Práce v Lichenštejnsku. Kde se usadit? Rakousko nebo Švýcarsko?

3. led 2022

Dobrý den, omlouvám se za anonymitu, ale mám zde několik známých a rozhodli jsme se, že si vše necháme ještě chvilku pro sebe.
Manžel dostal práci v Lichenštejnsku. Musíme se tedy přestěhovat na kraj Rakouska (do oblasti Vorarlberg) nebo do Švýcarska (asi do kantonu Sant Gallen).
Máme děti na prvním stupni.
Je tu někdo, kdo žije v Rakousku nebo ve Švýcarsku?
Řešil někdo něco podobného?
Nejvíc budeme a musíme samozřejmě řešit školu pro děti (domácí výuka x škola s možností asistenta a další) + samozřejmě daně, protože to je, vzhledem k tomu, že zpočátku nebudu moct pracovat, poměrně velká a zásadní položka.
Moc prosím o komentáře jen ty, kteří mají k tématu co říct a uměli by poradit z vlastní zkušenosti. Bude to pro nás náročná změna a musíme to začít nějak rozplétat 🙂.

babka
3. led 2022

Zkusenosti nemám, ale ve Švýcarsku budou o dost vyšší životní náklady, než v Rakousku, Soudím podle kolegy Němce, který nějakou dobu žil ve Švýcarsku (pracoval ve vrcholovém managementu) a neustále nadával na vysoké náklady na vše v porovnání s Německem.

piggy123
3. led 2022

Žiju ve Švýcarsku. Švýcarsko je HODNĚ drahá země. Vysoké náklady na život... Nájem, zdravotní pojištění, výdaje u doktora i přes zdravotní pojištění, daně.... Taky záleží, jestli bude manžel vydělávat dostatečně a zvládnete utáhnout rodinné výdaje z jednoho platu... Švýcarsko není členem EU, a tak třeba převoz auta musíte proclít a přihlásit na místní značky a dokonce si i vyměnit český řidičský průkaz za švýcarský. Máte na to rok. Dále se k tomu i vztahuje třeba omezený nákup v zahraničí a převoz přes hranice. Je to omezené....

autor
3. led 2022

@babka To je zajímavé... nás právě zase hodně lidí varovalo, že v Rakousku jsou velmi vysoké daně a lepší z hlediska daní je žití ve Švýcarsku. Děkuji ale za názor, my zatím fakt nevíme, čeho se chytit. Máme ještě několik měsíců čas, tak budeme pátrat.

autor
3. led 2022

@piggy123 Jj, toho se právě taky bojím a přikláním se proto trochu intuitivně k tomu cípu Rakouska. Manžel bude na vyšší inženýrské pozici v Lichtenštejnsku. Dívali jsme se, že obvyklý plat na takovýchto pozicích je cca 6000 euro měsíčně. Jak s tím vyjdeme musíme pečlivě předem propočítat. Máme v ČR dům, který si necháváme, jdem tam na 2-3 roky.

babka
3. led 2022

Bohužel nevím, jak je to daňově, ale chce to všechno si spočítat. Tak ať se dobře rozhodnete a jste spokojení 🙂

autor
3. led 2022

@babka Děkuju moc! Ty daně a školy, to nás trápí nejvíc, to musíme všechno pečlivě zjistit. Z naší zkušenosti zatím vyplývá, že nejlíp poradí ten, který už má zkušenost a řešil něco podobného, tak třeba najdeme dobrou duši zrovna tady 🙂.

piggy123
3. led 2022

Ono taky záleží, jaké povolení dostanete. Pokud má manžel smlouvu na dobu neurčitou, zřejmě dostane povolení B a ty i s dětmi také jako členové rodiny. Tohle povolení je většinou na 5 let, a každý měsíc se vám budou strhávat tzv. Quellensteuer přímo z platu, takže nemusíte dělat žádné daňové přiznání. Quellensteuer jsou kantonální a každý kanton je má jinak vysoké.

https://www.sg.ch/steuern-finanzen/steuern/steu...

Můžete dostat i povolení L, to je na rok a pak ho pokaždé obnovovat. Povolení C asi nedostanete.

