13měsíční dítě v noci k usnutí potřebuje až 3/4 l mléka

kajos12
17. říj 2016

Maminky,
prosím vás o radu. Mám 13ti měsíční dceru, která byla zvyklá usínat u prsu a v noci se budila třeba 10x, pokaždé potřebovala na znovu usnutí prso. Kojena byla ale do roku, pak jsem ji z důvodu druhého těhotenství odstavila a mléko jsme nahradili Sunarem a jednou za noc i kravským mlékem. Problém je v tom, že ona k usnutí potřebuje mléko (čaj, voda nepomáhá), kterého je schopna za celou noc vypít 0,5 - 3/4 litru, což je podle mě velká zátěž na ledviny, ale také UM není zrovna nejlevnější.
Zkoušeli jsme plán Klidné spaní a usínání podle Elizabeth Pantley, ale nepomáhá to. Na jednu stranu jsem ráda, že ji jen podám flašku a ona, když se napije a udumlá, usne a nebudí se 10x, ale třeba jen 6x, ale i tak je to pro mě náročné.

Jak byste to řešily? Nechci ji nechat plakat - ostatně ani tohle u nás nefungovalo, ale přijde druhé dítě a já opravdu nebudu mít sílu už vůbec na nic. Jak ji naučit, aby usínala sama bez mlíčka a tak často se v noci nebudila? Přes den je to svaté dítě, velice hyperaktivní a psychomotoricky vyspělé, spí většinou jednou, občas dvakrát denně 0,5 hodiny - to má takhle už od narození... Večer ji dáváme spinkat mezi sedmou až osmou (podle toho, jak je unavená), vstává mezi půl šestou až sedmou - čím později jde spát, tím dříve vstává...

kika_21
17. říj 2016

A kdybyste ji dali k sobě do postele? Když cílem je si odpočinout? Nevím, co doporučuje Pantley, ale odjakživa děti toužily po bezpečí a jistotě, po mámě. Připadá mi to pohodlnější, než k ní běhat. Co bude, až se sourozenec narodí, bych teď neřešila-bude už jiná situace-déle po odstavu dítěte atd. ....

brendamonique
17. říj 2016

@kajos12 Ahoj 🙂 Já ti asi moc nepomohu, ale u nás je něco podobného normální. Starší syn si nakonec kolem 2. roku sám řekl o čaj/vodu a postupně věkem spal tvrději a nebyl tak neklidný, že postupně nepotřeboval pít vůbec. S naším druhým je to jako přes kopírák, jen s tím rozdílem, jak píšeš ty - přijde mi, že je "závislý" na mléce. Je mu 2 a čtvrt a stále se budí a chce pít. Sami jsme mu začali postupně dávkování snižovat - občas to pomůže, občas si vyřve další dávku 90ml. Na dnešek spal třeba klidněji, byl více utahaný a tak se na mlíčko vzbudil až ráno kolem 5:30. Ale někdy jak uvádíš i ty, se dokáže vzbudit 5x a dokud nedostane flašku nic nepomáhá. Řve jak šílený "mí-mí" což u něho znamená mlíčko a dokud mu ho nedáme je schopný ječet, jako bychom mu rvali hlavu a nereagovat vůbec na nic. Chovat nechce - tulit se nechce na naší posteli být nechce - prostě mi dejte mléko já zavřu pusu a chci spát a dejte mi pokoj 🙂
On byl ale vcelku rozjedený od narození. čekáme, že z toho vyroste - že si časem začne říkat méně a méně, až k tomu postupně dospěje. Přitom je u nás pohodová atmosféra + nikdy se nestalo, že bychom s ním nebyli doma. Jo a co bych ještě chtěla dodat je fakt, že u tchýně a tchána na starém kamenném baráku spí celou noc v kuse :D My bydlíme v paneláku, což i ten vzduch na spaní asi není nic moc. Ale jak píšeš, vyzkoušeli jsme vše možné i nemožné 🙂

svetlus_pepca
17. říj 2016

Páni, to musí být šílené! Bohužel radu, jak na to, ti neposkytnu, takovou zkušenost nemám. Ale při čtení mě napadly dvě věci. A sice, že už je to dost velké dítko na to, aby spalo 2x během dne. Myslím, že jedno spaní po obědě by mělo stačit 🙂 A pak mě napadá, jestli ses třeba na tenhle problém neptala pediatra. Jesti dcerce něco nechybí třeba 😉

