17m. holčička a 16 kg. Někdo stejně a dítě se vytáhlo?

10. led 2025

Ahoj, mam 17m holcicku a váží 16kg na 17m 🤯 měří cca 83cm…nemám tady někoho, kdo má stejnou zkušenost a nakonec se vytáhla a nebo to vyběhala? Mala je jedlík a krotím ji.. ale uplne mě děsí, aby se to s ní netáhlo do dospělosti..
pro představu jídelníček:
snídaně: chleba se šunkou nebo sýrem
svačina: ovoce
oběd: maso+brambor, maso+ryze, polévka,… jak kdy a snažím se to dělat zdravější + k tomu má okurku
svačina: ovocná tyčinka nebo bílý jogurt se sušeným ovocem ( je na obarvení a trochu chuti )
večeře: polévka, chleba+mozzarela, chleba+šunka nebo chleba+eidam,… a taky s okurkou..
A před spaním má ještě 180ml um mleka..
samozřejmě, že někdy dostane křupky a nebo ji dam ochutnat ode mě…
Nejvíc mě rozčilují babičky a prababičky😡 furt by do malé něco cpaly a když se ozvu, že takhle ne, tak jsem podle nich střelená..

tereza0111
10. led 2025

tohle je asi na konzultaci s lekarem, co rika pediatr?

emillyhk
10. led 2025

Ono nejde jen o to co jí, ale i kolik toho sní. Syn byl taky jedlík, spíš líný a 16 kg měl až ve třech letech. Chápu, že to chceš řešit a babičky bych určitě krotila. Buclaté batole může být roztomilé, školák s obezitou už není. Stravovací návyky se učí dítě teď, za pár let už by to byl mnohem větší boj. V 18 měsících vás čeká pravidelná prohlídka u pediatra, tak to s ním zkonzultuj.

ninive211
10. led 2025

Je dobře, že to řešíš, nemám teda před sebou tabulky, na jakém percentilu se vaše dcera pohybuje, ale pokud máš pocit, že má holčička váhový problém, je určitě dobřé to řešit zavčas. Mám z okolí holčičku stejně starou jako syn (chodili spolu do školky), která už v tom roce a půl byla pěkný cvalda, vážila jako tehdy moje 4letá dcera! Ale měla teda přes 20 kg v tom roce a půl. A zůstalo to s ní, protože v rodině oba rodiče jsou obézní, brácha je obézní a jako rodina si očividně rádi dopřávají, pořád nějaké domácí buchty, pizzy, zmrzliny, hranolky...hlavně že matka řešila, že "ale jí dávám na pití jen čistou vodu, žádné šťávy...no ona je holt od narození "velká"...
Základem je pestrá strava, minimum průmyslově zpracovaných potravin zejména s obsahem rafinovaného cukru, no a dostatek pohybu. Babičky usměrňovat, chápu, že to ""myslí dobře" a chtějí "dopřát", ale s mírou...a dítě do 2 let nepotřebuje např. žádné sladkosti typu tyčinky, sučenky, gumínky apod. Pokud má normální stravu vč. masa, přílohy, zeleniny, ovoce, je to v pořádku, pokud jí úměrné porce...jen kontrolovat to množství. Asi nebude v pořádku, pokud v roce a půl toho sní třeba stejně jako pětileté, šestileté dítě...souhlasím, že batole s papulkama je roztomilé, u školáka už to roztomilé není.
Dcera byla buclatější jako miminko - měla pěkně tlušťoučký stehýnka. A byla jsem z toho nešťastná, a to mělka v roce 8,5 kila (narodila se s 2,63 kg) a v roce a půl měla 12 kg. Vyrostla z toho, ale vyschrtlín prostě není. Postavu typu "hruška" (silnější stehna a prdýlka) má bohužel po tchyni, nohatej záchodovej pavouk z ní nikdy nebude.

merope
10. led 2025

Tak záleží, mám v okolí holčičku, co měla ve dvou letech o kilo míň než tvoje, měřila teda o něco víc, v 5ti letech šla pochod Praha-Prčice (dospěláckou trasu), sportuje, není vyžle, ale ani tlustá, je celkově na svůj věk opravdu veliká. Jak je na tom fyzicky? Sportuje (myšleno přiměřeně věku - tzn. běhá po hřišti, leze na prolézačky, je aktivní, jezdí třeba na odrážedle)? Pokud ano a pokud má stravu jak popisuješ, jako problém bych to neviděla. Ale určitě je fajn to hlídat. Nicméně opravdu hodně bych se dívala na ten aktivní pohyb.

