20měsíční dcera chodí spát hrozně pozdě

marsi131
14. led 2018

Ahoj maminky,asi nenajdu radu,ale alespoň pochopení 😊 Dcerce je nyní téměř 20 měsíců. Se spaním a usínáním bojujeme od narození. Už mi přijde "velká" a šikovná,aby hezky spala. Usíná teď až kolem 22h. Dnes ve 22,30. Jistě uznáte,že to je dost pozdě. Ráno vstává kolem 8 až 9. Po obědě chodí spát kolem 1-2h. Dříve vzhledem k ranímu vstávání neusne. Odpo nyní spí max hoďku a půl. Divné je,že ještě před pár týndy spala odpoledne klidně 3 hodiny a večer chodila kolem 21-21,30. Vůbec tomu nerozumím. A to nemluvím o usínání. To by vydalo na knihu. Nejraději by spala s náma v posteli. Jeden čas usínala krásně sama. Nejdříve jen odpoledne a pak i večer. Pak přestala. Pak bylo období,kdy moc plakala a nakonec jsme ji uspali u nás a přenesli. A nyní čtu pohádky. Ale dlouho a do dlouho. .Metoda-nechat vyřvat u nás nefunguje. Vydrží plakat strašně dlouho a nemáme na to žaludky,pač je ztoho vždy úplně vyřízená. Také bych tak usínat nechtěla. Děkuji za jakoukoli radu. Napadlo mě ráno jí budit a tím se to celé posune. Ale když jí vzbudím v 7h ráno,tak už v 10h je úplně příšerná a chce spát.

alkuska
14. led 2018

Hele my máme podobný problém, tak se háčkuju co kdo odpoví. U nás se vstává nejpozději v 8, po o spí tak hodinu a půl a dnes usnula večer v 22.20, je to na palici. Napadlo mě zrušit odpolední spánek, ale to je pak zas uplně nepříčetná.

krystalka
14. led 2018

@marsi131 - řekla bych, že se pomalinku blíží doba, kdy přestane spát odpoledne úplně....ono to spaní se u dětí dost často mění, jak se vyvíjejí.....a někdy s tím člověk nic moc neudělá.....co jí třeba zkusit nechat odpoledne být, buď usne a nebo ne a půjde večer dřív? Jako že byste jí neuspávali po obědě, ale nechali tomu volný průběh....nebo ať si třeba jen lehne a chvilku kouká na nějakou krátkou pohádku, odpočine si a třeba pak vydrží a večer půjde spát dřív..... Jinak jestli by spala líp s vámi, tak bych jí klidně nechala, ať spí u vás, byl by to pro vás problém? My jsme měli postýlku s odmontovanou postranicí přiraženou k naší posteli a někdy spal ve svojí a někdy si prostě během noci přelezl k nám a spali jsme spokojeně všichni.....

normalnimatka
14. led 2018

nevidim v tom problém.... chápu, že by vám to vyhovovalo z určitejch důvodů jinak víc, ale tvoje dcera spí standardní počet hodin a někdo takhle ty vnitřní hodiny prostě nastavený má, dochází k tomu právě často kolem toho roka a půl.
nehrotila bych, vydrž. buď ráda, že nevstává v 6, ne-li dřív🙂

hanih
14. led 2018

Máme to podobně. Dneska jsem uspala ve 23:30. Ale dcera takhle spi od miminka. Nejdřív usínala kolem jedenácté, pak kolem desáté, teď kolem těch 27 měsíců už usíná zas mezi desátou a jedenáctou a někdy i později. Ráno to je jak kdy, někdy je vzhůru v šest, někdy spí do devíti. Odpol chodí spát kolem druhé a někdy spí hodinku, někdy i tři. Už mám vyzkoušené, že jakýkoliv zásah z naší strany to nezlepší, spíš naopak, tak tomu nechávám volný průběh a doufám, že se to upraví. 🙂 Držím palce, ať se to brzy zlepší i u vás!

krystalka
14. led 2018

@normalnimatka - jo, to je fakt, náš sice usínal kolem 20h, zato ráno byl pravidelně vzhůru nejpozději v 6, jedno období vstával i v půl páté a už neusnul....těžko říct, jestli je horší, když dítko straší dlouho do noci a nebo když vás tahá z postele po páté ráno 🙂

jge
14. led 2018

Syn chodil spat kolem 21, tak sjme utli odpoledni spani. Par tydnu to bylo narocnejsi, jak byl potom unaveny, ale nakonec se to upravilo. tedka chodi tak kolem 19.30.

