Těhotná a končí smlouva - mám jít raději dříve na nemocenskou nebo pak ÚP?

mamierr
17. kvě 2021

Ahojky děvčata, jdu si pro radu, ohledně smlouvy v práci. Smlouva v práci mi končí 31.08, TP je zatím určen na 4.12, což odpovídá k odchodu na mateřskou nejdříve od 9.10.. Uvažuji, že případě, že by mi neprodloužili smlouvu o ten jeden měsíc (brzy mi dá vedení info, jak se rozhodli), bych ten "jeden a půl" měsíce byla vedená na úřadu práce, nebo spíš už v průběhu srpna začít marodit.
Děkuji předem za zkušenosti, názor pro a proti a podobně.
<3

koordinatorka_odboje
17. kvě 2021

Nemocenska = vychazky. Nepocitej, ze "na tehotne kontrola nechodi." Chodi, kontrolori diagnozu nevidi. Je tady i moznost, ze ti to dr.proste nenapise, kdyz ti nic nebude.

UP = protivny urednik, a mozna hledani prace (zavisi na protivnosti urednika), taky mensi penize.

monika3456
17. kvě 2021

@mamierr výhodnější je nemocenska

levandule_k
17. kvě 2021

a) Je možné, že budeš zdravá a gynekolog ti ji nebude chtít napsat, protože pro PN musí být důvod.

b) Budeš ji potřebovat - tady není, co řešit.

Pro mě je 6 hodinová vycházka málo, když jsem zdravá. Jsme zvyklí jezdit o víkendu za rodiči, na chatu, na různé výlety. Klidně doma vydržím s knížkou a filmy nějakou dobu, ale vím, že můžu jít kdykoliv ven, potřebuji ten pocit svobody, ale otázka jsou finance.

@monika3456 Ale ten rozdíl není zas tak drastický ne? Jestli to vím dobře, od 1. dne do 30. marodění dostane 60%, když bude marodit 30-60 dnů dostane 66% a od 61. dne dostane 72%.
Na ÚP dostane první dva měsíce 60% pokud se nepletu, akorát nevím, jak to ovlivní výše mateřské.

Protivné úřednice na ÚP bych se nebála, i kdyby mě nutili hledat si práci, tak napíšu životopis do motivačního dopisu, napíšu, že jsem těhotná a maximálně absolvuji nějaký pohovor.

ema90
17. kvě 2021

Taky zalezi jaky mate plat… Nejvyssi mozna podpora je nejakych dvacet tisic, bez ohledu na to, ze treba mesicne vydelate padesat.
To by se mne nevyplatilo, takze pro nekoho ten rozdil nemocenske a podpory muze byt velky.

Ale na druhou stranu pro nemocenskou musi byt duvod, takze pokud vam nic neni, musel by si lekar diagnozu vycucat z prstu.

vikinkav
17. kvě 2021

A tu nemocenskou ti daji i kdyz ti skonci smlouva?

veroniquecz
17. kvě 2021

@vikinkav tak to je na lékaři, musí být zdravotní důvod .

koordinatorka_odboje
17. kvě 2021

@vikinkav je tam ochranná lhůta do kolika dní můžeš omarodit po skončení prac. poměru, abys měla nemocenskou

malinkaelinka
17. kvě 2021

Byla jsem v podobné situaci, šla jsem na dva měsíce na UP. Užila jsem si před porodem báječné prázdniny, stihla tři dovolené, objezdit všechny babičky atd.

pavcatko
17. kvě 2021

@mamierr ja na tom loni byla stejně (jen termín porodu na Silvestra). Smlouva mi skončila 31.8,ja šla na úřad práce (naštěstí pochopili a byli moc milí). Dostávala jsem podporu v nezaměstnanosti a pak nastoupila na mateřskou, protože jsem byla v ochranné lhůtě. Za mne ideální, mohla ks4m, kam jsem chtěla, peníze za mne pěkne ale hlavně jsem měla klid a uzivala si teseni na miminko

terezfr
17. kvě 2021

Já bych šla na UP. Všichni tady mluví o protivnych ženských, ale měli by pochopit, ze pracovnice UP jsou taky lidi a ono leckdy tak se do lesa vola... budete to mít příjemnější, žádné vycházky a určitě to tam pochopí a nechají vás ty dva měsíce byt...

syslounek
17. kvě 2021

Já šla před koncem smlouvy na nemocenskou (pokud máte jen trochu normální doktorku, tak vám ji dá, třeba na záda (ani nevím, co mi dr. napsala za důvod)), ale po zkušenosti bych šla spíše na UP.