lv
10. led 2025

Jestli se teď zrovna moc nevytahla, par měsíců bych počkala, roste se skokově, pokud se vytáhne, bude to dobrý. Hlavní je udržovat stravovací návyky celé rodiny, jíst slušně, dostatek zeleniny, hlídate složení, nejíte mi blbosti, hýbat se. . Obecně ovoce spíš dopoledne, večeři několikrát týdně zkusit bez pečiva.

cherie24
10. led 2025

Moje straší se narodila se startovací váhou téměř 4,5 kila. A to měla jen 49cm. Plně kojená a první půl rok přibírala víc jak kilo měsíčně. Vypadala vyloženě jako sysel v obličeji a tělíčko totální Michelin. V půl roce jsem s ní skončila na pohotovosti kvůli alergické reakci na mléčnou kaši a tam mě doktor vyloženě seřval, že je malá obézní a že jsem jí zadělala na dětskou obezitu. Kojené miminko. 🤦 Ale co se začala pohybovat, už přibírala méně. Mezi prvním a druhým rokem přibrala snad jen 2 kila, jinak se vytahovala. Mladší dcera byla úplně jiná. Měla 3,9 a 54cm. Od miminka hubená, vysoká, štíhlá postava. Teď na tříleté prohlídce mladší jsem koukala na záznam u starší dcery a jsou holky ani ne půl kila od sebe. 🙂 Jsou jiné postavy, dcera je prostě od miminka taková podsaditá. Širší boky, nižší, ale už je z ní pěkná holka, po faldách žádné známky.

Kolik máte pohybu? Chodíte na procházky? Snažíte se ho nechávat chodit samostatně nebo ho mrsknete do kočárku a jděte se projít? Nějaké aktivity jako plavání nebo dětské cvičení? U starší dcery od mala musíme hlídat příjem jídla, ale ne že by držela dietu. Je jak urvaná z řetězu po sladkém. Nikdy nemá dost a ve sladkém jí musíme hlídat stále. Jídlo ale dostávala pořád tak, jak potřebovala. Chodila jsem s ní cvičit, plavat a na procházky. Prostě aby se co nejvíce hýbala. Poměrně rychle se naučila na motorce a pak i na kole. Hýbe se ráda.

A k jídelníčku - na můj vkus máte v jídelníčku poměrně dost chleba nebo pečiva celkově. Pečivo jsou jen cukry a slouží čistě k zaplácnutí žaludku. Nahrazovala bych to třeba nějakou domácí kaší (jáhlová, pohanková, ovesná) nebo obloženým talířem. Šunka je třeba samá sůl, taky nic moc pro takhle malé dítě. Šunku bych takhle malému dítěti nedávala vůbec natož pravidelně. Zkuste se podívat po receptech na domácí pomazánky. Bývá to rychlovka a z výživového hlediska úplně jiná úroveň.

felis
10. led 2025

Na ty dobrůtky od prarodicu bylo u dcery super to, že mela atopický ekzém, takže do tří let neznala čokoládu, sušenky a ani ořechy 😃 děda (muj tata) z toho byl hotovej, ze ji nedopreju, když neji sladké. No, ono nic nepřišla 😄 sladkosti mela v pozdějším veku vždy na očích a k dispozici a presto radeji sahla po ovoci... vim že to není rada, tak pardon.
Jinak moje dcera taky dobře a ráda jedla. Teď v 17ti má velikost 36, takže to "vybehala" 😃

cherie24
10. led 2025

@felis tak pokud to vaše prarodiče respektovali, tak to gratuluju. Naše mladší byla olezlá, škrábala se až do krve a měla zažívací problémy, kdy kadila krev a stejně to prostě nedokázali pochopit, co může a nemůže. Bojujeme s tím stále. U starší s množstvím sladkostí a u mladší alergie. Vědí, že má malá alergii na vejce a dají jí kabátek a až po jídle si vlastně tchýně vzpomene, že v tom jsou vejce. Nechápu prostě. 🤦 Oni jsou jinak skvělý a pořád chtějí hlídat a pomáhat, mám je ráda, ale pro mě je tohle prostě důvod k tomu, že jim ty děti nemůžu na víkend svěřit...

te_reza
10. led 2025

@cherie24 hele oni v tom jsou Mimoni, za nich/ nás tohle nebylo a smitec. Elenu může zabít burák a nedokážou pochopit, že ji nemůžou dát každou sušenku, která jim přijde pod ruku a musí číst složení 🤷 naštěstí už ji dávají jen ověřené tutovky nebo nic.