kajos12
autor
17. říj 2016

@kika_21 Elizabeth je také jakousi zastánkyni kontaktního rodičovství, neuznává metodu vyplakání atd.
My jsme ji měli do jejich desíti měsíců výhradně v naší posteli, ale vzhledem k tomu, že od sedmi měsíců obcházela nábytek a v desíti už normálně chodila, tak v té posteli nespala, ale spíše tam dostala druhý dech a začala po nás lézt, skákat, prostě lumpačit. Takže jsme ji dali do postýlky, kterou mám ale přímo u své postele - jen je mezi námi to dřevěné "čelo" od postýlky.
Mám vysledováno, že když spala se mnou, budila se daleko častěji a v tom roce potřebovalo prso v puse mít opravdu celou noc. Jakmile vypadlo, bylo zle.
A poslední dva týdny pozoruji, že když se vzbudí kolem pěti a já ji dám mlíčko a pak s manželem z ložnice odejdeme, spí déle, než kdybychom tam byli s ní. Pro vysvětlení:
1. situace: vzbudí se v pět, dám ji mléko a zůstáváme s ní v ložnici, protože si chceme odpočinout. Ona se vzbudí o půl šesté, vidí nás a chce k nám, kde začne lumpačit.
2. situace: vzbudí se v pět, dám ji mléko a s manželem z ložnice odcházíme. Ona se vzbudí v šest, nevidí nás, 5 minut se převaluje, povídá si, pak znovu na hodinku, hodinku a půl usne.

@brendamonique Mám kamarádku a její syn ve třech letech bez mléka neusne... Toho se děsím... My ji při usínání dáváme cca 150 ml, přes noc dostává 210 ml a občas vypije všecko, někdy si to zase rozdělí na půl... A i když ji dojde mléko v noci (budí se o půl deváté, v jedenáct, o půl jedné, o půl druhé, o půl třetí, v pět) a v láhvi má méně jak 150 ml, řve. Tak vždy vstanu a dodělám mléka více... Ale připadá mi, že v těch jedenáct a v pět se budí hlady, ale to mezi tím je spíš jenom zvyk...

Dávám Ti zapravdu v tom, že vzduch udělá hodně. Když jsme byli na mini dovolené
na Slovensku u známých nebo v Krkonoších, za celou noc se vzbudila pouze jednou.

piwinka
17. říj 2016

Zkus dávat UM min odmerek 🙂 Dcerka 2,5 roku taky bez mlíčka neusne dávám ji tedy jen 120 někdy 150ml s tím ze většinou spí celou noc někdy se stane že se vzbudí tsk ji dam jen 90ml a spí dal. Pokud mlíčko chce dam ji ho jsou tam potřebné vitamíny apod.ale rekla jsem nejdele do 3let 🙂 používáme Hipp občas ji dam normální plnotučné.

kajos12
autor
17. říj 2016

@svetlus_pepca Ona spí dvakrát denně opravdu jen občas - po plavání, které máme jednou, dvakrát týdně - to mi usne v autě. Jinak spí jen jednou, ale jen půl hodiny, což mi také připadá málo.
S pediatrem jsem to nerozebírala, vždy na to zapomenu, protože řeším jiné věci. Ale každý mi říká, že je to tím, že má tak rychlý psychomotorický vývoj a je hyperaktivní - že takovým dětem stačí méně spánku.

trulen
17. říj 2016

Ahoj, jen se chci zeptat jak to ma dcera pres den s jidlem? A co veceri? Tolik mleka mi prijde na noc opravdu moc. Urcite bych resila s pediatrem.

kajos12
autor
17. říj 2016

@trulen Má pevnou stravu. Snídaně většinou pečivo s pomazánkou, džemem... Svačina ovoce nebo jogurt, ovoce, oběd masozeleninový, svačina ovoce a večeře většinou kaše mléčné, nemléčné nebo pečivo.... Přes den pije vodu, čaje .... Cca 500-600 ml.

