Poslední dobou má problém ve dne usnout. Čím to je?

takyja
30. srp 2010

Ahoj, moc prosím o radu - mám holčičku, 6,5 měsíce, prospívá (68 cm, 8 kg, 2 příkrmy - masozel. a ovocný). Od konce 2. měsíce spala od 21.hod do 6-7 ráno, to přetrvává - večer usne bez problémů. Ale posledních dva týdny má velké potíže se spánkem přes den. Přestože je unavená (bdí déle než 2 i 3 hodiny, únavou jí padá hlava), nemůže usnout - pruží na kolínkách, ryje hlavičkou v postýlce, pláče (spíše řve) - někdy až vztekle a neutišitelně. Když se ji snažíme uklidnit (chováním, hlazením v leže,...) často následkem toho ožije a vydrží až do dalšího jídla, pak nabere "falešnou" energii a nespí i 4-5 hodin. Když usne, probere se už za 45-50 minut, někdy i jen za 20 min. Je nyní extrémně citlivá na drobný zvuk - při zapraskání parkety se s křikem vzbudí a neusne již. Celkem za den v těch horších případech spala pouze 2 až 2,5 hod (na 3x), dříve spala tak 5 hodin, což si myslím, že je její potřeba i nadále.
Zoubky to nejsou, změna v prostředí také ne. Naše dětská dr poradila nedávat ji přes den do naší postele, kde přes den vždy spávala, ale dávat ji do její postýlky, a to po 1,5 hodině bdění, aby se tam zklidnila a sama usnula (jako to skvěle zvládá večer). Pomohlo to prvních pár dnů, teď ale dcera natahuje už, když ji dávám do postýlky (jako že tam nechce), pláč uklidním hrou, je v klidu, ale když přijde únava, začne opět pružit na kolínkách, točit se a zavrtávat a plakat. A opět spává relativně krátce. Zkoušela jsem ji brát na vycházky v kočárku, vždy se nechala "udrncat" - to teď nefunguje. Pokud je před vycházkou unavena, ožije venkovními podněty. Pokud ji vezmu hned po jídle, bdí 2,5 hodiny, pak zabere na 20 -40 minut a probudí se (a již ji neuspím).
Celkově je z té únavy extrémně přetažená a je pak pořád taková protivná (oproti dnům, kdy se nám ji podařilo spát, vyžaduje extrémní pozornost, nedá se s ní ale moc hrát, odstrkuje, ...) . Poslední dny měla i kruhy pod očima a byla fakt přetažená, dělám si opravdu starost. Teď podvečer vyváděla naprosto šíleně (řev jako když vraždí nemluvňátka) asi 50 minut, pak padla totálně zbitá. Fakt mám pocit, že jsem zkoušela vše - chovat, houpat, nechat vyplakat, dát hračku, být s ní, nebýt s ní.... Jsem z toho zoufalá, špatně její pláč snáším a hlavně vidím, že jí není dobře ☹((
(Není kojená, takže rady uklidnit u prsu prosím ne.)
Prosím o radu / názor.

cuttysark
31. srp 2010

Fiha a to som myslela ze moj 3.5 mesacny wili spi malo... Cez den spi max hodku a to uz spievam chvaly jak krasne spinka...v 80% spi tak 2x30min... Zaspi 8pm a spi do 8am.

misellll
31. srp 2010

Já ti určitě neporadím,ale jelikož se mi tvé téma hodí,chtěla jsem založit totiž upně stejné 😅 Taky bych potřebovala poradit,malé je rok a měsíc(stále problémy s bříškem)do teď mi spinkala dvakrát denně-první denní spánek nejdéle dvě hodiny a nejméně hodinu(když to byla jen hodina většinou to dospávala ještě při druhém denním spánku),a druhý denní spánek půl hodiny na nejvýš hoďku.Nyní už tak tři týdny ne a ne jí uspat přes den po druhé.Zavírá očka,ale za chvilku je otevře a žvatlá,dneska porzmněnu zkřípala zubama,vyhazuje dudlíka,pak se zas na chvíli zklidní usíná a takto se to opakuje celou dobu co se jí snažím uspat někdy i hoďku a půl....Mě by ani nevadilo,kdyby spinkala jednou denně,ale jde o to,že díky stálým problémům s bolavým bříškem,spinká hodně špatně v noci,budí se co půl hodiny,někdy i dříve a to celou noc,a přes den to samé u prvního spánku a po druhé už spát nechce,má pytle pod očima,ale nijak více protivná než dříve,kdy spala dvakrát denně mi nepříjde....Ale já si prostě říkám,že musí být ztahaná a neodpočatá.Mám strach aby chybějící spánek neměl vliv na její zdraví....Protože,jak je známo to může mít ☹ N víc kolikrát se při uspávání tak rozpláče,že není k utišení a dokonce se mi i díky tomu poblinkala několikrát a jednou dokonce málem udusila zvratkama(zvrací obloukovitě.Přitom jí uspávám jako vždy,ve stejnou dobu,na stejném místě,nic není jiné...Hladím jako obvikle po hlavičce,poručičkách,ale prostě se kroutí a pláče a pláče,někdy ne jen si prostě povídá,zavírá očička a za minutku už zase žvatlá