Čistící prostředky "domácí výroby" - šetrně k přírodě

ivanas11
8. led 2013

Ahoj všem! 🙂
Hledala jsem v tématech a našla jsem pouze přírodní kosmetiku nebo ekologické čistící prostředky, ale žádné tipy na domácí výrobu. Jedna maminka zde přidala do fotogalerie "domácí sliz" - domácí prací prášek. Už jsem o tom slyšela kdysi a i v Dobrém ránu na ČT1 asi před půl rokem jela jakási "zelená domácnsot", kde byly podobné přípravky. Nedaří se mi nikde najít, ale věřím, že některé z vás o něčem takovém ví nebo používají. Třeba jak na podlahy, čistění záchodu, koupelen, nádobí? Tipy na skvrny případně?! Já zde uvedu alespoň onen domácí prací sliz.

abecedka
8. led 2013

a ocet, víc nic není potřeba 😉

amabilis
8. led 2013

Koukni na pořad Máte doma uklizeno? na Primě (myslím, že Cool?) Tam ukazují v praxi, jak si vypomoct při čištění tím, co máme doma. Hodně tam používají krystalickou sodu, ocet a v jednom dílu dokonce cosi čistili i kečupem (teď nevím, jestli to byly nádoby z mosazi, či co). Pak hodně používají klasickou sůl a to vše tak nějak ve směsi s horkou vodou, případně i troškou saponátu. Já si teda doma vystačím z octem, houbičkou a mikroutěrkami navlhčenými pouze vodou a krbové sklo čistím tak, že navlhčím hadr, otřu s ním sklo, pak ho vlhký plácnu do jemného popela a vydrhnu na skle takovou tu "zapeklou špínu a pak vezmu čistý hadr, namočím a umyju do čista. Mám v plánu ten popel vyzkoušet i na sklo od trouby, ale ještě jsem se neodhodlala 🙂

ivanas11
autor
8. led 2013

@abecedka
@amabilis a můžu poprosit třeba trošku podrobnější číštění octem? A co všechno? Nádobí se tak dělávalo a sůl, třeba nechat "vyžrat" solí prkénko na krájení - jakoby dezinfekce že? Budu ráda, když mi to trošku objasníte. Jinak na pořad kouknu, děkuju 🙂

ivanas11
autor
8. led 2013

Ještě se chci zeptat, kde se dá ta krystalická soda koupit a zda na čištění soli nemá vliv to, že je v ní jod - nebo musí být obyčejná?

ivanas11
autor
8. led 2013

A našla jsem něco k octu aj., tak pro stejně nezkušené přidávám http://www.ekozivot.cz/kategorie/ekodomacnost/

