Je mi 15, chci HA. Musí se mnou ke gynekologovi rodič?

vilaamalka4
3. črc 2017

Dobry den, chci si nechat předepsat antikoncepci.. je mi 15 let.. pohlavni styk uz jsem mela (chraneny)
kdyz si chci nechat napsat prasky, musi se mnou jit jeden z rodicu? dekuju

eldrag
3. črc 2017

ano, do plnoletosti za tebe rodice odpovidaji. Pokud tě nějaký lékar přijme bez potvrzeni od rodičů nejedná se o spolehlivého specialistu. Dostanes formulář o tom, že rodiče souhlasí s péčí gynekologa pro osobu nezletilou. Jestli ti dr napise pak prasky to nevim jiste.

eldrag
3. črc 2017

@vilaamalka4 a ještě jinak, jako rodič ti můžu upřímně říct, že bych chtěla aby za mnou dcera přišla bez strachu a obav s tim, že chce jit na gyndu pro prasky. případně se nestyděla mi sdělit že žije sex. životem (rodiče to určitě neprijimají snadno, ale nikdy by nechtěly abys musela dělat něco tajne)

keksikova1
3. črc 2017

Od 15 let na gyndu doprovod mit nemusis. Ale je vhodné to rodičům říct, to zase jo..

apple_tree
3. črc 2017

V 15 nepotrebujes na gynekologii doprovod, taky jsem si nechala v 15 letech napsat antikoncepci a doktor vubec neresil rodice. Kdybych to rekla doma, tak dostanu mozna tak pres hubu, ale to uz je o tom, jaky mas vztah s rodici 🙂

stastnatehu
3. črc 2017

@vilaamalka4 ja treba musela mit doprovod a to mi bylo 16. A to neni tak davno:D Kdyz jsem prisla sama, tak me doktorka vyhodila a rekla ze me nepřijme pokud neprijdu alespoň s jednim rodičem.

koncita
3. črc 2017

@vilaamalka4 zavolej si ke svému gynekologovi (máš už někoho? nebo si někoho vyber) a zeptej se. A uvidíš co a jak.....a já chválím zodpovědný přístup k sexu 👍 ale mámě to řekni 😉

vilaamalka4
autor
3. črc 2017

@koncita
@stastnatehu
@apple_tree
@keksikova1
@eldrag
Děkuju moc všem)) uvidime no, kazdopadne nejspis zavolam a zeptam se, nez aby doslo v cerkane k nedorozumění

stastnatehu
3. črc 2017

@vilaamalka4 to je Dobre rozhodnutí, na me tam koukali jak na blbec lidi co tam zrovna čekali:/......🙂

vilaamalka4
autor
3. črc 2017

@koncita
@stastnatehu
@apple_tree
@keksikova1
@eldrag
zensky?
a co ten antikoncepcni krouzek? mate zkusenosti, jak ctu, tak je to lepsi nez prasky)) diky za odpovedi predem

gracinka7
3. črc 2017

V pohodě můžeš jít bez rodičů 😉 Ale být tebou, zůstanu u kondomu. Prášky ti můžou udělat v těle zbytečnou paseku. Já jsem po jejich užívání měla problém otěhotnět a věř, že nejsem jediná.

dvork
3. črc 2017

@vilaamalka4 Máš asi namysli Nuvaring. U něj je dobré, že si nemusíš hlídat polykání prášku každý den (pokud možno vždy ve stejnou hodinu), navíc obsahuje minimální možné dávky hormonů, nezatěžuješ zažívání a játra. Kroužek se vyndává vlastně jen jednou měsíčně, pak přijde "menstruace" (nejde o skutečné menstruační krvácení, tohle je způsobeno náhlým poklesem hormonů, nedochází k ovulaci). Partner při styku kroužek necítí, samovolně nevypadne. Snad jedině vyšší cena může být trochu problém. Já s ním byla spokojená, ale antikoncepci jsem brala jen asi dva roky, hormony mi obecně nedělaly moc dobře. Jen jedno si pohlídej, aby se tě lékař poptal, zda nemáte v rodině nějaké trombofilní mutace, to je pak antikoncepce hazard. Má první gynekoložka si vůbec nedělala mou ani rodinnou anamnézu a teprve až ta druhá to udělala a já zjisitla, že máme v rodině zátěž na trombózy.

vilaamalka4
autor
3. črc 2017

@dvork a abych mohla mit ten krouzek musim na gynekologii ze

dvork
3. črc 2017

@vilaamalka4 Určitě, všechny antikoncepce jsou vázané na recept. Lékař by tě měl vyšetřit a měl by přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu a podle toho ti buď kroužek doporučí nebo navrhne jinou formu antikoncepce. A i kdyby jsi nakonec antikoncepci nebrala (existuje třeba lokální velmi účinný spermicid Pharmatex), tak je dobré chodit pravidelně na preventivní prohlídky. Dělá se při nich stěr z děložního čípku a hlídají se změny, možná jsi očkovaná proti HPV viru, ale i tak se to hlídá. Držím palce, ať si vybereš nějakého dobrého lékaře/lékařku.