20měsíční dcera přes den nespí, je unavená, protivná

kika3011
24. bře 2015

Ahoj holky, jdu se poradit. Dcerka bude mít za pár dní 20 měsíců. Od 2 měsíců mi kráásně spí celou noc, bez jediného probuzení. Usla v 8, vstávala v 8. Co víc si přát. Ale čím je starší, tím je to usínání horší. Poslední měsíc, dva, možná už i tři, mi nechce spát přes den. Vstane v 7-8 ráno, a je vzhůru až do 7 do večera, kdy chudák padá únavou, je protivná, brečí, řve, kope nohama, neví co dřív, .. Měli jsme to nastavené tak, že usínala kolem 12, spala zhruba do 3 a pak v 8-9 šla spát. Teď mi ale odpoledne prostě neusne a neusne, nevím jak na to. Zkoušela jsem po jídle, před jídlem, mezi jídlem, ... Kdysi stačilo dát mlíčko, lehla si, vypila, usla. Teď lehne, vypije, postaví se, řev! Nemáte nějaké rady, tipy, triky, vlastní zkušenosti? Mě je ji líto, přes den se fakt trápíme obě, hlavně kolem té 5-6 večer. Na to jak krásně spinkala jako miminko, tak se to teď nějak obrátilo. Co všechno děláte přes den s dětma, aby se unavily? Napadlo mě, že asi potřebuje více pohybu. Já už fakt nevím..

a tak stejně s jídlem. Skoro nic, co bych chtěla, aby jedla, tak nejí. Nejraději by si narvala do pusy tyčinky a párky a na tom vyrůstala až do puberty mi tak přijde ... co všechno dáváte prckům na jídlo? Co vaříte? Co už vám všechno sní? ...

jestli jste došly až sem - děkuji 🙂 potřebovala jsem to ze sebe nějak dostat 🙂

lv
24. bře 2015

to je věkem, myslím - obě moje dcerky to tak měly taky..věřím, že jsi vyzkoušela fakt všechno..napadá mě jen, co si lehnout s ní, tulit, mazlit, číst si..i kdyby neusnula, bude alespoň trošku odpočatá, u nás to fungovalo, válely jsme se třeba hodinu, někdy usnula, někdy ne..a ještě, když nechodila v poledne spát /teď ta mladší, se starší už ani nevím/, tak mi normálně v 6 večer chodila spát. Režim jsme tomu uzpůsobili všichni, aby jsme došly dřív z venku, večeře, koupání a v 6 už v pyžamech a ona hned lehla a usnula. /ranní budíky v 5h tedy, ale to ony mají obě pořád/.

lrg
24. bře 2015

Musíš zkoušet, jaké varianty jí budou vyhovovat. Dcera ve dvou letech se v noci pořád ještě budí, takže je víc unavená a jde spát i přes den. Zkusila bych se s ní taky po obědě poválet, nenutit jí spát, jen odpočívat, číst si, zpívat, koukat na pohádky, třeba by jí to jako odpočinek stačilo a nebyla by pak tak mrzutá. A když ani to ne, tak bych jí upravila večerku, aby už kolem té 6h se pomalu chystala ke spánku, když je unavená. Nemá cenu jí držet vzhůru až do 8, když je to na ní dlouhé.

kika3011
autor
24. bře 2015

já ji právě držet musím, zkoušeli jsme ji dát spát už v těch 5, 6, jak začala být hodně protivná a vstala kolem 2-3 ráno, že je vyspaná a chce z postýlky ..

krystalka
24. bře 2015

Taky myslím, že je to prostě v tomhle věku takové období....co fungovalo dřív, už nefunguje a musí se zase hledat něco jiného, co bude vyhovovat, to už jsme zažili několikrát 🙂, hlavně, když už syn nemohl usnout přes den, ale večer už byl hotový, prostě je potřeba to chvíli vydržet, taky jsem ho prostě nechala usnout v těch 18h nebo i dřív a prostě se někdy budil ráno brzy, ale časem se to postupně srovnalo, místo spaní se taky koukal na pohádky, prostě jen tak odpočíval.....a s jídlem to bylo podobné, on je tedy nejedlík odmalička, takže už jsem zvyklá, že s jídlem to není jednoduché, ale v tomhle věku jsme mu nedávali ani párky, ani žádné tyčinky, čokolády, bonbóny....on byl hodně na mlíku, takže UM, tvarohy, jogurty, pudink, pribináčky, krupicová kaše u něj vedly, syrovou zeleninu a ovoce moc nejí ani teď v 7 - jen jablka, banány a okurky, vařenou jakž takž, maso odmalička taky moc nemusí....u nás vedly těstoviny s jakoukoli omáčkou, hlavně rajskou, tu zbožňoval, nebo klidně jedl těstoviny i jen tak samotné, rýži s omáčkou, rizoto, bramborovou kaši, husté polívky, ty mu stačily i jako oběd....vůbec mu nevadilo, že jí dokola jen pár jídel, ani mu to nijak neuškodilo, poprvé byl nemocný v 5 letech 🙂.
A co se týče toho utahání, tak my jsme bývali většinu dne venku, ráno jsme po snídani šli ven, vraceli jsme se před obědem, to jsme většinou podnikali nějakou větší vycházku někam dál, nebo jsme jeli na druhý konec Prahy za něčím zajímavým a odpoledne po odpočinku nebo po spaní jsme šli zase ven, třeba i jen na zahradu, nebo kolem domu na ulici s odrážedlem, do parku, na hřiště....doma jsme bývali v podstatě jenom když pršelo nebo bylo fakt ošklivo....