Jaký sport dělají vaše děti?

enmuhan2
8. lis 2017

Maminky zajímalo by mě, zda vedete děti ke sportu a jaký sport jste vybrali a proč?
Já jsem z nesportovní rodiny, moji rodiče sport hodnotí jako ztrátu času, já sama začla až ve dvaceti lyžovat a to mě strašně baví. V létě jezdíme s manželem na kole, jinak zajdu občas do fitka, plavání a jezdím pravidelně na eliptikalu. Celý život bojuji s nadváhou. Manžel je ta tom stejně jak přes kopírák (oba máme asi 10-15 kilo nadváhu). I přesto, že se doma stravujeme výhradně zdravě, děti mají silné genetické předpoklady k nadváze, to je jeden z hlavních důvodů, proč chci, aby pravidelně sportovali. Další důvod je, aby si užili legraci s týmem, soustředění, tréninky... prostě tu atmosféru, kterou já jako dítě neměla možnost zažít.
Dcerka chodila od 4 let do plavání, od 4 lyžuje, jezdí na kole...teď chodí do gymnastické přípravky, ale to ji neoslovilo, takže dnes nastupuje do volejbalové přípravky, kterou si sama vybrala (byli jsme se mrknout na trénink). Syn má 3 roky, takže u něho budeme teprv se sportem začínat kolem 5-6 roku, asi s házenou nebo floorbalem. Zajímalo by mě, jaký sport jste vybrali vy a proč? Dcera je hodně společenská, proto si myslím, že je typ pro kolektivní sporty. U toho volejbalu jsem hodně váhala, protože je menšího vzrůstu a dle genetickým předpokladů by měla vyrůst na 165-170 maximálně, tak z ní asi žádná hvězda volejbalu nebude, ale tak důležité je, zda ji to bude bavit...

verkaver
8. lis 2017

Nejstarší syn hraje stolní tenis,další syn dělá parkour a v tom se teda fakt našel. Starší dcerka nastupuje do baletu a nejmladší má 3 roky,takže zatím nic. Ale vybrali si to sami,nic jsme jim nevybírali,nedoporučovali. Poté,co toho zkusili víc,bojové sporty,hudebku,keramiku... což je teda vůbec nebavilo,si každý našel to své,u čeho už zůstali. Jsem ráda,že se hýbou,je to dobře. A hlavně,že na ty tréninky chodí rádi,nic z donucení,to by bylo nanic. Sami upozorňují,že už je čas vyjet,ať to stihnou. Hlavně ten mladší kluk,vozíme ho 20km,ale stojí to za to 🙂

konidana
8. lis 2017

My se hodně hýbeme celá rodina(manžel v mládí hrával házenou, já košíkovou), hodně jezdíme na kole i s dětmi od malinka, chodíme na pěší výlety a tůry, ... V předškolním věku jsem děti je vodila 1x týdně do sportovní přípravky. Dcera se zhlédla v lezení a tak od 7 let chodí do horolezeckého oddílu (trénují na umělé stěně i jezdí do sklal). Syn se soustředí hlavně na kolo, od 5 let jezdí dětské MTB závody, ale nikde organizovaně netrénuje. Ve školní družině se přihlásil na kroužek fotbalu, ale nebavilo ho to z důvodu málo intenzivního tréninku a málo hraní s balónem. Oba zkoušeli atletiku, ale vydrželi sotva jedno pololetí - nebavilo je to. Teprve nyní jsou podle mne ve věku, kdy je dobré(rekreačně) začínat kolektivní sporty, ale každý má už své a jinam se nehrnou. Já občas hraji rekreačně volejbal a děti to vidí a chtějí zkoušet, ale podle mne to není sport pro děti minimálně tak do 9 let (je trochu jednostranný)

enmuhan2
autor
8. lis 2017

Tak to máte hezky rozmanité a s tolika dětma zvládat tolik kroužků musí být mazec. Holka má teď kroužky 3x týdně, já chodím 1x týdně do angličtiny,vyjedu v 6 ráno do práce, dojedu domů, naberu děti a jedem do města...vracíme se večer... Jediný pátek jsem doma "už" v 16 hod...To si vůbec nedovedu představit 😀.
Pancour dělal kamarád, měl těžký úraz a zůstal na vozíku, tak z toho mám respekt, ale to se může stát u každého sportu, i na kole a u lyžování jsou i smrťáky ☹. Raděj na takové věci nemyslet...

enmuhan2
autor
8. lis 2017

@konidana
No já jsem zvědavá, v čem se děti vzhlédnou. Máš určitě pravdu v tom, že nějaký smysluplný kolektivní sport děti zvládnou až ve školním věku, ale je nespočet studií o tom, že když dítě sportuje již v předškolním věku, tak si vypěstuje pozitivní vztah ke sportu....naopak děti, které vedeny ke sportu vůbec nebyly, sport je nebaví a většinou se do něho nechtějí pouštět (vidím to na synovci a neteři...neteř má 13 let, je sice jak vyžle, ale jen obíhají lékaře, aby dostala propustku s tělocviku na skoliózu, jen aby nemusela cvičit...absolutně odmítá veškeré sporty).
Ono se moc nedá mluvit ani o volejbale, je to volejbalová přípravka, kde spíš děti blbnou, běhají, učí se základní práci s míčem a postupně se budou učit nové a nové prvky...