autor
10. led 2025

Je pravda, že jsem ji teď upravila trochu porce a zkouším dávat menší.. ona je opravdu s prominutím jako žíravina.. vidí jidlo a hned začne kňourat🤦‍♀️ na procházky chodime každý den, nevydrží teda chodit celou dobu, ale nějaký kus ujde.

lutu11
10. led 2025

@ninive211 podle mě má hodně chleba. Na oběd bychom dělala brambory, varena zelenina, maso. K veceri polevku ano, ale chleba ne. Resp. Pokud sni pul krajice, tak postupne snizovat mnozstvi. Ono staci 1-2 mesice mit vice zeleniny a zhubne. A zadne slazene napoje a sladkosti.

ada22
10. led 2025

Možná ubrat ten chleba jak píší holky a přidat víc ovoce a zeleniny, bílkovin. Možná se zkus poradit s pediatrem. Měly jsme mega cvaldu a měla v 18 m 13,5 kg a 86 cm. S jídlem bojujeme stále, jediné co pomáhá je dostatek pohybu.

autor
10. led 2025

Pečiva ma vždycky jenom půl krajíce.. a sladkosti nedávám vůbec.. a co se týče pití, tak čistou vodu mi nedá vůbec.. kupuju ji dětské šťávy, ale to má vždycky 1cm šťávy a zbytek vody ( lahvičku má 300ml )

izz76
10. led 2025

Znám dvě děti které měly v tomhle věku podobnou váhu. Jedno kojené,skoro nic nejedlo a začalo i později chodit a postupně z té baculatosti vyrostlo do štíhlosti. Pak holčička v současné době 9 leté a ta je naopak čím dál tlustější,rodiče mají normální postavu. Je dobrý jedlík,ale zase ne úplně extrém,je dost líná na pohyb. Každopádně dispozice určitě vliv má, někdo může jíst co chce a je hubený,jiný s tím celý živit bojuje.

autor
10. led 2025

@tereza0111 k doktorce jdeme za dva týdny, tak to s ni určitě proberu ☺️ jen proste jsem z toho zoufala.. ja kdyz byla mala, tak jsem byla taky vetsi ( každopádně u me se žádná strava v te době neřešila, takze to bylo hlavně tím ) a jelikož vim, jaké deti dokážou byt a co jsem kvuli tomu musela vytrpět, tak nechci, aby ma dcera prožívala to samé.

cherie24
10. led 2025

Autorko, je úplně jedno, jestli má půl krajíce, ale denně cpát takhle malému dítku chleba se šunkou, to je vážně úplně špatně. Na co třeba v jídelníčku jsou tyčinky ke svačině? U takového dítěte dávat tyčinku ke svačině? Jako proč? Nějaké přesnídávky a ovocné tyčinky bych v tomhle případě úplně zavrhla. To jsou jen cukry. I ten chleba, to je mouka = sacharidy, cukry a sůl. Výživová hodnota naprosto mizivá. Pokud chceš řešit váhu u dítěte, nemůžeš to řešit tím, že jí toho dáš menší porci, ale musíš změnit jídelníček celkově!

ai30
10. led 2025

Asi je to spis na konzultaci s vyzivovym poradcem a pediatrou, je mozne, ze se vytahne.. ale za me dvakrat denne uzeniny a k tomu maso k obedu, ze zeleniny okurka a nic a na piti jen stava, to je proste blbe. Uzeniny by melo tak male dite jist vyjimecne, ne dvakrat denne a ze zeleniny musis delat vic, nez nakrajet okurku. Vodu by mala pila, kdybys ji nenavykla na stavy. Zmensuj pomer stavy, nez to zrusis uplne. Vic zeleninovych jidel bez masa, obmenovat zdroje bilkovin, kase, nedoslazovat. Obcasne hreseni u babicek nicemu nevadi, kdyz bude mit zakladni stravu spravne.

skarol
10. led 2025

A jaká je jinak povahou? Nezastavitelný živel, nebo spíš klidné dítě? To že jdete jednou denně na procházku evidentně nestačí. Podle mě je to jen a jen o pohybu. Moje dcera jí taky hodně, ale na váze to není znát. Ve 4,5 letech má 18 kg a teď už třeba půl roku nic nepřibrala a jen roste do výšky.

skarol
10. led 2025

Jinak tvoje motivace by měla být především zdraví tvého dítěte, vyšší váha sebou nese určitá zdravotní rizika a pro tak malé tělíčko je to velká zátěž.