drakenn
15. led 2018

Přestaňte bojovat a nutit dcerku do spaní, když se jí nechce. Hádám, že ještě nebude naprosto bez plen- na to čekáte, až bude zralá a sama si na to přijde. Také jí nedržíte na nočníku, aby jste ji zlomila. To samé je i se spaním. Jestli chce usínat u vás v posteli - tak ji tam nechte, třeba to má ráda a dobře se jí tam usíná.
A k tomu vyplakání - no minimálně jste to zkusila - ale jak píšete na to nemáte žaludek - spíš se vaše dítko nenechalo jen tak zlomit. Zkuste respektovat její biologické hodiny, klidně ji nechte hopsat až odpadne a omezíte zbytečné hodiny "uspávání".
Hodně trpělivosti přeji

beruda
15. led 2018

Zkusila bych nenutit jí odpolední spánek. Moje dcera v tomhle věku přestala spát přes den úplně. Teď je jí 3,5, usíná v osm ale vstává většinou mezi půl šestou - šestou. Já jsem tedy ráda, že v osm spí, protože večer nevydržím vzhůru. Devátá je pro mně hraniční a zvlášť teď, když jsem těhotná. Ale třeba dnes, po probdělé noci, bylo vstávání děsné :-/

zuzkaasteli
15. led 2018

No my to mame stejne,ale mala ted obcas odpoledne uz spat nechce ,okolo pate je videt troska unavy ,ale v 7vecer uz je vetsinou tuha,spi do 7-7,30.. vim je to nekdy otrava ale vydrzte,nejste v tom sama 🙂

kosi_cek
15. led 2018

Náš nejmladší je o kapku mladší, ale u nás doma to vypadá dost podobně, chodí spát kolem 23 h, vstává kolem 10h, když ho musím vzbudit dřív, tak mi stejně často usne a přidá jeden spánek přes den, někdy taky ne a stejně vydrží (po o moc dlouho nespí, někdy ani neusne natolik, abych se mohla odplížit a jen si podřimuje u prsu připravený se kdykoli vzbudit). Chodíme spát spolu (často dokonce jdu spát dřív) a to pak usne během chvilky, před tím taky není nijak moc mrzutý, hraje si, občas s ním zvládnu i nějaký film, nebo si čtu v posteli a on přilézáá a odlézá, lumpačí, hraje si a nakonec usne. Kdys usínal často při čtení se staršími dětmi nebo dokonce ještě před ním, ale pak se jeho uspávání začalo víc a víc protahovat, že jsem to z nedostatku času vzdala.Tak alespoň nezlobí a já mám čas ráno, když vypravím z domu starší do školy..

ada22
15. led 2018

A v kočárku neusne?Já to mám podobné a teď se jí davam spát v poledne kolem půl dvanácté a nechám spát max do dvou. I tak teda nejde spát dřív než po deváté. Tuhle jsem ji nechala vyspat do čtyř a strašidla tu do půl dvanácté. Jo jinak funguje ji unavit. Což teď v zimě je krapet na pytel.

normalnimatka
15. led 2018

já bych nejdřív zkusila posunout to polední spaní. zkus dávat spát tak o 2 hodky dřív... a třeba bude večer zdravě unavená jít dřív spát. když neusne, an po x dnech, tak bych taky zkusila vynechat denní spánek úplně.

bamak
15. led 2018

@marsi131 taky jsme to tak meli, a vsechny kamosky taky 🙂 takze si myslim, ze je to bezne. Ale znam rodinu, kde deti chodi spat v pet odpoledne, ale vstavaji ve ctyri rano, vyhovuje jim to tak, me by kleplo.

krteczech
15. led 2018

Stejné i u nás. V noci spí špatně. X krát se budí a vstává jak kdy. Rozsah 7-9h. Spát chodí kolem poledne a většinou spí tak hodinu a půl. Ale i když spí jen půl hodiny, tak usíná až kolem půl 10 večer. Na podzim usíná už krásně v 8 max 20,30 , ale najednou je to ve starých kolejích. Je to únavné, ale nedá se nic dělat, jen vydržet. Režim má stejný od miminka a stejně je to k ničemu, tak jsem přestala řešit a holt s tím počítám.