amabilis
9. led 2013

@ivanas11 Krystalická (nebo prášková, ta je podle mě ještě lepší) se dá koupit v drogerii. Určitě bude v teta drogerii a v takových těch "obyč" drogeriích, kde mají i barvy laky apod. Prodává se obvykle v půlkilových až kilových pytlech. Já ji přidávám i do pračky při praní (ta prášková se líp rozpuští, proto jí dávám přednost, ale záleží na tom, co seženeš).
Jinak já používám hlavně ocet, a to skoro na všechno. Ocet, houbička a poté přetřít mikroutěrkou namočenou normálně ve vodě, případně vypláchnout a znova, pokud je to hodně špinavé. Funguje mi to fakt na všechno - na vanu, umyvadlo, baterie, nerezové nádobí... Myju tím mikrovlnku, dveře... Když jsme koupili starý barák, tak tu byla taková ta stoletá špína. Ničím to nešlo dolů, až jsem jednou popadla ocet a houbičku a najednou to šlo dolů krásně. Ocet nanáším na drsnou stranu houbičku a jedu - rozšmidlám tím tu špínu a pak dočista umeju mikroutěrkou. Povrch houbičky se tou špínou zanáší, tak stačí vždycky houbičku proprat a pokračovat. Dokonce jsem s tím dostala dolů i vodní kámen na vaně. Ale byla to teda drsná ruční práce, u které jsem se dost zapotila. Ale stálo to za to, teď už to stačí jen udržovat. Jinak na umyvadla a vany jde použít i biologický (enzymatický, jako je třeba ariel...) prášek na praní. To lze použít v případě, že něco fakt nejde dolů. Já se snažím doma chovat ekologicky, ale na ekologické prací prášky jsem zanevřela. Chvilku to pralo dobře a pak mi to začalo prádlo zapírat. Ale to je asi tak jediné. Jo a vlastně ještě používám "sajrajt" do záchodu, protože mi žádná alternativa zatím nepomohla. Musela bych pokaždé vybrat vodu (jinak se to hodně naředí) a vzhledem k tomu, jak často záchod meju (máme strašně tvrdou vodu, takže musím skoro pořád), tak by to bylo neudržitelné. jinak si myslím, že by šlo použít třeba kyselinu citronovou a horkou vodu.
Jinak údržba pračky - jednou za měsíc tam nalít tak půl flašky až flašku octa a vyvařit. Stačí zrychlený program a jen na 60. Díky tomu se pračka nezanese. A samozřejmě pravidelně čistit filtr. Jinak jsem si ještě vzpomněla - okraje dřezu mám takové lišty, které nejsou nerez. Přijde mi to jako hliník, mosaz nebo něco takového, tak to čistím tím, že si na navlhčenou houbičku nanesu sodu. To taky hezky čistí. No a když se mi zapeče něco na sporáku (nejdou mi sundavat jednotlivé, teď nevím, jak se tomu říká, jen vcelku) takže mi nezbývá, než dovařit a pak je to dost často už přischlé. To pak normálně navlhčím hadr a hodím přes to a po chvíli sundám a normálně to setřu mikroutěrkou. Jde to krásně dolů.

Co se soli týče, tak si myslím, že je jedno, co je v ní přidáno. Jinak je ještě dobý citron. Dá se s ním bělit prádlo (normálně vymačkat citron do šuplíku od pračky), případně se s ním dají mít prkýnka na krájení apod.

ivanas11
autor
9. led 2013

@amabilis Teda moc děkuju za vyčerpávající odpoběď. TAk to je super, že to jde tak jednoduše - snad to půjde i mě. A můžu se zeptat, nádobí normálně jen tím octem, případně to zapečené jak píšeš viz. výš?! Anebo máte myčku? My ji máme, ale střídavě meju tak či tak. Zajímalo by mě, zda by to šlo nějak vyřešit i s tou myčkou. A ten prací prášek, myslela jsi třeba ten sliz, že ti to zapíralo prádlo? Děkuju (PS: sodu jsem sehnala u nás v malé drogerce. 😉 )

amabilis
10. led 2013

My máme myčku, ale dvounohou - mě 🙂 Nám se sem nevejde. Mám normálně saponát na nádobí a různě to kombinuju. Já nejsem striktní ekolog (jakože doma používám jen ekologické přípravky, to ne, ale snažím se prostě to minimalizovat). Co se týče toho zapírání, tak ono to vychází z té chemické podstaty. V oblečení jsou barvy vázané různým způsobem, ale málokdy je to chemicky vázané přímo na vlákno a proto se barva opírá (vypírá se ven) a právě proto prášky a aviváže obsahují optická zjasňovadla. Dřív se používalo hodně bílé plátno, těch barev bylo málo a ta bílá se řešila tím, že se prádlo rozložilo na trávník na plné slunce a opakovaně kropilo vodou a díky UV záření se vybělilo. Pak se používala tzv. šmolka - jak je známo, tak v opozici k bílé barvě je modrá a díky ní je bílá bílá, jinak je zašedlá, zažloutlá (všechny barvy jsou vlastně optický klam 🙂 ). Takže když se do máchání přidalo trošku modré barvy (nesmělo se to přehnat), tak to prádlo pak vypadalo krásně bíle. Ale dost teorie. Optická zjasňovadla v tom prádle nějakou dobu vydrží, takže chvíli trvá, než se to prádlo začne zapírat. Říká se, že stačí ocet. Trošku jo, protože tu barvu jakoby "vytáhne", ale není všemocný (však se octem fixuje barva, když něco podomácku obarvíš). Takže spousta ekologicky smýšlejících lidí místo aviváže dává do přihrádky ocet. Proč ne, kromě jiného to prý neutralizuje i prací prášek z prádla a trošku změkkčí. Což mi teda zas tak moc nepřipadá, asi bych ho tam musela dát hodně. Já takovýhle způsob praní aplikuju třeba na plíny a na věci, u kterých mi to nevadí. Vpodstatě jsem to příliš neřešila, dokud syn nezačal chodit do školky. Znamená to denně čisté tričko, tepláčky, chodí jak prasátko a najednou se vyskytl problém. Oblečení na doma mi flekaté a zaprané nevadí, ale na oblečení do školky už jo, tak mi nezbývalo, než to začít řešit. Hlavně i podle různých testů je poukázáno na to, že spousta ekologických pracích prášků (včetně jádrových ořechů) má účinnost praní jako voda a to mě docela dorazilo. Třeba takové mýdlo na praní (ať už žlučové nebo jádrové) pere docela hezky, ale stát u valchy se mi skutečně nechce, takže lenost zvítězila 😅 Čímž chci říct, že třeba sliz alespoň částečně funguje, když se dělá z mýdla?

