10týdenní kojená dcera málo přibírá

pokyska
2. led 2017

Ahoj, prosím o radu ty, kteří měli nebo mají podobný či stejný problém. mám 10týdenní dceru, narodila se o 3 týdny dříve s váhou 2710 gr a klesla v porodnici na 2500 gr. Pustili nás s váhou 2700 gr. domů a pak malá přibírala normálně ze začátku, ale po 14 dnech jsem jí kojila už méně a nepřibírala, začala jsem tedy kojit častěji a více a i přes to přibírá málo, tak jsem začala kojit ještě častěji po 2 hodinách přes den, kojím 8x za den a v noci má delší pauzu, sama spinká dlouho a já jí nebudím, potřebuju si taky po celém dni kdy jen kojím, kojím a kojím odpočinout. strávíme u každého kojení zhruba půl hodiny a je to přemlouvání... cca 5-10 minut tahá sama... pak už je to buzení, přemlouvání, nucení.... když nespí tak u toho někdy blbne a neustále se odtrhává a je neklidná, nevím čím je to způsobené, zatím jsem na to nepřišla ale totálně mě to vytáčí, to není kojení které by proběhlo v klidu, chtěla bych aby malá přispívala, kašlu na doktorský tabulky, holt nemám asi tabulkové dítě a tolik kolik by si představovali zkrátka asi přibírat nebudeme, malá je drobná a my s manželem jsme oba taky štíhlí, ale prostě bych ráda aby přibírala normálně. kojila jsem 7x za den a přibrala 100 gramů za týden, doktorce to pořád nestačilo, ale aspon něco, lepší než vůbec nic. za další týden se stejnou četností přibrala jen 60 gramů... tak sem začala kojit 8x za den a přibrala zase jen 100 gramů... už jsem z toho zoufalá, neštastná a na nervy. doktorka nás jen honí každý týden na vážení a mě už to taky stresuje, že nás zase sprdne že sme málo přibrali. sama už nevím kde hledat příčinu, asi malá špatně tahá. když jsem jí vážila vytáhne u jednoho kojení zhruba 50-60 ml... což je asi málo... nevím zda mám málo mlíka, nebo mi špatně teče, nebo ho mám dost ale malá špatně tahá... už sama nevím kde tu příčinu hledat. jinak malá je spokojené miminko, nevykazuje známky neklidu či nespokojení nebo hladovosti. sama si o jídlo v podstatě moc neříká, na kojení jí neustále budím, sama hlady neřve... prosím piště jen kdo máte opravdu s tímto nějakou zkušenost, nestojím o rady slyšela jsem... kamarádka a tak... takových už jsem slyšela hodně.

trolik
2. led 2017

ahoj náš malý také nepřibíral.Byl hodně spací a to spíš přes den než v noci.Také jsme každý týden chodili na přavážení.Měli jsme špatnou techniku kojení(rozkousané bradavky)A doktorka říkala že máme otočený režim den a noc.Poradila přes den víc budit a pomohlo to.Ale nevím jestli je to i váš případ.Váhu jsem neměla a nevěděla jsem kolik vypije za jedno kojení ale kojila jsem v začátcích jen z jednoho prsu a střídala jsem to.Mléko mi teklo samo bylo ho fakt hodně jen u toho usínal...tak sem ho nechala chvíli schrupnout a pak znovu budila a přemlouvala...
jinak každé dítě přibírá jinak...jen doktorky mají ty tabulky no to je někdy problém.

pokyska
autor
2. led 2017

@trolik u nás bude asi jiný problém. mám pocit že špatně (málo) tahá, a je to i tím že u toho neustále spí, nebo se odtrhává. mlíko mám ale asi ne úplně hodně, ze začátku jsem měla, ted mi příjde že se mi tvoří mín a to kojím co 2 hodiny... jinak malá přes den někdy spí, někdy je vzhůru a v noci spinká, nakojím v 10-11 večer a pak třeba do 4-5 rána spí a to jí jdu já budit, sama se vzbudí málokdy... i přes den jí na jídlo budím, ona si o jídlo prostě neříká.

panickatlamicka
2. led 2017

@pokyska a to po tech 2 hodinach kojis proto, ze si tak ,,rekne" miminko, nebo jsou to intervaly urcene tebou? Laktace se rozjizdi hlavne v noci, proto mej mimco v posteli, laktace se rozjizdi i pouhym cucanim po kojeni ( ve slinach miminka jsou jakesi ,,chytre informace"). Deti pribiraji skokove a 100 g je ok. Reklo by se, ze tech 60 je malo, ale zkus miminko zvazit az po 4 tydnech ( tak to dela nase mudr, ona je dost osvicena). Dalsi vec: ano, mozna mas spatnou techniku kojeni. Nema dite treba dudlik? Nebylo dokrmovano lahvickou? Pozvala bych si laktacni poradkyni, at koukne na techniku. Mnohdy se maminky mylne domnivaji, ze maji malo mm azbytecne nasadi um, pritom staci, aby se detatko naucilo spravne prisat a tim i vytahlo spravne mnozstvi mm z prsu. pokud by byla technika ok, jsou bylinku a homeo na zvyseni laktace. Dobre je i cerny pivo.

efa1
2. led 2017

Syn se narodil taky trochu dřív, domů jsme šli s 2,40kg a doporučením kojit ve dne v noci každé 2 hodiny, byl spavý, o jídlo si neříkal. Dávala jsem si budíka, bylo to hrozné. Ale začal přibírat a laktace se rozjela. Chápu únavu, ale asi bych v noci nenechávala 6-7 hod.bez kojení. Noční kojení je důležité kvůli tvorbě mléka, přidala bych ještě jedno cca mezi 23-01h. A nechat zkouknout techniku laktační poradkyní, mě to pomohlo hodně,i psychicky. Postupem času se to u nás nějak zlomilo, syn ožil, začal se o jídlo hlásit a teď je celkem cvalík,v půl roce skoro 8kg. Drżím palce!

ladyhacek
2. led 2017

Neměla jsem vyloženě tvůj problém, ale podobný (syn 2,74kg) také přibíral málo a chodili jsem na vážení, ale ustálilo se to > kojila jsem přes den častopo 2h i dříve > ale vyžadoval to. Říkala jsem si, že neměl sílu táhnout. Přibíral , ale málo a to má dodnes > prospívá, ale jídlu moc nedá 🙂.
Mě ais pomohlo změna polohy kojení > zkus si já dát na fotbalistu do podpaždí (jako když se kojí dvojčata) Polohy při kojení střídej > pokud tak neděláš)
Na jedno kojení dáváš jedno prso a na druhé druhé? > tka mi to raděli v porodnici, ale já pak začala na jedno kojení dávat obě a zlepšlo se to. Po 5 minutách jsem vystřídala a jak jsem ho přehodila tka se probral 🙂 > zkusi měnit během koejní prsa a polohy. Jiank pak zkusit laktační poradkyni. Jo a před každým kojení se hodně napij vody, pij metlu či caro to tkaé pomáhá laktaci. Jez hodně vývary. jájsem si po kojení třeba i odsávala aby to vypadalo, že je větší poptávka a tvořilo se více mléka.
Držím palce.

klara.t
2. led 2017

nečetla jsem celé, ale měli jsme to také. Z počátku vše v pořádku, ale cca mezi 6-10týdnem mi přibrala snad jen 250g. zjistila jsem, že ač jí kojím, tak ona u toho spíše spala, dudala, neměla sílu to vytáhnout z prsu. Tak jsem jí začala v noci budit na kojení (jen v prvních dnech, abych to trochu podpořila, dá se říct, že jen pokud spala 4-5h v kuse), pila čaje na podporu kojení, při jednom kojení vystřídala obě prsa a to hned několikrát, protože jakmile trochu přestávala pít bylo potřeba jí tím přetočením pořádně probrat. V prvním týdnu mého snažení jsem jí vždy po kojení dala cca 30-40ml umělého mlíčka plastovou stříkačkou do pusinky (aby se nenaučila na lahvičku), dělala jsem to tak týden deset dní. jen ve dne. Ona tím zesílila a už po týdnu po dvou krásně pila, prso nepouštěla, mléka jsem pak měla více (zvýšila se poptávka, tak i nabídka). rozkojila jsem se tím, ona pa byla cvalík, kojila jsem rok.

kekulice
2. led 2017

@pokyska mám obě děti nedonošené, dcera byla v 32tt, měla jen 2kg při narození. Musela jsem budit a neměla sílu tahat. Pak jsem pomalu neměla ze stresu mlíko. Pomohla mi laktační poradkyně, upravila mi techniku a brala jsem more milk. Homeo mi nezabralo. Jinak důležitý je kojit v noci, podpoří se tím laktace. Časem se vše upravilo.

pokyska
autor
2. led 2017

@panickatlamicka po 2 hodinách kojím já, malá si o jídlo vůbec neříká, hlady nepláče a o jídlo se spíš nehlásí, musím jí budit a nutit já. je to hrozný ☹ jinak lahvičku jsme zatím nedávali, dáváme dudlík ale jen občas na uklidnění, jinak ho nedudá pořád. při kojení kojím z jednoho prsu a při druhém z druhého, zkoušela jsem i z obou najednou ale bála jsem se že bude tahat jen to přední mlíko tak zase kojím z jednoho, volala jsem do laktační ligy a tam mi řekli že je lepší z jednoho ale záleží jak to vyhovuje miminku taky, řídit se jím. jinak kojím v sedě s polštářem klasicky a večer v leže aby malá pak už usnula. v noci mi právě spí a málokdy se vzbudí a vydržela by spát několik hodin v kuse, budit jí chodím opět já abych jí nakojila, ale nechávám právě větší pauzu že nakojím kolem těch 22-23 h a pak až tak ve 3-4 hodiny, dle toho jak se vzbudím. jinak vývary si dělám, meltu taky piju, kojící čaje, radili mi teplé nápoje při kojení nebo obklady. dnes jsem malou po týdnu vážila a vypadá to že přibrala 120 g za týden, to by bylo fajn. doktorka nás honí na vážení co týden a já už jsem z toho ve stresu. zatím nijak radikálně nic ale neřeší. jen nás honí na převážení. už jí chci donutit aby poslali na rozbor moje mlíko, třeba mám slabé.. nevím. laktační poradkyni také hodlám zkusit. nevíte kolik taková poradkyně zhruba stojí?

panickatlamicka
2. led 2017

@pokyska slabe mleko rozhodne nemas, nebot nic takoveho neexistuje. I s tim prednim a zadnim mlekem to neni tak, ze bys mela v mlecnych zlazach nejskou ,,zaklopku", ktera zacne po urcite dobe spoustet tucne mlicko. Pohledam ti o tom clanek. Mas mimco v posteli? Poradkyne stoji cca 500 za jednu konzultaci, seznam tech dobrych je na mamila.sk .

pokyska
autor
3. led 2017

@panickatlamicka spíš jeslti toho mlíčka nemám málo, zkoušela jsem po kojení odsát a nešlo mi to, mlíko sice z prsa "kapalo" ale jen tak malinko a nemohla jsem to vytáhnout ani odsávačkou, chtěla jsem malou zkusit dokrmit, ale nepovedlo se. mimco přímo v posteli nemám, mám postýlku vedle postele a k ránu když odejde manžel do práce si jí k sobě beru. tu laktační poradkyni chci zkusit. naše mudr zatím nijak nic moc neřeší a já už jsem zoufalá... jediný co řeší je že nás honí každý týden na převážení, tot vše

kika_21
3. led 2017

@pokyska No je to asi trapné, ale já bych to vážení ignorovala, paní dr. bych to odkývala a pokud sama nevidím, že by malá trpěla hlady a že by byla přehnaně spavá-např. spala by celou noc, spala by déle než 4 hodiny přes den, tak bych to nechala na dítěti. Při kojení bych se snažila ji budit, ale při kojení po 2,5 až 3 hodinách. Pokud chce každé 1,5 až 2 hod., tak bych jí dala , ale u toho bych ji nebudila-brala bych to jako že se chce uklidnit. Nejlépe se mi kojilo, když jsem si sama řekla, že to dám-u nás vážila ráda sestra. A já jsem se pěkně uklidnila-fakt je, že malá byla čtvrtá- a řekla jsem si, že žádný u nás při kojení hlady neumřel. Tak ať si nepřibírá předpisově, však ona začne. No za chvílí už přijde ze školy a hurá,,co je k jídlu"-po obědě-pochopitelně. Sestro div se, daly jsme to...Nezahynula.Omlouvám se, také jsem byla vyplašená-ale před tím jsem to už naštěstí v jednom případě zažila-pouze 1. a poslední přibírali ukázkově-také ale u toho nebyla ta sestřička...