malenka3
15. led 2018

23 měsíců, zrušila jsem poobědové spaní, protože prostě spala moc, jak u vás, po obědě od 13 do 15, někdy 14 - 16 a i tak bylo těžko jí po obědě uspat. Místo toho chodíme ven a večer jde spát už po sedmé, někdy k osmé a do půl hodiny spí a spí celou noc. Je fakt, že to ale už celý den vydrží, takže nebyl problém spaní zrušit. Prostě tvoje dítě spí opravdu hodně, takže je jasné, že jí večer dřív neuspíš. Varianta dvě je, že jí po obědě budeš budit už třeba po hodince, ale to jsem já odmítla, považuji za menší zlo jí nedat spát, než jí narušit spánkový cyklus.

leneee
15. led 2018

Dcera to mela kolem druheho roku podobne-nekdy usnula i kolem 23h-ja z toho byla na nervy,chtelo se mi spat snad vic nez ji.Ale neresila jsem to,dcera vstavala treba v 9-9:30, po obede jeste spala 2-3h. Pak se to postupne upravilo-vetsinou s prichodem jara/leta a ted ve 4letech vstava cca v 7, po o nespi a usne do 20h. Takze vydrzte-jsou to proste takove cykly a samo se to upravi.

mamitom
15. led 2018

Ahoj, máme to podobně, od mala bojujeme se spánkem... Syn po obědě někdy spí, ale musím jít spát s ním, někdy prostě spát nepůjde i kdyby mu člověk slíbil hračkářství... Když spát nejde, doslova odpadá kolem 19-19,30... Pokud jde spát odpo, spí nám nejčastěji 1,5hod., ovšem když potřebujeme někde jet, tak i 3hod. ;) No a pak jde večer spát kolem 20,30 nejdříve, často usne i kolem 21,30. Taky jsem v 1.trim. tohle mi úplně nevyhovuje, ale zase si ráno pospí do 8 či 9hod. V noci se budí běžně 5x, a to je nejhorší... nezavisle na odpoledním spánku. Takže buď zkusit utahat (bazén, vybehani venku,...) a dát spa

mamitom
15. led 2018

Odeslalo se dřív než jsem chtěla... A dát spát dřív nebo to prostě nechat být, za měsíc to může být úplně jinak 😉

nafuka
15. led 2018

Nechápu nač si stěžujete. Mě dcera usínala i o půlnoci. Tak jsem upravila režim a jásám, když usne do 22 hodin. Spí ještě po obědě, bez toho to nejde. To už mám vyzkoušené.

zarecna
15. led 2018

Odpoved je jednoducha, MUSIS BUDIT. Ja syna 2,5 rocneho budim o 6.30 ( v phode, nie je mrzuty spi monimlane 10,5 hodiny), aby mi chodil spat so mladsim na obed okolo 13tej...spi max 1,5 h nasledne budim a vecer je o 20tej v posteli a o za 15minut zaspi sam. Zobud ju rano o 7dmej, o 12 normalne uloz nechaj spat do 13:30 uloz o 20tej a garantujem ti, ze bude spat. Moj syn ma podobny rezim s tym, ze teraz spi medzoi 13_14:30, ako mne skorse stavnaie a to, ze spia naobed spolu s mladsim a vecer o 20tej mam klud stoji. Vecer patri rodicom a odmietam o 22tej stavat s dietatom lego, kor ked z hladiska rastoveho hormonu je najdolezitejsi spanok do polnoci.

marsi131
autor
15. led 2018

@leneee Děkuji,také věřím,že se to upraví spíš samo,než když budu nějak zasahovat. Jen to vydržet 😊 Nám se to spaní a usínání už tolikrát změnilo,ovšem málokdy k lepšímu.

marsi131
autor
15. led 2018

@bamak Je pravda,že každý spí jinak. I dospěláci. Já mám právě kolem sebe děti,které do 20h spí. Tak asi proto to řeším.

marsi131
autor
15. led 2018

@normalnimatka To mi neusne,když ráno vstane v 9h. Ale ano,bylo by to asi nejsnadnější. A ona po obědě spát chce,do večera nevydrží.