Co se školy a úřadů týče, tam se mluví spisovnou němčinou, ale jinak ve běžném životě mluví Švýcaři tou svou švýcarskou němčinou, která se liší město od města 😂

misamisenka
3. led 2022

Mám kamarádku Švýcarku a teda nadává na kdeco, hlavně na to, jak má každý kanton spoustu věcí jinak (pracuje v jednom rodinu má v dalším a bydlí v jiném atd.). Teď mi i říkala, že covidová pravidla se tam liší podle kantonu. I s hledáním bytu je to tam horší - když mění byt, tak musí psát motivační dopisy (prý tam moc není, že by si fyzická osoba koupila byt, ty mají většinou velké společnosti, fyzické osoby mají domy). Mám ještě kamaráda Čecha ve Švýcarsku a ten mi taky říkal, že tam to tam s hledáním bytu chodí úplně jinak než tady. Asi rok zpátky jsem narazila na blog české rodiny žijící ve Švýcarsku a hodně to tam bylo právě o školách, ale už si nevybavuju, co to bylo zač. Tak zkuste pohledat, jestli tam něj někde nenarazíte.

autor
3. led 2022

@piggy123
@misamisenka Děkuji moc, to jsou právě ty informace, od kterých se musíme odrazit.
Třeba já mluvím plynule anglicky i německy, manžel anglicky, ale děti zatím jen trochu anglicky a trochu německy, tak hledáme, jak to jednotlivé země řeší. Děti jsou chytré a hodně šikovné, ale rozhodující asi bude, jak by nám vyšly vstříc školy (nějaká Sprachfoerderung by nám moc pomohla).

piggy123
3. led 2022

@misamisenka Ano, všechno je jiné, každý kanton si určuje svoje pravidla... A nejen kovidová. I daně jsou všude jinačí.

Hledání bytu taky není moc jednoduché, chce to mít štěstí. Doporučuju stránku na vyhledávání www.homegate.ch nebo www.immoscout24.ch

piggy123
3. led 2022

Ale ve Švýcarsku jsou lidé zvyklí na cizince, a tak je tu spousta jazykových možností a doučování, kurzy. Někde i pro děti speciální třídy na adaptaci a jazyk.

Ale školní systém tu funguje úplně jinak než v ČR. Děti na prvním stupni mají školu každý den od rána do poledne, v poledne jdou na oběd domů a odpoledne opět do školy, většinou až do 15:30-16h.... Ve středu mívají odpoledne volno.

piggy123
3. led 2022

@misamisenka Ten blog české rodiny ve Švýcarsku byl určitě tento: https://www.ourswissexperience.com/

konidana
3. led 2022

Ve svycarsku zije myslim @tinaprofi

konidana
3. led 2022

A v rakousku tu nekdo taky je, vyhledávání maminek podle regionu... zije v zahranici, rakousko...

barmil
3. led 2022

Mame v práci několik kolegu, co jsou Švýcaři a šli s rodinami sem, protože tady je vše levnější a jednodušší a prostě si nedokazi představit, že by měli řešit přesun rodiny tam. V jednom páru je Švýcar manzel, v druhém manželka, maji české partnery a mají děti a říkají, že tady jim je lépe.
Zkus se zeptat holek, co žijí v Rakousku, jak to tam funguje, mne to přijde nám bližší i mentalitou.

pampeliska1313
3. led 2022

Beru to jen ze zkušenosti bratrance - dostal práci ve Švýcarsku a teda jsou tam pálky. Že třeba mít tam děti je odvaha, školka třeba za 100 000 - což je třeba celá jeho výplata a to má ing. - i když je pravda, že je jen pár let ze školy a nedělá na sebe, přítelkyně je veterinářka. Plánují se v průběhu par let vrátit, děti prej rozhodne v Česku, že by to jinak neutahli.

autor
3. led 2022

@barmil
@pampeliska1313
Holky, přesně tak to taky cítím, spíš asi to Rakousko. Obecně vím dobře, že Švýcaři za méně než 10 000 euro měsíčně pracovat nechtějí. Lichtenštejnský plat je, jak píšu, cca těch 6500 euro měsíčně, tak mi z toho logicky plyne, že bychom s jedním platem mohli mít celkem problém.
Třeba napíše ještě někdo, kdo šel s dětmi do Rakouska, popř. zkusím někoho sama oslovit.

tinaprofi
3. led 2022

No... Hezky jsem si pocetla 🙂) nejvic me pobavila asi veta, ze svycari min nez 10 tisic mesicne urcite neberou a ani by za min nevstali z postele 😬😂 ale ja ziju v horach....takze my jsme trochu vic na pohodu. Jestli bych nekomu mohla doporucit, aby sem nejezdil zit, bylo by to zbytecny, zkusenost je neprenosna 🙂) ale hory maji krasny