Přepis půlky bytu (domluva s alkoholikem). Poradíte, prosím?

zanetkapetruska
10. pro 2022

Dobrý den, poprosím o radu pro moji maminku.
Byt kupovala moje mamka za svoje peníze ale bohužel už byla v manželství s taťkou. Tudíž jsou majitele oba. Teď by chtěli byt neboli tu tatkovou půlku napsat na mamku. Jediné co vím že by měli jít na katastr co nám bylo řečeno, problém je v tom že táta je alkoholik málo kdy střízlivý a pokaždé mění názor. Jednou ze s předpisem souhlasí pak zase že nesouhlasí. Prosím má někdo zkušenosti jak v takové situaci postupovat? Jde i o to že má taťka půjčky a neplatí je pravidelně.
Dekuji za jakoukoliv koliv radu nebo zkušenost.

bara88
10. pro 2022

Počkej a oni jsou pořád manželé?

lv
10. pro 2022

Nechce si sepsat dohodu, darovací smliuvu od právníka, a az bude ve stavu, kdy bude souhlasit běžte na pidpisy na Czechpoint, tudíž budou overene a platné. Pak na katastr, uz bez nej, jen s tou smlouvou. Každopádně pokud to děláte proto, aby mu byt nevzali exekutoři, je to jedno, matka je za dluhy zodpovědná taky, pokud jsou z manželství.

zanetkapetruska
autor
10. pro 2022

@bara88 letos se rozvedli
@lv víme že za dluhy je zodpovědná i mamka bohužel o půjčkách co si vzal nevěděla ale to nikoho zajímat nebude byli prostě manželé.
Dekuji

merope
10. pro 2022

@lv V této věci se tuším dost udělalo - jedna věc je, jaké jsou tam dluhy a problémy aktuálně a druhá pokud např. do budoucna nebude platit (a pokud si bral vyloženě na sebe). Ale tohle chce právníka znalého problematiky. Aby vše bylo papírově tak, že opravdu bude majetek krytý a nebude možné o něj přijít za neplacení "do budoucna".

betelgeuzz
10. pro 2022

Takže po rozvodu je půlka bytu taťky? Pak sepsat darovací smlouvu, že jí polovinu daruje a s tou zajít na poštu, kde je czech point, kde ověří podpisy. Smlouvu mít 3x, jeden výtisk pro mamku, jeden pro taťku a jeden se odevzdá na katastru. Na katastru se ještě odevzdává návrh na vklad, kde by měl být taťka podepsaný, ale není to ověřený podpis.

zanetkapetruska
autor
10. pro 2022

@merope je toho hodně co si vzal a mamka o tom nevěděla vždy se vše dozvěděla až mu přišli dopisi že něco má nebo že neplatí.
@betelgeuzz u soudu řešili jenom rozvod o majetku se nebavili, jediné co tam taťka pronesl bylo že ji vše nechá ale jenom to řekl nic sepsáne není

betelgeuzz
10. pro 2022

@zanetkapetruska tak to bych zašla za právníkem, příjde mi divný, že by v rámci rozvodu neřešili majetkové vyrovnání, rozdělení SJM apod.

darinka84
10. pro 2022

@zanetkapetruska já když přepisovala půlku domu tak jsme jen sepsali darovací smlouvu.vzory jsou i na internetu.podpisy ověřili a já se smlouvou zašla na katastr...ale exekutor jde prvně tam kde je trvalé bydliště dlužníka atd...ale určitě přepsat..pokud by táta umřel můžete se pak vzdát dědictví, protože kromě dluhů nebude mít nic jiného.. například..je to na prd no.

merope
10. pro 2022

@zanetkapetruska To chce určitě právníka, pokud máte problémy s financemi a nemáte na právníka, tak jsou různé poradny při obcích. Rozhodně bych to s někým zkonzultovala - minimálně ať je jasné, za co zodpovídá jen otec sám a za co oba.

zanetkapetruska
autor
10. pro 2022

@merope děkuji, já říkala od začátku že je lepší právník, finance nejsou problém.

