Jak se vaří na plynu?

morwisek
27. pro 2015

Ahoj všem, mám otázku. Stěhuje me se a v novém bytě je plynový sporák. Doteď jsem vařila na elektrických plotynkach a vubec plyn neznám tak se toho děsím.
Jo a musím si pořídit i nové nádobí? Děkuju

charaka
27. pro 2015

Na plyne uplne super, podla mna ovela lepsie a hlavne rychlejsie ako na elektrine. Nove hrnce netreba 🙂

terry1512
27. pro 2015

Na plynu se vaří dobře.Je to podstatně rychlejší takže akorát si dávat pozor na spálené jídlo.Jinak nádobí nevím jaké máš ale nedoporučuji s plastovýma ušima.

no_title
27. pro 2015

plyn je super, lepší než elektrika.

ireniq
27. pro 2015

Na plynu se rychleji začne vařit, rychleji to po vypnutí chladne, nemůžeš nechat jídlo "dojít" jako na rozpálené plotýnce. Já měla dřív plyn a ted elektřinu a obojí je prima, akorát si na to ktere zvyknout, chybělo mi, že nevidím ten plaminek 🙂
Nevím, jak je to u těch nových plynových sporáků, ale na těch starších je mnohem více čištění než na hladké varné desce nebo plotynkach.
Nádobí běžné, ja měla i ty plastové úchyty, obecně plati velké dno na velké hořáky, malé dno na malé hořáky, aby ti plameny neslehaly okolo, to dá rozum.

ppejskova
27. pro 2015

Na plynu lepší, dá se lépe regulovat 🙂

melodygirl
27. pro 2015

@morwisek určitě je plyn lepší než elektrika, já vařila na obojím, ale u plynu rychlejší, ale plastová ucha nepraktická, protože mohou začít být cítit, když se prehrejou

heduska82
27. pro 2015

Meli jsme prvne elektriku...to je des, dlouho to hreje, blbe se reguluje, ale vsechno je to o cviku. Pak byl plyn...ten se ovlada o poznani lepe, rychle reagujes podle potreby, ale byla jsem na nervy z cisteni sporaku. Ted mam uz 3 roky indukci a nemenila bych, z tech tri je jednoznacne nejlepsi! 🙂 ale zase na ni potrebujes spravne nadobi, u plynu jecto fuk, jen pozor na plastova ucha.

bera28
27. pro 2015

Na vaření plyn super, ovšem trouba na pečení hrůza. Měla jsem to tak v předešlém bytě a v současném jsem si nechala plyn jeb na vaření a troubu na elektřinu.

jitavrtule
27. pro 2015

na plynu se vaří dobře - nabízí nejrychlejší regulaci teploty, prostě stáhneš hořák a hotovo 🙂 nové nádobí si spíš budeš muset pořídit PO vaření na plynu, pokud bys zas šla někam na sklokeramiku nebo indukci - tím jak plynový hořák působí hodně v jednom místě, ničí dost hrnce - vypouknou se dna.

zrofka
28. pro 2015

Na plynu se o dost lépe vaří.. 😉

xpila
28. pro 2015

Na plynu se vaří naprosto nejlíp (stačí se podívat na profi kuchyně), podle plynu jsem i hledala byt, když jsem ho kupovala 🙂 Hrnce můžou být jakékoliv, ani plastová ucha nevadí.

@jitavrtule Já teda na plynu vařím odjakživa a nikdy se mi žádné dno nevypouklo 😕

kamino
28. pro 2015

Vareni super, mam srovnani, plyn je rychlejsi,.lepe se reguluje, pokud mas nadobi, ktere dobre rozvadi teplo je to ideal. Plynova trouba katastrofa, nikdy vic.. 😃

jitavrtule
29. pro 2015

@xpila kdyz to prave na plynovem horaku nepoznas. Ono nevypoukne viditelne, ale neni proste uplne rovne a na varne desce pak nesedi jak by melo. Hodne to delaji treba panve, panc ty vetsinou dava clovek na vetsi hořák a hrnce s tenkym obyc dnem.

jitavrtule
29. pro 2015

@xpila ja stehovala nadobi z plynu na elektriku, pak z elektriky na indukci a fakt po plynu nektery dna rovny nebyly a urcite to nebyla vyrobni vada.

krystalka
29. pro 2015

@kamino - přesně, my měli dlouhá léta celoplynový sporák - plotýnky i troubu....jako nestěžovali jsme si, dalo se....ale před časem jsme si pořídili nový sporák - nahoře plyn a trouba elektrická a je to mnohem lepší, už bych plynovou troubu zpátky nechtěla! Ale na vaření mi přijde lepší ten plyn.....a jak se tady píše, že se pánvím kroutí dna.....tak to nám dělaly ze začátku ty levnější pánve....co kupujeme ty titanové, silnější, tak se nám nic nekroutí....a samozřejmě hlídat, aby nebyl malý hrnec na velkém hořáku....ale to je snad samozřejmé, to asi u každé plotýnky, ať je jakákoli...