http://www.marinka.cz/sikovna-hospodynka/dtest-...

Tohle je jeden starý článek:
http://ekonomika.idnes.cz/nektery-prasek-pere-j...

Ale jinak i moc záleží na vodě. Ta naše prostě zapírá. Kamarádka, která se přestěhovala odtud do Prahy, nemá problém a pere jí to hezky dál. Takže ono je to potřeba vyzkoušet.

Tady je třeba test různých ekologických prášků:
http://www.veronica.cz/?id=79

Jinak co se týče účinnost praní, tak se udává, že studená voda má účinnost 50%. To jen pro srovnání. Kolik procent má teplá voda, netuším, to jsem nenašla... Jinak se to dost liší a zřejmě je to díky způsobu testování a vyhodnocování výsledků, protože u dTestu jim to vychází jinak (já mám předplatné, takže když sem hodím odkaz, tak ty si to neotevřeš, ale odkaz hodím, no).

http://www.dtest.cz/clanek-2028/test-pracich-ko...
http://www.dtest.cz/clanek-1965/test-pracich-pr...

Jinak ještě jeden starý článek:
http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-na...

No a teď nakonec. To, v čem jsem právě celý roky prala, byly prášky od Qaltu, takže zmiňovaný Excel a ten poslední rok začal problém ☹ A moc mě to mrzí. On i hezky voní. Právě on vyrábí i Batole... Jnak jsem zkoušela i Ecover a perkarbonát sodný (to je vpodstatě soda smíchaná s peroxidem, takže když se to rozpustí ve vodě, tak se začne uvolňovat kyslík). Ale výsledky taky nic moc. Možná to bude naší vodou. Takže můj názor může být dost subjektivní a asi není dobré se jím úplně řídit. Nicméně dá se nad tím zamyslet 🙂

zilinkaz
6. srp 2014

Ahoj, myslím že hlavní zádrhel bývá v tom, že ,,po domácku" to většinou zamená že je v tom ocet atd..a je z toho pěkný puch..:D Za mě raději ty ekologické, nebo jinak šetrné, klidně bez aroma. Ale co jsem občas viděla používat v domácnostech jako čistící pomocníky...fuj puch..

ililina
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
litlbearova
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
marketinkakopretinka
10. lis 2014

Holky, já jediné NR od justu. Je to šílený koncentrát, 1 lžička na 5 litru, myju tím vše, nádobí i v smyčce, podlahy, skříňky a hlavně jsem tím myla i sebe. Je to skvěle pro citlivé pokožky, atopicke atd. Male jsem v tom myla hračky - biologicky odbouratelné a přírodní. Za ty peníze už nic jiného nechci a nemusim se bát, když by to dítě pozilo. Navíc tolik času co mi to ušetří a na výrobu takových věci to už bych při svých aktivitách musela byt 2x

marketinkakopretinka
10. lis 2014

Sorry přepisuje mi to, když nemrknnu - mycce

sigginka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz