11,5měsíční dítě neleze, nesedí. Máte zkušenost?

katule1990
16. říj 2021

Ahoj holky,

synovi je 11,5 měsíce, ale stále neleze a nesedí. Narodil se o 3 týdny dřív s nízkou porodní váhou 2,1 kg. Od začátku mu všechno trvalo trošku dýl - koníky začal pást asi 2,5 měsících, na bříško se otočil přesně v 6 měsích, plazit se začal v 9,5 měsících (ukázkově, střídá ruce i nohy), v podobnou dobu začal i pérovat na kolínkách. Na 10 měsíční prohlídce vše ok, doktorka říkala, že mu to prostě jen bude trvat dýl, ať mu dám čas. Protože ale stále nelezl, volala jsem v jeho 11 měsících doktorce, aby nám napsala rehabilitace, měli ale dovolenou. Toto pondělí jsem tam chtěla volat znovu, ale syn poprvé začal lézt, ulezl docela kus, tak jsem měla radost a doktorce nevolala, nicméně od té doby popolezl asi dvakrát a jinak se pořád jen plazí, zatím si sám nesedl. Nechtěla jsem být úzkostlivá matka, co musí mít tabulkový dítě, chtěla jsem mu dát dostatek času, aby si na vše přišel sám, ale už je mu skoro rok a začínám mít strach, aby bylo vše v pořádku. Máte někdo zkušenost? Bylo vše v pořádku? Ještě dodám, že na zemi je syn často, v obýváku máme koberec. Velkou váhou to taky není, naopak má teprve 7,5 kg.

Díky a pěkný pen 🙂.

neomenia
16. říj 2021

Zdravím, pokud zacal past ve 2.5 m a otocil se v 6 m, tak je to normální vývoj. Pokud už lezl, znamena to,ze 100% bude chodit. K plazení se vratil, protože je mu pohodlnější a vic to umí. Rozleze se, neboj. Mimochodem, samostatná chuze
stačí , aby se zvladla do 18 měsíců, tak casu dost.Nicméněě rhb nic nezkazis.

hankaros
16. říj 2021

7.5 kilo, to je fakt drobeček, v roce. Dej mu čas, ať nabere a zesílí.

me_druhe_ja
16. říj 2021

Pokud už pár kroků na 4 udělal tak se neboj, to přijde. 🙂 Ono plazení je jednodušší pořád. Zkus ho co nejvíc dávat na 4 a motivovat, aby udělal pár krůčku. Uvidíš, že za pár dní to bude dělat sám, pak bude střídat plazení/lezení a pak už bude jen lézt. 🙂 To je normální, málokterý dítě začne hned výhradně lézt, pokud se předtím plazilo.

katule1990
autor
16. říj 2021

@hankaros Jojo, je to drobek. Přitom ale příkrmy jí pěkně, snažím se mu dělat tučnější jídla - vepřové, hovězí maso, kysaná smetana, avokádo, kokosový olej..., ale prostě pořád přibírá pomalu. Já jsem ale taky vážila v roce 7,6 kg a to jsem narozdíl od syna měla normální porodní váhu. Teď mám skoro metr osmdesát a vychrtlina taky nejsem 😀. On mi syn ani nepřijde nijak líný, furt je v pohybu, pořád se někde plazí, ale na ty 4 se mu moc nechce. Když mu držím ruku pod hrudníkem, tak většinou i leze, ale jak ho pustím, rozplácne se a rychlostí blesku se odplazí pryč. Myslela jsem, že když už zjistí, jak na to, tak konečně poleze, ale nějak upřednostňuje to, co umí. I k tomu přetáčení na bříško a plazení jsem ho musela motivovat, přišlo mi, že si vždycky tak nějak vystačil s tím, co v tu chvíli uměl - otáčet se na bok, později doválel sudy, kam potřeboval.

emamaira
16. říj 2021

Měli jsme to podobne, porodní váha 2,3kg, v roce 7,8kg. V roce nelezl ani neseděl, doktorka nám napsala rehabilitace a fyzio se divila, proč tam jsme, že je vše ok😀 lézt začal ve 14 měsících a chodit v 16 měsících. Sedět někdy mezi tím. Teď mu jsou skoro 4 roky, je pořád drobný, má 13 kg, ale jinak vše v pořádku 🙂

jako_mala_holka
16. říj 2021

Myslím si, že je to na dobré cestě, ale klidně skočte na kontrolu na rhb, tím nic nezkazis, taky jsme byli a bylo to moc fajn, hlavně to uklidnění, dcerka měla slabší bříško, teď je ji 16 měsíců a už dávno chodí a všechno 🙂 prostě jen měla svoje tempo, je tvrdohlavá 😁 určitě to bude v pořádku

squezy
16. říj 2021

@katule1990 motivuj ho k lezeni,tzn. cas od času když se bude plazit, tak mu zvedni hrudnicek a at leze. Nemůžeš stíhat veškeré plazeni, ale když to stihnes, tak to zkus a za chvilku se kompletně rozleze. Sedne si, až bude lézt, pěkně přes šikmý sed, tak jak to má být. Nestresuj se, mam dvojky, co zacali lézt ve 13 mesicich a i v tu dobu si sedli. Chodit začali chodit v 16 mesicich, v pořádku.

katule1990
autor
16. říj 2021

Děkuji všem za uklidnění 🙂!

cilkat
17. říj 2021

Je v pořádku si sedat až v době, kdy umí stoupnout u opory - prostě potřebuje udržet vzpřímená záda 😉 ... Jinak klidně na fyzioterapii jděte, ať jste pod dozorem, ale na víc, jak dozor, bych to neviděla... Je drobek, pravděpodobně bude mít přirozeně nižší svalový napětí, tak ať nikam nepospicha 😉 .

katule1990
autor
17. říj 2021

@cilkat On jde přitom v kočáru do kleku, drží se za okraj korby a kolikrát jede úplně vzpřímený (má kšíry), ale na podlaze se mu prostě na ty kolena moc nechce, jen si kleká u nižsích překážek (schod, polička...), jinak se plazí jak Meresjev. Je možný, že v tom opravdu hraje roli i ta váha, je to vážně hubeňour, ačkoli jí pěkně.

muhehehe
17. říj 2021

Poslední dítko mám taky takové. Syn byl narozený normálně v termínu s normální váhou a neměl žádné potíže, ale na všechno potřeboval čas... začalo to tím, že měl skoro měsíc zavřené oči :D . Vypadal, že by se do toho břicha ještě rád vrátil. Všechno šlo velmi pomalu, dlouho nedržel hlavu, na bříško šel taky v nějakých těch šesti měsících, lézt začal v roce, sedět ještě později, ještě po roce jezdil v hluboké korbě na zádech a prohlížel si v poklidu mraky, ve sporťáku by to vůbec neuseděl, celý se sesouval. Chůze v 17ti měsících.. a pak hned na koloodrážedlo a teď ve dvou a půl letech už pokukuje, že by jezdil na kole, a je úplně v pohodě. Krátce (fakt to nestálo za řeč, asi 14 dnů) jsme cvičili vojtovku, ale šíleně mi pak v noci plakal a vyděšeně se budil, tak jsem se na to vykašlala, a nechala to být. Jinak jsme to neřešili nijak, jako máma jsem necítila, že by s ním bylo něco v nepořádku. Je z něj šikovný chytrý kluk, za vrstevníky už nijak nezaostává, jen ten start byl pomalý ;)

maxulekapcule
18. říj 2021

@katule1990 Bud v klidku, muj syn to samo, 37tt, 2250gr, v roce kolem osmi kilo.Brzo udrzel hlavicku, pretaceni, paseni v poho. Nelezl vpostate nikdy, posadil se nejak po 13. Mesici, chodit zacal az v 17.ti mesicich. A vis co, je uplne normalni, a to jsem s nim nikdy na zadny rehabky nechodila. Jako pulrocni se prohybal do luku, prihlasila jsem ho na plavani a za tri lekce byl krasne rovnej. Neboj, vsechno bude v pohode a dozene to, ten muj je nezastavitelnej ve vsem a zustala mu jen ta vaha, v peti letech ma 15,5 kilo.

katule1990
autor
18. říj 2021

@muhehehe Děkuju 🙂. Syn taky právě jezdí pořád v korbě, s tím pozorováním mraků je to přesný 😀. I když teď už delší dobu jezdí rád na bříšku, příp. v kleku. Dnes už to není moc obvyklý, každý dá dítě co nejdřív do sporťáku, tak jsme tady za atrakci 😀. Nicméně si myslím, že to ježdění v na břiše/v kleku je pro něj o dost přínosnější, má pěkný rozhled a ještě celou procházku posiluje, nesedí jen pasivně připoutaný, kor když sám právě nesedí vůbec 🙂.