levandule_k
10. pro 2022

@zanetkapetruska Souhlasím s @merope. Určitě je lepší právník, pokud má taťka dluhy, tak může existovat klička a ten přepis dle darovací smlouvy z netu bude mamce k prdu. Jsou chvíle, kdy se vyplatí dát pár tisícovek za právníka.

merope
10. pro 2022

@levandule_k Přesně, já vím i o případu, kdy z přepisu se vyplatily dluhy, jen byly větší než sama hodnota přepisu - a i po letech pak začla banka tu smlouvu zpochybňovat (ač s ní souhlasila a dostala za tu přepsanou část nemovitosti peníze - už nevím, jak to pak dopadlo u soudu, tuším se tam pak bance ještě něco doplatilo, ale to spíše aby byl klid a vzhledem k objemu to bylo marginální). Takže opravdu nic podomácku nelepit, ale najít na to právníka, co se v tom vyzná. Zvláště pokud peníze na právníka nejsou problém.

On totiž ten exekutor klidně zaklepat na dveře může (jsou exekutoři fakt ledasjací, známá dala bývalého k soudu kvůli výživnému a exekutor pro ty peníze přišel za ní jako bývalé manželce, jen tedy krátce rozvedené...). A pak je důležité mít v ruce dokumenty prokazující, proč nemá nárok (u té známé stačilo, že mu řekla, ať se podívá, pro koho ty peníze vymáhá...).

zanetkapetruska
autor
11. pro 2022

Děkuji vám, mamce jsem to dala přečíst a říkala že se obrátí na právníka.

fifif
13. led 2023

Já bych tedy neotálel, sepsal darovací smlouvu, podepsal na Czechpointu klidně fotr ožralej a rychle to dal do katastru.

Pokud půjdou nějaké exekuce za dárcem, tak rozhodující bude doba, kdy se převod uskutečnil.

Takže nějakým čekáním na právníka pouze zvýšíte šanci že to exekutor zpochybní.

Ale pozor, když to bude darovat bývalé manželce, tak by možná hrozila daň z příjmu. Takže Lepší bude když to daruje potomkovi. Kdybych to pak teoreticky mohl darovat zpátky matce

fifif
13. led 2023

Oprava: potomek by to mohl pak darovat zpátky matce.

Za důležité považuji udělat rychle tu darovací smlouvu a nechat si ji od otce podepsat na poště. Příjemce daru by se dal případně doplnit později do té listiny.

Tazatel píše: Jednou ze s předpisem souhlasí pak zase že nesouhlasí
Takže klasicky nevíte vůbec jestli otec to chce anebo nechce darovat, osobně nevím, proč by měl chtít to darovat? Ale to zjistíte právě až u ověřování podpisů darovací smlouvy, jestli vám to ten dárce podepíše nebo ne.

Ale moc neotálejte, protože stále poběží 20 denní lhůta v katastru kdy někdo může napadnout blombu

Osobně bych to udělal bez právníka:
1. darovací smlouva otec-potomek

a hned po zapsání v KN po 25. dnech vložit

2. Darovací smlouva potomek - matka

(Samozřejmě matka si to nechá na té poště ověřit obě ty smlouvy najednou aby je měla v ruce)

Tam už by bylo Pro exekutora asi hodně těžké to napadnout, neboli dvojitý převod to lépe kryje 😉)

fifif
13. led 2023

Pardon, určitě neověřujte obě smlouvy najednou v jeden den, to by měly stejný datum, a šlo by je proto napadnout.

Ta druhá dar.smlouva dcera->matka se musí datovat a ověřit podpis později. Udělal bych to nejdříve 8 dní po dni vložení první smlouvy na katastr, a na KN bych je vložil nejdříve po provedení předchozího vkladu.

Ale celá tato operace beztak závisí na kvůli otci podepsat ověřeným podpisem darovací smlouvu.

A pokud je někdo Držgrešle a nechce se mu platit 30 Kč za ověření podpisu, a tatík bude střízlivý, tak ověření podpisu darovací smlouvy mu provedou bezplatně na katastrálním úřadu. Ale pokud hrozí, že bude podnapilý a nebo dělat jiné scény, tak bych to určitě udělal externě na poště…