sarad
15. led 2018

Ahoj, cítím s tebou, u nás to vždy bylo a je podobné....Souhlasím s maminkou nahoře, která píše, že to jsou biologické hodiny, někdo je prostě sova a jiný skřivan...Trochu to zlepší školka (což je pro vás hudba daleké budoucnosti, vím), tím asi, že se musí vstávat opravdu brzo a dítě si tam intenzivně hraje, takže je večer unavenější...já po skoro 5 letech došla k tomuto: nejdůležitější je načasování uložení do postele (vyzkoumat aby to nebylo příliš brzo ani příliš pozdě, u nás je to 20:30 aby usnul 21:30-21:45) a také si to uspávání nějak zpříjemnit, protože s tím strávíte většinu večera. Já přečtu max. dvě pohádky a pak sedím na chodbě a dívám se na filmy/dodělávám na pc resty z práce. Nejdřív jsem samozřejmě musela být s malým v posteli, pak vedle, postupně se přesouvám dále a dále...Lékař mi řekl, že dítě, které usíná hodinu je zcela normální a v pořádku, že to prostě dětem déle trvá než dospělým.

bruckner
15. led 2018

U nás je to uplne stejne, dcerka 27 mesicu, nechce vecer spat, usina kolem 23 hod. Zkusili jsme zrusit odpoledni spani a bylo to jeste horsi. Mela tolik energie, ze se tim jeste vic nakopla a jela pak do pulnoci:(. Uz to neresim a doufam, ze se to samo upravi.

nafuka
15. led 2018

Nenechávat ráno spát do devíti. Já malou budím mezi 7-8 hodinou, jinak je to naprd a dopoledne většinou chodíme ven, aby se unavila a spala po obědě.

marsi131
autor
15. led 2018

@drakenn Myslím,že ji respektuji až se to jiným nelíbí. Snažím se jí maximálně vyhovět. Bohužel si sama neumí nebo nechce hrát a tak vyžaduje mou celodenní spolupráci. Tím,že chodí spát tak pozdě nemám čas udělat potřebné práce v domácnosti. Jinak bych to asi neřešila. Prostě mít čas v klidu uvařit. Starší ročníky mi řeknou- vy jste šli spát v 19h a hotovo. Tak nevím,kde je chyba. Děkuji za rady.

marsi131
autor
15. led 2018

Děkuji všem za rady a zkušenosti.

alkuska
15. led 2018

@marsi131 Jak u nás přes kopírák, jediná možnost něco udělat je, když po obědě spí, a to je zase na úkor vlastního odpočinku. Akorát naše malá spala vždy luxusně, ale poslední půlrok má čím dál víc energie a já už ji nestíhám. Jsem ráda že nejsem neschopná matka ale je nás víc s podobným režimem.

linee
15. led 2018

@marsi131
@alkuska
@zarecna muzu ti napsat svoji adresu, ze to prijdes zkusit i s nasim ditkem? Pred par mesici, take kolem 20.mesice dcerky jsem resila to stejne, co zakladatelky. Zkusila jsem vyrvat - zbytecne. Zkousela jsem budit a docela dlouho, ne jenom par dni - vysledek byl ten, ze mala byla protivna, plactiva, neslo s ni vubec nic udelat a stejne si to "vyzrala" odpoledenim spankem, kdy mi spala misto hodiny najednou 3 hodiny. A opet jsem zkousela budit a i dodrzovat vzdy stejny cas spanku a buzeni, ale opet byla protivna a mohla jsem se i zblaznit, ale drive nez ve 22.00 neusla. Ani kdyz jsem ji zabavala a treba ten odpoledni spanek rusila. Nepomahalo vubec nic. Ulozila jsem kazdy vecer v 20.00 a garantujem ti, ze nejdrive usla ve 22:00. A to jsi mohla cist nebo zpivat nebo byt jenom potme, tvarit se, ze spis - absolutne nic.
Ted po 3 mesicich chodi spat kolem 20:30 s tim, ze vim, ze je potreba hodinu, nez usne. Opet kdyz dam spat driv, tak neusne. Ale je to rozhodne lepsi, nez pred tema par mesici.
Proste par mesicu to potrva, take se vyviji, vzpomen si, kdyz byla mensi, take se stavalo, ze nekdy usinala v 6, nekdy v 8, nekdy odpo spala hodku, nekdy tri a pak najednou udelala velky skok a udelala ve vyvoji dalsi pokrok.
Sice je to na hlavu a neprijemne, ze clovek vecer nic neudela, ale uz je vetsi a da se nejak zabavit, abys aspon "zaklad" udelala a nebo udelat neco s ni.