Hypotéka - změna splátek. Jde to?

marie123x
12. srp 2019

Ahoj všem, chtěla bych se zeptat, zda někdo neví, jak to je, když chcete splácet hypotéku, a první rok byste splaceli třeba 30 000 a za rok 40 000, je možné ten první rok míň a pak to zvýšit? Jde mi o to, že ten první rok by se ten dům teprve stavěl, tudíž by se musel ještě platit nájem za byt, ve kterým bychom byli prozatím.

Děkuji!

kittyy17
12. srp 2019

@marie123x splátka hypotéky je závislá na době splácení a výši úvěru, nemůžeš si takto určit, kolik budeš splácet. Jedinou cestou jsou mimořádné roční splátky, u většiny bank je to 25 % z výše dluhu. Doporučuji vzít si hypotéku na nejdelší možnou dobu splácení, tím pádem budeš mít nejnižší možnou splátku, a každý rok dávat mimořádnou splátku dle finančních možností.

biedronka10
12. srp 2019

Snad ti odpovi nekdo fundovany.... Ale podle me ne. Hypotwku mas vazanou fixaci, casto 5 let, kdy musis platit stejnpu castku. Ale treba se milim. My teda jeste mame moznost, ze vzdy k vyroci uzavreni hypoteky muzeme tam prihodit vetsi splatku, aniz bychom platili vetsi urok za to. Ale my mame hypo za lepsich podminek jedte a na malou castku. Ale taky me to bude do budoucna zajimat

biedronka10
12. srp 2019

Mylim..... Fuj ted kdyz tu hrubku vidim, do hlavy bych se kopla

martaskaaa
12. srp 2019

Než se postaví dům, platí se jen nějaká částka. Na čerpání hypotéky je většinou 2 roky. Až se dům postaví, v bance se sdělí, že je to hotové a pak už budete platit plnou částku. Píšu to zjednodušene. Taky to řešíme, neměli bychom na to platit nájem a celou částku hypo 😅

j.a.n.i
12. srp 2019

@martaskaaa Nikoliv az se dum postavi, ale az se docerpa cela castka hypotéky.

martaskaaa
12. srp 2019

To co píše @biedronka10 je trochu něco jiného. To je když už hypo nějakou dobu běží a chces změny. V době fixace s tím většinou nic dělat nejde, ale jsou dávat i mimořádné splátky třeba. Vše vám v bance poradce poví. Ale mám pocit, že nám v ČSOB paní říkala, že po dobu stavby se platí jen úroky a pak až celková splátka

martaskaaa
12. srp 2019

@j.a.n.i no jojo tak jsem to myslela..ale vesměs, když postaví dům, většinou vycerpou tu částku 😆 blbe jsem to napsala

malinkaelinka
12. srp 2019

Než jsme hypotéku vyčerpali, platili jsme pouze úroky, teprve po dočerpání celé částky jsme začali hradit celou splátku. Na vyčerpání jsme měli 2 roky.

marie123x
autor
12. srp 2019

Aha, děkuji moc za info.
Takže když se staví dům (dejme tomu rok) tak se platí jen nějaká menší částka a až se postaví, tak normálně hypotéka každý měsíc stejná částka?

janovkov
12. srp 2019

@marie123x Ve smlouvě s bankou budete mít napsáno, kolik činí měsíční splatka. A tu si banka bere sama inkasem z uctu. Takze si nemuzete rict ze tento mesic vam to treba nevychazi a date méně na hypo, vzdy to bude minimálně castka ze smlouvy. A pak jsou možné mimořádné splátky.

marie123x
autor
12. srp 2019

Dobre, to chápu. Spíš mi jde o ten rok, kdy se bude platit byt a zároveň se stavět barák. Zdá se dává stejná částka jako pak až se barák postaví?

tweety.k
12. srp 2019

@marie123x Platí se pouze úroky z dosud vyčerpané částky. Pokud žádáte i o finance na úpravy okolí (oplocení,terasa,pergola,...),budete mít třeba dům hotový,nastěhujete se a ještě stále nebudete mít dočerpané vše od banky,stále platíte pouze úroky z toho,co jste již dostali. Jakmile dostanete od banky zbytek,začnete platit celou částku.Většinou na vyčerpání celé částky jsou 2 roky.Snad jsem to napsala srozumitelně.

