Sport pro holku. Co dělají ty vaše?

zuzita15
17. bře 2023

Ahoj! Přemýšlím nad sporty, které by mohla dělat 4.5 letá dcera, aniž by si zničila klouby apod 😄 Je to typická holčička, takže momentálně chodí na balet pro nejmenší, ale nechci, aby se tomu věnovala dlouhodobě. Jenže zatím jsem neobjevila nic “holčičího”, co by mě neodradilo budoucí hypermobilitou, zrasenými koleny a jinými neduhami atd. Co dělají vaše holky a nemáte pocit, že ve 30 budou v invalidním důchodu? Určitě neplánuji vrcholový sport (já ho neplánuji 😅😅, ale co já vím, po čem bude toužit dcera).
Díky za tipy!

sonulickaz
17. bře 2023

dcera 7 let od pěti závodně plave, dělá gymnastiku a chodí na balet. mladší 5 let balet, gymnastika

areh
17. bře 2023

@zuzita15 dělala jsem gymnastiku, balet a atletiku. Nic zrasovaného nemám 🙂 nebála bych se toho. Ono jen malo holek u toho opravdu dlouho vydrží a třeba sportovní gymnastika je dobrá že jako průprava pro většinu sportů.

zuzita15
autor
17. bře 2023

@areh jj ja vim, ze zrovna sportovni gymnastika je dobra pruprava, ale pak ctu, jak se sjizdi zakyne ZS, byvale gymnastky, v rehabilitacnich lecebnach… nemam zkusenost, asi clovek od cloveka 🤷‍♀️

areh
17. bře 2023

@zuzita15 to určitě. Ale jaké procento dětí v těch léčebnách je? Je to pár holek, které nevhodně zvolili sport. Což se děje u všech sportů. U syna mi třeba dokrorka nedoporučila fotbal a jiné kolektivní sporty.
Spíš bych koukla na dceru co ji baví, jak se hýbe a podle toho vybírala.

lauriak
17. bře 2023

Moja dcera od 4 rokov robi modernu gymnastiku a druha plava ☺️ Pre 4 rocnych tych sportov moc neni. Mozno este nejaky tanec, atletika alebo jazda na koni 🤷🏼‍♀️

cherie24
17. bře 2023

@zuzita15 horolezectví. Rodiče se vždy báli, pak jsem se dala na jízdu na koni a rodiče mě prosili, ať se vrátím k horolezectví 😄 Ale horolezectví je zcela bezpečné a zaměstnává celé tělo i hlavu. 🙂 Jinak já plánují holky dát na Řecko římský zápas, partner by rád atletiku, ale malá velmi ráda bruslí ... Budeme prostě zkoušet, co je bude bavit a něco z toho vyleze, možností je spousta. 🙂

teenyel
18. bře 2023

U nas dcera od 4 let tanci (s prvky gymnastiky), od 6 tenis a golf. Ted je ji 7 a zatim chce ve vsem pokracovat. Krom sportu ma i krouzky rozvijejici jine veci - 2.rok keramika, 1.rok rybareni a vedecky. Na pristi rok si na nas vymyslela jeste plavani a balet, ale balet jsme nepovolili. Uz tak mame co delat, abychom vse stihali casove. Ja od mala tancila a kolena tedy nic moc. Ale v dnesni dobe uz jsou kvalitni tanecni boty atd, coz v dobe, kdy ja byla mala bylo dost omezene a hodne drahe zbozi. Takze ted je to jeste takova sranda, ze je spis v holcicim kolektivu, nez ze by to byla nejaka vylozene sportovni/zavodni uroven. Pokud by u toho chtela vydrzet a rozvijet to dal, urcite bych trvala na specialnich botach. Zatim ji spis dopravame rozmanitost, at si muze v budoucnu sama urcit, co bude chtit delat a od ceho upustit.

aarriel
18. bře 2023

Dceri je 8 let a chodi na jogu a na tancovani. Jogu zacala v 1 tride. Tancovani uz od skolky, bylo to zamereny na nozicky a zada. Ted od prvni tridy ma tancovani jiny a s prvky zumby a pisou i zdrava zada a nohy 🤷 ted uz s ni nechodim, tak presne nevim, co tam delaji 🙈

kakba
18. bře 2023

@zuzita15 leeeeeetajsem delala moderni gymnastiku, jsem ohebna jeste dnes, pro manzela jen dobre😀😀. Moja starsi lozi, hraje florbal, fotbat, sem tam zajde na parkur, jen na ten neni uz cas se mu aktivne venovat. To, ze je holka, prece neznamena, ze musi delat holcici sporty. At dela co se ji libi.

dandaa
18. bře 2023

@zuzita15 závodně jsem dělala gymnastiku nějakých 15 let a opravdu po třicítce nic ko nemám. Stejně tak žádná z mých starších kolegyň. Dcera půjde asi na mažoretky a gymnastiku ,ale ještě má čas.

