Výpověď nájemníkovi. Řešit to přes právníka?

innuska123
27. pro 2022

Dobry den, potrebuji radu. Koupili jsme byt k pronajmu. Realitak nam dohodil cloveka, ktery je psychicky nemocny. V panelaku jsou na neho stiznosti a dnes nam domovnik poslal dopis od souseda, ktery si stezuje na chovani najemnika. Nas najemnik si dal dokonce na dvere papir, na ktery napsal ve zkratce, ze sousedi nad nim se ho snazi zabit nadmernym hlukem. Pak tam po lidech ze vchodu krici. Situace je neunosna. Smlouvu ma do brezna a my potrejeme mu poslat vypoved. Vzdy, kdyz je problem, tak zacne mit silne reci, jak nas vsechny da do televize a bude vse resit pres soud. Nemate vzor vypovedi nebo si myslite, ze vypoved mame radeji resit pres pravnika? Dekuji za kazdou radu.

sudylichozrout
27. pro 2022

@innuska123 Urcite to res s pravnikem.

j.a.n.i
27. pro 2022

@innuska123 Tak pokud ma smlouvu do brezna, tak to snad ani nema smysl, to uz bych pockala na konec smlouvy.

rotkapchen
27. pro 2022

Rozhodně s pravnikem. I kdyz smlouva konci. Pozor na automatické prolongace a dala bych si velmi záležet na znění výpovědi.

innuska123
autor
27. pro 2022

@j.a.n.i
@j.a.n.i Akorat je nutne ho upozornit pisemne, ze smlouva nebude prodlouzena. Je nutne psat duvod?

j.a.n.i
27. pro 2022

@innuska123 Ja nevim co mas ve smlouvě.

guliii
28. pro 2022

V tomto případě bych raději řešila s právníkem, když bude dělat problémy, ať máte opravdu vše v pořádku

tulipdona
28. pro 2022

Řeš s právníkem. Protože za takovým člověkem bude stát neziskovka s právníky co si ošéfují aby nebyl vyhozen jen tak, (osobní zkušenost, dělala jsem v neziskovce).

jjasmina
28. pro 2022

@innuska123 právník

j.a.n.i
28. pro 2022

@tulipdona konci mu smlouva, takze neni vyhozen jen tak.

innuska123
autor
28. pro 2022

@guliii Pravnici maji dovolenou a potrebuju to poslat do 31.12.2022

innuska123
autor
28. pro 2022

@j.a.n.i Nejak jsem to sesmolila, myslis, ze bych Ti to mohla poslat k nahledu, jestli to tak muzu poslat?

j.a.n.i
28. pro 2022

@innuska123 Počkej, já ale nejsem právník. A hlavně co a proč potřebuješ posílat do konce roku, pokud má smlouvu do konce března, tak výpovědí se ho dříve nezbavíš a hlavně musí být z nějakého ze zákonem daných důvodů a ještě se proti ní může soudně bránit. Nevím, co a jak máš ve smlouvě formulováno, ale pokud tam nemáš automatickou prolongaci nebo výslovně uvedenou dobu pro upozornění, tak ho nemusíš 3 měsíce předem upozorňovat na to, že mu smlouvu neprodloužíš.

innuska123
autor
28. pro 2022

@j.a.n.i Pisu to ne jako vypoved, ale jako informaci (oznameni), ze mu smlouvu neprodlouzime, aby byl schopny si behem 3 mesicu najit neco sam.

fifif
13. led 2023

Oznámení o neprodloužení smlouvy mu nemusíš dávat 3 měsíce předem. Teoreticky mu ho nemusíš dávat vůbec, ale stačí jeden měsíc předem.

innuska123
autor
5. únor 2023

@fifif Diky. Nakonec jsem to poslala 3 mesice dopredu, dle zakona. A vysledek? Bude tam min. do kvetna. 🙈 Jsou situace, ktere clovek nevymysli.

hojda
5. únor 2023

@innuska123 jak do května? vy mu prodloužíte smlouvu?

fifif
6. únor 2023

Dle jakého zákona je 3 měsíce dopředu, co to je za hloupost? Konec smlouvy nastává uplynutím sjednané délky smlouvy na dobu určitou.

Řekni mu, že smlouva končí gratuluju, které jste měli ve smlouvě, pokud to bylo smlouva na dobu určitou.