svetlus_pepca
17. říj 2016

@kajos12 Jo, tak to jo. Já jsem si představila opravdu plnohodnotný spánek v postýlce. V autě usínaj i starší děti, kor po nějaké fyzické námaze. Tak pokud jí půlhodina stačí, asi s tím nic nenaděláš. A to mléko bych asi zkusila probrat s pediatrem 🙂

trulen
17. říj 2016

@kajos12 A nemuze byt problem ta vecerni kase? Jestli delas tu instantni kasi? Mam 14 mesicni dceru a vecerni kase ji teda nestaci. Taky se po ni budila a chtela mliko. I prvni dcera po tom roce uz ji ani nechtela jist.

kajos12
autor
17. říj 2016

@trulen Já dělám instatní i své kaše, přidávám k nim ovoce, aby to měla sladší... A někdy má třeba i to pečivo a výsledek je naprosto stejný...

trulen
17. říj 2016

@kajos12 Jasne kazde dite je jine.

astyna
17. říj 2016

Já si myslím, že to je ještě "následek" nočního kojení. Prostě potřebuje kontakt. Syn bude mít 12měsíce za pár týdnů a dávám mu před spaním 220 ml (které ani nedopije) a spí od 20.30 do 6 hodin, pak ještě usne do 8.hodiny. A to spí přes den asi 4 hodiny. To mléko si renvažuje prsem, bych řekla...Jak odnaučit? Já bych mu to prostě nedala...Hlad už mít nebude. 6x vstávat v noci si nedovedu představit. My to odnaučili hned na začátku 8.měsíce. 1 šílená noc a pak už byl klid 🙂

jesica11
17. říj 2016

A co ji zkusit dát spát do dětského pokojíčku? Ja se toho u dcerky strasne bála, ale spí klidněji a přijala tu změnu vvýborně.

brendamonique
17. říj 2016

@kajos12 Já to beru trochu jako "osud" 😀 víš jak, každé to dítě je fakt jiné. Také mi hodně radili a já vyzkoušela hodně věcí, ale až na občasné noční vyjímky, kdy se stane, že prospí celou noc (což je oproti 9. měsícům, kdy se budil pravidelně po hodině a půl a vypil svých 120ml a usnul) už brnkačka. Když jsem ho vzala do náruče, že ho pošušňám, aby se zklidnil, bylo to ještě horší - nechtěl se mazlit, má nás jako mléčné otroky 😀 a to jsme od začátku zkoušeli i sytící mléka, protože mi ani na UM nevydržel dlouho sytý. Nadšeně jsem čekala na 4. měsíc, kdy mu začnu dávat i jinou stravu v naději, že ho snad něco jako příkrm nebo kaše zasytí na delší dobu. Ani omylem. Prostě jen mléko, mléko a mléko a to si může dát k večeři 3 knedlíky se špenátem a masem, či sníst celý plný talíř krupičky a beztak si na noc vytahne svou 170-200ml a v noci bude chtít přídavek. Také jsem si říkala, aby to nebyla velká zátěž pro ledviny a proto se snažíme dávky snižovat (to zní jako u nějakého narkomana 🙂 - ale on si beztak, když bude potřebovat další vyječí s tím, že ho nic neuklidní a je schopný z postýlky nadělat třísky, když to nebude teď a hned ! Takže o nějakém chybějícím kontaktu u nás nemůže být ani řeč, jednoduše nám na vše kašle 🙂 přeji hodně trpělivosti. Jsem zvědavá zda se zeptáš pediatra co ti poradí - mě jen to, že ho mám nechat vyřvat (což bych každému přála vidět a slyšet - není problém ječet kvůli mléku půl hodiny či hodinu v kuse) či, že mu prostě nemám dávat tolik (ono se to snadno řekne že) nic jiného neporadí.

astyna
17. říj 2016

@brendamonique

A vám nevadí, že řvaním si své vymůže?

brendamonique
17. říj 2016

@astyna přes den si ho dokážu zkrotit, ale v noci je to o něčem jiném. Nevnímá, nic nechce, prostě jen řve, dokud nedostane své a to ... mléko

monunkaaa
17. říj 2016

A co zkusit do mlika kasicku? aby nevypila tolik.. a nebo mleko na dobrou noc,je pry sytejsi..

astyna
17. říj 2016

@brendamonique

Proti gustu 🙂 když to mamince nevadí, tak to není potřeba řešit. Já jsem spáč, a vstávání i 3x za noc mělo pro mě "devastující" účinky, takže jsme se snažili o přeučení a vyšlo to.