katule1990
autor
18. říj 2021

@maxulekapcule Děkuju za uklidnění. Věřím, že to u nás bude taky v pohodě. Syn je jinak komunikativní, pořád něco povídá 🙂. Jen pohybově je prostě pomalý. S tou váhou to čtu často, že to zůstává. Zajímalo by mě, jestli je to tou nízkou porodní váhou, že se (u nás) miminku v břiše nedařilo, nebylo živený, nebo jestli je to prostě jen genetika, že moc nepřibývají a nedoženou vrstevníky.

ejmate
18. říj 2021

@katule1990 Naše dcera se narodila v termínu a lézt po 4 začala až v roce, do té doby se plazila a to stylem že si přitahovala rukama a odrážela prstama u nohou 🤦😅Stavit se začala asi měsíc na to, ale chodila pak jen s držením za ruku nebo za moje kalhoty. To trvalo hrozně dlouho. Pustila se mě až v 18 měsících, pak už chodila sama. Asi potřebovala jistotu, zeji někdo "podrží" 😅
Takže já bych zatím byla v klidu. Jestli už lezl po 4, kdy střídal ruce a nohy, tak to bude v pohodě 👍🙂

maxulekapcule
18. říj 2021

@katule1990 Tezko rict, u nas by platilo oboji. Ale jak jsme byli na preventivni ted v peti letech, tak pani doktorku moc zajimalo, proc je tak neduzivej a sama modrina. Skoro jsem mela strach, ze na me posle socialku. Jenze ja mam pri svych 175ti cm 55 kg, tata ma o 20kg vic, zadni tloustici. Ji dost, ale je k nezastaveni

hanka_333
19. říj 2021

@katule1990 Syn se taky v roce jeste plazil. Na roční kontrole mu doktorka napsala rehabilitace. Začal postupně lézt, a bylo potřeba, aby pořádně lezl 3 až 4 měsíce. Pak se zpevnil a mohl sedět a chodit. Fáze lezení je hodně důležitá. Cílem rehabilitaci bylo zjednodušeně řečeno donutit ho lézt. Máte koberce? To pomůže. Lze mu dát plyšáka nebo balónek pod body, aby ho to nutilo lézt a ne se plazit.

katule1990
autor
19. říj 2021

@hanka_333 Koberec máme právě přes celý obývák. Zkoušela jsem overball pod body, moc to nepomohlo. Teď ho rukou pod hrudníkem nadzvedávám, to pak leze, ale jak ho pustím, tak se rozplácne a plazí se. Je mi divný, že před týdnem normálně sám od sebe chvíli lezl a teď týden se zase jen plazí, čekala jsem, že už mu to půjde. Snažím se ho motivovat, snad se to už nějak posune vpřed. Za týden jdeme na roční prohlídku, tak už to asi ten týden vydržím a pak se s doktorkou případně domluvím na těch rehabilitacích, třeba by nám tam poradili ještě něco jinýho.

fram
19. říj 2021

Zkus ho namotivovat k lezení tak, že mu budeš dávat do cesty překážky. Třeba si k němu sedni, natáhni nohu a dej mu hračku tak, aby ho to nutilo přelézt tu nohu. Pak můžeš dát obě nohy na sebe nebo vedle sebe. Fajn je také dát třeba matraci na zem, aby si pro něco musel vylézt nahoru. To ho donutí se zvednout na rukách a na kolena. Já jsem takto "pomáhala" dceři a moc to pomohlo. Doporučila nám to rehabilitační sestra.

hanka_333
19. říj 2021

@katule1990 U nás nakonec zabralo, že jsme začali lézt s ním 🙂. Jako třeba závod v lezení atd. Plus i to prelezani nohou.

eithelwing
19. říj 2021

@katule1990 Dcera měla kiss syndrom, od 7 měsíců byla odblokovana, i tak byl pm vývoj pomalejší, ale do širší normy se vešla. Lézt začala v 11. měsíci, sedět až v 13., chodit pomalu od 16. měsíce. Zkuste tu rhb, nebo soukromého dětského fyzioterapeuta. Pro klid, pro poradu.