cherie24
10. led 2025

@ai30 ideálně výživového poradce pro celou rodinu. Tohle je taková ta typická strava za komunismu. 2x denně plácnu na chleba šunku nebo sýr, k obědu maso s přílohou, protože oběd bez masa není oběd a občas si k tomu nakrájíme okurku nebo rajče, ať jsme zdravý. Takových druhů zeleniny i příloh přitom existuje a takových variant, jak je připravit. 🙏

autor
11. led 2025

Voda a čaj bylo první po čem jsem sáhla, ale vůbec nechtěla pít a jelikož dítě pít potřebuje, tak co jsem měla dělat?
Samozřejmě že k jídlu nemá jenom tyhle druhy, kdybych to tady mela vše vypisovat, tak tu jsem fakt dlouho.
A co je špatného na dušené šunce?

autor
11. led 2025

Doma litá a nezastaví se. Je dost akční.

autor
11. led 2025

A ven chodíme ted přes zimu 1-2x jinak jsme venku furt.

ada22
11. led 2025

A o jakou šťávu jde. Jestli o běžné sirupy, tak je to hrozně moc. Jinak s tím pitím to znám, taky celkem bojujeme )-:. Asi si týden piš co jí a pije a pak se poraď s pediatrem. Třeba vás pošle na odborné pracoviště. Nebo sám na zkoušku navrhne nějaké úpravy. Nebo si zkus stáhnout kalorické tabulky apku. Já ji používám, když chci trochu zhubnout. Ale nevím jestli jde nastavit na takto malé dítě. Hezký se ti tam v grafu ukáže čeho má moc a čeho méně. Většinou je to hodně sacharidů a málo bílkovin.

autor
11. led 2025

@ada22
Od hippu šťávičky, ale jak jsem psala na max 1cm a zbytek vody ( do 300ml lahvičky )
Jo, budu si to zapisovat a uvidíme..
kalorický tabulky taky používám pro sebe☺️ ale na takhle malé dítě si myslím, ze to nejde… ale zkusim na to mrknou. Dekuju.

cherie24
11. led 2025

Dušená nebo jakákoliv šunka, ať je to pečená, od kosti, nejvyšší jakosti a další, je pořád uzenina. Je to uzenina obsahující kupu konzervační soli a dalších konzervantů. V dětském těle to nemá, co dělat. Když už máte potřebu dávat pečivo, tak na to aspoň dejte něco výživově hodnotného. Na trhu je milion knížek o dětské výživě a jak vařit pro děti. V každé jsou i recepty na domácí pomazánky. Na šunce není nic zdravého ani pro dospělého, natož pro batole. Kolikrát týdně má maso k obědu? Vážíte to maso? Dítě kolem toho roku by mělo mít porci tak 30 - 50g (za syrova). Zbytek oběda by měla být vařená nebo dušená zelenina a trocha nějaké přílohy. Ve vašem případě by měla zelenina v příkrmech převládat. Na talíř dát 1/4 masa, 1/4 příloha a zbytek talíře zelenina. Nějakou knížku s recepty doma máte?

skarol
11. led 2025

Dušená šunka? Uzeniny obecně nejsou zdravé a rozhodně nepatří do jídelníčku každý den. Co třeba místo toho lučina? A s tím pohybem nevím, ty máš třeba pocit, že se celý den nezastaví, ale evidentně je to málo... Co třeba přidat i nějaké cvičení pro maminky s dětmi? Jinak šťáva do lahvičky je strašný zlozvyk a není ten návyk ideální ani na zuby. U nás máme pravidlo, že do lahvičky patří jen voda, takže šťávu dávám jen doma na vyžádání do kelímku, jinak všude jind vodu. Moje mladší dítě bohužel taky preferuje sladké pití, ale právě při běhání po venku ani neví, co pije a pije hodně, protože z toho lítání má žízeň a vyzunke láhev vody, ani neví jak.

autor
11. led 2025

@cherie24 maso vážím a dávám ji 50g.. dobre, dekuji 🙈

autor
11. led 2025

@skarol lučinu dáváme samozřejmě taky🤦‍♀️ uz jsem psala, že jsem vse nevypisovala!! Tak ze me nedělejte, ze ji dam maso s přílohou a pak jenom šunku… ma řízné druhy.. okurku ji dávám, protože ji miluje. Dneska místo brambor má uvařenou mrkev. A budu de snažit zařadit víc zeleniny uvařené.

alice180
11. led 2025

Zkus pomalinku ubírat tu stavu, až nahradíš plně vodou.