verkaver
8. lis 2017

@enmuhan2 Jasně,když někdy vidím ty různá salta,skoky a tak,taky mě zamrazí...ale na to člověk nesmí myslet. S manželem se střídáme,jak je kdo doma,tak to tak nějak skloubíme. Nejstaršímu je 15,tak taky už pomůže s mladšími sourozenci. Jinak hlídání žádné,tak nejhorší je, když některé z těch menších dětí onemocní,to je pak náročnější. Ale je to i o zvyku,dá se to v pohodě. Jinak kolo v létě je samozřejmost,stejně jako hory a výšlapy. Ale jen v létě,nelyžujem. Teď jsme se staršími dětmi zkoušeli sjezd z kopce na koloběžkách a byli nadšení. Taky je bavila tarzanie, doporučuji.

konidana
8. lis 2017

My na kolo i pěšky chodíme i v zimě - dokud není sníh. Manžel nelyžuje, ale já ano, akorát jsem v dospělosti přesedlala ze sjezdovek na běžky.Děti jsem jakž takž naučila sjezdovat, baví je to a každou zimu jsou týden na horách na sjezdovkách. Také kolem baráku jezdí na kolečkových bruslích, na ty lední se moc nedostaneme.. koloběžky vysomrovali loni a ty jsou také furt v permanenci. Dcera zkouší i ježdění na koni (miluje koně), ale zatím byla jen na týden na táboře - leze to dost do peněz a navíc to není v místě bydliště. Není v mých silách kamkoli děti vozit.

enmuhan2
autor
8. lis 2017

@konidana
U nás to s tím lyžováním taky není moc valné...loni byla dobrá zima, tak jsme jezdily 2x týdně + týden na horách. Ale někdy je zima, kdy se prakticky u nás nedá lyžovat vůbec a jedem opravdu jen párkrát. Škoda, že nebydlíme na horách ☹. My v zimě to kolo moc nedáváme, vlastně vůbec... jak se oblékáte v zimě na kolo? O koni taky přemýšlíme, máme totiž výcvikové středisko 2 km od domu, ale berou až děti od 10 let (mají jen velké koně).

konidana
8. lis 2017

@enmuhan2 zrovna o víkendu plánujeme jet ke známým na kole. Hlavní jsou rukavice, i když jinak zatím ještě nejsou potřeba. Jinak normální oblečení na ven - vrstvené. Děti mají většinou elasťáky a něco na nich - třeba šusťáky nebo jiné jim pohodlné kalhoty, pohorky a dvoje ponožky (slabé a silné vlněné), triko ideálně nějaké funkční, ale není nutné, flízka a softšelová bunda. Něco na hlavu.
U nás se taky lyžovat nedá, ale loni napadlo pár čísel, že jsem mohla asi 14 dní kroužit na běžkách kolem baráku🙂

enmuhan2
autor
8. lis 2017

Tak to jste dobří...já nemám ráda zimu...na lyžích mi to nevadí, protože jsem navlečená, ale nevím nevím, jestli bych dala kolo 😀

drzticka81
8. lis 2017

mam deti 5 a 3 )plus mimno)- a oba chodi do plavani,ktere beru jako zaklad-proste aaby se neutopili-ja zavodne plavala,ale nebaziruju na tom,aby i oni.......bavi je to.......my s muzem i pomahame trenovat......pak syn zacal chodit do pripravky juda-chci,aby se umel branit,dcera rada zpiva a tanci-pristi rok bych ji zkusila dat do lidovych tanecku,coz je taky fyzicka cinnost-i to jzdo pak zkusime-neztrati se to!!!

abdikate
5. lis 2019
Uživatel abdikate je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od abdikate.

Planujete nekdo davat deti do lyzarske skoly? Pro jak stare ditka se to hodi?

aneta15
5. lis 2019

@abdikate já jsem dobrý lyžař a myslela jsem, že děti naučím sama. Nenaučila. Absolutně mě neposlouchali, vztekali se a já jim vlastně ani pořádně neuměla vysvětlit správnou techniku. Vzdala jsem to a oba byly ve škole. Oba začínali ve 4,5 letech. Byly tam asi 4x. Oba jsou sportovně nadání a šlo jim to hned. Teď jim je 8 a 11 a lyžují výborně. Letos chtějí oba na snowboard a opět je dám do školy. Myslím si, že to má určitě vyznam, uměli to tam s nimi a hlavně měli metody, kdy děti zaujmuli a bavilo je to. Ale zase je to o dítěti,l. Známí mají chlapecka, který se boji a plakal. Když dítě nechce nemá to cenu. Začal jezdit až asi v 8 letech a velice opatrne.

zuzimuk
9. lis 2019
Uživatel zuzimuk je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od zuzimuk.

