Kupní smlouva na rodinný dům

martinav25
3. srp 2018

Koupě domu. Co vše je potřeba a na co si dát pozor. Je potřeba notář? Kupní smlouva jen mezi majitelem a kupujícím. Žádná realitka.
Vyřizoval někdo? Dekuji

anetka9
3. srp 2018

Musí mít písemnou podobu, nemusí být od notáře, ale podpisy úředně ověřený, ta smlouva se pak dává na katastr, takže je potřeba mít správně a dostatečně specifikovanou nemovitost včetně všech podílů na společných částech (např. u bytů). Taky musí obsahovat kupní cenu, způsob platby daně (pokud má být jiný než zákonný), popř. způsob platby kupní ceny.

martinav25
autor
3. srp 2018

@anetka9 zeptám se blbě ale nikdy jsem toto neřešila. Ta daň se platí vždycky? A platí ji kupující ? A kdo určuje cenu daně?

martinav25
autor
3. srp 2018

@martinav25 našli jsme si totiž rodinný dům. S majitelem dohodli na ceně. Ale teď nás čeká právě to vyřizování okolo. Takže nevím ani vlastně kde začít. Nejprve asi sepsat smlouvu se vším všudy atd. Máme i Fin. Poradce. Myslíte ženám poradí jak postupovat?

lioness34
3. srp 2018

@martinav25 já bych zasla za právníkem a udělala to s právníkem. Hlavně zjistit zda nemají exekuce apod. Dan se myslím platí vždy....

anetka9
3. srp 2018

@martinav25 No..já jim moc nevěřím..:D ale oni nejsou právníci, ale zkušensoti by s tím třeba mít mohl, tak klidně můžete🙂 ta daň se vyměřuje z kupní ceny a pokud si to nedomluvíte jinak, tak ji platí kupující

lioness34
3. srp 2018

@anetka9 Já jim taky nevěřím....😉

saffy
3. srp 2018

Pokud někdo kupuje dům bez porady s právníkem, je s prominutím blázen. Za sepis smlouvy a úschovu peněz (nebo jak chcete řešit zaplacení?) nezaplatíte nijak závratnou částku a předejdete spoustě možných rizik.

anetka9
3. srp 2018

@saffy Souhlasím s tím, že je to lepší no..ale chce to hledat taky právníka za kterýho nezaplatí majlant..jsou i tací, co jsi jsou schopný říct o procenta z hodnoty nemovitosti..a to je pak pěkná darda..

konidana
3. srp 2018

Hlavne je potreba nejdriv proverit vypis z katastru nemovitosti, zda na nemovitosti neváznou exekuce, věcná břemena, zkontrolovat zda je i dokumentace nemovitosti, zda zakres v katastralni mapě odpovídá tvarem a rozměrem kupovanemu pozemku...

saffy
3. srp 2018

@anetka9 Tak pokud by zakladatelka chtěla, můžu poskytnout kontakt na advokáta, který dělal smlouvu nám (Praha). Samozřejmě netuším, jestli má volnou kapacitu, nám ho doporučili známí a byl moc ochotný. Jednání s ním bylo velmi korektní a rychlé, vše přes mail a za přípravu smlouvy, zajištění řízení na katastru a úschovu peněz jsme platili něco přes 20.000,- (což je v porovnání s provizí realiťákovi, který nás dvakrát provedl a pak jen shrábnul přes 100.000,- fakt málo).

sahrazad1
3. srp 2018

@martinav25 najmete si pravnika, myslim to vazne. Bacha na skryte vady domu, jejich pozdejsi reklamaci, nebo slevu z ceny, bacha na skryte pravni vady, mozne exekuce majitelu, atd...taky urcit presne, kdy prechazi vlastnicka prava na vas, převod energii...atd . Dobrý Pravnik je dobrá investice. Dum asi nekupujete denne, ze...a zeptejte se na sousedy.

xkalisto
3. srp 2018

100% právníka, stejně u někoho musíte uložit peníze. A určitě chete aby to nebylo napadnutelné. Když dáváte velké peníze za barák tak ta konzultace s právníkem se v tom opravdu ztratí.

Daň je 4% a platíte ji vy.

dominika963852
3. srp 2018

Já osobně taky doporučuji někoho pořádného přes smlouvy. My sice kupovali byt přes realitku, ale na katastru našli nějaké chyby v kupní smlouvě,tak se to muselo upravovat, takže další peníze navíc. Jen my měli štěstí,že na katastru dělá člověk z rodiny,tak to šlo hladce. Tu smlouvu bych fakt nepodceňovala a raději si někoho na to zaplatila . Nedej bože, že si stáhnete nějaký vzor smlouvy z netu. ;) . A daň platí kupující vždy.

zuzana_ka
3. srp 2018

Kupovali jsme domek a měli jsme smlouvu kde jsme měli jasně stanovené co se kupuje a taky sankce pro nás, že musíme platit do té a tě doby a taky sankce pro prodejce že musíme být do určitého data vedení jako majitele v katastru.
Žádná složitost v tom nebyla.
Dan jsme platili my. 4%z kupní ceny s tím že je potřeba vyplnit formulář u FÚ a ten si pak doladi cenu daně sám.