ivetvin
3. led 2017

@pokyska Dobrý den, také jsme měli problém přibírat od malinka na váze, nám pomohlo častější kojení. Pokud mohu doporučit, nejlepší je zavolat si laktační podradkyni, s ní se dá probrat vše. Je dost možné, že třeba jen jíte něco, co mlíčko mění chuťově....hořkne apod....oni s vámi ochotně vše proberou, mě dost pomohly....snad pomohou i vám

http://www.kojeni.cz/maminkam/poradci/

ivetvin
3. led 2017

@pokyska Kaká vám normálně, nebo má zelené? Pokud ano světlé nebo tmavé až do hněda? Mě tohle malá dělá, když má velký hlad a vypije to, co jde dobře a nemusí tolik tahat, pokud má vytáhnout až to zadní mlíčko, taky se mi začne kroutit a pouštět prso, nechám ji odpočinout a dám jí raději znovu za půl hodiny. Dobré je spát s miminkem v posteli, koupat se s ní, mít ji často u sebe, hodně i jen tělo na tělo bez oblečení, ty prsa pak vytváří lépe a více mlíčka....tohle mám právě od laktační poradkyně, a hodně mi to pomohlo. Pak samozřejmě kojící čaje a i vitamíny na podporu kojení. To, že je někdy vyloženě málo mléka a hodně se pere, měla jsem toto zhruba víc jak týden, než se mi upravilo, kolik toho malá potřebuje...někdy to trvá dýl někdy jen třeba dva dny. Je to tím, že jak mimi roste, potřebuje víc a víc a ty prsa se tomu musí přizpůsobit a začít tvořit více léka. Teď už mi to udělá tak jednou dvakrát do měsíce na 2-3 dny.

verinikki
3. led 2017

Ahoj, možná jsem přehlédla, ale mohu se zeptat, jakým způsobem kojíš?
Jestli třeba nestřídáš u jednoho kojení prsa - to by mělo být jenom na začátku na rozkojení, pak je lepší střídat prsa až při jednotlivých kojeních.
Možná je to mimo mísu, ale sousedce to někdo zezačátku poradil a chodili furt na převažování, až LP právě přišla na tuto věc a malý začal přibírat lépe.

Jinak návštěva je kolem 500 Kč - zkus zda někdo z okolí nemá s nějakou LP zkušenost, mrkne jak malá cucá a možná tě uklidní, že je vše ok)

Každopádně chápu, že jsi z toho vystresovaná, ale pokud nestagnuje a stále přibývá, tak mi to připadá jako zbytečný tabulkový tlak ze strany Dr - ono je fakt že to asi dělat musí, ale možná je potřeba to v tomto případě vzít více z té pocitové stránky - píšeš, že nemáš pocit, že by bylo něco špatně a malá je v pohodě, takže vlastně jediný problém je ve vážení a tabulkách🙂

ivetvin
3. led 2017

Co jsem posílala odkaz, poradí po telefonu a jsou zdarma a nesmí žádat žádnou odměnu za to....je pravda, že nevidí techniku kojení, ale pokud by paní měla špatnou, odtrhává se mimi od začátku ne až po 10 minutách jak píše.

astyna
3. led 2017

@pokyska

Mléka málo mít nebudeš, když kojíš plně, tvoří se podle potřeby, ALE barva může být odlišná. Když jsem jedla pořádně - vývar, maso, zelenina, hodně pila - mm bylo zbarvením až do modra a po odstříkání se brzo tvořil škraloup jako na smetaně. To jsem kojila co 2 hodiny a malý sál jak dábel. Když jsem to flákala a třeba jen pila a jedla sem tam, mléko bylo žlutobílé a dole se usazovala voda, malý sál více často a jako by ho to nenasytilo. Takže já na slabé mléko taky nevěřím, ale složení můžeš ovlivnit, resp. jeho výživové vlastnosti, zkus nad tím zapracovat 🙂

steffi23
3. led 2017

@kika_21
Nemůžu s tímto souhlasit, měla jsem malého nedonošeného, špatně prospíval, protože pořád spal. Doktor byl super, taky jen převažoval a dával nám šanci, ale bohužel pak konstatoval, že i když malý nepláče, trpí hlady, protože se napije jen málo a pak hned spí, na pláč nebo aktivitu neměla ani sílu. Takže ignorace dokt. není nejlepší!