A pokud tam chce být déle, není problém, předlož mu dodatek smlouvy s prodloužením do května, nicméně tam budeš požadovat další navýšení kauce, a adekvátně zvýšený nájem, klidně o 4000,- anebo o takovou částku, se kterou se ti to vyplatí.

Buď to podepíše a nebo mu skončí nájem k datu uplynutí smlouvy.

Další postup, kdyby jsi nechtěl vystěhovat, tak záleží na tom, na koho jsou napsaný energie.

helen_h
6. únor 2023

No a když jsi vlastně dokonce dodržela to upozornění 3 měsíce před ukončením smlouvy, tak jakým právem by nájemník požadoval její prodloužení? taky to nechápu, z čeho vychází...

tereza0111
6. únor 2023

@fifif jak ji to muzes psat, kdyz netusis jake je zneni jejich smlouvy? Klidne tam mohou mit ustanoveni o nutnosti pisemneho upozorneni ukonceni smlouvy, jinak automaticka prolongace,

innuska123
autor
6. únor 2023

@fifif Presne takhle to bude. Prisel s tim sam.

innuska123
autor
6. únor 2023

@helen_h Protoze by musel jit na ulici. Vim, ze do kvetna se podari mu najit neco, co mu bude vyhovovat.

hojda
6. únor 2023

@innuska123 ale ví to už dlouho, to potřebuje půl roku na hledání bytu??? a když si ho nenajde do května, tak mu to zase prodloužíš?

hojda
6. únor 2023

@innuska123 chápala bych to, kdyby od vás neměl to upozornění, ale to jsi mu poslala 3 měsíce dopředu, ne?

innuska123
autor
6. únor 2023

@hojda To nechci.

innuska123
autor
6. únor 2023

@hojda Ano.

hojda
6. únor 2023

@innuska123 Já se přiznám, že tomu moc nerozumím, dáš mu včas vědět a stejně mu pak prodloužíš smlouvu, ale přijde mi, že jsi to prodloužit nechtěla???? Když měl informace včas???

innuska123
autor
6. únor 2023

@hojda To mas pravdu, ale napsal e-mail, kde vysvetlil svoji soucasnou situaci. Tak de primhourily oci.

hojda
6. únor 2023

@innuska123 Aha, tak dle popisu bylo, že situace je neúnosná,tak proto se divím tomu prodloužení.

fifif
7. únor 2023

@hojda spíš naopak. Pokud ho písemně nevyzve, tak stejně má smůlu. V Normální smlouvě je totiž napsané, že se automatické prodloužení neaplikuje, jinak platí zákonná úprava:

§ 2285
Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu

Používání nějakých slátanin smluv z internetu, které popisují zákony, je zkrátka problém, ale pro pronajímatele…

Za mě, napsat jasný dodatek o prodloužení do května, ovšem s tím, že se navyšuje kauce a že je nájemné dražší.

Pokud nic nenapíše a současně ho nevyzve k ukončení tak má smůlu viz 2285, nájem bude prodloužen za stejnou cenu a na stejné období ze zákona.

fifif
7. únor 2023

@tereza0111 “mit ustanoveni o nutnosti pisemneho upozorneni ukonceni smlouvy”

Tak to bych chtěl vidět takovou smlouvu můžeš screenshot?

Ve většině smlouvě, že se $ o automatickém prodloužení vylučuje, Já mám ve smlouvě, že pokud chce prodloužit, tak musí naopak nájemce 3 měsíce před dnem uplynutí smlouvy sám požádat. A všechny energetické firmy mají, že naopak odběratel musí požádat o neprodloužení.

Ale ještě jsem neviděl smlouvu, kde bych poskytovatel, pronajímatel, musel odběrateli, nájemci psát, že trvá na ukončení smlouvy podle data uplynutí 🙂

A teď ti řeknu proč: no protože to je nesmysl, když by totiž pronajímatel nenapsal, tak přesně ty 3 měsíce vůbec neví na čem je, jestli ta smlouva se bude prodlužovat a nebo se smlouva prodlužovat nebude, nájemce přece nemá žádnou povinnost konat a může se poslední den sbalit a odejít. Ze zákona to může udělat ještě dva měsíce a 30 dní poté. Protože zákonně se mu nájem neprodloužil.

Takže je třeba myslet, než něco budete měnit ve smlouvě, aby to mělo hlavu a patu.