cilkat
18. bře 2023

Většina trenérů teď už dost hlídá, aby byl sport vedený zdravě a k ničení kloubů nedocházelo. Co se odhaduje hůř jsou únavový úrazy, ale to se týká spíš těch, kteří pak mají nějaké vyšší ambice a někde to prostě přeženou. Takže bych opravdu "nezakazovala" žádný sport s tím, že je nezdravý.
V tomhel věku bývá hodně nabízená právě gymnastika, teamgym, různé druhy tanců (nejenom balet, ale třeba aerobic, sportovní rokenrol, cheerliding, mažoretky...), zajímavé jsou sporty typu "flying" jogy (cvičení na závěsných stuhách) nebo třeba tanec u tyče (který má sice hloupě sexistickou pověst, ale ve skutečnosti je to velmi plnohodnotný a krásný sport). A pak samozřejmě klasiky typu krasobruslení.
Zvažte taky, nakolik je dcera "kolektivní hráč" nebo naopak spíš "solista"... někoho víc táhne že "je část týmu a tudíž v tom ostatní nesmí nechat" (teangym, cheerliding, mažoretky, aerobic... někdy ten balet), někoho spíš vlastní výkon (většina toho zbytku vypsaného).

zuzita15
autor
18. bře 2023

@kakba ja to nemyslela tak, ze by nemohla delat jine sporty, ale zatim je to typicka holcicka, libi se ji saticky, boticky, zvedat nozicku (na baletu), takze alespon zatim tihne k tem holcicim

lennus
18. bře 2023

@zuzita15 Mrkněte na Sportanalytik, syn tam jde teď na jaře, zjistí se tam zábavnými metodami, ke kterému sportu a pohybu se dítě hodí, můžete prokonzultovat i to, co dělá momentálně.
https://sportanalytik.cz/

kamino
18. bře 2023

Mě se hodně líbí gymnathlon - začíná se rozšiřovat, je to taková modernější všestrannost Sokola - https://www.gymnathlon.cz/

zuzkasim
18. bře 2023

A co baví dceru, co se jí líbí a má chuť vyzkoušet? Naše jezdila bikros, chodila plavat, chodí na taneční průpravu. Myslím, že v rekreační formě je vše v pořádku i na ty klouby.

katella
18. bře 2023

Naše školková je také typická princezna, ale chodí na hokej.

izz76
19. bře 2023

Starší dcera cele dětství až do 20let závodně tancovala rokenrol,teď se věnuje pole dancu a zničeného nema nic. Zas tak bych se toho nebala,ze holčičku něco baví ve 4,5 neznamená ze u toho vydrží tak dlouho aby si zhuntovala klouby. Řekla bych ze každý sport který se děla na vrcholové úrovni má dopad na zdraví. Pokud dceru baví balet,zůstala bych u toho a časem se uvidí,muže dělat jakýkoli jiný tanec.

barmil
19. bře 2023

@zuzita15 tenis, basket, plavání

dashyyy
20. bře 2023

Naše hraje tenis, cvičíme pod vedením fyzio, abychom správně kompenzovali.. sama si teda tenis vybrala.. všechno, co zkusila pod mým rozhodnutím zkrachovalo 😀 😀

ilonne
20. bře 2023

Ať dělá cokoliv, co jí baví. Anezka vyzkoušela sportovní gymnastiku, atletiku, balet, Junior dance team, házenou.
Skvělá volba je sportanalytik, jak už tu padlo. Ale tak v 6ti letech. My třeba víme, že pro ni je fajn atletika, hazena, lyžování, skoky, plavání. Bohužel narazíme na to, že si neustále vybírá sporty s hudbou. A ona to prostě neslyší. I ta sportovní gymnastika - všechny disciplíny byly super. Když přišla do věku, kdy měla prostna na hudbu, začal to být problém. Letos hrozně chtěla ten dance team. Chodí tam, ale včera snad se nám ji podařilo přesvědčit ať zůstane u házené a toto dělá jej jednou týdně- rekreačně. Ale už je ji 11. Ta tvoje - ať si toho klidně vyzkouší co nejvíc a uvidíte.

angelinie
20. bře 2023

@zuzita15 Dcera chodí od 1. třídy do tanečního oboru ZUŠ. Je tam i ten balet, ale i moderní tanec, scénický tanec, lidovky atd. Je to pro ni super, má skvělou koordinaci, pohybovou paměť a celkově je na tom pohybově velmi dobře. Někde v půlce prvního cyklu (je to osmiletý obor a pak případně navazuje 2. stupeň) učitelka zhodnotí, kdo chce a hlavně fyzicky může zvládnout špičky a ty holky pak dělají baletu víc, ostatní jedou normálně dál všechny tance, ale na špičky nejdou.

