1,2mil. Nějak se nebojím, že bych to nezvládla.

michaela19911991
29. říj 2018

@78marcela tak to chapu. S hypo na 1,2 mil. se muzou naklady na bydlení vysplhat na cca 10.000,- a to je jeste vyhodnejsi nez nájem. Ale nejsem si jista, ze ted se da postavit baracek za takove penize... Samozřejmě záleží na jakou castku ji budou brat, ale na baracek bych rekla, ze tak 2.000.000,- a tam budou ty naklady dvojnasobne. Ja nikomu nerikam, ze se to neda jen si stojim za tim, ze to je zavazek treba na 30let a je potreba to promyslet to je vsechno.

78marcela
29. říj 2018

@michaela19911991 určitě..ale nemají jen 30, ale 45, takže jim bude zabývat víc než mně..
Ale jinak jo, je třeba si to všechno spočítat.

astyna88
29. říj 2018

markéta to shrnula hezky, taky jsem to tak chtěla napsat 🙂 nicméně 5let v realitním a hypotečním světě jako století. Před 2 lety stál byt ve vedlejším vchodě 3,5mega, před měsícem prodán nový za 5,5 mega (Troja, 4+1, družstevní), stejně tak šly na horu i stavební služby. Těžko soudit, jakou budeš mít pozici po návratu z mateřské, zda hned zapluješ do systému a bude se ti to dařit - nebo budeš chtít ještě pár let pracovat na půl úvazku a víc se věnovat dětem. To je zase výhoda pronájmu - nevyhovuje, tak se přestěhuješ jinam, chlap ztratí práci, jdete do levnějšího...u hypotéky máš doživotní kouli u nohy. My bychom i při mé nynější mateřské mohli splácet hypo, ale protože manžel pracuje ve státním sektoru a nemá teda klasickou pracovní smlouvu, tak nám hypo před pár lety zamítlo několik bank.

astyna88
29. říj 2018

@78marcela

Tak to je směšná cena za hypotéku. To můžeš splatit i za 10 let jak nic ... (závidím). Taky záleží, kde bydlíš.

astyna88
29. říj 2018

@michaela19911991

bohužel taky znám několik příkladů - hned můj bodoucí příbuzný si vzal hypotéku, že má už několik let stabilní příjem, práce vynáší. žil si jak bohém, peníze byly oběživo. Ted je druhý měsíc bez práce, hypotéku má jen 7800Kč, kterou mu platí jeho otec. Jako bonus bydlí s partnerkou, která je studentka. ony ty plány jsou občas jen pro pobavení boha...

78marcela
30. říj 2018

@astyna88 bydlím na jižní Moravě, Znojemsko..směšné to.pro mě absolutně není. Jsem sama s dvěma detma, jeden plat. Za 10 let bych to mohla splatit, leda kdybysme nejedli..
Musím najít jiný zpusob, jak to splatit driv., Protože z normálního platu to určitě nepůjde.