sedmiteckas
29. pro 2015

Naučíš se vše, si myslím, zvykneš si. Měla jsem možnost vyzkoušet snad už všechny varianty, včetně indukce, a pro mě je asi hlavní, že to vaří...🙂 Plyn je pro mě spíš nepohodlný v tom, že je to fakt otevřený oheň. To znamená věčně ožehlé chloupky na rukách atd 🙂 Ale jak tu už bylo psáno, ne nadarmo si plyn volí hodně profi kuchařů... Výhodou je i rychlost, a prostě vidíš, "na kolik" to máš...

werunqa
29. pro 2015

My máme plyn už roky..na elektrickém jsem nevařila ani nepamatuji 😀 .Je to v pohodě, nic se neboj 😉

mrazulkav
29. pro 2015

Jde o zvyk... Taky jsem byla zvyklá na elektriku a teď máme plyn. Na čištění horší 😖 Na vaření fakt reaguje rychleji na změnu teploty (takže ze začátku jsem měla všechno nedovařené, protože jsem byla zvyklá nechat dojít...). Nedá se třeba "udržovat teplota", takže všechno načasovat nebo přihřát... Velikost plotýnky odhadeš, ale lepší menší, protože plamínek nemá takový kontakt se dnem a prostě teplo utíká nahoru (z domova zvyklá, že bez problémů chytnu za studené uši a scedím vodu... na plynu neexistuje - furt s chňapkama nebo utěrkou)
Do budoucna plánujeme indukci, na kterou se strášně těším 😀

morwisek
autor
29. pro 2015

Děkuju moc holky. A k troubě tak za je naštěstí horkovzdusna el. Na tu jsem zvyklá. No uvidíme jak mi to půjde kdyžtak vyměníme ☺ hlavně jsem ráda že nemusím nové nádobí kupovat.

mogwaika
29. pro 2015

@morwisek vaření skvělé, pečení na prd, zvykám si na plyn z horkovzdušné a je to peklo 🙂

aklin
29. pro 2015

za mě plyn dobrý 🙂

soleilll
29. pro 2015

@morwisek Plyn je super v tom, že jakmile zapneš, tak hřeje a to samé, jakmile ho vypneš. Možná chvilku potrvá, než si na to zvykneš. Navíc vaření tě nebude stát skoro nic. Za mě plyn ideál, ale zase jsem nikdy nevařila na elektrice a ani na indukci, která je zřejmě asi ze všeho nejlepší. Jediná nevýhoda je, že se všude kolem bude chytat taková specifická lepkavá mastnota, takže je potřeba víc čistit sporák a digestoř.

merope
29. pro 2015

Vařila jsem na ledasčems, ale od mala jsme měli doma plyn a tak se mi na něm vaří asi nejlíp.

Největší děs-běs byla klasická elektrika - šíleně dlouho než se rozehřeje a když potřebuji stáhnout teplotu, tak to zase šíleně dlouho trvá, takže než jsem se naučila, pořád jsem měla něco připálené nebo jsem musela stáhnout teplotu, dát hrnec pryč, počkat až se ta teplota sníží a zase vrátit zpátky nebo jsem pořád posouvala hrnce "jen na půlku plotýnky" a tak. Prostě hrůza. Ač jsem tak bydlela 6 let na kolejích a pak 3 na podnájmu + později cca rok až dva velmi často u partnera, tak jsem se s tím nikdy nenaučila pracovat tak dobře, abych řekla, že se mi na tom vaří dobře, spíše jsem akceptovala, že to jinak prostě nebude. Výhodou plotýnek je snad jedině to, že když se rozbijí, jdou snadno vyměnit (jen ta plotýnka sama).

Pak jsem měla sklokeramickou desku - plyn v bytě nebyl, klasickou elektřinu jsem nechtěla, takže toto byla volba. Přijde mi, že se na ni mnohem lépe chytají věci a pak už to prostě je špinavé a nejde umýt (na plynu se to chytne na vršek hořáku, ten je ale černý a není to tak vidět a zbytek kolem se umyje, sklokeramika to prostě připeče v místech, kde je hrnec, ale chtěla bych to tam rovné a čisté - nemožné). Jinak co se týče regulování, tak to šlo rychle a není problém. Jen nesmíš mít ve skříňce nad ní nic těžkého, já tam měla utěrky a ručníky, protože cokoli ostrého by na tu desku spadlo, může se rozbít.

Indukci jsem neměla, takže s ní porovnávat nemůžu.

Pánve jsem měla tuším prohnuté už na té sklokeramice, tzn. rozhodně nikoli z plynu (ale nemůžu zaručit, že fakt nikdy nebyly na plynu - jsem už cca 7 let zase zpátky v bytě s plynem a co bylo předtím si tak moc nepamatuji).

Ale na chalupě máme i plynovou troubu a to je fakt hrůza - neumím ji ani pořádně zapálit a raději jsem si tam odvezla svou malou elektrickou a když tak používám tu nebo remosku. Tzn. pokud tam je plynová trouba, tak v té sice péct teoreticky jde, ale je to trošku alchymie (musí se to obracet, hřeje nerovnoměrně a tak).