brendamonique
17. říj 2016

@astyna Věř mi (pokud mohu tykat) 🙂 že oproti začátkům, kdy jsem se do 6. nedělí nedostala pomalu od domu, jelikož kdykoliv se vzbudil ječel hlady (někdy co půl hodiny - hodinu a to už jsem potom i dokrmovala UM) bylo vstávání v noci po hodině do nějakého 4. měsíce šibeniční. Lezla jsem jak lemra. Jak jsem říkala, že starší někdy zlobil ... tss oproti druhému jsem nevěděla co to je, když dítě nespí a zlobí a dokazuje nám to doteď. Ano byla jsem vyřízená :( Takže když se teď ve 2 letech a čtvrt vzbudí v průměru 3x - někdy se zadaří, že jen jednou Hurá ! tak to už je brnkačka a vidina těch snových nocí v nejbližší době 🙂 a to jsme od 2. měsíce najeli i na sytící mléka - nejprve jsme vyzkoušeli Nutrilon sytící a pak přešli na Hami Hajaja (teď se to tuším jmenuje už trochu jinak) a čekala jsme zázračně spící dítě a ono ... nic 🙂 Také jsme toho vyzkoušeli hodně. U nás v posteli být nechce, chovat se nechce ... když na něho mluvím, bývá ještě vzteklejší. No je to miláček 🙂 ale přes den bys to do něho neřekla.

astyna
17. říj 2016

@brendamonique

Také jsem si užila své s věčně nenasytným kojencem se špatným sacím reflexem, kdy mi visel na prsu až skoro do 4.měsíce takřka nonstop. Krmení před den po max. 1,5h, v noci po 2 hodinách, krmení na 45 min průměrně, hrozné...a hlavně bez výsledku. Ale jinak máme štěstí 🙂

Jasně, tykej 😀

brendamonique
17. říj 2016

Ty jo krmení 45 minut, tak to je síla. To máš teda trpělivost 🙂 Mě onehdy sjela pediatra na pohotovosti (byli jsme tam se zaníceným očičkem toho se to netýká) ale prořekla jsem se u prvního, že kojím tak 20 minut, že pije pomaleji a ona mě hnedka rázně sjela, že musím z jednoho prsu 5 minut a z dalšího také a nazdar ... no znáš ten pocit, kdy si připadáš jak deb*l. Ale jak mám zajistit, aby dítě potom nemělo hlad už mi neřekla ... jo když něco není podle tabulek je to v zadním otvoru 🙂 Druhý s jídlem problém nikdy neměl, ani na prdíky netrpěl, žádné koliky nic podobného ... spíš bych řekla, že je malinko Otesánek - ovšem po rodinné historce, kdy mi bylo vyprávěno od tchýně, že do manžela ve 2. měsících nacpali svíčkovou s knedlíky, mi tak nějak došlo, že to možná bude dědičné 🙂 (teď vtipkuji, ale ta svíčková mě prostě dostala 🙂 Do dnes pořád chodí a jen jí, či se dokáže neuvěřitelně nacpat a to bych jeho spalování chtěla mít. Je jako lunt - přesná kopie manžela. 10 knedlíků k obědu a nosí velikost S

astyna
17. říj 2016

@brendamonique

Já jsem poté přešla na umělé mléko a bylo vyhráno - tam jsem viděla, kolik toho vypil, konečně začal přibírat, rozjel se mu žaludek - a nyní v téměř roce - sní vše, co mu nabídnu a s jakou chutí 🙂 Dnes už třeba vím, že bych se tím nestresovala, ale to víš no, první dítě...

kajos12
autor
17. říj 2016

My jsme ji zkusili mléko nedát, ale řvala třeba i dvě hodiny... Pak jsem už na to neměla.
Dětský pokojíček ještě nemáme vytvořený, budeme přes zimu rekonstruovat vnitřní prostory.
A přesně jak píše @brendamonique, když na ni v noci promluvím, začne řvát ještě víc. Tulit se taky nechce.

brendamonique
17. říj 2016

@kajos12 neměly být ty naše děti původně dvojčata ? 😀 Náš starší měl rád, když jsme ho nechávala spát u sebe, i v noci si nechal leccos vysvětlit. Později jsme místo mléka a čaje nasadila pouze obyčejnou vodu a tak začal pít míň až vůbec. Damiánovi nasadit podobnou ozdravnou kůru, tak na mě sousedi zavolají ještě tu noc sociálku 🙂

