Nájemní smlouva - na co se zaměřit při kontrole?

kaii
5. čer 2018

Ahoj všem, prosím o radu, na co všechno se zaměřit při pročítání nájemní smlouvy?...
Jdeme poprvé do nájmu a tak mě zajímá co všechno si pohlídat, aby tam nebyly nějaké kličky a tak.
Děkuji za rady 🙂

letadylkokane
5. čer 2018

@kaii určitě si pohlídejte opravy. Co máte na starosti vy a co už půjde za majitelem. Dle zákona máte na bedrech drobné opravy typu vymalování, ucpaný odpad a tak. Maximálně do výše tisíce korun. Co je ve zdi, tedy stoupačky, rozvody elektřiny a plynu, kotel, bojler, okna... To jde za ním. Pak si pohlídejte stav vybavení, jak vypadá kuchyňská linka, pračka, sporák a případně nábytek. Nafoťte si detailně stav při převzetí klíčů. Nezapomeňte na ustanovení o vratné kauci. Za jakých podmínek se vrací, co se z ní může odečíst a v jaké výši. Dále bych chtěla ustanovení o zálohách na poplatky spojené s užíváním bytu (vodné, stočné, odpad, osvětlení a úklid společných prostor...). Musí tam být, že jsou zúčtovatelné a k jakemu datu. Máte právo vidět všechny faktury a žádat vrácení přeplatku a povinnost doplatit nedoplatek.

puresin
5. čer 2018

@kaii Ja mam informace z druhe strany - dva byty pronajimam. Dulezite pro oba je vzdy stav vybaveni. My teda nefotime, ale spolecne “kus po kuse” byt projdeme a do predavaciho protokolu vse zapiseme (od letoska fakt detailne, uz jsem se dvakrat pekne spalila. Nejen najemniky totiz muze natahnout pronajimatel, ale poradne i oni jeho). Take si ve smlouve projdete, co je z Vasi strany “precin” ci primo hrube poruseni smlouvy, za to muze byt i okamzity vyhazov (my to mame treba pri zjisteni, ze v byte najemnik kouri, prestoze je pronajiman jako nekuracky, nebo pri nezaplaceni 2. najemneho v rade, apod.). A doporucuju poptat se na klice, zda jsou bezpecnostni, zvlast pokud v byte budete mit drazsi veci. Kolik klicu totiz zustalo mezi byvalymi najemniky nejspis nevi ani pronajimatel, pokud nejsou vyrabene pouze na kartu.

gabrolo
5. čer 2018

@letadylkokane A co když se jedná o vestavnou troubu a varnou desku, na každé je vada po předchozím nájemníkovi, ale ten se k tomu nehlásí, proč taky, když oprava vyjde cca na tři tisíce. To už by měl platit majitel?

letadylkokane
5. čer 2018

@gabrolo pokud vim, sporak je vybava, ktera v byte byt musi. Mam pocit, ze bez nej nelze ofiko pronajomat byt (to same plati treba o topnych telesech). Takze pokud tam je, musi jej majitel dat do stavu, aby fungoval, nebo tam dat funkci. Muze to byt klidne tricet let stara Mora, ale musi fungovat. Pokud byste byli nespokojeni se vzhledem ci prakticnosti (treba te stare Mory), jde to uz za vami s tim, ze majiteluv sporak se uschova, nebo mu da na uschovani.
Ale radeji se porad s odbornikem. Nejlepe s realitnim pravnikem, muzu se plest. S tim sporakem mi to rikal kdysi jeden makler. Ptala jsem se ho, co vsechno si mame do bytu porizovat, respektive co bude soucasti vybavy.

gabrolo
2. črc 2018

@letadylkokane Tak kuchyň je relativně nová a moc pěkná, takže z estetického hlediska to není, jde spíše o to, že jedna plotýnka vaří pořád, když se moc zahřeje a trouba i když se nastaví na 60 stupňů, tak po pěti minutách je tam 200. Minulý nájemník to asi věděl, protože nezvedá telefon, ani nechce nijak komunikovat a to jsme chtěli jen návod k té troubě, když ho odnesl, aby se mohly nastavit hodiny.