Stavba domu - úzký pozemek. Jak jste řešili na kraj. staveb. úřadě?

eliska_f
24. srp 2020

Zdravím,
s partnerem chceme stavět dům na pozemku který je celkem velký, ale relativně úzký (14 metrů na šířku). Sousedi na jedné straně již mají postavený dům od hranice 4 metry s okny na náš pozemek. My původně chtěli stavět 2 metry od okrajů pozemku a okna by k žádným sousedům nevedla - jen do ulice a zezadu do zahrady. Chceme rozšířit původní jednopokojovou stavbu na RD - což dle stavebního úřadu není problém, ale musíme být od okraje pozemku 3metry právě kvůli oknům souseda i když on má dům na začátku svého pozemku a my až ve středu (hrany domu by byly úhlopříčne 11 metrů - takže by nestály v linii). Se sousedem se domluvit nejde, přímo řekl, že on nic povolovat nebude a bez jeho souhlasu nám stavební úřad nechce ten metr blíž povolit, i když okna k sousedovi nechceme.
Řesili jste povolení či vyjádření k projektu na krajském stavebním úřadě popripade máte některá podobnou zkušenost? jak jste ji řešili?

marti89
24. srp 2020

Ono nejde ani tak o to, kolik jsou od sebe vzdálená ta okna, ale že mezi domy musí být nějaká protipožární mezera (7 m), takže pokud nedostanete povolení od souseda, nikdo výjimku neudělá proti jeho rozhodnutí. To samé pokud budete řešit plot - smí být rozhrada do 2 metrů výšky na úrovni dvou pozemků, avšak pokud si budete chtít zasadit třeba ovocný strom, už musí být min. 2 metry od hranice pozemku a nesmí být vyšší než 3 m, jinak je to tuším 3 metry od hranice; navíc "nesmíte" stínit sousedovi na pozemek (a to ani se stavbou).

Jinak bych doporučila se podívat na Facebooku do skupiny Stavíme svépomocí - řeší tam podobné záležitosti velice často a můžete dostat i zajímavé tipy, jak udělat ten dům úzký a přitom použitelný.