@astyna Vždyť jo, jsme jenom lidi a hlavně neboj u druhého si budeš myslet, jak víš do čeho jdeš a ono tě vyvede parádně z omylu 😀 Jsem si říkala, že teď už nějaký ty fígle znám a vím co a jak a dopadla jsem jak sedláci u Chlumce - ještě hůř - to dítě s námi nehorázně cvičí a já vypadám jako hysterická matka, co neustále ječí. A nejlepší byl pak výrok pediatra, když na něho při návštěvě řval, a odstrkoval od sebe. (v 1 a půl roce) ... že mu mám vše vysvětlit, aby byl klidnější. Tak jsem se jen v duchu pobavila vizí, jak by se o to pokoušel s ním on sám. Ty naše mrňata jsou holt různě temperamentní a každé s jinou povahou. Nemám ráda, když sousedka říká, jak její Pepíček poslouchá a jak už umí to a to. A u nás. Náš starší byl klidné dítě, od ostatních si spíš nechal, trochu zlobil se spaním, ale to se brzy srovnalo. Sám se od mlíčka úplně odstavil už v 11. měsících, takže jsme najeli na náhražky, ale UM ani moje už vůbec nechtěl a ten druhý ďáblík, je přesný opak, ten nám nic nedá jen tak. Ostatní děti, když se chvíli nedívám kouše, tahá, mlátí .. a já vysvětluju a vysvětluju a on se vzteká, tak pomalu zvyšuju hlas ... že i moje sestra mi nedavno povídá, že jsem nikdy nebyla tak hlasitá, když mluvím 🙂 tak jí na to říkám, že to mám po dětech 😀

astyna
17. říj 2016

@brendamonique

nestraš 😀 já se fakt těším, že už budu "mazák matka"

kika_21
17. říj 2016

@brendamonique No , já si rozpor mezi slovy a vlastními činy také nejvíce uvědomuju, když na děti řvu:,,Neřvěte! "

brendamonique
17. říj 2016

@kika_21 jj to mě pobavilo, jak výstižné, jako bych slyšela pana Duška vyprávět Čtyři dohody 😀 jak je ten život rozmanitý 😀

@astyna No, jako pokud je dokážeš přechytračit a teď bacha, budou v početné výhodě 😀 tak budeš dozajista mazaná, ale mám pocit, že mazáci bychom nebyli snad ani s Klapzubovou jedenáctkou, protože čím víc jich na nás je, tím hůř pro naši nervovou soustavu 😀 Ale neboj, já do poslední chvíle neztrácela naději, jak budu mít hodné, mírumilovné miminko, takže někomu se takové narodit musí, když já si na podruhé vybrala ďáblíka 🙂 Jsou to miláčci. Já doufám, že se dočkám toho dne, kdy sami budou mít děti,a by ocenili někdy až olympijské výkony své matinky a tatínka 😀

evaevaa
18. říj 2016

Řeknu ti co u nás zabralo. Když měl syn 9mesicu, jedl v noci každé dvě hodiny. Samozřejme jsem byla už vyčerpana, takže jsem začla dělat to, ze jsem mu nedala první noční kojení třeba ve 22h, ale az ve 22:10. Druhy den ve 22:15, potom ve 22:30 atd atp zhruba takhle nějak. Než dostal svoje mlíčko tak se vrtel nebo plakal takže jsem ho konejsila nebo houpala, ruzne. Nakonec jsme se postupným odsouvanim po myslím pěti týdnech dostali na kojení večer a pak az v šest rano a to mu už vydrželo.

alboo
18. říj 2016

@kajos12 no, dle me asi takto: je to následek nocniho kojeni, takhle velký deti se v noci koji jen za ucelem kontaktu a ne z hladu. Reseni je proste nedat. V momente kdy budes rozhodnuta, ze proste nedáš,tak staci 1-2 noci a bude klid. Jen zo chce mit na to ty nervy.
Jinak k veceri bych kasi nedavala,je na noc tezka a sladka. A velka vetsina deti po ni spatne spi. Pecivo s marmeladou taky ne,prostw nic sladkyho.