katule1990
autor
19. říj 2021

@fram @hanka_333 @eithelwing Děkuju všem za rady 🙂! Překážky taky zkoušíme, nohu přeleze v pohodě, i celý tělo, v kočáru jezdí v kleče, u poliček si kleká, jen prostě na rovné podlaze pořád preferuje to lezení, nejspíš jak si je tím mnohem jistější. Jsem ráda, že se aspoň od začátku plazí pěkně symetricky, jinak bych ty rehabilitace řešila dávno. Budu dál zkoušet ho motivovat a třeba do toho týdne poleze 🙂.

marieb28
26. říj 2021

Ahojky, zařadila bych určitě rehabilitace, cvičení na posílení. Fyzio vám ukáže jaké cviky jsou vhodné, my se synem jsme často cvičili na míči, je to zábava jak pro mimimko i pro vás, určitě neváhejte a pomozte mu. Není na co čekat.Držím palce.

katule1990
autor
26. říj 2021

@marieb28 Ahoj, my jsme se právě vrátili z roční prohlídky a doktorka říkala, že by to na rehabilitace pořád neviděla a pořád mu chce dát čas. Že je prý jinak čilý, šikovný, kleká si, ale prostě je pro něj pohodlnější a rychlejší to plazení. Tak uvidíme, no 👦. Jen mám právě strach, abych něco nezanedbala, ale tak snad to doktorka umí posoudit.

trpaslicek19
26. říj 2021

@katule1990 Dobrý den, mám syna 2roky a skoro 2 měsíce. Taky byl a je hodně pozadu oproti vrstevníkům. Do teď sám bez opory nechodí ani nestojí. Všechen pokrok měl posunutý asi tak jako to máte vy. Nechci vás strašit právě naopak. Pokud leze, péruje apod víte že nohy používat může. A věřte mi že od lezení k sedu je už malý krok a zvládne ho. Já nevím jak vás potěšit jinak než říct že má čas a vše zvládne ikdyž později. Podle našeho neurologa se nám prcek taky jednou rozchodí ikdyby to mělo být až v 7letech. Vím jak vám je protože pořád ve mě je strach jestli se mu to vážně podaří, ale věřím že když zvládl vše co zatím měl zvládne i tohle. Hodně štěstí a pevné nervy ❤️🍀

marieb28
27. říj 2021

To se divím, že to takhle vaše doktorka odbyla, ale je fakt, že nás na fyzio poslala ortopedka, naše pediatricka je taky ve stylu "mouchy sežerte nás". Měli jsme splaclou hlavičku a jí se to zdálo dobrý :D fakt jsem ráda, že nám fyzioterapeutka pomohla nosíme helmicku a hlava je už o 80% lepší, ještě k tomu trpěl predilekcí a byl opožděný....

uzivatelkapetra
27. říj 2021

U nás bylo vše ještě později, sedl si až ve 14 měsících, lezl chvilku před tím, chodit začal až v 21m. Hlídaný byl, každopádně všichni usoudili, že se mu prostě jen nechce a má svůj čas a je to tak, dnes mu jsou tři a není o nic pozadu oproti vrstevníkům.

hasara33
27. říj 2021

@katule1990 ahoj, snad tě uklidním 😉 dcera narozena krátce po termínu, váha 3 a půl kila skoro, ve 2,5 měsících pásla, v 6. měsících první přetočení, v 10. měsících plazení, ve skoro 14. měsících lezení, v 18. měsících chůze 😉 je naprosto v pořádku a moje doktorka sama říkala, že každé dítě má své tempo a nemá se na ně tlačit 🙂

katule1990
autor
27. říj 2021

@hasara33 Moc děkuju, takový příběhy mě uklidňují 🙂! U nás je to zatím časově jak přes kopírák. Mám právě strach, abych něco nezanedbala, ale doktorka ho včera viděla a říkala, že by mu pořád ještě dala čas, tak snad ví, co dělá 🙂. Jen mě překvapilo, že mi se setrou říkaly, že ho mám hračkama motivovat ke stoupání, přitom jsem všude spíš četla, že pokud dítě neleze, má se naopak motivovat k pohybu po zemi, aby si nezačalo stoupat dřív, než poleze a lezení tak úplně nepřeskočilo.

hasara33
27. říj 2021

@katule1990 to mě také dost překvapuje 🤔naopak moje doktorka vždycky říkala, že v podstatě je jedno kdy, co začne dělat, ale mělo by to být postupně všechno 🤷‍♀️ prý to má velký vliv na vývoj mozku, a když pak některé děti jeden pohyb přeskočí můžou mít větší problémy např. s učením 🤷‍♀️