biedronka10
12. srp 2019

@martaskaaa jo jo, to mas pravdu, my kupovali stary domecek, takze nevim jak to chodi, kdyz se chce stavet

j.a.n.i
12. srp 2019

@martaskaaa No, kdyz se stavi, tak je to spis obracene, uz mas docerpano, ale dum hotovy jeste neni, neb ho dodelavas za ty penize z posledniho cerpani, takze tam byva doba, kdy jeste nebydlis, ale uz platis plnou splatku.

pribylovapetra
12. srp 2019

Ja bych jen chtela poznamenat ze platit 40 000 měsíčně hypoteku je pěkná darda. Ja bych volila delsi časové období s nižší splatkou. Muze se cokoliv stát, prijdete o praci, mateřská nebo treba i nejaky úraz a co pak. Dneska jsou úroky dost nízké (nevim teda konkrétně vas pripad), ale ty penize co byste dali na vyšší splatku hypoteky raději investovat (nemyslim vrazit na spořák). Meli byste nejakou rezervu a kdyby časem uz byla nejaka vyssi suma,muzete dat mimoradnou splatku hypoteky.

ah1234
12. srp 2019

Ahoj, je to takto. Kym docerpas celu hypoteku, platis len uroky. To znamena, ze v momente, ked ti da banka vsetky peniaze, zacnes platit mesacnu splatku+uroky. To je pri stavbe v momente, ked stavba de facto stoji. Uroky ale nie su uplne malicke, takze sa priprav na to, ze nieco platit rozhodne budes.
Kolko zaplatis sa ti vypocita z vysky hypo a doby, pocas ktorej budes hypo splacat. Po nejaku dobu mas fixovany urok - to znamena, ze sa ti urok nehybe, potom sa ti zmeni (napriklad po 3 rokoch ak mas fixaciu na 3 roky) a zmeni sa ti aj vyska splatky tym padom. Raz rocne mozes zo zakona splatit az 25% svojej hypoteky, takze je nezmysel riesit vysky splatok - proste ak chces tak si to odkladaj a splacaj raz rocne navyse 🙂

Inak ked sa tu saskuje s kupou a stavbou - ide proste o vycerpanie hypoteky. Ta pri kupe stavby nastava v drvivej vacsine pripadov v case, ked sa clocek stane vlastnikom - tj zapis do katastra, potom sa uvolnia peniaze a clovek plati celu splatku, nie len uroky. Pri stavbe sa hypoteka cerpa postupne, nemoze ti banka ponuknut viac jak je aktualna hodnota stavby a pozemku, respektive % ktore mate pozicane (85%), je to v podstate najzlozitejsia forma hypoteky. priprav sa na to, ze do toho budete musiet vlozit kopu svojich vlastnych zdrojov postupne, aby vam banka mohla uvolnit dalsie peniaze.

Inak teda ja ako teoreticky matematik a ekonom vzdy radim ludom to s tym splacanim hypoteky az tak nehrotit a radsej peniaze navyse investovat. Splacat 30 tisic mesacne je holy nezmysel - co ked prides o pracu ? Ona ti ta hypoteka nezmizne. Plus zober si, ze aj keby bol urok trebars 6%, najdes investicie, ktore maju ovela vacsie zhodnotenie a hypoteka sa ti prepocitava len na zaklade zmeneneho uroku. Co to v praxi znamena? Pokial ju mas nastavenu na 30 rokov a teraz splacas 13 tisic, predstav si co suma okolo 13 tisic bude znamenat o 20 rokov. Splacat hypoteku je normalne, je to najlacnejsi sposob ako si pozicat a o dost viac mozes zarobit na peniazoch, ktore investujes. Je proste financne nevyhodne splacat 30-40 tisic a najma je to obrovsky hazard.

marie123x
autor
12. srp 2019

To jsem spíše uvedla jen jako příklad, určitě nehrozí splácet 40 000 nebo 30 000, samozřejmě se musí myslet i co kdyby se náhodou něco stalo 🙂
Spíš jen tak orientačně, abych vysvětlila, co potřebují vědět.

martt
12. srp 2019

@marie123x Hele záleží jak budete mít nastavenou smlouvu. My jsme si mohli dokonce vybrat 2 výše splátek, kde jsme si vybrali tu nižší, kterou nám automaticky stahují inkasem a na víc tam měsíčně posíláme ještě peníze na víc. Abychom hypotéku splatili co nejdříve.