To jak stare ditko tam das je na tobe, musi se nato citit 🙂 Jinak urcite v nejakym kurzu se deti nauci vice a lepe nez s tebou, z rodicu nemaji respekt, nebo jak to rici, urcite mi rozumis. Take budu davat ditka letos, v Liberci.

petrasipkova1
9. lis 2019

Dcera moc sportovní tip není, jsou jí 4, kolo ji nebaví, koloběžka baví, ale jezdí jen okolo domu, zkouší sama ze svého přání kolečkové brusle, lední brusle, ale to jsou začátky, uvidíme co dál. S manželem jen běžkujeme, takže sjezdové lye ji budou muset ukázat někdeve školičce, ale na to má ještě rok čas, to ji neuteče. Chodí na taneční přípravku pro nejmenší, to si sama vybrala, jinak chodí na hudebku flétničku a keramiku a to jí obojí baví moc, každý na sport není, uvidíme až bude větší, od první třídy bych chtěla nějakou přípravku na atletiku aby zkusila, v našem městě má velkou tradici, tak uvidíme jestli se chytne. Plavání jsme vzdali už při 2. čtvrtletním kurzu pro mimi , protože je skrz své zdravotní problémy často nemocná a jen jsme vyhazovali velké peníze do vzduchu.

takyjedna
9. lis 2019

Ja mam dite na oragnizovane sportovni krouzky jeste male, ale jsme hodne sportovne zalozeni. Od miminka ji vozime na kole. Letos v zime ji budou tri roky, tak chceme zkusit detske bruslicky na led a prvni lyze s vazanim na boty, nekde na rovince... Obcas jezdi na trikolce. V lete hodne jezdime na kole a v zime na lyzich, tak bych k tomu chtela vist i svoje dite. Jinak jeste chodime casto plavat do bazenu. Nase holka je prevteleny vodník.. Pro starsi je u nas ve meste skvely atleticky oddil, to by se mi pro ni líbilo. Uz ted je pohybove zdatna a bude vysoka. Ale uvidime jak bude chtit samozrejme.. Podporime ji v jakymkoliv sportu.

abdikate
17. lis 2019
Uživatel abdikate je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od abdikate.

Aha, no jasny neni nad to je dat do kurzu. V tom Liberci, na kolik ten kurz vyjde? At mam trochu predstavu, ale hledam neco v Praze.

zuzimuk
22. lis 2019
Uživatel zuzimuk je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od zuzimuk.

Je to na 5 dní a vyjde to na cca 2,5 tisice, ale mas zaruceny kvalitni kurt , jukni se na vice info na stranku sport-kids

hafika
22. lis 2019

Sama jsem třeba žádný organizovaný sport nedělala a ani v dětství nemohla, měla jsem šelest na srdci, který se časem spravil sám, ale nesměla jsem se přepínat. I přes to nás rodiče vedli ke sportu a mám sport moc ráda, umím plavat, jezdit na kole, lyžovat (hlavně na sjezdovkách jsem ráda jezdila co nejprudší sjezdovky), trochu bruslit a hrát ping pong a bedmington, k tomu kupa turistiky. Rozhodně mi žádný speciální kroužek nechyběl. A u dětí to mám stejně, vedeme je k turistice, cyklistice, lyže (tam jsem teda využila že začátku lyžařskou školu, protože jsem to dětem neuměla tolik vysvětlit). Postupně přidáváme další aktivity. Jsem přesvědčená, že organizované nejsou nutné, mé děti by to asi i znechutilo, máme rádi, když různé aktivity střídáme.

abdikate
25. lis 2019
Uživatel abdikate je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od abdikate.

Ted je ale trochu jina doba, ja jsem toho nazoru ze by se trochu volny cas detem organizovat mel, jinak by byly porad doma zalezly u pc nebo telefonu!

terkavil
30. čer 2023
Uživatel terkavil je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od terkavil.

@enmuhan2 No víš co, já jsem taky vyrůstal v nesportovní rodině, takže to bylo pro mě dost těžký najít ten pravý sport. Ale nakonec jsem se rozhodl pro šerm a musím říct, že jsem s tím fakt spokojenej.

Pro mě bylo důležitý najít sport, který mě baví a který mi přináší radost. Nemusí jít jen o výsledky a vyhrávání soutěží, ale hlavně o tom, aby se člověk cítil fajn, užíval si to a bavil se. A to je podle mě i pro děti klíčový.

Šerm je takovej trochu netradiční sport, ale může být fakt skvělej. Je to takový mix strategie, rychlosti a přesnosti. A navíc, když se děti naučí šermovat, tak mají ten super pocit, že jsou takový ti odvážní rytíři nebo rytířky. A to je přece úžasný!

Takže jestli hledáš něco novýho a zajímavýho pro svý děti, tak bych určitě zvážil šerm. A hlavně, nezapomeň, že to je o zábavě a radosti, ať už se rozhodnete pro jakýkoliv sport.

A když budete potřebovat vybavení pro šerm, tak se podívejte na https://www.5mfencing.com/ . Tam mají skvělou nabídku a navíc to není zas tak drahé.