Zálohy v domě 4kk. Jaké máte na elektřinu a vodu?

27. dub 2022

Pěkný den všem. Budeme se stěhovat do domu,je to dřevostavba 4kk s obytnou plochou 90m2. Topení je podlahové,voda přes bojler, takže také elektřina, plus klasické spotřebiče jako sušička, pračka, myčka atd. Jsme 2 dospělí a 2 děti. V obýváku krbové kamna na dřevo, dřevo máme své, takže beru,že pokud to půjde budeme topit v něm.
Ale vůbec nevím jaké zálohy dát. Můžu se zeptat vás, které máte podobné bydlení,kolik máte zálohy na elektřinu a vodu? Děkuji moc ☺️

martiniquest
27. dub 2022

Radila bych se primo s dodavatelem energii na zaklade aktualni situace na trhu. Protoze ted jsou ceny tak strasne rozdilne, ze ti rady nekdo muze psat, kolik plati, ale dost mozna ma fixaci ceny atd. a tim pádem to pro tebe neni relevantni informace.

obloha78
27. dub 2022

Mám rodinný domek 4+1.Na elektřinu mám boiler,troubu,myčku 1x denně,pračku 1x denně,a menší kuchyňské spotřebiče,které často používám.Garáž-syn opravuje auta(tak elektřiny dost).Měsíční platba elektřiny 2500kč a vrací nám.Voda-1000kč a vrací nám.Jen teď uvažuji,že dáme boiler kombinovaný,jelikož topíme krbem do radiátorů a myslím,že by nám to dost ušetřilo

obloha78
27. dub 2022

Rodinný domek je patrový.

mumynek
27. dub 2022

Rodinný domek 4kk. Bojler na vodu, pračka, sušička a malé spotřebiče. Topime v krbu. Na elektřinu máme zálohu 4000,- a tak tak se nám to dá.

autor
27. dub 2022

@martiniquest to je mi jasné,že každá společnost může nabídnout něco jiného. Jen mě zajímalo orientačně kolik to tak může být.

autor
27. dub 2022

@obloha78 a @mumynek děkuji ☺️

klaruskaholubinka
1. kvě 2022

Topime v krbu, na elektriku máme, trouba, deska, sušička (pouze v zimě), pračka, akvárium, boiler na vodu a malé spotřebiče platíme 3500 měsíčně, v loni jsme platili 2500 a dopláceli jsme, tak jsem to letos dost zvedla, ještě jak zdrazovali tak jsem sama zvědavá na léto až přijde vyúčtování.
A máme dvě děti 3,5 a 9 měsíců.

blondynka400
1. kvě 2022

Topení podlahové je řešeno el. spirálami? Jestli ano, tak počítej s poměrně velkými náklady. Měli by ti na toto dát speciální tarif, co je pro el. přímotopy (el vyjde levněji), záleží i na kolik stupňů budete vytápět a jak tuhá bude zima. Za se méně než po 5-6 tis nemůžete dostat. Tento typ vytápění je silně neekonomický.

andilekanitka
1. kvě 2022

Máme 100let starý dům s vybudovanym podkrovím, bez sklepa, cca 120m...zateplení + 3 roky zateplení střechy po kterém nahoře vůbec netopime, jen když je déle teplota více jak -5st tak v nejvzdálenější místnosti od schodiště. Vše máme na elektřinu, ( nekdy večera topime v krbovkach bez rozvodu) přímotopy staré asi 20 let, spotřebiče od 12 let po nové kupovane letos ( vodarna, bojler,pračka myčka, lednice, susicka, indukce, akvarko, 3 nabíječky na noťas, 5 nabijecek na mobil, bazén, zvlhcovac vzduchu, šicí stroj...spoustu drobných spotřebičů u kterých svitu stálé svetylka 😁 manžel pořád něco dělá v dílně, peru a suším denně) máme 3 děti rok, 7 a 10let, do loňska jsme platili ročně 30-33 tis ročně, letos to bylo 43tis, bylo tam zdražení 500 na Megawatt hodině a měli jsme celé léto pustenou filtrací u bazénu, plus jak se narodil malý tak se víc pere atd...ještě mame na dva roky fixaci 🙏 tak snad to k něčemu bude. Máme tarif D 45 a 20hodin nízký tarif, můžeme mít i výhodnější protože máme klimatizaci, ale nechtělo se nám to řešit, je to rozdíl asi 200,- na 1 Megawatt ale té práce s tím. Městskou vodu máme jen do kuchyně do dřezu a myčka, v létě bázen... jinak studna. Platíme měsíčně 200,-

veronicka89
1. kvě 2022

@blondynka400 podlahove topeni opravdu neekonomicke neni ...

blondynka400
1. kvě 2022

@veronicka89 zaleží jaké podlahové topení. Jestliže se budeme bavit například o "vodní variantě" a tepelném čerpadle, určitě to je ekonomické řešení a je to top, co může být. Pokud to jsou pouze el.spirály (nejlevnější forma podlahovky), tak to fakt ekonomické není ani náhodou. Levné v pořizovacích nákladech, ale dravé v provozu.

klpoiu
2. kvě 2022

Tohle je teď docela nesrovnatelne. Hodně záleží na tom, kdy dotyčné co tu píšou dělali smlouvu. Pokud před prvním krachem spolecnosti loni,tak ceny jsou i o 200% i více, nižší než jsou teď. Taky záleži hodně na sazbe. My jsme bohužel taky byli u společnosti která krachla. Dělali jsme smlouvu na začátku listopadu,dělat ji v polovině listopadu,už by cena byla o 1500 více. Teď jsou ceny o 6000 více. A ještě pořád se bude zdražovat.
Máme domeček, a co se El týče tak máme co běžně je...pračka,sušička,myčka,bojler,vaření. Vše jede denně...spotřeba cca 7500 kW za rok. Teď máme zálohu 4500, (stačilo by i 3500,ale před Vánocemi se přeplatek hodí 🤭) udělali jsme ale změnu v sazbe na D57d. Což s podlahovým vytápěním musíte udělat určitě,pokud tam už není. Ty ceny jsou potom znatelně nižší. Vodu máme zálohu 1200. Stačí. Ale nás je doma 6. Ale máme studnu a taky ji chceme napojit alespoň na uzitkovou. Na pití to asi nebude. Topime uhlí,dřevo. Plyn vůbec nemáme, a teď jsem za to ráda.