@pokyska
zazila jsem to samé a vím že je to na budku. Já radím, pokud chces zachránit kojení, tak často přikládat a vážit, tak aby za den vypil ca 500ml (odhaduji, podle váhy po porodu). Někdy vypijí 40ml a někdy zase 60ml, tak ať máš přehled kolik je to za den. Pokud vidíš, že pije málo, tak buď svým odsátým nebo nutrilonem přes stříkačku dokrmit - kolik odhadneš podle vážení. Já to tak dělala, malý nepřibýval a pořád spal, ale spal hladem, protože se napil vždycky jen malinko, aby přežil a neměl sílu ani na ten křik natož na přibírání. Tou stříkačkou jsem mu to bříško "roztáhla", stačily dva týdny, a pak už nabral sílu a sám se hlásil. Ještě další dva týdny jsem ho dokrmovala, než se naučil si to vytáhnout sám, ale klaplo to. Teď je mu pět let a kojila jsem do jeho 13měs. Klidně se ptej, mám to "trápení" v živé paměti. Chce to vůli, ale jde to! I nutrilon je lepší, než ho trápit hladem.

kika_21
3. led 2017

@steffi23 Zakl. nepíše, že je dcera nedonošená. A já už věděla, co si mohu dovolit, navíc dr. nic neříkala-to hodnotila sestra. A pěkně mě znervozňovala. Tenkrát jsem byla unavená, tři děti a novorozeně a tchyně-proto dcera přibrala málo. Píšu o zdravém kojenci a popisuji celkem podrobně, že dítě nemá být přehnaně spavé.Viz můj příspěvek.Ale nikomu to nevnucuji,já jsem trochu plašan, proto můj vnitřní klid a nastolit si ho, to hrálo větší roli, než tekutiny, bílá káva čaj na kojení. Stačil mi víkend s manželem, který vzal starší ven a bez návštěv.Té sestře bych to bývala i řekla otevřeně, ale byla jsem příliš unavená na to, abych se hádala. Jinak mám vcelku hubené děti-po otci-u syna je jídlo v podstatě za trest, ač je mu už 11-takže zakl. dovedu pochopit. Také se pan dr. zajímal, kolik váží a zajímám se-celkem často-i já. Ale nic nepřeháním-aby si nemyslel, že je kromě celiakie nějak vážně nemocný. Mluví pak třeba o tom, jestli může umřít, když je hubený a to je dost hrůza. Právě dr.mi řekl, že je po mém muži-tudíž je zbytečné váhu přehnaně řešit. To je zase román!

panickatlamicka
3. led 2017

Dokrm je zbytecny,navic ti s navysenim laktace nepomuze. Myslim, ze jsi pod tlakem diky pediatre. Odpovez si na otazku: kdyby te dr nehonila na prevazovani, take bys ,,blbla" s odsavackou, dokrmem a pod? To, ze nic neodsajes, o mnozstvi mm nevypovida. ja sama neodsaju vic jak par kapek a kojim dite stare 32 mesicu. Ad stolice miminka: pouze hneda a zapachajici je hladova. @pokyska

viktorkaja
3. led 2017

@pokyska ma mala dudlik?

panickatlamicka
3. led 2017

Jo a jeste laktaci navysis bylinkama a opet apeluji na spolecne spani. to opravdu dela zazraky. Proste ty predpoklady mas,abys normalnd kojila. ta laktacni poradkynd jd dobry napad, jsou ale i spatne LP, tak vybirat peclive.

odula
3. led 2017

@pokyska hele, tuhle jsem psala na laktační poradnu, kdyz bylo malé akorát 10 týdnů, s tím ze pribira málo. Odepsali zpět, ze 100 gr / tyden je u tříměsíčního miminka úplně v pořádku. Dr. u nas to taky neřeší, resp. onehda povidala jak pěkně pribira podle svoji křivky Zkuste se nestresovat. 🙂

ivetvin
3. led 2017

Mgr. Tulcová Zuzana
607 681 145
volat 18 – 20 hod.

S touhle paní jsem byla naprosto spokojená i byla velice milá.

kekulice
3. led 2017

@panickatlamicka máš recht, myslím si to samé....