Otec Angličan, matka Češka. Jak je to s mateřskou?

terezien9
30. led 2018

Ahoj holky,

mám na vás dotaz. Chtěla bych se zeptat zda někdo z vás má dítě s Angličanem a jak je to pak s mateřskou dovolenou? Včera jsem byla na úřadě a řekli mi, že v česku na nic nemáme nárok, jelikžo je z Anglie a pracuje tam, ale musíme se na to zeptat v Anglii. V Anglii se za každou radu platí, ale hlavně nemáme vůbec ponětí kam s tím jít, jelikož je tam vše uplně jiné.

Nevíte náhodou kolik z jeho platu bych mohla pobírat a jestli vůbec, když jsem češka, budu rodit v česku a ani jsem v anglii nikdy nepracovala? Po porodu se tam chci odstěhovat za ním, ale trvalé bydliště budu mít i s malým pořád v Česku. Na úřadě mi nejsou schopni odpovědět a já nevím co s tím.

Navíc jsem studentka, letos končím vysokou školu, ale nemám odpracovaý rok v Česku, takže nemůžu pobírat mateřskou na sebe. Řekli mi, že na něj můžu, ale s tím, že to budu pobírat v Anglii.

Děkuji

vendelinka08
30. led 2018

Pokud budes rodit v cesku..tak mas narok na rodicak. Pokud mas a budes mit trvaly pobyt tady. Takze ti penize budou chodit na ucet. To jsou kecy ze tady nic nevi..asi jsi kapla na spatnou pani urednici. Svagrova ma itala..rodila tady...brala rodicak a vse ok. To se divim ze nejsou schopni..kdyz urcite nejsi prvni mama s cizincem.

niski
30. led 2018

pokud dokončíš vš před porodem, počítá se ti to do odpracované doby, ale musíš být u někoho alespoň chvíli zaměstnaná (stačí i pár dní) kvůli tomu, aby ti to měli z čeho vypočítat, jinak ten rodič.příspěvek

terezien9
autor
30. led 2018

Ano, rodičák vím, že dostanu.. ale potřebuju vědět jak je to s mateřskou. Jsem student a nepracuju, takže já na mateřskou nemám právo, ale můžu ji dostávat na něho ale s tím, že mi ji musí dávat Anglie a ne Česko, protože neprauje v Česku, ale v té Anglii.. Proto se ptám, jestli s tím má někdo zkušenosti a neví jak s tím..

niski
30. led 2018

@terezien9 tak kontaktovat náš zastupitelský úřad v Anglii, zřeba by ti poradili tam

terezien9
autor
30. led 2018

Jestli myslíte ambasádu, tak tam jsem už volala a řekli mi, že tam mi nepomůžou. Že o ni řeší spíš už ty právnický věci atd.

blahova_andrea
30. led 2018

@terezien9 na mateřskou nemáš nárok ani ty ani otec dítěte. nevím, jak to chodí v anglii, ale tady pokud pobírá z nějakého zaměstnání mateřskou, tak do té práce nemůže chodit. musel by být fakt s dítětem doma nebo by musel chodit do jiné práce než z jaké pobírá tu mateřskou. na rp tu nárok sice máš, ale jsi vázána pobytek v čr. dřív to tak nebylo, ale mám pocit, že se to zpřísňovalo, že teď už nejde požádat o rp a odjet na tři roky do zahraničí. že musíš s dítětem být na území čr z větší části, musí tu chodit k pediatrovi apod. snad se ozve někdo kompetentní. jestli jsem něco popletla, tak se omlouvám.

evawest
30. led 2018

Z jeho platu pobirat nic nebudes, tady v Anglii se materska pocita z tveho platu. Pokud studujes a ani nemas v Anglii trvaly pobyt a nikdy jsi tu neplatila z niceho dane ani National Insurance contribution, nemas narok na nic.

radkamorrisova
30. led 2018

Jsem trochu v jiné situaci, manžel Američan, žijeme tady. Normálně jsem pracovala a pobírala mateřskou. Jakmile skončila mateřská a začal rodičák, musím chodit na úřad práce dokazovat, že žijeme v ČR. Kdybych totiž s malým žila jinde, na rodičák bych neměla nárok. Většinou ukazuji očkovací průkaz a potvrzení ze zaplacených kroužků. Ještě se dá použít pracovní snlouva nebo náklady spojené s bydlením.
Takže jestli se chystáš odstěhovat do UK, rodičák bohužel nedostaneš.

vendelinka08
30. led 2018

Svagrova zila v italii a rodicak dostavala...jednou za cas prijela sem...jinak co se tyce materske..tak tu bych neresila..tady na ni narok nemas. A jak to chodi tam..tak to netusim..ale myslim..ze je to zbytecne komplikovane.

blahova_andrea
31. led 2018

@vendelinka08 no a kdy tam ta švagrová byla? ono to dřív šlo, ale nedávno to měnili a už to právě myslím nejde.

blahova_andrea
31. led 2018

@terezien9 zjisti si, třeba od zdejších maminek v uk žijících, jak je to s rodičákem tam. jestli by jsi tam měla na něco nárok. kamarádka řeší, že po porodu taky odcestuje a právě jí tady rodičák stopnou. pokud se vrátí do xy, tak bude čerpat dále, co jí zbyde. pokud bude pobírat něco v zahraničí, tak se na to prý přihlíží, nějak se to počítá a odečítá, ale to už jsou detaily. to nevím jak je přesně. a jestli se to týká třeba jen EU. no ale co jsem slyšela, tak rodičák v podobě jakou známe z čr ti jinde nedají.

luciebx
31. led 2018

ano tu v UK así nedostanes ted nic. kdyz si nepracovala materska se ti nema z echo pocitat a tu ti tady plati zamestnavatel. Hold ti manzel/ pritel musi davat..

fifina86
31. led 2018

@blahova_andrea je to slozitejsi,ale jde to porad (osobni zkusenost).

vendelinka08
31. led 2018

@blahova_andrea tak to jo...verim ze se toho hodne zmenilo

blahova_andrea
31. led 2018

@fifina86 no a mohla by jsi o tom třeba do IP napsat víc? předala bych té kamarádce, co to aktuálně řeší, kdyby tam byla nějaká rada, co by mohla využít 🙂 ale ona se teda nechystá do uk ani do itálie

fifina86
31. led 2018

@blahova_andrea odpoledne napisu IP,kdybych zapomnela,tak se ozvi ;)