tereza0111
22. bře 2023

V tomhle veku nejlepe obecne sportovni prupravy. Gymnathlon je skvely, dcera chodi na FTVS takovou atletickou prupravku kde se vesmes protahnou, hraji na babu, skacou, podlezaji, hazi... Vsechno, ale postavene tak ze to deti maximalne bavi a zaroven se fakt hybou... Zakladni balet nebo gymnastika take neskodi - to hrozi az v bode, kde je zacnou "lamat" do extremu (nebo na spatnych gymnastikach a baletech, kde si honi sve ambice, chteji talenty a posilat deti na zavody a ignoruji zdravotni stranku...). V zakladu je to naopak krasne nauci se nosit, drzet dobre zada a umet ovladat sve telo
Karate je take dobre, take hlavne o kontrole vlastniho tela a pohybu, protazeni (asi to bude platit na vetsinu "bojovych" umeni).
Zus ci domy deti a mladeze poradaji xy ruznych tanecnich pohybovych pruprav...
A moje princezny tedy jeste lezou (bouldering), delaji krav magu a jezdi na koni, ale to asi neni obecne doporuceni 😅

kajajaf
22. bře 2023

@zuzita15 Sportovni tanec jestli mate v okoli dobry klub. Ale ono kazdy sport zatezuje jednu urcitou cast tela, takze je vzdycky fajn proti tomu mit nejakou kompenzaci.

yildiz
22. bře 2023

@zuzita15 u nás byla gymnastika / já ji dělala x let také ✌/ jinak teď mají aikido 👌, mladší street dance, jízda na koni....

terulin
22. bře 2023

Naše holky plavou, jedna dělá cheerleaders, druhá chce začít s golfem a obě hrají rugby (mladší teda spíš chodí na multisportovní přípravku při rugby, abych byla přesná).

vopice1
22. bře 2023

Dcera chodí do tanečků ve školce. A na příští rok co už bude ve škole jí vybereme nějaký tancování, učitelka ve školce ji moc chválí. A pak chodí do sokola, tam je taková všestrannost no, byla na závodech šplhání na tyči, teď budou mít běh /skok do dálky /hod míčem. Je jí 6,5. Sokol chodí od 2 let a tanečky od necelých 5.

franerka
22. bře 2023

Dříve dělala mažoretky, teď má taneční kroužek ve škole. Chtěla balet, ale když zjistila o co jde, upustila od toho. Nejvíc ji baví tanec.

jennyska
22. bře 2023

V tak nízkém věku naše děti nedělaly ještě nic, začaly až kolem 6. roku. Líbil se jim tenis (tak hrají oba), všestranná gymnastika (mají oba. Jde tam hlavně o posilování, hbitost, mrštnost, šplh na laně, učí se hvězdy, salta, různé protahovačky, flexibilita těla...) a disco dance (to má jen dcera 2x týdně). Syn (10) teď zvažuje, že by vyměnil gymnastiku za další hodinu tenisu navíc, avšak i od fyzio má doporučené mít více sportů - padají mu ramínky, tak uvidíme. Nicméně oba ve škole mají 3x TV a jakmile začne jaro, už lítají denně na kolech nebo bruslích či koloběžkách, běhají, skáčou, dovádí... a skončí s tím v říjnu. Tak je otázkou, zda zase nejsou/nebudou přetíženi.

Já jsem jinak závodně tančila snad 10 let a sestra hrála 15 let profi tenis. Já dnes chodím pravidelně na Dornovu metodu a sestra skončila s vyhozeným ramenem - tak je už jen tenisovou trenérkou, profi dráha skončila v jedné vteřině. 🙂 Každý sport si něco vezme... je to bohužel tak.

Tak přeji šťastnou ruku ve výběru a hlavně, aby byla i dcerka šťastná a spokojená!

claire90
22. bře 2023

Hele ja nikdy extra nesportovala a hypermobilitu mi doktorka diagnostikovala tez 😅
Jinak dcera 9let chodi uz nekolik let do tanecni skupiny - street dance a letos i latino. Jeji kamaradka chodi s ni na latino a k tomu dela pinces. Asi vsude muze dojit k nejakemu poskozeni zdravi, kdyz se sejdou spatne okolnosti 🤷 Dala bych ji ted na to, co ji bavi a do budoucna uvidis, zajmy se muzou jeste hodne menit jak poroste.

eithelwing
22. bře 2023

@zuzita15 Dcera u ničeho nevydrží. Bude jí 6 let. Zprvu mě to mrzelo, všechny holcicky kolem mě se něčemu intenzivně věnují. Ale teď už se to snažím neřešit.
Ve školce mají všestranný sportovní kroužek, takové pohybové hry. To ji baví hodně. Vyzkoušela hasiče, to není extra holčičí, ale bylo to zajímavé. Zkusila jezdit na koni, teď je nejdéle u plavání.